Mandulás lepény, avagy Galette des Rois
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gerzsenyi Flóra
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 10% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 27% Zsír
Lepény
-
13g vaj90 kcal
-
13g mandulaliszt35 kcal
-
13g porcukor48 kcal
-
2g finomliszt7 kcal
-
1g narancshéj1 kcal
-
0g só0 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
1g rum2 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
69g leveles tészta255 kcal
-
2g víz0 kcal
-
3g tojássárgája8 kcal
-
1g tej1 kcal
-
0g vörösbab0 kcal
Máz
Összesen
488
kcal
- 10% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 27% Zsír
Lepény
-
100g vaj717 kcal
-
100g mandulaliszt283 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
-
0g só0 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
6g rum14 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
550g leveles tészta2041 kcal
-
16g víz0 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
10g tej6 kcal
-
1g vörösbab3 kcal
Máz
Összesen
3908
kcal
- 10% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 27% Zsír
Lepény
-
8.8g vaj63 kcal
-
8.8g mandulaliszt25 kcal
-
8.8g porcukor34 kcal
-
1.3g finomliszt5 kcal
-
0.5g narancshéj1 kcal
-
0g só0 kcal
-
9.7g tojás12 kcal
-
0.5g rum1 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
48.5g leveles tészta180 kcal
-
1.4g víz0 kcal
-
1.8g tojássárgája6 kcal
-
0.9g tej0 kcal
-
0.1g vörösbab0 kcal
Máz
Összesen
344
kcal
- 10% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.9 g
Zsír
-
Összesen 29.3 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 99 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 223.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 3 mg
-
Foszfor 39 mg
-
Nátrium 158 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.6 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 22.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 115 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 59 mg
-
Retinol - A vitamin: 113 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 89 micro
Összesen
488
kcal
- 10% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 87.3 g
Zsír
-
Összesen 234.5 g
-
Telített zsírsav 116 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 29 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 792 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1789.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 48 mg
-
Kálcium 132 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 315 mg
-
Nátrium 1268 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 364.9 g
-
Cukor 156 mg
-
Élelmi rost 36 mg
VÍZ
-
Összesen 176.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 916 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 123 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 87 micro
-
Kolin: 469 mg
-
Retinol - A vitamin: 900 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 176 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 708 micro
Összesen
3908
kcal
- 10% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.7 g
Zsír
-
Összesen 20.7 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 70 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 157.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 12 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 2 mg
-
Foszfor 28 mg
-
Nátrium 112 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.2 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 15.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 81 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 79 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 62 micro
Összesen
344
kcal
Hozzávalók
Lepény
-
100 g vaj
-
100 g porcukor
-
1 ek finomliszt
-
1 narancsból nyert narancshéj
-
1 csipet só
-
2 db tojás
-
2 teáskanál rum
-
1 késhegynyi vanília
Máz
Elkészítés
Lepény
- Első lépésként melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
- A tölteléket frangepán krémnek nevezik. Ehhez egy tálban először a vajat habosra keverjük, majd beleszitáljuk a porcukrot, a mandulát, a lisztet, és alaposan elkeverjük.
- Adjuk hozzá a tojásokat egyenként, keverjük el a mandulás keverékben. Végül egy nagyon sűrű, de azért még krém állagú masszát kapunk.
- Ízesítjük rummal, vaníliával, narancshéjjal és egy csipet sóval.
- A két adag leveles tésztát terítsük ki, és vágjunk ki belőlük két 24 cm átmerőjű kört egy tortakarika segítségével. A leveles tésztát sütőpapírral együtt csomagolják, ez legyen alul, ezen fog sülni a sütemény alja. A másik a teteje lesz, azt egyelőre tegyük félre.
- Halmozzuk a közepére a frangepán tölteléket, majd kenjük körbe a hideg vízzel egy kenőecset segítségével 3-4 cm vastagon, ez lesz a ragasztó a két réteg tészta között. Simítsuk el egyenletesen, és gondosan rejtsük el benne a babot vagy a kis figurát, hogy ki ne dudorodjon.
- Tegyük rá a második korongot, és dolgozzuk össze a szélét, hogy jól záródjon. Használhatunk villát is, vagy csavarjuk-csippentsük össze apránként a széleit. Kenjük meg a tetejét a tojássárgája és tej keverékével. Majd tetszés szerinti mintát karcoljunk bele éles késsel. Díszíthetjük fantáziánk szerint, de óvatosan, ki ne lukadjon a tészta.
- Tegyük sütőbe, és kb. 20-30 perc alatt süssük szép aranysárgára.
Máz
- Egy kis lábosban forraljuk össze a cukrot és a vizet, majd a még langyos lepényünk tetejét kenjük meg a mázzal, ettől lesz szép fényes.
- A Galette des Rois melegen és hidegen is nagyon finom. Egyáltalán nem nagy ördöngösség, plusz isteni, könnyű desszert így az ünnepek után is. Szóval szerintem bátran kezdjétek el gyártani a saját legénykéteket, hogy aztán nálatok is büszkén viselhesse valaki a koronát!
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: gáztepsi
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 79
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 12512
- Feltöltés dátuma: 2019. január 03.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Gerzsenyi Flóra
415 recept
A franciák igazán hagyomány szeretőek. Így van ez Vízkeresztkor is, amikor az egész országban, szinte minden otthonban, munkahelyen és baráti körben „királyt választanak”. A szerencsés király az lehet, aki az süteményben elrejtett apróságot megtalálja, a lepénybe rejtett kis figura (ami eredetileg babszem!) jelképezi a termékenységet a Napot szimbolizáló kör formájú tortában. Finom, mandulás sütemény, ami nem csak ünnepek alkalmával készíthetünk. Galette des Rois-ról bővebben: https://www.nosalty.hu/ajanlo/igy-keszul-galette-des-rois-azaz-kiralyok-sutemenye-vizkeresztre