Mokkatorta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 7% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 22% Zsír
A tortalaphoz
-
37g tojás46 kcal
-
7g cukor26 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
A krémhez
-
5g tojássárgája16 kcal
-
50g tej28 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
0g őrölt kávé0 kcal
-
1g feketekávé0 kcal
-
6 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
25g vaj179 kcal
A locsoláshoz
-
3g rum6 kcal
-
0g cukor1 kcal
-
8g feketekávé1 kcal
A díszítéshez
-
4g csokoládé23 kcal
Összesen
460
kcal
- 7% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 22% Zsír
A tortalaphoz
-
440g tojás554 kcal
-
80g cukor310 kcal
-
120g finomliszt437 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
A krémhez
-
60g tojássárgája193 kcal
-
600g tej336 kcal
-
90g finomliszt328 kcal
-
0g őrölt kávé0 kcal
-
16g feketekávé1 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
300g vaj2151 kcal
A locsoláshoz
-
30g rum69 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
100g feketekávé9 kcal
A díszítéshez
-
50g csokoládé273 kcal
Összesen
5522
kcal
- 7% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 22% Zsír
A tortalaphoz
-
20.9g tojás26 kcal
-
3.8g cukor15 kcal
-
5.7g finomliszt21 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
A krémhez
-
2.8g tojássárgája9 kcal
-
28.5g tej16 kcal
-
4.3g finomliszt16 kcal
-
0g őrölt kávé0 kcal
-
0.8g feketekávé0 kcal
-
0.9g vaníliás cukor4 kcal
-
9.5g cukor37 kcal
-
14.2g vaj102 kcal
A locsoláshoz
-
1.4g rum3 kcal
-
0.1g cukor0 kcal
-
4.7g feketekávé0 kcal
A díszítéshez
-
2.4g csokoládé13 kcal
Összesen
262
kcal
- 7% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.6 g
Zsír
-
Összesen 27.2 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 228 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 333.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 93 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 118 mg
-
Nátrium 79 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.7 g
-
Cukor 29 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 44.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 242 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 37 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 143 mg
-
Retinol - A vitamin: 238 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 45 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 221 micro
Összesen
460
kcal
- 7% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 103 g
Zsír
-
Összesen 326 g
-
Telített zsírsav 185 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 96 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 2740 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4000.1 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 230 mg
-
Kálcium 1115 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 267 mg
-
Foszfor 1412 mg
-
Nátrium 947 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 524.3 g
-
Cukor 352 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 533.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2901 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 448 micro
-
K vitamin: 27 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 334 micro
-
Kolin: 1711 mg
-
Retinol - A vitamin: 2855 micro
-
α-karotin 26 micro
-
β-karotin 540 micro
-
β-crypt 55 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2657 micro
Összesen
5522
kcal
- 7% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.9 g
Zsír
-
Összesen 15.5 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 130 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 189.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 53 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 67 mg
-
Nátrium 45 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 24.9 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 25.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 138 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 81 mg
-
Retinol - A vitamin: 135 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 26 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 126 micro
Összesen
262
kcal
Hozzávalók
A tortalaphoz
-
8 db tojás
-
8 ek cukor
-
8 evőkanál finomliszt
-
1 késhegynyi sütőpor
A krémhez
-
3 db tojássárgája
-
6 dl tej
-
6 evőkanál finomliszt
-
3 teáskanál őrölt kávé
-
2 csomag vaníliás cukor
-
20 dkg cukor
-
30 dkg vaj
A locsoláshoz
-
30 ml rum
-
0.5 teáskanál cukor
-
1 dl feketekávé
A díszítéshez
Elkészítés
A tortalaphoz
- A piskótát elkészíthetjük egy nappal vagy napokkal korábban is. A trükkje nagyon egyszerű, ha kihűlt, csomagoljuk be, hogy ne száradjon ki. Én is így tettem.
- A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, félidőben hozzáadjuk a sót.
- Ha kemény a hab, lassan adagoljuk a cukrot, majd ugyancsak lassan, egyenként a tojások sárgáját és legvégén a sütőporral elkevert lisztet.
- Miután miden alapanyag belekerült, még legalább 2-3 percig dolgoztassuk a robotgéppel.
- Öntsük egy kikent (én kevés olajjal szoktam) és kilisztezett vagy sütőpapírral kibélelt tortaformába, majd sütését 180 fokos, előmelegített sütőben kezdjük.
- Amikor már érezni az illatát, visszavesszük 160-170 fokra. Sütési idő kb. 35-40 perc. Csak a legvégén nyissuk ki a sütő ajtaját, máskülönben összeesik. Tűpróbával ellenőrizzük. Tegyük félre hűlni.
- Gőz fölött, duplafalú forralóban (vagy nagyobb edénybe egy kisebb hőálló tállal) a tojások sárgáját, a tejet és a lisztet sűrű krémmé főzzük. Hagyjuk kihűlni.
- A vajat a cukrokkal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt tojásos krémhez. Ha szép homogén lett, mehet bele a darált és főtt kávé. Ha ízlésünk engedi, minél töményebb, annál finomabb. Aki így gondolja, ne sajnálja a darált részét. Folyadékot már ne tegyünk, mert akkor elvész krémessége. A cukrot is lehet variálni, nem szentírás a mennyiség.
- Vágjuk háromba a tortát, majd kezdjük el megtölteni. Minden egyes lapot érdemes enyhén meglocsolni, kávé, rum, cukor, víz keverékével.
- Személy szerint nem szeretem, ha a piskóta száraz. A legvégén vonjuk be a külsejét és díszítsük tetszés szerint. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 45 perc
- Receptkönyvben: 280
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 50
- Össznézettség: 28173
- Feltöltés dátuma: 2012. július 25.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Régi családi recepteket és régi receptes könyveket nézegetve akadtam a mokkatortára. Még sosem készítettem, ha emlékezetem nem csal, akkor nem is nagyon ettem még hozzá hasonlót. Pedig igencsak egyszerű torta, de mivel nem vagyok nagy „cukrászdafan”, nem merek kísérletezni a vajas csodákkal. Végül a Magyar háziasszonyok könyvének 1908-as kiadása adta az inspirációt. Nem követtem a receptben leírtakat, inkább főzött krémet választottam, viszont nem ajánlom meglepni vele drága porontyunkat, hiszen tömény kávét tartalmaz! Csak megerősíthetem, minden, ami házi, az remek találmány.