Marlenka házi karamellel
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gizi
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 5% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 27% Zsír
Karamell
-
33g cukor129 kcal
-
17g vaj120 kcal
-
20g habtejszín58 kcal
Tészta
-
75g finomliszt273 kcal
-
25g porcukor97 kcal
-
13g méz38 kcal
-
17g margarin120 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
0 kcal
-
0g ecet0 kcal
Krém
Összesen
1518
kcal
- 5% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 27% Zsír
Karamell
-
200g cukor774 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
120g habtejszín350 kcal
Tészta
-
450g finomliszt1638 kcal
-
150g porcukor581 kcal
-
75g méz228 kcal
-
100g margarin717 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
0 kcal
-
3g ecet0 kcal
Krém
Összesen
9098
kcal
- 5% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 27% Zsír
Karamell
-
7.8g cukor30 kcal
-
3.9g vaj28 kcal
-
4.7g habtejszín14 kcal
Tészta
-
17.5g finomliszt64 kcal
-
5.8g porcukor23 kcal
-
2.9g méz9 kcal
-
3.9g margarin28 kcal
-
4.3g tojás5 kcal
-
0 kcal
-
0.1g ecet0 kcal
Krém
-
3.5g vaníliás pudingpor13 kcal
-
23.4g tej13 kcal
-
9.7g margarin70 kcal
-
1.9g porcukor8 kcal
-
0.8g vaníliás cukor3 kcal
-
5.8g dió38 kcal
-
3.9g rum9 kcal
Összesen
355
kcal
- 5% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.3 g
Zsír
-
Összesen 87.4 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 31 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 27 g
-
Koleszterin 118 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 590 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 180 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 62 mg
-
Foszfor 222 mg
-
Nátrium 87 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 159.8 g
-
Cukor 86 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 62.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 674 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 57 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 54 micro
-
Kolin: 79 mg
-
Retinol - A vitamin: 640 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 397 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 97 micro
Összesen
1518
kcal
- 5% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 104 g
Zsír
-
Összesen 524.2 g
-
Telített zsírsav 146 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 188 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 164 g
-
Koleszterin 708 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3540.1 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 197 mg
-
Kálcium 1081 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 373 mg
-
Foszfor 1331 mg
-
Nátrium 525 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 958.6 g
-
Cukor 514 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 373 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4042 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 37 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 107 micro
-
K vitamin: 341 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 322 micro
-
Kolin: 474 mg
-
Retinol - A vitamin: 3843 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2383 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 581 micro
Összesen
9098
kcal
- 5% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4 g
Zsír
-
Összesen 20.4 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 28 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 137.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 42 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 52 mg
-
Nátrium 20 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.3 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 14.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 157 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 150 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 93 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 23 micro
Összesen
355
kcal
Hozzávalók
Karamell
-
20 dkg cukor
-
10 dkg vaj
-
1.2 dl habtejszín
Tészta
-
45 dkg finomliszt
-
15 dkg porcukor
-
3 ek méz
-
10 dkg margarin
-
2 db tojás
-
1 ek szódabikarbóna
Krém
-
2 csomag vaníliás pudingpor
-
6 dl tej
-
25 dkg margarin
-
5 dkg porcukor
-
2 csomag vaníliás cukor
-
15 dkg dió
Elkészítés
Karamell
- A házi karamell készítésével kezdjük, mert annak teljesen ki kell hűlni mielőtt a krémhez kevernénk. (az egész karamell készítés pedig nem tart kb. 20 percnél tovább)
- A cukrot tegyük egy serpenyőbe, majd kevergetve olvasszuk fel. (Én mindig kevergetem, és úgy olvasztom fel.)
- Amikor felolvadt és szép világos színt kapott, vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a felkockázott, szobahőmérsékletű vajat, és keverjük össze.
- Ezután adjuk hozzá a tejszínt, tegyük vissza a tűzre, és addig keverjük míg teljesen csomómentes lesz, majd kevergetve főzzük pár percig, hogy még folyós, de egy sűrűbb állagot kapjon. (amikor a tejszínt hozzáöntjük, kicsit összekapja és keményebb csomók lesznek benne, de ez a további főzés közben teljesen feloldódik majd)
- Az elkészült karamellt hűtsük ki teljesen mielőtt a krémhez kevernénk. (hűlés közben még sűrűsödni fog)
- (Megjegyzés: Én pl. előző nap elkészítettem, de mivel állás közben nagyon besűrűsödött, szinte kemény volt, így pár pillanatra, hogy ne melegedjen fel, betettem a mikróba, majd alaposan átkevertem, mielőtt a krémhez kevertem volna.)
Tészta
- Egy fém tálba tegyük bele a margarint, a mézet, a porcukrot, és a kissé felvert egész tojásokat, majd vízgőz fölött, állandó kevergetés mellett olvasszuk fel. Amikor teljesen folyós, akkor vegyük le a tűzről és hűtsük ki, hogy éppen csak langyos legyen.
- A szódabikarbónát keverjük össze az ecettel, majd keverjük a langyosra hűlt masszához. Ezután adjuk hozzá a lisztet, majd lisztezett felületen gyúrjuk össze a tésztát. (ha túl lágy lenne, akkor még egy kevés lisztet adjunk hozzá)
- Az összegyúrt tésztát osszuk el 5 egyenlő részre, majd formázzunk gombócokat. (Én 20x30 cm-es lapokat nyújtottam.)
- Ezután egyesével enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki, majd helyezzük a tepsi hátoldalára. (Én egyszerre két sütőpapíron nyújtom ki, majd egymásután felváltva sütöm készre a lapokat. A megsült lapot leveszem a tepsiről, a másikat pedig ráhúzom, majd irány a sütő.)
- Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 8-10 perc (ez sütőfüggő) alatt süssük meg a tésztalapokat. (úgy süssük meg a lapokat, mint a mézes krémeshez)
- A sütőből kivéve, egy spatulával alányúlva, lazítsuk fel a papírról a tésztát, majd óvatosan húzzuk át egy tálcára, és hagyjuk teljesen kihűlni.(mindegyik tésztalappal így járjunk el)
Krém
- A pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, majd keverjük hozzá a maradék tejhez.
- Ezután állandó kevergetés mellett, főzzük pár perc alatt sűrűre, majd hűtsük ki teljesen mielőtt a krémhez kevernénk. (Én kevergetve hűtöm ki, így biztosan nem lesznek apró csomók a krémbe.)
- A margarinhoz adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára. Ezután adjunk hozzá 2-3 kanál teljesen kihűlt pudingot, majd robotgéppel kezdjük el kikeverni. Amikor már kezd krémes állagú lenne, apránként adagoljuk hozzá a maradék pudingot, és addig keverjük, míg jó krémes állagú nem lesz.
- Amikor már kellően krémes a massza, apránként keverjük hozzá a teljesen kihűlt karamellt. Ezután kanalanként adjuk hozzá a darált diót, majd keverjük jó habosra. (Én pl. a diót először a sütőben kicsit megpörköltem, majd kihűtöttem, és úgy daráltam le. Így sokkal finomabb ízt kaptam.)
- A tepsit amelyiknek a hátoldalán sütöttük a lapokat, béleljük ki sütőpapírral. Ezután helyezzünk bele egy teljesen kihűlt tésztalapot, majd kenjük le vékonyan rummal, és egyenletesen kenjük rá a krémet, majd fedjük be a következő tésztalappal. (ekkor óvatosan a tenyerünkkel nyomkodjuk le egy kicsit a ráhelyezett lapot)
- A maradék tésztalapokkal, és a krémmel szintén így járjunk el. A sütemény tetejére helyezett ötödik tésztalapot csak vékonyan kenjük meg a krémmel, majd szórjuk meg ízlés szerint darált dióval.
- Ezután hűvös helyen hagyjuk egy napig állni, hogy a tésztalapok megpuhuljanak, és az ízek kellően összeérjenek. Tálalás előtt éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. Hűvös helyen több napig tárolhatjuk, így az ízek még jobban összeérnek, és a sütemény még finomabb lesz.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 10 perc
- Receptkönyvben: 73
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 17
- Össznézettség: 7214
- Feltöltés dátuma: 2022. január 10.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Gizi
384 recept