r
Nosalty Logó

Marhahúsos empanada

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Lakos Benedek
Empanada: marhahúsos raguval töltött, omlós tésztabatyuk, paradicsomos mártogatóssal tálalva
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Az összeállításhoz

A mártogatóshoz

564
Kalória
20.4g
Fehérje
49.1g
Szénhidrátok
32g
Zsír
186.5g
Víz
153.7g
Koleszterin
3.9g
Rost
5g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Az összeállításhoz

A mártogatóshoz

Összesen 564 kcal
  • 7% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Az összeállításhoz

A mártogatóshoz

Összesen 4519 kcal
  • 7% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Az összeállításhoz

A mártogatóshoz

Összesen 165 kcal
  • 7% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    20.4 g

Zsír

  • Összesen
    32 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    154 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1073.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    39 mg
  • Kálcium
    84 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    45 mg
  • Foszfor
    242 mg
  • Nátrium
    656 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.1 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    186.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    231 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    38 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    121 mg
  • Retinol - A vitamin:
    188 micro
  • α-karotin
    53 micro
  • β-karotin
    483 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    3466 micro
  • Lut-zea
    350 micro
Összesen 564 kcal
  • 7% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    163.1 g

Zsír

  • Összesen
    255.7 g
  • Telített zsírsav
    119 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    93 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    26 g
  • Koleszterin
    1230 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8589.2 g
  • Cink
    23 mg
  • Szelén
    315 mg
  • Kálcium
    676 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    357 mg
  • Foszfor
    1940 mg
  • Nátrium
    5248 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    393.1 g
  • Cukor
    40 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

Víz

  • Összesen
    1492.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1844 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    19 micro
  • E vitamin:
    29 mg
  • C vitamin:
    163 mg
  • D vitamin:
    123 micro
  • K vitamin:
    307 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    38 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    417 micro
  • Kolin:
    969 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1504 micro
  • α-karotin
    421 micro
  • β-karotin
    3865 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    27731 micro
  • Lut-zea
    2799 micro
Összesen 4519 kcal
  • 7% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    9.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    317.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    72 mg
  • Nátrium
    194 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    55.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    68 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    56 micro
  • α-karotin
    16 micro
  • β-karotin
    143 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    1026 micro
  • Lut-zea
    104 micro
Összesen 165 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet elkeverjük a sóval, majd belekockázzuk a hideg vajat, majd gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. A tojássárgáját elkeverjük a tejjel és hozzáadjuk a lisztes-vajas alaphoz. Elkeverjük, majd a lehető legkevesebb gyúrással egységes gombóccá dolgozzuk (ha túl sokáig dagasztjuk, elveszti omlós állagát). Frissentartó fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük pihenni és elkészítjük a tölteléket.

A töltelékhez

  1. A kockákra vágott hagymát üvegesre dinszteljük az olajon, majd hozzáadjuk a felaprított fokhagymát és további 1-2 percig pirítjuk. A hagymás alapra nyomjuk a sűrített paradicsomot és magasabb lángon alaposan karamellizáljuk.
  2. A hagymás-paradicsomos alapra szórjuk a fűszereket, elkeverjük, majd jöhet a darált hús, amit fehéredésig kevergetve pirítunk. Felöntjük a simára turmixolt paradicsomkonzervvel és az alaplével, hozzáadjuk a meghámozott, kockákra vágott burgonyát, majd alacsony lángon 10-15 percig rotyogtatjuk, míg be nem sűrűsödik a ragu. Megkóstoljuk és ha kell, sóval, borssal, fűszerekkel korrigáljuk.

Az összeállításhoz

  1. A tésztát 2-3 milliméter vastagra nyújtjuk, majd nagyjából 13 centiméter átmérőjű köröket vágunk ki belőle (a maradékokat újragyúrjuk és kiszaggatjuk). Mindegyik kör közepére teszünk 1-2 evőkanál tölteléket (ez legyen hideg).
  2. A tojásokat szétválasztjuk. Fehérjével megkenjük a tésztakörök szélét, félbehajtjuk őket, majd összenyomkodjuk a töltelék körül a tésztát. Egy derelyevágóval levághatjuk a széleket, hogy díszes peremet kapjunk.
  3. Az empanadákat sütőpapíros tepsire tesszük és lekenjük tojássárgájával. Pár helyen megszurkáljuk a tésztát, hogy ne repedjenek ki a batyuk.
  4. 200 fokon 20 perc alatt aranybarnára sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni őket.

A mártogatóshoz

  1. Az újhagymát, lilahagymát és paradicsomot egy tepsire tesszük, meglocsoljuk olajjal, majd sózzuk, borsozzuk. 220 fokon 15 perc alatt alaposan megsütjük (az sem baj, ha kicsit szenes a hagyma).
  2. Egy turmixgépbe tesszük a sült zöldségeket, a fokhagymát, a fűszereket és a limelevet. Teljesen simára dolgozzuk, majd ezzel tálaljuk az empanadákat.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 perc
  • Főzés ideje: 25 perc
  • Sütés ideje: 35 perc

Spanyolországban és a dél-amerikai országokan honos finomság az empanada, amelynek tradicionális verziója szaftos marhahúsraguval készül. Az omlós tészta és a fűszeres belső kettőse tökéletes kis pitét szül, amire igen nehéz nemet mondani.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Tradicionális flódni

A magyarországi zsidó konyha egyik legzseniálisabb süteménye kérdés nélkül a flódni: impozáns, többemeletes édesség ez, ami az ünnepi ízek legjavát egymás után magába pakolja. ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

5 millió forintos bírságot kapott a Spar

A GVH 5 millió forintos bírsággal büntette a Spart, mert hiányos volt a beszállítói rendszer kiépítésének igazolása. A cég ugyan teljesítette vállalásait, mégsem úszta meg a bírságot.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!