Mogyorós almáscsiga-torta tönkölylisztből
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Iluska
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 6% Zsír
tészta
-
211 kcal
-
38g finomliszt137 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
7 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
68g tej38 kcal
-
18 kcal
-
0g só0 kcal
töltelék
-
500g alma234 kcal
-
10 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
13g méz38 kcal
-
50g törökmogyoró315 kcal
-
3g margarin18 kcal
-
3g zsemlemorzsa10 kcal
-
50g tej28 kcal
-
10 kcal
Összesen
1148
kcal
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 6% Zsír
tészta
-
845 kcal
-
150g finomliszt546 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
25g friss élesztő26 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
270g tej151 kcal
-
71 kcal
-
0g só0 kcal
töltelék
-
2000g alma936 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
50g méz152 kcal
-
200g törökmogyoró1258 kcal
-
10g margarin72 kcal
-
10g zsemlemorzsa40 kcal
-
200g tej112 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
Összesen
4583
kcal
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 6% Zsír
tészta
-
26 kcal
-
4.6g finomliszt17 kcal
-
0.6g tojássárgája2 kcal
-
0.8g friss élesztő1 kcal
-
0.6g cukor2 kcal
-
8.2g tej5 kcal
-
0.2g napraforgó olaj2 kcal
-
0g só0 kcal
töltelék
-
61.1g alma29 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
-
1.2g cukor5 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
1.5g méz5 kcal
-
6.1g törökmogyoró38 kcal
-
0.3g margarin2 kcal
-
0.3g zsemlemorzsa1 kcal
-
6.1g tej3 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
Összesen
140
kcal
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 26.2 g
Zsír
-
Összesen 41.2 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 27 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1150.8 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 271 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 200 mg
-
Foszfor 541 mg
-
Nátrium 92 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 181.3 g
-
Cukor 88 mg
-
Élelmi rost 25 mg
VÍZ
-
Összesen 408.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 54 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 22 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 150 micro
-
Kolin: 63 mg
-
Retinol - A vitamin: 38 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 156 micro
-
β-crypt 51 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 298 micro
Összesen
1148
kcal
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 104.9 g
Zsír
-
Összesen 164.7 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 108 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 217 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4603.3 g
-
Cink 18 mg
-
Szelén 105 mg
-
Kálcium 1085 mg
-
Vas 24 mg
-
Magnézium 800 mg
-
Foszfor 2164 mg
-
Nátrium 369 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 35 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 725 g
-
Cukor 352 mg
-
Élelmi rost 99 mg
VÍZ
-
Összesen 1635.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 216 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 45 mg
-
C vitamin: 87 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 60 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 28 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 599 micro
-
Kolin: 253 mg
-
Retinol - A vitamin: 151 micro
-
α-karotin 12 micro
-
β-karotin 623 micro
-
β-crypt 205 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1190 micro
Összesen
4583
kcal
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.2 g
Zsír
-
Összesen 5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 7 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 140.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 33 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 66 mg
-
Nátrium 11 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.2 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 50 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 7 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 19 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 36 micro
Összesen
140
kcal
Hozzávalók
tészta
-
15 dkg finomliszt
-
1 db tojássárgája
-
2.5 dkg friss élesztő
-
2 ek cukor
-
270 ml tej
-
1 ek napraforgó olaj
-
1 csipet só
töltelék
-
10 db alma
-
1 csomag vaníliás cukor
-
4 csapott ek cukor
-
1 kávéskanál fahéj
-
szegfűszeg ízlés szerint
-
0.5 teáskanál szegfűbors
-
2 ek méz
-
20 dkg törökmogyoró
-
2 dl tej
-
1 csapott ek vaníliás cukor
Elkészítés
tészta
- Az élesztőt kevés langyos tejjel, cukorral felfuttatjuk.
- A tönköly és a sima lisztet a megkelt élesztővel, sóval, tojássárgájával, olajjal, a tejjel együtt dagasztó spirállal dagasszuk, majd kézzel gyengén gyúrjuk át. Aztán 1 órát letakarva kelesszük, langyos helyen.
töltelék
- Az almákat tisztítsuk meg, vágjuk ki a rossz részeket, majd reszeljük le gépi vagy kézi reszelővel. Ha szükséges, és sok levet eresztett, nyomjuk ki.
- Tegyük mérsékelt tűzre, és kezdjük el párolni az almát. Ízesítjük a cukorral, őrölt fahéjjal, szegfűborssal, szegfűszeggel. Kevergessük, pároljuk addig, amíg elveszti a nyers ízét.
- Adjuk hozzá a mézet is. Pároljuk finom állagúra. A törökmogyorót daráljuk le aprítógéppel, és adjuk a párolt almához.
- A megkelt a tésztát lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk ki. Kb. fél cm vastagságúra. Kenjük meg a mogyoróval kevert ízesített almával. Tekerjük fel hosszabbik oldalánál.
- Egy kör tortaformát vajazzunk ki, szórjuk kevés zsemlemorzsával. Szeleteljük 2-3 cm csíkokra egy éles késsel, és rakjuk a formába egymáshoz közel a csigákat. 190 fokra előmelegített sütőben süssük készre.
- A vége felé, mikor majdnem készre sült, a tejet keverjük el a vaníliás cukorral, és forraljuk fel. Ezzel a cukros tejjel öntözzük meg a csigákat, és még legalább 4-5 percre tegyük vissza sülni. Langyosra hűlve fogyasszuk, vágjuk fel mint a tortát. Jó étvágyat!!
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 1
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 0
- Feltöltés dátuma: 2024. november 27.
Ajánló
Dagasztógép vagy spirál híján saját kézzel is készíthetünk kelt tésztát! A fő, hogy minden langyos legyen, mikor nekikezdünk!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Iluska
1105 recept
Saját almafánkról szedtük hozzá az almát, és még a mogyorót is, hisz 2 nagy bokor abból is van. Jó szaftos ez a töltött csiga, hisz az alma és mogyoró jól harmonizál együtt!! Nekünk kedvenc lett... :-)))