Mediterrán bourek Felicia konyhájából
- 9% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 21% Zsír
A töltelékhez
-
38g kockasajt128 kcal
-
100g burgonya58 kcal
-
4g vaj25 kcal
-
25g tej14 kcal
-
125g darált marhahús178 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0g koriandermag0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
9 kcal
A tésztához
-
56g réteslap166 kcal
A kenéshez
A sütéshez
-
64g napraforgó olaj564 kcal
- 9% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 21% Zsír
A töltelékhez
-
153g kockasajt511 kcal
-
400g burgonya231 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
100g tej56 kcal
-
500g darált marhahús710 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
0g koriandermag0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
30g fekete olajbogyó35 kcal
A tésztához
-
225g réteslap664 kcal
A kenéshez
A sütéshez
-
255g napraforgó olaj2254 kcal
- 9% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 21% Zsír
A töltelékhez
-
7g kockasajt24 kcal
-
18.4g burgonya11 kcal
-
0.6g vaj5 kcal
-
4.6g tej3 kcal
-
23g darált marhahús33 kcal
-
4.1g vöröshagyma2 kcal
-
0.6g fokhagyma1 kcal
-
0g koriandermag0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1.4g fekete olajbogyó2 kcal
A tésztához
-
10.3g réteslap31 kcal
A kenéshez
A sütéshez
-
11.7g napraforgó olaj104 kcal
- 9% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 39.5 g
Zsír
-
Összesen 85 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 34 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 24 g
-
Koleszterin 129 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6561 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 45 mg
-
Kálcium 79 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 55 mg
-
Foszfor 349 mg
-
Nátrium 6022 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 64.8 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 225.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 45 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 27 mg
-
C vitamin: 41 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 159 mg
-
Retinol - A vitamin: 43 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 23 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 112 micro
- 9% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 158 g
Zsír
-
Összesen 340 g
-
Telített zsírsav 73 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 138 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 96 g
-
Koleszterin 515 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 26244.1 g
-
Cink 22 mg
-
Szelén 181 mg
-
Kálcium 317 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 222 mg
-
Foszfor 1395 mg
-
Nátrium 24086 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 259.2 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 901.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 180 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 22 micro
-
E vitamin: 107 mg
-
C vitamin: 164 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 35 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 134 micro
-
Kolin: 638 mg
-
Retinol - A vitamin: 171 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 91 micro
-
β-crypt 40 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 448 micro
- 9% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.3 g
Zsír
-
Összesen 15.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 24 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1207.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 64 mg
-
Nátrium 1108 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 41.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 8 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 29 mg
-
Retinol - A vitamin: 8 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 21 micro
Hozzávalók
A töltelékhez
-
4 közepes db burgonya
-
1 ek vaj
-
1 dl tej
-
500 g darált marhahús
-
1 közepes db vöröshagyma
-
4 gerezd fokhagyma
-
1 teáskanál koriandermag
-
1 teáskanál fahéj
-
1 teáskanál római kömény
-
1 kávéskanál fűszerpaprika
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
10 db fekete olajbogyó
A tésztához
A kenéshez
A sütéshez
-
3 dl napraforgó olaj
Elkészítés
A töltelékhez
- A krumpliból, vajból és tejből krumplipürét készítünk.
- A hagymát feldaraboljuk, és 2 ek olajon megpirítjuk.
- Hozzáadjuk a fokhagymát, egy fél percet kevergetjük, majd hozzáadjuk a húst és a fűszereket is.
- Az olívabogyókat apróra vágjuk, és hozzáadjuk a húshoz, majd addig főzzük az egészet folyamatosan kevergetve, míg a hús megsül, és az ízek összeérnek.
- A húsos keverékhez hozzáadjuk a krumplipürét, és jól összekeverjük, hogy krémes tölteléket kapjunk.
- A kész töltelékből a tavaszi tekercs tésztalap egyik oldalára halmozunk annyit, hogy kb 3 cm széles, és olyan hosszú töltelékcsíkok legyenek, hogy a tésztalap oldaláig maradjon még legalább 3 cm üresen.
- Egy kockasajtból (vagy tömlős krémsajtból) a töltelékcsíkkal megegyező hosszúságú kukacot formálunk, és rátesszük a töltelék tetejére.
- A tészta oldalán hagyott 3 cm-es oldalakat először behajtva feltekerjük a tésztát, majd az utolsó 1 cm-es részt megkenjük tojással, és hozzáragasztjuk a tekercshez (így nem fog szétnyílni sütéskor).
- A töltést megismételjük minden tekercsnél, majd forró olajban kisütjük őket.
- Azonnal tálaljuk, fogyasztás előtt néhány csepp friss citromlét csepegtetünk rá. Jó étvágyat!
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 27
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 8218
- Feltöltés dátuma: 2013. augusztus 22.
Ajánló
Mi (shorba) leves mellé szoktuk enni, de önmagában is nagyon finom! Esetleg tejfölbe vagy kedvenc szószunkba mártva is ki lehet próbálni! Ha kalóriát akarunk megspórolni, a kezünkkel kenjük be a tekercseket kis olajjal, és süssük sütőben, viszont sülés közben néhányszor forgatni kell, hogy minden oldala megsüljön, és ekkor nagyobb az esélye, hogy kilyukadnak a tekercsek, és a kifolyó töltelék elrontja az étel esztétikáját. Ha még finomítani akarunk rajta, készítsük dupla sajttal!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Ezt a fajta, a tavaszi tekercshez hasonló boureket több mediterrán országban is előszeretettel készítik, habár többnyire jóval egyszerűbb módon és fűszerezéssel megoldva. A férjem ramadánkor szokta fogyasztani, így hogy ne legyen mindig ugyanolyan, addig variáltam a fűszerekkel, hozzávalókkal, amíg ez a recept létrejött. Ekkor a férjem azt mondta, ne kombináljak tovább, mert ez a recept egyszerűen tökéletes! Azóta több algériaitól hallottam, mennyivel jobb még az eredetinél is, és mivel a magyar ismerőseimnél is hasonló sikert aratott, gondoltam, megosztom veletek is, remélem ízleni fog! Ez az adag kb. 9 tekercsre elég!