r
Nosalty Logó

Mandulás lepény, avagy Galette des Rois

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gerzsenyi Flóra
Mandulás lepény, avagy Galette des Rois
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 10% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 27% Zsír

Lepény

Máz

Összesen 488 kcal
  • 10% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 27% Zsír

Lepény

Máz

Összesen 3908 kcal
  • 10% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 27% Zsír

Lepény

Máz

Összesen 344 kcal
  • 10% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.9 g

Zsír

  • Összesen
    29.3 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    99 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    223.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    3 mg
  • Foszfor
    39 mg
  • Nátrium
    158 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.6 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    22.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    115 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    59 mg
  • Retinol - A vitamin:
    113 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    89 micro
Összesen 488 kcal
  • 10% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    87.3 g

Zsír

  • Összesen
    234.5 g
  • Telített zsírsav
    116 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    29 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    792 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1789.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    48 mg
  • Kálcium
    132 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    315 mg
  • Nátrium
    1268 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    364.9 g
  • Cukor
    156 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

VÍZ

  • Összesen
    176.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    916 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    123 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    87 micro
  • Kolin:
    469 mg
  • Retinol - A vitamin:
    900 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    176 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    708 micro
Összesen 3908 kcal
  • 10% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    20.7 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    70 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    157.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    2 mg
  • Foszfor
    28 mg
  • Nátrium
    112 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.2 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    15.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    81 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    79 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    62 micro
Összesen 344 kcal

Hozzávalók

Lepény

Máz

Elkészítés

Lepény

  1. Első lépésként melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
  2. A tölteléket frangepán krémnek nevezik. Ehhez egy tálban először a vajat habosra keverjük, majd beleszitáljuk a porcukrot, a mandulát, a lisztet, és alaposan elkeverjük.
  3. Adjuk hozzá a tojásokat egyenként, keverjük el a mandulás keverékben. Végül egy nagyon sűrű, de azért még krém állagú masszát kapunk.
  4. Ízesítjük rummal, vaníliával, narancshéjjal és egy csipet sóval.
  5. A két adag leveles tésztát terítsük ki, és vágjunk ki belőlük két 24 cm átmerőjű kört egy tortakarika segítségével. A leveles tésztát sütőpapírral együtt csomagolják, ez legyen alul, ezen fog sülni a sütemény alja. A másik a teteje lesz, azt egyelőre tegyük félre.
  6. Halmozzuk a közepére a frangepán tölteléket, majd kenjük körbe a hideg vízzel egy kenőecset segítségével 3-4 cm vastagon, ez lesz a ragasztó a két réteg tészta között. Simítsuk el egyenletesen, és gondosan rejtsük el benne a babot vagy a kis figurát, hogy ki ne dudorodjon.
  7. Tegyük rá a második korongot, és dolgozzuk össze a szélét, hogy jól záródjon. Használhatunk villát is, vagy csavarjuk-csippentsük össze apránként a széleit. Kenjük meg a tetejét a tojássárgája és tej keverékével. Majd tetszés szerinti mintát karcoljunk bele éles késsel. Díszíthetjük fantáziánk szerint, de óvatosan, ki ne lukadjon a tészta.
  8. Tegyük sütőbe, és kb. 20-30 perc alatt süssük szép aranysárgára.

Máz

  1. Egy kis lábosban forraljuk össze a cukrot és a vizet, majd a még langyos lepényünk tetejét kenjük meg a mázzal, ettől lesz szép fényes.
  2. A Galette des Rois melegen és hidegen is nagyon finom. Egyáltalán nem nagy ördöngösség, plusz isteni, könnyű desszert így az ünnepek után is. Szóval szerintem bátran kezdjétek el gyártani a saját legénykéteket, hogy aztán nálatok is büszkén viselhesse valaki a koronát!
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: gáztepsi
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 79
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 12512
  • Feltöltés dátuma: 2019. január 03.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Mandulás lepény, avagy Galette des Rois
Gerzsenyi Flóra 415 recept

A franciák igazán hagyomány szeretőek. Így van ez Vízkeresztkor is, amikor az egész országban, szinte minden otthonban, munkahelyen és baráti körben „királyt választanak”. A szerencsés király az lehet, aki az süteményben elrejtett apróságot megtalálja, a lepénybe rejtett kis figura (ami eredetileg babszem!) jelképezi a termékenységet a Napot szimbolizáló kör formájú tortában. Finom, mandulás sütemény, ami nem csak ünnepek alkalmával készíthetünk.  Galette des Rois-ról bővebben: https://www.nosalty.hu/ajanlo/igy-keszul-galette-des-rois-azaz-kiralyok-sutemenye-vizkeresztre  

Hozzávalók

Lepény

Máz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...