Marhahúsos empanada
0,0
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!

adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű
Hozzávalók
A tésztához
-
400 g finomliszt
-
2 teáskanál só
-
190 g vaj
-
1 db tojássárgája
-
140 ml tej
A töltelékhez
-
4 ek napraforgó olaj
-
1 db vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
2 ek sűrített paradicsom
-
400 g darált marhahús
-
300 g konzerv paradicsom
-
150 g burgonya
-
100 ml marha alaplé
-
1 teáskanál kakukkfű
-
1 teáskanál oregánó
-
1 teáskanál őrölt fűszerkömény
-
1 teáskanál füstölt pirospaprika
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Az összeállításhoz
-
2 db tojás
A mártogatóshoz
-
2 db újhagyma
-
1 db lilahagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
4 db paradicsom
-
1 teáskanál őrölt fűszerkömény
-
0.5 teáskanál cayenne paprika
-
0.5 lime-ból nyert limelé
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
3 ek olívaolaj
564
Kalória
20.4g
Fehérje
49.1g
Szénhidrátok
32g
Zsír
186.5g
Víz
153.7g
Koleszterin
3.9g
Rost
5g
Cukor
- 7% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
50g finomliszt182 kcal
-
2g só0 kcal
-
24g vaj170 kcal
-
3g tojássárgája8 kcal
-
18g tej10 kcal
A töltelékhez
-
35 kcal
-
11g vöröshagyma4 kcal
-
1g fokhagyma2 kcal
-
3 kcal
-
50g darált marhahús71 kcal
-
6 kcal
-
19g burgonya11 kcal
-
13g marha alaplé0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Az összeállításhoz
-
14g tojás17 kcal
A mártogatóshoz
-
23g újhagyma4 kcal
-
11g lilahagyma4 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
50g paradicsom9 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
2g limelé0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
3g olívaolaj27 kcal
Összesen
564
kcal
- 7% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
400g finomliszt1456 kcal
-
12g só0 kcal
-
190g vaj1362 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
140g tej78 kcal
A töltelékhez
-
32g napraforgó olaj283 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
26 kcal
-
400g darált marhahús568 kcal
-
300g konzerv paradicsom48 kcal
-
150g burgonya87 kcal
-
100g marha alaplé0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Az összeállításhoz
-
110g tojás138 kcal
A mártogatóshoz
-
184g újhagyma35 kcal
-
90g lilahagyma33 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
400g paradicsom72 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
14g limelé4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
Összesen
4519
kcal
- 7% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
14.8g finomliszt54 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
7g vaj50 kcal
-
0.7g tojássárgája2 kcal
-
5.2g tej3 kcal
A töltelékhez
-
1.2g napraforgó olaj10 kcal
-
3.3g vöröshagyma1 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
1.2g sűrített paradicsom1 kcal
-
14.8g darált marhahús21 kcal
-
11.1g konzerv paradicsom2 kcal
-
5.5g burgonya3 kcal
-
3.7g marha alaplé0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Az összeállításhoz
-
4.1g tojás5 kcal
A mártogatóshoz
-
6.8g újhagyma1 kcal
-
3.3g lilahagyma1 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
14.8g paradicsom3 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0.5g limelé0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.9g olívaolaj8 kcal
Összesen
165
kcal
- 7% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 20.4 g
Zsír
-
Összesen 32 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 154 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1073.7 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 39 mg
-
Kálcium 84 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 45 mg
-
Foszfor 242 mg
-
Nátrium 656 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.1 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 4 mg
Víz
-
Összesen 186.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 231 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 20 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 38 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 52 micro
-
Kolin: 121 mg
-
Retinol - A vitamin: 188 micro
-
α-karotin 53 micro
-
β-karotin 483 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 3466 micro
-
Lut-zea 350 micro
Összesen
564
kcal
- 7% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 163.1 g
Zsír
-
Összesen 255.7 g
-
Telített zsírsav 119 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 93 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 26 g
-
Koleszterin 1230 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8589.2 g
-
Cink 23 mg
-
Szelén 315 mg
-
Kálcium 676 mg
-
Vas 24 mg
-
Magnézium 357 mg
-
Foszfor 1940 mg
-
Nátrium 5248 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 393.1 g
-
Cukor 40 mg
-
Élelmi rost 31 mg
Víz
-
Összesen 1492.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1844 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 19 micro
-
E vitamin: 29 mg
-
C vitamin: 163 mg
-
D vitamin: 123 micro
-
K vitamin: 307 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 38 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 417 micro
-
Kolin: 969 mg
-
Retinol - A vitamin: 1504 micro
-
α-karotin 421 micro
-
β-karotin 3865 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 27731 micro
-
Lut-zea 2799 micro
Összesen
4519
kcal
- 7% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 6 g
Zsír
-
Összesen 9.5 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 317.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 25 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 72 mg
-
Nátrium 194 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 55.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 68 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 56 micro
-
α-karotin 16 micro
-
β-karotin 143 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 1026 micro
-
Lut-zea 104 micro
Összesen
165
kcal
Elkészítés
A tésztához
- A lisztet elkeverjük a sóval, majd belekockázzuk a hideg vajat, majd gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. A tojássárgáját elkeverjük a tejjel és hozzáadjuk a lisztes-vajas alaphoz. Elkeverjük, majd a lehető legkevesebb gyúrással egységes gombóccá dolgozzuk (ha túl sokáig dagasztjuk, elveszti omlós állagát). Frissentartó fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük pihenni és elkészítjük a tölteléket.
A töltelékhez
- A kockákra vágott hagymát üvegesre dinszteljük az olajon, majd hozzáadjuk a felaprított fokhagymát és további 1-2 percig pirítjuk. A hagymás alapra nyomjuk a sűrített paradicsomot és magasabb lángon alaposan karamellizáljuk.
- A hagymás-paradicsomos alapra szórjuk a fűszereket, elkeverjük, majd jöhet a darált hús, amit fehéredésig kevergetve pirítunk. Felöntjük a simára turmixolt paradicsomkonzervvel és az alaplével, hozzáadjuk a meghámozott, kockákra vágott burgonyát, majd alacsony lángon 10-15 percig rotyogtatjuk, míg be nem sűrűsödik a ragu. Megkóstoljuk és ha kell, sóval, borssal, fűszerekkel korrigáljuk.
Az összeállításhoz
- A tésztát 2-3 milliméter vastagra nyújtjuk, majd nagyjából 13 centiméter átmérőjű köröket vágunk ki belőle (a maradékokat újragyúrjuk és kiszaggatjuk). Mindegyik kör közepére teszünk 1-2 evőkanál tölteléket (ez legyen hideg).
- A tojásokat szétválasztjuk. Fehérjével megkenjük a tésztakörök szélét, félbehajtjuk őket, majd összenyomkodjuk a töltelék körül a tésztát. Egy derelyevágóval levághatjuk a széleket, hogy díszes peremet kapjunk.
- Az empanadákat sütőpapíros tepsire tesszük és lekenjük tojássárgájával. Pár helyen megszurkáljuk a tésztát, hogy ne repedjenek ki a batyuk.
- 200 fokon 20 perc alatt aranybarnára sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni őket.
A mártogatóshoz
- Az újhagymát, lilahagymát és paradicsomot egy tepsire tesszük, meglocsoljuk olajjal, majd sózzuk, borsozzuk. 220 fokon 15 perc alatt alaposan megsütjük (az sem baj, ha kicsit szenes a hagyma).
- Egy turmixgépbe tesszük a sült zöldségeket, a fokhagymát, a fűszereket és a limelevet. Teljesen simára dolgozzuk, majd ezzel tálaljuk az empanadákat.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 15 perc
- Főzés ideje: 25 perc
- Sütés ideje: 35 perc
Spanyolországban és a dél-amerikai országokan honos finomság az empanada, amelynek tradicionális verziója szaftos marhahúsraguval készül. Az omlós tészta és a fűszeres belső kettőse tökéletes kis pitét szül, amire igen nehéz nemet mondani.
Elmentem a receptkönyvembe
Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok
Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Megcsináltam
Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!