Mézeskalács 9. (mogyorós)
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Glaser
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 6% Fehérje
- 68% Szénhidrát
- 13% Zsír
A mézeskalácshoz
-
63g méz190 kcal
-
31g cukor121 kcal
-
0g só0 kcal
-
16g vaj117 kcal
-
16g disznózsír147 kcal
-
3g tej1 kcal
-
0g citrom aroma0 kcal
-
1g kardamom2 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
125g finomliszt455 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
8g törökmogyoró47 kcal
A tészta megkenéshez
-
120 kcal
Összesen
1201
kcal
- 6% Fehérje
- 68% Szénhidrát
- 13% Zsír
A mézeskalácshoz
-
250g méz760 kcal
-
125g cukor484 kcal
-
0g só0 kcal
-
65g vaj466 kcal
-
65g disznózsír586 kcal
-
10g tej6 kcal
-
0g citrom aroma0 kcal
-
2g kardamom6 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
500g finomliszt1820 kcal
-
6g sütőpor3 kcal
-
30g törökmogyoró189 kcal
A tészta megkenéshez
-
482 kcal
Összesen
4802
kcal
- 6% Fehérje
- 68% Szénhidrát
- 13% Zsír
A mézeskalácshoz
-
20.8g méz63 kcal
-
10.4g cukor40 kcal
-
0g só0 kcal
-
5.4g vaj39 kcal
-
5.4g disznózsír49 kcal
-
0.8g tej0 kcal
-
0g citrom aroma0 kcal
-
0.2g kardamom1 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
41.6g finomliszt151 kcal
-
0.5g sütőpor0 kcal
-
2.5g törökmogyoró16 kcal
A tészta megkenéshez
-
12.5g sűrített tej (cukrozott)40 kcal
Összesen
399
kcal
- 6% Fehérje
- 68% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.4 g
Zsír
-
Összesen 38.6 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 63 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 951.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 49 mg
-
Kálcium 260 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 53 mg
-
Foszfor 409 mg
-
Nátrium 174 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 200.6 g
-
Cukor 104 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 38.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 139 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 44 micro
-
Kolin: 59 mg
-
Retinol - A vitamin: 136 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 33 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 23 micro
Összesen
1201
kcal
- 6% Fehérje
- 68% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 69.4 g
Zsír
-
Összesen 154.4 g
-
Telített zsírsav 69 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 63 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 253 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3804.7 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 196 mg
-
Kálcium 1038 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 210 mg
-
Foszfor 1637 mg
-
Nátrium 698 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 802.5 g
-
Cukor 414 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 155.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 556 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 75 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 177 micro
-
Kolin: 236 mg
-
Retinol - A vitamin: 546 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 131 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 90 micro
Összesen
4802
kcal
- 6% Fehérje
- 68% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.8 g
Zsír
-
Összesen 12.8 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 21 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 316.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 86 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 136 mg
-
Nátrium 58 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 66.7 g
-
Cukor 34 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 12.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 46 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 45 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 7 micro
Összesen
399
kcal
Hozzávalók
A mézeskalácshoz
-
125 g cukor
-
1 csipet só
-
65 g disznózsír
-
1 ek tej
-
5 csepp citrom aroma
-
500 g finomliszt
-
3 tk sütőpor
A tészta megkenéshez
-
150 g sűrített tej (cukrozott)
Elkészítés
A mézeskalácshoz
- Egy lábosban a mézet a cukorral, sóval, vajjal, zsírral és tejjel állandóan kavarva felmelegítjük, és megolvasztjuk. Egy keverőtálba tesszük, és hűlni hagyjuk.
- A majdnem hideg masszához kézi mixerrel hozzákeverjük a citromaromát, a kardamomot és a fahéjat.
- A lisztet összekeverjük a sütőporral. Ennek 1/3-át hozzákeverjük a mézes masszához. A többi lisztet a mogyoróval egy lisztezett munkalapon a tésztához gyúrjuk. Ha a tészta esetleg ragad, még egy kis lisztet adhatunk hozzá. A tésztát fóliába csomagoljuk, és egy időre hűtőbe tesszük.
- A tésztát adagonként lisztezett munkalapon vékonyra nyújtjuk, és különböző formákkal kiszúrjuk.
- Az aprósüteményeket sütőpapírral bélelt tepsikbe rakjuk, és vékonyan megkenjük sűrített tejjel.
- 180 fokra előmelegített sütőben (légkeverésen) 10 percig sütjük, majd hűlni hagyjuk.
- Sütés ideje: 10 perc
- Elkészítettem: 8 alkalommal
- Receptkönyvben: 25
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 16
- Össznézettség: 16586
- Feltöltés dátuma: 2009. december 19.
Ajánló
Tipp: Ha a dobozba, amelyben tároljuk a süteményeket, egy szelet almát teszünk, pár nap alatt megpuhul a sütemény.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
Glaser
1980 recept
A tésztát sütés előtt megszórhatjuk apróra vágott mogyoróval vagy színes cukorgyöngyökkel. Ha a dobozba, amelyben tároljuk a süteményeket, egy szelet almát teszünk, egy pár nap alatt megpuhul a sütemény.