Meggyes-mákos aranygaluska vaníliasodóval
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Nosalty
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 11% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 21% Zsír
Az aranygaluskához
-
50g tej28 kcal
-
2g cukor6 kcal
-
5 kcal
-
83g finomliszt303 kcal
-
28g vaj203 kcal
-
7g tojássárgája21 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
33g mák175 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
31g meggybefőtt22 kcal
A vaníliasodóhoz
-
117g tej65 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
13g tojássárgája43 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
3g finomliszt9 kcal
Összesen
984
kcal
- 11% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 21% Zsír
Az aranygaluskához
-
300g tej168 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
30g friss élesztő32 kcal
-
500g finomliszt1820 kcal
-
170g vaj1219 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
200g mák1050 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
185g meggybefőtt133 kcal
A vaníliasodóhoz
-
700g tej392 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
80g tojássárgája258 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
Összesen
5917
kcal
- 11% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 21% Zsír
Az aranygaluskához
-
12.5g tej7 kcal
-
0.4g cukor2 kcal
-
1.3g friss élesztő1 kcal
-
20.9g finomliszt76 kcal
-
7.1g vaj51 kcal
-
1.7g tojássárgája5 kcal
-
4.2g cukor16 kcal
-
8.3g mák44 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
7.7g meggybefőtt6 kcal
A vaníliasodóhoz
-
29.2g tej16 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
3.3g tojássárgája11 kcal
-
2.5g cukor10 kcal
-
0.6g finomliszt2 kcal
Összesen
247
kcal
- 11% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 23.7 g
Zsír
-
Összesen 46.4 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 278 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1506.8 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 46 mg
-
Kálcium 717 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 138 mg
-
Foszfor 484 mg
-
Nátrium 108 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 116.9 g
-
Cukor 36 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 31.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 270 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 119 micro
-
Kolin: 183 mg
-
Retinol - A vitamin: 264 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 62 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 234 micro
Összesen
984
kcal
- 11% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 142.3 g
Zsír
-
Összesen 278.5 g
-
Telített zsírsav 117 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 67 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 69 g
-
Koleszterin 1668 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9040.6 g
-
Cink 25 mg
-
Szelén 274 mg
-
Kálcium 4304 mg
-
Vas 30 mg
-
Magnézium 830 mg
-
Foszfor 2907 mg
-
Nátrium 650 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 17 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 701.5 g
-
Cukor 218 mg
-
Élelmi rost 56 mg
VÍZ
-
Összesen 189.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1620 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 262 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 714 micro
-
Kolin: 1097 mg
-
Retinol - A vitamin: 1586 micro
-
α-karotin 46 micro
-
β-karotin 375 micro
-
β-crypt 42 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1407 micro
Összesen
5917
kcal
- 11% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 11.6 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 70 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 377.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 180 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 35 mg
-
Foszfor 121 mg
-
Nátrium 27 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.3 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 7.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 68 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 46 mg
-
Retinol - A vitamin: 66 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 59 micro
Összesen
247
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
Az aranygaluskához
-
3 dl tej
-
1 ek cukor
-
30 g friss élesztő
-
500 g finomliszt
-
170 g vaj
-
2 db tojássárgája
-
10 dkg cukor
-
20 dkg mák
-
1 citromból nyert citromhéj
-
185 g meggybefőtt
A vaníliasodóhoz
-
7 dl tej
-
1 db vanília
-
4 db tojássárgája
-
60 g cukor
-
1 evőkanál finomliszt
Elkészítés
Az aranygaluskához
- A langyos tejet a cukor és az élesztő segítségével felfuttatjuk.
- Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadunk 70 g olvasztott vajat, 2 db tojássárgáját, az élesztős tejet, és tésztává gyúrjuk. Lefedve 1 órát pihentetjük.
- Egy aprítóba szórjuk a cukrot, a mákot és a lereszelt citrom héját, és összedaráljuk.
- A tésztát lisztezett felületen 1,5-2 ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és egy nagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
- A pogácsákat először belemártogatjuk a 100 g olvasztott vajba, majd a mákos keverékbe. Egy kerek, csatos tortaformát kivajazunk, és egy rétegnyi kiszaggatott tésztát helyezünk a forma aljára.
- Megszórjuk a lecsepegtetett meggy kétharmadával, egy marék mákos keverékkel, majd a második adag (vajas-mákos) tésztával. 180 fokon 60 percig sütjük.
A vaníliasodóhoz
- Egy edényben felforraljuk a tejet a vanília kikapart magjával, majd félretesszük.
- Egy másik edénybe öntjük a tojássárgáját, és elkeverjük a cukorral.
- Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az evőkanál lisztet, majd fokozatosan a vaníliás tejet, és közepes lángos besűrítjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 25
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 122
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 21
- Össznézettség: 11263
- Feltöltés dátuma: 2017. december 07.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Nosalty
1495 recept
Ez a desszert az ünnepi asztalon is megállja a helyét! :) Aranygaluska rengeteg mákkal és meggyel megtoldva, természetesen vaníliasodóval leöntve. Imádjuk!