Mandulás-őszibarackos házi rétes
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 6% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 7% Zsír
A tésztához: (4 rúdhoz)
-
31g rétesliszt114 kcal
-
31g finomliszt114 kcal
-
4g sertészsír34 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
25g víz0 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g ecet0 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
A töltelékhez: (1 rúdhoz)
-
63g őszibarack23 kcal
-
13g mandula74 kcal
-
5g nádcukor19 kcal
-
2g búzadara5 kcal
-
1g mandulaaroma0 kcal
Összesen
408
kcal
- 6% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 7% Zsír
A tésztához: (4 rúdhoz)
-
250g rétesliszt910 kcal
-
250g finomliszt910 kcal
-
30g sertészsír271 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
200g víz0 kcal
-
7g só0 kcal
-
2g ecet0 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
A töltelékhez: (1 rúdhoz)
-
500g őszibarack187 kcal
-
100g mandula590 kcal
-
40g nádcukor152 kcal
-
12g búzadara43 kcal
-
5g mandulaaroma0 kcal
Összesen
3261
kcal
- 6% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 7% Zsír
A tésztához: (4 rúdhoz)
-
16.8g rétesliszt61 kcal
-
16.8g finomliszt61 kcal
-
2g sertészsír18 kcal
-
3.7g tojás5 kcal
-
13.4g víz0 kcal
-
0.5g só0 kcal
-
0.1g ecet0 kcal
-
2.7g tojássárgája9 kcal
A töltelékhez: (1 rúdhoz)
-
33.5g őszibarack13 kcal
-
6.7g mandula40 kcal
-
2.7g nádcukor10 kcal
-
0.8g búzadara3 kcal
-
0.3g mandulaaroma0 kcal
Összesen
220
kcal
- 6% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.4 g
Zsír
-
Összesen 13 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 80 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 672.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 58 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 55 mg
-
Foszfor 173 mg
-
Nátrium 356 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 62 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 94 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 38 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 77 mg
-
Retinol - A vitamin: 28 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 102 micro
-
β-crypt 42 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 151 micro
Összesen
408
kcal
- 6% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 91.4 g
Zsír
-
Összesen 104 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 54 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 643 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5378.7 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 211 mg
-
Kálcium 462 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 440 mg
-
Foszfor 1387 mg
-
Nátrium 2849 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 495.8 g
-
Cukor 85 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 752.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 307 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 29 mg
-
C vitamin: 32 mg
-
D vitamin: 157 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 288 micro
-
Kolin: 619 mg
-
Retinol - A vitamin: 226 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 817 micro
-
β-crypt 339 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1209 micro
Összesen
3261
kcal
- 6% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.1 g
Zsír
-
Összesen 7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 43 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 360.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 31 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 30 mg
-
Foszfor 93 mg
-
Nátrium 191 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.3 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 50.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 21 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 42 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 55 micro
-
β-crypt 23 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 81 micro
Összesen
220
kcal
Hozzávalók
A tésztához: (4 rúdhoz)
-
25 dkg rétesliszt
-
25 dkg finomliszt
-
1 db tojás
-
1 tk só
A töltelékhez: (1 rúdhoz)
Elkészítés
A tésztához: (4 rúdhoz)
- A tészta elkészítése: A liszteket egy tálba szitáljuk. A meleg vízben feloldjuk a sót és elkeverjük az ecetet. A liszthez hozzáadjuk a zsírt, összemorzsoljuk vele, hozzáadjuk a tojást és a vizet. A hozzáadott víz mennyiségét a liszt minősége határozza meg, mert ha jobb minőségű a lisztünk, több vizet vesz fel, ha rosszabb, akkor kevesebbet.
- Összegyúrjuk és jól kidolgozzuk kb. 10-15 perc alatt. Párszor odacsapkodjuk a nyújtódeszkához, ezzel is javítva a tészta minőségét. A tészta akkor jó, mikor fényes, hólyagos és nem tapad sem a kezünkhöz, sem a deszkához. Ezeket az apró hólyagokat akkor is látjuk, mikor húzzuk a tésztát.
- Négyfelé vágjuk,kevés olajjal kikentkis tálkákba tesszük a gombócokat, a tetejüket is vékonyan megkenjük olajjal és 30 percig letakarva, langyos helyen pihentetjük.
- Míg a tészta pihen, addig elkészítjük a töltelékeket.Az őszibarackot kimagozzuk (meg lehet hámozni, de én csak alaposan megmostam). Negyedekre vágjuk, majd ujjnyi vastagra szeleteljük. Tálba téve hozzáadjuk a cukrot, a búzadarát, a mandulalikőrt és az őrölt mandulát. Az egészet jól összekeverjük, majd állni hagyjuk, míg a tésztát kihúzzuk.
- A pihentetés után a tészta puha, ha belenyomjuk az ujjunkat, ott marad a helye. A nyújtáshoz az asztalra teszünk egy tiszta abroszt, enyhén belisztezzük és a tenyerünkkel kilapítgatjuk a tésztát, majd elkezdjük kihúzni. Meglisztezzük a kezünket, a tészta tetejét kissé bezsírozzuk, és alulról a kézfejünkkel, belülről kifelé haladva óvatosan húzzuk, míg szinte átlátszóvá válik. Akkor jó, mikor átlátszik az abrosz mintája.
- Miután egyenletesen kihúztuk, a széleiről a megmaradt vastagabb részeket óvatosan lecsipegetjük, de ollóval is egyszerűen körbevághatjuk. Ha szaftosabb a töltelékünk, ezeket a darabokat bele lehet dobálni a töltelék közé. Hagyjuk kicsit szikkadni. De nem szabad sokáig szárítani, mert akkor a feltekeréskor törik. Miután elkészültek a töltelékek, akkor kezdjük el kihúzni és tölteni a tésztát egyenként. Mielőtt megtöltenénk, vékonyan kenjük meg olvasztott zsírral.
- Megtöltjük a rétest, a két hosszabbik szélét kétoldalt behajtjuk, majd a terítő segítségével lazán feltekerjük, a tetejét tojássárgájával megkenjük és szilikon lappal, vagy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Előmelegített sütőben 200 fokon, 20-25 perc alatt pirosra sütjük. Mikor megsült felszeleteljük, a tetejét porcukorral meghintjük.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 40x40
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 22
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 1640
- Feltöltés dátuma: 2012. november 07.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
A házi rétest sosem lehet megunni, így állandóan terítékre kerül nálunk. Többnyire a szokásos töltelékekkel készítem, de sokszor kísérletezem új ízkombinációkkal. Ez a rétes is egy ilyen kísérlet alkalmával született még szeptemberben, mikor Párom nagymamája hozott egy nagy kosár saját termésű, fehér húsú őszibarackot. És milyen jól tette, hogy hozta.... :-)