r
Nosalty Logó

Marlenka házi karamellel

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gizi
Marlenka házi karamellel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 27% Zsír

Karamell

Tészta

Krém

Összesen 1518 kcal
  • 5% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 27% Zsír

Karamell

Tészta

Krém

Összesen 9098 kcal
  • 5% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 27% Zsír

Karamell

Tészta

Krém

Összesen 355 kcal
  • 5% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.3 g

Zsír

  • Összesen
    87.4 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    31 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    27 g
  • Koleszterin
    118 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    590 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    180 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    62 mg
  • Foszfor
    222 mg
  • Nátrium
    87 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    159.8 g
  • Cukor
    86 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    62.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    674 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    57 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    54 micro
  • Kolin:
    79 mg
  • Retinol - A vitamin:
    640 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    397 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    97 micro
Összesen 1518 kcal
  • 5% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    104 g

Zsír

  • Összesen
    524.2 g
  • Telített zsírsav
    146 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    188 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    164 g
  • Koleszterin
    708 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3540.1 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    197 mg
  • Kálcium
    1081 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    373 mg
  • Foszfor
    1331 mg
  • Nátrium
    525 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    958.6 g
  • Cukor
    514 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    373 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4042 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    37 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    107 micro
  • K vitamin:
    341 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    322 micro
  • Kolin:
    474 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3843 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2383 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    581 micro
Összesen 9098 kcal
  • 5% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    20.4 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    137.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    52 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.3 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    157 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    150 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    93 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 355 kcal

Hozzávalók

Karamell

Tészta

Krém

Elkészítés

Karamell

  1. A házi karamell készítésével kezdjük, mert annak teljesen ki kell hűlni mielőtt a krémhez kevernénk. (az egész karamell készítés pedig nem tart kb. 20 percnél tovább)
  2. A cukrot tegyük egy serpenyőbe, majd kevergetve olvasszuk fel. (Én mindig kevergetem, és úgy olvasztom fel.)
  3. Amikor felolvadt és szép világos színt kapott, vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a felkockázott, szobahőmérsékletű vajat, és keverjük össze.
  4. Ezután adjuk hozzá a tejszínt, tegyük vissza a tűzre, és addig keverjük míg teljesen csomómentes lesz, majd kevergetve főzzük pár percig, hogy még folyós, de egy sűrűbb állagot kapjon. (amikor a tejszínt hozzáöntjük, kicsit összekapja és keményebb csomók lesznek benne, de ez a további főzés közben teljesen feloldódik majd)
  5. Az elkészült karamellt hűtsük ki teljesen mielőtt a krémhez kevernénk. (hűlés közben még sűrűsödni fog)
  6. (Megjegyzés: Én pl. előző nap elkészítettem, de mivel állás közben nagyon besűrűsödött, szinte kemény volt, így pár pillanatra, hogy ne melegedjen fel, betettem a mikróba, majd alaposan átkevertem, mielőtt a krémhez kevertem volna.)

Tészta

  1. Egy fém tálba tegyük bele a margarint, a mézet, a porcukrot, és a kissé felvert egész tojásokat, majd vízgőz fölött, állandó kevergetés mellett olvasszuk fel. Amikor teljesen folyós, akkor vegyük le a tűzről és hűtsük ki, hogy éppen csak langyos legyen.
  2. A szódabikarbónát keverjük össze az ecettel, majd keverjük a langyosra hűlt masszához. Ezután adjuk hozzá a lisztet, majd lisztezett felületen gyúrjuk össze a tésztát. (ha túl lágy lenne, akkor még egy kevés lisztet adjunk hozzá)
  3. Az összegyúrt tésztát osszuk el 5 egyenlő részre, majd formázzunk gombócokat. (Én 20x30 cm-es lapokat nyújtottam.)
  4. Ezután egyesével enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki, majd helyezzük a tepsi hátoldalára. (Én egyszerre két sütőpapíron nyújtom ki, majd egymásután felváltva sütöm készre a lapokat. A megsült lapot leveszem a tepsiről, a másikat pedig ráhúzom, majd irány a sütő.)
  5. Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 8-10 perc (ez sütőfüggő) alatt süssük meg a tésztalapokat. (úgy süssük meg a lapokat, mint a mézes krémeshez)
  6. A sütőből kivéve, egy spatulával alányúlva, lazítsuk fel a papírról a tésztát, majd óvatosan húzzuk át egy tálcára, és hagyjuk teljesen kihűlni.(mindegyik tésztalappal így járjunk el)

Krém

  1. A pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, majd keverjük hozzá a maradék tejhez.
  2. Ezután állandó kevergetés mellett, főzzük pár perc alatt sűrűre, majd hűtsük ki teljesen mielőtt a krémhez kevernénk. (Én kevergetve hűtöm ki, így biztosan nem lesznek apró csomók a krémbe.)
  3. A margarinhoz adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára. Ezután adjunk hozzá 2-3 kanál teljesen kihűlt pudingot, majd robotgéppel kezdjük el kikeverni. Amikor már kezd krémes állagú lenne, apránként adagoljuk hozzá a maradék pudingot, és addig keverjük, míg jó krémes állagú nem lesz.
  4. Amikor már kellően krémes a massza, apránként keverjük hozzá a teljesen kihűlt karamellt. Ezután kanalanként adjuk hozzá a darált diót, majd keverjük jó habosra. (Én pl. a diót először a sütőben kicsit megpörköltem, majd kihűtöttem, és úgy daráltam le. Így sokkal finomabb ízt kaptam.)
  5. A tepsit amelyiknek a hátoldalán sütöttük a lapokat, béleljük ki sütőpapírral. Ezután helyezzünk bele egy teljesen kihűlt tésztalapot, majd kenjük le vékonyan rummal, és egyenletesen kenjük rá a krémet, majd fedjük be a következő tésztalappal. (ekkor óvatosan a tenyerünkkel nyomkodjuk le egy kicsit a ráhelyezett lapot)
  6. A maradék tésztalapokkal, és a krémmel szintén így járjunk el. A sütemény tetejére helyezett ötödik tésztalapot csak vékonyan kenjük meg a krémmel, majd szórjuk meg ízlés szerint darált dióval.
  7. Ezután hűvös helyen hagyjuk egy napig állni, hogy a tésztalapok megpuhuljanak, és az ízek kellően összeérjenek. Tálalás előtt éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. Hűvös helyen több napig tárolhatjuk, így az ízek még jobban összeérnek, és a sütemény még finomabb lesz.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Receptkönyvben: 73
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 17
  • Össznézettség: 7214
  • Feltöltés dátuma: 2022. január 10.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Hozzávalók

Karamell

Tészta

Krém

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...