Mintás gesztenyés alagút
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
- 5% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 10% Zsír
A mintázó masszához
-
3g tojásfehérje2 kcal
-
3g porcukor10 kcal
-
3g finomliszt12 kcal
-
3g vaj18 kcal
A mintás kakaós piskótához
-
23g tojás29 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
6 kcal
-
3g porcukor11 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
A gesztenyemousse-hoz
-
21g gesztenyemassza37 kcal
-
1g zselatin3 kcal
-
5g víz0 kcal
-
38g habtejszín110 kcal
-
6g cukor23 kcal
-
2g rum5 kcal
-
16 kcal
A narancszseléhez
Összesen
320
kcal
- 5% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 10% Zsír
A mintázó masszához
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
30g porcukor116 kcal
-
40g finomliszt146 kcal
-
30g vaj215 kcal
A mintás kakaós piskótához
-
275g tojás346 kcal
-
45g finomliszt164 kcal
-
68 kcal
-
35g porcukor135 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
A gesztenyemousse-hoz
-
250g gesztenyemassza448 kcal
-
12g zselatin40 kcal
-
56g víz0 kcal
-
450g habtejszín1314 kcal
-
70g cukor271 kcal
-
24g rum55 kcal
-
80g narancslekvár197 kcal
A narancszseléhez
Összesen
3831
kcal
- 5% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 10% Zsír
A mintázó masszához
-
1.8g tojásfehérje1 kcal
-
1.3g porcukor5 kcal
-
1.8g finomliszt6 kcal
-
1.3g vaj10 kcal
A mintás kakaós piskótához
-
12.2g tojás15 kcal
-
2g finomliszt7 kcal
-
1.3g cukrozatlan kakaópor3 kcal
-
1.6g porcukor6 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
A gesztenyemousse-hoz
-
11.1g gesztenyemassza20 kcal
-
0.5g zselatin2 kcal
-
2.5g víz0 kcal
-
20g habtejszín58 kcal
-
3.1g cukor12 kcal
-
1.1g rum2 kcal
-
3.5g narancslekvár9 kcal
A narancszseléhez
Összesen
169
kcal
- 5% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.2 g
Zsír
-
Összesen 16.2 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 122 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 249.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 64 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 97 mg
-
Nátrium 52 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.1 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 92.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 159 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 26 mg
-
D vitamin: 25 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 71 mg
-
Retinol - A vitamin: 152 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 61 micro
-
β-crypt 59 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 169 micro
Összesen
320
kcal
- 5% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 86.6 g
Zsír
-
Összesen 194.6 g
-
Telített zsírsav 112 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 58 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 1464 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2991 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 122 mg
-
Kálcium 768 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 293 mg
-
Foszfor 1163 mg
-
Nátrium 623 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 445 g
-
Cukor 251 mg
-
Élelmi rost 28 mg
VÍZ
-
Összesen 1113.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1913 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 309 mg
-
D vitamin: 302 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 344 micro
-
Kolin: 855 mg
-
Retinol - A vitamin: 1822 micro
-
α-karotin 67 micro
-
β-karotin 734 micro
-
β-crypt 713 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2025 micro
Összesen
3831
kcal
- 5% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.8 g
Zsír
-
Összesen 8.6 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 65 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 132.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 52 mg
-
Nátrium 28 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19.7 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 49.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 85 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 81 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 33 micro
-
β-crypt 32 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 90 micro
Összesen
169
kcal
Hozzávalók
A mintázó masszához
-
3 dkg porcukor
-
4 dkg finomliszt
A mintás kakaós piskótához
-
3 evőkanál finomliszt
-
3 ek cukrozatlan kakaópor
-
5 ek porcukor
-
1 teáskanál sütőpor
A gesztenyemousse-hoz
-
7 ek víz
A narancszseléhez
-
8 g zselatin
Elkészítés
A mintázó masszához
- Először a mintás piskótát készítjük el, érdemes egy nappal is előre dolgozni (csak azután letakarni a piskótát, hogy ne száradjon ki!). Mintázó massza: A tojásfehérjét a porcukorral egy kézi robotgép segítségével habosra keverjük.
- Hozzádolgozzuk a lisztet, végül pedig az olvasztott vajat.
- Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a díszítősablont ráhelyezzük. Spatulával átkenjük rajta a mintázó masszát, majd óvatosan leemeljük a sablont. Ezt még annyiszor ismételjük el, ahány minta kijön, érdemes lemérni az őzgerinc formánkat. Hagyjunk helyet mintázatlan piskótának is, egy lap kerül az alagút aljára.
- A tepsit hűtőbe helyezzük, míg készül a piskótatészta.
A mintás kakaós piskótához
- A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat. Végül óvatosan hozzáforgatjuk a tojáshabhoz a kakaópor, liszt és sütőpor elegyét. A piskótánál a legfontosabb, hogy míg a többi hozzávalóval összekeverjük, végig egy irányban keverjük a tojásfehérje habot, különben összetörik.
- A piskótatésztát szűk 1 cm vastagon elterítjük a mintázott sütőpapíron, és 175°C-ra melegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. A piskótáról még MELEGEN lehúzzuk a sütőpapírt (előtte természetesen megfordítjuk), előbújik a mintás piskótalapunk. Gyorsan kiszabjuk, és belehelyezzük a formába. Ez azért fontos, mert kihűlés után már reped a piskóta.
- Figyeljünk, hogy ne legyen hézag, jól nyomjuk a forma oldalához a piskótát, különben aláfolyhat a belekerülő massza.
A gesztenyemousse-hoz
- A gesztenyepürét 7 evőkanálnyi vízzel és a cukorral, rummal felmelegítjük. A zselatint három kanál vízzel összekeverjük, picit meglangyosítjuk, majd feloldjuk a gesztenyepürében.
- A habtejszínt kemény habbá verjük, és beleforgatjuk a gesztenyepürébe.
- Kicsit várunk, hogy hűljön, szilárduljon, addig a lekvárral megkenjük a piskótát a gerinc formában.
- A mousse-t beleöntjük az őzgerincbe, és hűtőbe helyezzük dermedni.
A narancszseléhez
- A narancsok héját lereszeljük, a levüket kifacsarjuk. A narancshéjat és narancslevet egy lábasban kicsit beforraljuk. Hozzákeverünk kevés cukrot (ízlés szerint), majd óvatosan a zselatint a narancsléhez adagoljuk.
- Várunk, hogy egy kicsit hűljön, majd a hűtőből elővéve a gesztenye rétegre öntjük.
- Újra hűtőbe helyezzük a süteményt, míg megdermed a narancsos réteg.
- Kiszabjuk a piskótából az alagút alját, és lekvárral hozzáragasztjuk.
- Hűtőben való hosszas pihentetés után a formából kiforgatjuk a süteményt. Szeletekre vágva fogyaszthatjuk.
- Sütés hőfoka: 175 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 30x30
- Sütés ideje: 10 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 95
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 13088
- Feltöltés dátuma: 2014. február 21.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Mintás piskótából (joconde imprimie) készítettem már tortát, tekercset, most pedig egy ilyen alagutat próbáltam ki, amelyhez csak egy őzgerincformára van szükség. A mintát maminti art sablonnal vittem fel, a receptet nagyrészt praliné paradicsom blogjából vettem, nagyon finom, könnyű sütemény, nagy sikert aratott. A piskótát elkészíthetjük egy nappal korábban, így nem olyan macerás az egész. Fontos, hogy még melegen helyezzük a piskótát a formába, különben repedni fog a tészta.