r
Nosalty Logó

Mandulás-őszibarackos házi rétes

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
NS
Mandulás-őszibarackos házi rétes
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A tésztához: (4 rúdhoz)

A töltelékhez: (1 rúdhoz)

Összesen 408 kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A tésztához: (4 rúdhoz)

A töltelékhez: (1 rúdhoz)

Összesen 3261 kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A tésztához: (4 rúdhoz)

A töltelékhez: (1 rúdhoz)

Összesen 220 kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.4 g

Zsír

  • Összesen
    13 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    80 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    672.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    58 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    55 mg
  • Foszfor
    173 mg
  • Nátrium
    356 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    62 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    94 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    38 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    77 mg
  • Retinol - A vitamin:
    28 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    102 micro
  • β-crypt
    42 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    151 micro
Összesen 408 kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    91.4 g

Zsír

  • Összesen
    104 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    54 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    643 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5378.7 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    211 mg
  • Kálcium
    462 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    440 mg
  • Foszfor
    1387 mg
  • Nátrium
    2849 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    495.8 g
  • Cukor
    85 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    752.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    307 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    29 mg
  • C vitamin:
    32 mg
  • D vitamin:
    157 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    288 micro
  • Kolin:
    619 mg
  • Retinol - A vitamin:
    226 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    817 micro
  • β-crypt
    339 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1209 micro
Összesen 3261 kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    43 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    360.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    93 mg
  • Nátrium
    191 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.3 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    50.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    21 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    55 micro
  • β-crypt
    23 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    81 micro
Összesen 220 kcal

Hozzávalók

A tésztához: (4 rúdhoz)

A töltelékhez: (1 rúdhoz)

Elkészítés

A tésztához: (4 rúdhoz)

  1. A tészta elkészítése: A liszteket egy tálba szitáljuk. A meleg vízben feloldjuk a sót és elkeverjük az ecetet. A liszthez hozzáadjuk a zsírt, összemorzsoljuk vele, hozzáadjuk a tojást és a vizet. A hozzáadott víz mennyiségét a liszt minősége határozza meg, mert ha jobb minőségű a lisztünk, több vizet vesz fel, ha rosszabb, akkor kevesebbet.
  2. Összegyúrjuk és jól kidolgozzuk kb. 10-15 perc alatt. Párszor odacsapkodjuk a nyújtódeszkához, ezzel is javítva a tészta minőségét. A tészta akkor jó, mikor fényes, hólyagos és nem tapad sem a kezünkhöz, sem a deszkához. Ezeket az apró hólyagokat akkor is látjuk, mikor húzzuk a tésztát.
  3. Négyfelé vágjuk,kevés olajjal kikentkis tálkákba tesszük a gombócokat, a tetejüket is vékonyan megkenjük olajjal és 30 percig letakarva, langyos helyen pihentetjük.
  4. Míg a tészta pihen, addig elkészítjük a töltelékeket.Az őszibarackot kimagozzuk (meg lehet hámozni, de én csak alaposan megmostam). Negyedekre vágjuk, majd ujjnyi vastagra szeleteljük. Tálba téve hozzáadjuk a cukrot, a búzadarát, a mandulalikőrt és az őrölt mandulát. Az egészet jól összekeverjük, majd állni hagyjuk, míg a tésztát kihúzzuk.
  5. A pihentetés után a tészta puha, ha belenyomjuk az ujjunkat, ott marad a helye. A nyújtáshoz az asztalra teszünk egy tiszta abroszt, enyhén belisztezzük és a tenyerünkkel kilapítgatjuk a tésztát, majd elkezdjük kihúzni. Meglisztezzük a kezünket, a tészta tetejét kissé bezsírozzuk, és alulról a kézfejünkkel, belülről kifelé haladva óvatosan húzzuk, míg szinte átlátszóvá válik. Akkor jó, mikor átlátszik az abrosz mintája.
  6. Miután egyenletesen kihúztuk, a széleiről a megmaradt vastagabb részeket óvatosan lecsipegetjük, de ollóval is egyszerűen körbevághatjuk. Ha szaftosabb a töltelékünk, ezeket a darabokat bele lehet dobálni a töltelék közé. Hagyjuk kicsit szikkadni. De nem szabad sokáig szárítani, mert akkor a feltekeréskor törik. Miután elkészültek a töltelékek, akkor kezdjük el kihúzni és tölteni a tésztát egyenként. Mielőtt megtöltenénk, vékonyan kenjük meg olvasztott zsírral.
  7. Megtöltjük a rétest, a két hosszabbik szélét kétoldalt behajtjuk, majd a terítő segítségével lazán feltekerjük, a tetejét tojássárgájával megkenjük és szilikon lappal, vagy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Előmelegített sütőben 200 fokon, 20-25 perc alatt pirosra sütjük. Mikor megsült felszeleteljük, a tetejét porcukorral meghintjük.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 40x40
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 22
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 1635
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 07.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A házi rétest sosem lehet megunni, így állandóan terítékre kerül nálunk. Többnyire a szokásos töltelékekkel készítem, de sokszor kísérletezem új ízkombinációkkal. Ez a rétes is egy ilyen kísérlet alkalmával született még szeptemberben, mikor Párom nagymamája hozott egy nagy kosár saját termésű, fehér húsú őszibarackot. És milyen jól tette, hogy hozta.... :-)

Hozzávalók

A tésztához: (4 rúdhoz)

A töltelékhez: (1 rúdhoz)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...