Nagyi házi zserbója
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Dávid
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
- 6% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
75g finomliszt273 kcal
-
0g só0 kcal
-
38g vaj269 kcal
-
19g tej11 kcal
-
1g cukor2 kcal
-
3g élesztő3 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
5g tejföl10 kcal
A töltelékhez
-
38g dió245 kcal
-
6g cukor24 kcal
-
100g sárgabaracklekvár278 kcal
A csokimázhoz
-
19g étcsokoládé102 kcal
-
9g vaj67 kcal
-
9g habtejszín27 kcal
Összesen
1327
kcal
- 6% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
600g finomliszt2184 kcal
-
0g só0 kcal
-
300g vaj2151 kcal
-
150g tej84 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
20g élesztő21 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
40g tejföl79 kcal
A töltelékhez
-
300g dió1962 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
800g sárgabaracklekvár2224 kcal
A csokimázhoz
-
150g étcsokoládé819 kcal
-
75g vaj538 kcal
-
75g habtejszín219 kcal
Összesen
10623
kcal
- 6% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
23g finomliszt84 kcal
-
0g só0 kcal
-
11.5g vaj83 kcal
-
5.8g tej3 kcal
-
0.2g cukor1 kcal
-
0.8g élesztő1 kcal
-
1.5g tojássárgája5 kcal
-
1.5g tejföl3 kcal
A töltelékhez
-
11.5g dió75 kcal
-
1.9g cukor7 kcal
-
30.7g sárgabaracklekvár85 kcal
A csokimázhoz
-
5.8g étcsokoládé31 kcal
-
2.9g vaj21 kcal
-
2.9g habtejszín8 kcal
Összesen
407
kcal
- 6% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 17 g
Zsír
-
Összesen 74.8 g
-
Telített zsírsav 33 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 170 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 661.8 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 34 mg
-
Kálcium 130 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 110 mg
-
Foszfor 317 mg
-
Nátrium 61 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 151.5 g
-
Cukor 67 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 62.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 373 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 96 micro
-
Kolin: 86 mg
-
Retinol - A vitamin: 365 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 95 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 78 micro
Összesen
1327
kcal
- 6% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 136.3 g
Zsír
-
Összesen 598.1 g
-
Telített zsírsav 260 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 143 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 160 g
-
Koleszterin 1359 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5294.8 g
-
Cink 21 mg
-
Szelén 269 mg
-
Kálcium 1037 mg
-
Vas 34 mg
-
Magnézium 884 mg
-
Foszfor 2536 mg
-
Nátrium 490 mg
-
Réz 8 mg
-
Mangán 17 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1212 g
-
Cukor 534 mg
-
Élelmi rost 57 mg
VÍZ
-
Összesen 501.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2982 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 75 mg
-
D vitamin: 104 micro
-
K vitamin: 51 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 770 micro
-
Kolin: 687 mg
-
Retinol - A vitamin: 2919 micro
-
α-karotin 26 micro
-
β-karotin 758 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 621 micro
Összesen
10623
kcal
- 6% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.2 g
Zsír
-
Összesen 23 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 52 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 203.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 40 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 34 mg
-
Foszfor 97 mg
-
Nátrium 19 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.5 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 19.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 114 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 112 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 29 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 24 micro
Összesen
407
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
A tésztához
-
600 g finomliszt
-
1 csipet só
-
300 g vaj
-
150 ml tej
-
1 teáskanál cukor
-
20 g élesztő
-
2 db tojássárgája
-
2 ek tejföl
A töltelékhez
A csokimázhoz
-
150 g étcsokoládé
-
75 g vaj
-
75 ml habtejszín
Elkészítés
A tésztához
- A tejet langyosítsuk meg és keverjünk hozzá egy teáskanál cukrot, ezután morzsoljuk bele az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
- A lisztet keverjük el a sóval, adjuk hozzá a kockára vágott, hideg vajat, majd gyorsan, de alaposan morzsoljuk el benne.
- Az élesztős tejet öntsük a lisztes keverékhez, üssük bele a két tojás sárgáját, kanalazzuk bele a tejfölt, majd kezdjük el gyúrni, egészen addig, amíg a tészta össze nem áll. A tésztát osszuk négy egyenlő részre, formázzunk belőlük cipókat, csomagoljuk őket fóliába, és tegyük a hűtőbe legalább fél órára.
- Vágjunk ki két, a tepsi méretének megfelelő sütőpapírlapot. Vegyünk ki egy adag tésztát, tegyük rá az egyik levágott sütőpapírra, majd nyújtsuk kicsivel nagyobbra, mint a papír, a lelógó széleket pedig vágjuk le. A sütőpapírral lefelé fordítva fektessük a tepsi aljára.
- A diót keverjük össze a cukorral. Kenjük meg a tésztát a baracklekvár egyharmadával, szórjuk rá a diónak szintén az egyharmadát.
- Vegyük ki a következő tésztalapot, a korábbiak szerint nyújtsuk ki a másik sütőpapíron, és vágjuk le a széleit. Ezt most sütőpapírral felfelé fordítsuk a tepsibe, majd óvatosan húzzuk le róla. Jöhet a lekvár és a dió újabb egyharmada a tésztára. Ismételjük meg ugyanezt a következő adag tésztával is, tegyük rá a maradék tölteléket, majd az egészet fedjük be az utolsó tésztalappal.
- A tésztát szurkáljuk meg, de ne csak a felső réteget, hanem az egészet az aljáig, ehhez a legjobb a hústű. 170 fokra melegítsük elő a sütőt, tegyük be a tésztát 35-40 percre, amíg a teteje barnulni nem kezd. Ha elkészült, vegyük ki a sütőből és hagyjuk langyosra hűlni!
A töltelékhez
- Tegyük hőálló tálba az apróra tört csokoládét, a kockára vágott vajat és adjuk hozzá a tejszínt, majd vízgőz felett, alacsony fokozaton az egész keveréket olvasszuk fel.
- Amikor még langyos a tészta, öntsük rá a csokimázat, és egyenletesen kenjük el rajta. Szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni a zserbót, majd szeletelhetjük és tálalhatjuk is.
- Sütés hőfoka: 175 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 33x24
- Sütés ideje: 50 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 647
- Tegnapi nézettség: 960
- 7 napos nézettség: 2826
- Össznézettség: 319958
- Feltöltés dátuma: 2015. december 16.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Dávid
350 recept
Semmi kétség, a zserbógyártás igazi mesterei a nagymamák, így nem véletlen hogy ezt a receptet is egy családi gyűjteményből szereztem be!