Mézes zserbó ahogy Kingus készíti
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 5% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
90g finomliszt328 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
20g méz61 kcal
-
10g tej6 kcal
-
22g tojás28 kcal
-
0 kcal
A krémhez
-
60g tej34 kcal
-
7g búzadara26 kcal
-
15 kcal
-
40g vaj287 kcal
-
40g porcukor155 kcal
-
20g szilvalekvár31 kcal
A csokimázhoz
-
36g tortabevonó197 kcal
-
28 kcal
Összesen
1455
kcal
- 5% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
450g finomliszt1638 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
100g méz304 kcal
-
50g tej28 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
0 kcal
A krémhez
-
300g tej168 kcal
-
36g búzadara130 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
200g porcukor774 kcal
-
100g szilvalekvár155 kcal
A csokimázhoz
-
180g tortabevonó983 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
Összesen
7268
kcal
- 5% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
22.3g finomliszt81 kcal
-
7.4g cukor29 kcal
-
5g vaj36 kcal
-
5g méz15 kcal
-
2.5g tej1 kcal
-
5.5g tojás7 kcal
-
0.1g szódabikarbóna0 kcal
A krémhez
-
14.9g tej8 kcal
-
1.8g búzadara6 kcal
-
4 kcal
-
9.9g vaj71 kcal
-
9.9g porcukor38 kcal
-
5g szilvalekvár8 kcal
A csokimázhoz
-
8.9g tortabevonó49 kcal
-
0.8g napraforgó olaj7 kcal
Összesen
360
kcal
- 5% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.1 g
Zsír
-
Összesen 67.3 g
-
Telített zsírsav 39 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 204 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 693.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 39 mg
-
Kálcium 142 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 80 mg
-
Foszfor 235 mg
-
Nátrium 191 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 196.8 g
-
Cukor 111 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 39.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 442 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 40 micro
-
Kolin: 78 mg
-
Retinol - A vitamin: 434 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 104 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 125 micro
Összesen
1455
kcal
- 5% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 85.3 g
Zsír
-
Összesen 336.6 g
-
Telített zsírsav 194 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 99 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 1019 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3467.8 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 194 mg
-
Kálcium 709 mg
-
Vas 23 mg
-
Magnézium 398 mg
-
Foszfor 1173 mg
-
Nátrium 953 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 983.9 g
-
Cukor 553 mg
-
Élelmi rost 26 mg
VÍZ
-
Összesen 199.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2210 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 16 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 38 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 199 micro
-
Kolin: 390 mg
-
Retinol - A vitamin: 2168 micro
-
α-karotin 13 micro
-
β-karotin 521 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 624 micro
Összesen
7268
kcal
- 5% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.2 g
Zsír
-
Összesen 16.7 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 51 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 172.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 35 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 58 mg
-
Nátrium 47 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.9 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 9.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 110 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 108 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 26 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 31 micro
Összesen
360
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
45 dkg finomliszt
-
15 dkg cukor
-
5 ek tej
-
2 db tojás
-
1 kk szódabikarbóna
A krémhez
-
3 dl tej
-
3 evőkanál búzadara
-
2 csomag vaníliás cukor
-
20 dkg vaj
-
20 dkg porcukor
-
10 dkg szilvalekvár
A csokimázhoz
-
180 g tortabevonó
-
2 ek napraforgó olaj
Elkészítés
A tésztához
- A szobahőmérsékletűre melegített vajat, az olvasztott mézet, a cukrot, a tejet és a két tojást jól elkeverjük, majd gőz fölött kissé besűrítjük. Akkor jó, mikor kezd krémes, fényes állagot felvenni.
- Teljesen kihűtjük, majd részletekben hozzáadagoljuk a szódabikarbónás lisztet. Összegyúrjuk (ha kissé ragadna egy kis lisztet lehet még tenni hozzá), és legalább fél órán keresztül hűtőben pihentetjük.
- A pihentetett tésztát négyegyenlő részre osztjuk, és jól lisztezett deszkán vékony lapokat nyújtunk belőlük. A kinyújtott lapokat lisztezett tepsi hátoldalára helyezzük, villával megszurkáljuk, és 180 fokos sütőben nagyjából 5-6 perc alatt megsütjük. A sütésre figyelni kell, mert a lapok nagyon hamar megéghetnek.
- A krémhez a vaníliás cukros tejből és a búzadarából sűrűbb tejbegrízt főzünk. A vajat jól kikeverjük a porcukorral (akkor jó, mikor a vaj már elkezd fehéredni, és a porcukor teljesen felolvadt benne), majd a kihűlt tejbegrízhez forgatjuk.
- A lapokat a következőképpen töltjük: az első lapra grízes töltelék, a második lapra szilvalekvár, a harmadik lapra szintén grízes töltelék kerül. Az étcsokoládét az étolajjal gőz fölött felolvasztjuk, majd a legfelső lapra öntjük, és elsimítjuk. A kész süteményt legalább egy napig hűvös helyen pihentetjük, hogy a mézes lapok kellően megpuhuljanak.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 38X24
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 313
- Tegnapi nézettség: 6
- 7 napos nézettség: 33
- Össznézettség: 74308
- Feltöltés dátuma: 2013. február 05.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi sütemények
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Mézes zserbó-mézes krémes! Egy tészta-kétféle krém:)!!! Cukrászati értelemben zserbónak a grízes krémmel és lekvárral, míg krémesnek a vaníliás krémmel töltött mézes lapokat nevezzük! Természetesen a lényegen a név nem változtat: Isteni finom mindkettő:)! Nálunk valamiért a lekváros grízes változat jön be jobban! A tészta nyújtásakor kisebb problémát jelenthet, hogy könnyen szakad. Nyugodtan lehet még lisztezni, és óvatosan nyújtófára feltekerve egyszerűbb a tepsi aljára is ráhelyezni. Egy extra trükk: a mézes lapok puhulását gyorsíthatjuk, ha töltés előtt megkenjük őket egy kis tejjel, de még így is célszerű legalább egy napot állni hagyni! A családot pedig ez idő alatt türelemre inteni:) :)!!!