r
Nosalty Logó

Meggyes-mákos aranygaluska vaníliasodóval

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Nosalty
Meggyes-mákos aranygaluska vaníliasodóval
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 11% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 21% Zsír

Az aranygaluskához

A vaníliasodóhoz

Összesen 984 kcal
  • 11% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 21% Zsír

Az aranygaluskához

A vaníliasodóhoz

Összesen 5917 kcal
  • 11% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 21% Zsír

Az aranygaluskához

A vaníliasodóhoz

Összesen 247 kcal
  • 11% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    23.7 g

Zsír

  • Összesen
    46.4 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    278 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1506.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    46 mg
  • Kálcium
    717 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    138 mg
  • Foszfor
    484 mg
  • Nátrium
    108 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    116.9 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    270 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    119 micro
  • Kolin:
    183 mg
  • Retinol - A vitamin:
    264 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    62 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    234 micro
Összesen 984 kcal
  • 11% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    142.3 g

Zsír

  • Összesen
    278.5 g
  • Telített zsírsav
    117 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    67 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    69 g
  • Koleszterin
    1668 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9040.6 g
  • Cink
    25 mg
  • Szelén
    274 mg
  • Kálcium
    4304 mg
  • Vas
    30 mg
  • Magnézium
    830 mg
  • Foszfor
    2907 mg
  • Nátrium
    650 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    17 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    701.5 g
  • Cukor
    218 mg
  • Élelmi rost
    56 mg

VÍZ

  • Összesen
    189.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1620 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    262 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    714 micro
  • Kolin:
    1097 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1586 micro
  • α-karotin
    46 micro
  • β-karotin
    375 micro
  • β-crypt
    42 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1407 micro
Összesen 5917 kcal
  • 11% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    11.6 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    70 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    377.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    180 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    121 mg
  • Nátrium
    27 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.3 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    7.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    68 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    46 mg
  • Retinol - A vitamin:
    66 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    59 micro
Összesen 247 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

Az aranygaluskához

A vaníliasodóhoz

Elkészítés

Az aranygaluskához

  1. A langyos tejet a cukor és az élesztő segítségével felfuttatjuk.
  2. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadunk 70 g olvasztott vajat, 2 db tojássárgáját, az élesztős tejet, és tésztává gyúrjuk. Lefedve 1 órát pihentetjük.
  3. Egy aprítóba szórjuk a cukrot, a mákot és a lereszelt citrom héját, és összedaráljuk.
  4. A tésztát lisztezett felületen 1,5-2 ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és egy nagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  5. A pogácsákat először belemártogatjuk a 100 g olvasztott vajba, majd a mákos keverékbe. Egy kerek, csatos tortaformát kivajazunk, és egy rétegnyi kiszaggatott tésztát helyezünk a forma aljára.
  6. Megszórjuk a lecsepegtetett meggy kétharmadával, egy marék mákos keverékkel, majd a második adag (vajas-mákos) tésztával. 180 fokon 60 percig sütjük.

A vaníliasodóhoz

  1. Egy edényben felforraljuk a tejet a vanília kikapart magjával, majd félretesszük.
  2. Egy másik edénybe öntjük a tojássárgáját, és elkeverjük a cukorral.
  3. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az evőkanál lisztet, majd fokozatosan a vaníliás tejet, és közepes lángos besűrítjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 25
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 123
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 14
  • Össznézettség: 11333
  • Feltöltés dátuma: 2017. december 07.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ez a desszert az ünnepi asztalon is megállja a helyét! :) Aranygaluska rengeteg mákkal és meggyel megtoldva, természetesen vaníliasodóval leöntve. Imádjuk!

Hozzávalók

Az aranygaluskához

A vaníliasodóhoz

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...