Marcipános-túrós Stollen
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gizi
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 7% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
63g finomliszt231 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
17g porcukor65 kcal
-
13 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
17g sütőmargarin120 kcal
-
42g tehéntúró61 kcal
-
17g törökmogyoró105 kcal
-
33g mazsola100 kcal
-
17g rum39 kcal
-
54 kcal
-
54 kcal
-
33g marcipán154 kcal
-
8g margarin60 kcal
-
8g porcukor32 kcal
Összesen
1112
kcal
- 7% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
380g finomliszt1383 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
100g sütőmargarin717 kcal
-
250g tehéntúró368 kcal
-
100g törökmogyoró629 kcal
-
200g mazsola598 kcal
-
100g rum231 kcal
-
322 kcal
-
322 kcal
-
200g marcipán924 kcal
-
50g margarin359 kcal
-
50g porcukor194 kcal
Összesen
6655
kcal
- 7% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
20.3g finomliszt74 kcal
-
0.6g sütőpor0 kcal
-
5.3g porcukor21 kcal
-
1.1g vaníliás cukor4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
5.9g tojás7 kcal
-
5.3g sütőmargarin38 kcal
-
13.4g tehéntúró20 kcal
-
5.3g törökmogyoró34 kcal
-
10.7g mazsola32 kcal
-
5.3g rum12 kcal
-
17 kcal
-
17 kcal
-
10.7g marcipán49 kcal
-
2.7g margarin19 kcal
-
2.7g porcukor10 kcal
Összesen
354
kcal
- 7% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21.1 g
Zsír
-
Összesen 42.5 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 60 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1247.2 g
-
Cink 110 mg
-
Szelén 28 mg
-
Kálcium 252 mg
-
Vas 86 mg
-
Magnézium 60 mg
-
Foszfor 467 mg
-
Nátrium 235 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 154.5 g
-
Cukor 97 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 76.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 231 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 11 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 50 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 62 mg
-
Retinol - A vitamin: 218 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 159 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 96 micro
Összesen
1112
kcal
- 7% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 126.6 g
Zsír
-
Összesen 255.3 g
-
Telített zsírsav 43 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 110 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 46 g
-
Koleszterin 360 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7483.2 g
-
Cink 657 mg
-
Szelén 166 mg
-
Kálcium 1510 mg
-
Vas 515 mg
-
Magnézium 359 mg
-
Foszfor 2801 mg
-
Nátrium 1411 mg
-
Réz 28 mg
-
Mangán 36 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 927.2 g
-
Cukor 580 mg
-
Élelmi rost 39 mg
VÍZ
-
Összesen 458.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1387 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 33 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 149 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 64 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 301 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 234 micro
-
Kolin: 369 mg
-
Retinol - A vitamin: 1307 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 956 micro
-
β-crypt 19 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 577 micro
Összesen
6655
kcal
- 7% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.8 g
Zsír
-
Összesen 13.6 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 19 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 399.7 g
-
Cink 35 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 81 mg
-
Vas 28 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 150 mg
-
Nátrium 75 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.5 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 24.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 74 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 16 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 70 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 51 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 31 micro
Összesen
354
kcal
Hozzávalók
-
38 dkg finomliszt
-
1 csomag sütőpor
-
10 dkg porcukor
-
2 csomag vaníliás cukor
-
1 csipet só
-
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
-
2 db tojás
-
10 dkg sütőmargarin
-
25 dkg tehéntúró
-
10 dkg törökmogyoró
-
20 dkg mazsola
-
1 dl rum
-
10 dkg kandírozott narancshéj
-
10 dkg kandírozott citromhéj
-
20 dkg marcipán
-
5 dkg margarin
-
5 dkg porcukor
Elkészítés
- A mazsolát keverjük össze a rummal, hagyjuk pár órát állni, hogy magába szívja, majd csepegtessük le. (Érdemes a sütés előtti estén összekeverni, és egy éjszakát állni hagyni.)
- A marcipánt hosszában vágjuk el három egyforma részre, majd mindegyiket sodorjuk 35 cm hosszú hengerré.
- Egy keverőtálba tegyük bele a sütőporral és egy csipet sóval összekevert lisztet, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a mézes fűszerkeveréket, a két egész tojást, a felkockázott puha margarint, a túrót és a darált mogyorót (v. diót), majd a robotgép dagasztó szárával dolgozzuk össze a tésztát. (Természetesen kézzel is összedolgozhatjuk, összegyúrhatjuk!)
- Ezután adjuk hozzá a lecsepegtetett mazsolát, a kandírozott narancs- és citromhéjat, majd kézzel, alaposan gyúrjuk össze a tésztát.
- Ezután a tésztát osszuk el három egyenlő adagra, majd külön-külön gyúrjuk össze, és formázzuk 35 cm-es hengerré.
- A tésztahengereket hosszában nyomkodjuk kissé laposra, mindegyiknek a közepére tegyünk egy-egy marcipánhengert, majd hajtsuk rá, és nyomkodjuk össze a tésztát. Közben óvatosan hengergessük meg, hogy szép formás legyen, és sütés közben ne nyíljon szét. (Én a 35 cm hosszú tésztát kb. 4 cm szélesre nyomkodtam, mielőtt rátettem a macipánhengert.)
- Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd szorosan egymás mellé helyezzünk rá két megtöltött tésztát, majd a harmadik tésztát tegyük a tészták közepére.
- Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 60 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 55 percig sütöttem.) A sütőből kivéve, még forrón kenjük majd le olvasztott margarinnal!!!
- A margarint olvasszuk fel, majd a sütőből kivett kalácsot azonnal kenjük le, majd szórjuk meg a porcukorral. Ezután hagyjuk pár percig a tepsiben, majd emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.
- Tálalás előtt még egyszer szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 60 perc
- Receptkönyvben: 1
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 10
- Össznézettség: 263
- Feltöltés dátuma: 2024. november 17.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Gizi
401 recept
Amikor teljesen kihűl, csomagoljuk be celofánba, majd tegyük hűvös helyre az ünnepekig. Ezalatt az idő alatt az ízek jól összeérnek, és egy nagyon finom gyümölcskenyeret tudunk majd feltálalni az ünnepi asztalon.