Mandulás stollen
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Glaser
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 11% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 30% Zsír
Összesen
503
kcal
- 11% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 30% Zsír
-
500g finomliszt1820 kcal
-
40g friss élesztő42 kcal
-
125g tej70 kcal
-
75g cukor290 kcal
-
250g vaj1793 kcal
-
125g mandula738 kcal
-
0g só0 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
0 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
125g mandula738 kcal
-
40g tej22 kcal
-
50g mandulapehely295 kcal
-
50g porcukor194 kcal
Összesen
6042
kcal
- 11% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 30% Zsír
-
35.5g finomliszt129 kcal
-
2.8g friss élesztő3 kcal
-
8.9g tej5 kcal
-
5.3g cukor21 kcal
-
17.8g vaj127 kcal
-
8.9g mandula52 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.7g vaníliás cukor3 kcal
-
1.1g keserűmandula aroma0 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
8.9g mandula52 kcal
-
2.8g tej2 kcal
-
3.6g mandulapehely21 kcal
-
3.6g porcukor14 kcal
Összesen
429
kcal
- 11% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.5 g
Zsír
-
Összesen 30.8 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 381.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 87 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 78 mg
-
Foszfor 181 mg
-
Nátrium 16 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.9 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 12 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 143 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 50 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 140 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 34 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 8 micro
Összesen
503
kcal
- 11% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 126.3 g
Zsír
-
Összesen 369.3 g
-
Telített zsírsav 141 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 160 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 47 g
-
Koleszterin 538 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4580.2 g
-
Cink 17 mg
-
Szelén 186 mg
-
Kálcium 1044 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 935 mg
-
Foszfor 2178 mg
-
Nátrium 191 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 587 g
-
Cukor 157 mg
-
Élelmi rost 47 mg
VÍZ
-
Összesen 143.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1710 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 77 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 22 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 599 micro
-
Kolin: 268 mg
-
Retinol - A vitamin: 1678 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 407 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 94 micro
Összesen
6042
kcal
- 11% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9 g
Zsír
-
Összesen 26.2 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 38 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 325.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 74 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 66 mg
-
Foszfor 155 mg
-
Nátrium 14 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.7 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 10.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 121 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 43 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 119 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 29 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 7 micro
Összesen
429
kcal
Hozzávalók
-
500 g finomliszt
-
40 g friss élesztő
-
125 ml tej
-
75 g cukor
-
250 g vaj
-
1 csipet só
-
1 csomag vaníliás cukor
-
15 ml keserűmandula aroma
-
50 g mandulapehely
-
50 g porcukor
Elkészítés
- A lisztet egy keverő tálba szitáljuk. A közepébe egy mélyedest nyomunk, az élesztőt belemorzsoljuk. A tej felét langyosra melegítjük, és 30 g cukorral a mélyedésbe öntjük. Egy kis liszttel elkavarjuk. Meleg helyen lefedve kb. 15 percig kelesztjük.
- 200 g vajat felolvasztunk, levesszük a tűzről. Hozzákeverjük a maradék hideg tejet, és hűlni hagyjuk.
- A tejes-vajat a darált mandulával, 45 g cukorral, sóval, vaníliás cukorral, mandulaaromával és a citromhéjjal együtt a kovászhoz adjuk. Az egészet sima tésztává gyúrjuk. Meleg helyen lefedve 1 órat kelesztjük.
- A tésztát lisztezett munkalapon egy 30x34 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk. Megszórjuk az aprított mandulával. Hosszabik oldalátol feltekerjük.
- A tésztát két részre osztjuk, egyenként oválisra nyújtjuk, és hosszában először az egyik oldalt a tészta feléig ráhajtjuk, majd erre a másik felét. Ráhelyezzük a sütőpapírral ellátott tepsire, és meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
- A stollenokat megkenjük a 4 ek tejjel, és megszórjuk a mandulapehellyel.
- 200 fokra előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük, majd a hőmérsékletet 175 fokra csökkentjük, és további 35-40 percig sütjük. Ha erősen barnulni kezd sütés közben, letakarjuk pergamen papírral.
- A maradék vajat felolvasztjuk. A még forró kalácsokat meglocsoljuk a felolvasztott vajjal, és megszórjuk a porcukorral. Hűlni hagyjuk.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 50 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 32
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 2038
- Feltöltés dátuma: 2012. december 03.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Glaser
1980 recept
A stollenok jól becsomagolva, hűvös helyen kb. 2 hétig tárolhatóak.