Mandulás-gesztenyés Angry Birds torta
- 8% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
-
23g tojás29 kcal
-
15g cukor56 kcal
-
3g víz0 kcal
-
21g mandula123 kcal
-
17g finomliszt61 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
A krémhez
-
33g gesztenyemassza60 kcal
-
52 kcal
-
6 kcal
Az összeállításhoz
-
58g marcipán270 kcal
-
13g meggybefőtt9 kcal
-
17g meggylekvár46 kcal
-
17g fehér csokoládé90 kcal
- 8% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
-
275g tojás346 kcal
-
175g cukor677 kcal
-
40g víz0 kcal
-
250g mandula1475 kcal
-
200g finomliszt728 kcal
-
4g sütőpor2 kcal
-
0g só0 kcal
A krémhez
-
400g gesztenyemassza716 kcal
-
250g növényi habtejszín628 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
Az összeállításhoz
-
700g marcipán3234 kcal
-
150g meggybefőtt108 kcal
-
200g meggylekvár556 kcal
-
200g fehér csokoládé1078 kcal
- 8% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
-
9.6g tojás12 kcal
-
6.1g cukor24 kcal
-
1.4g víz0 kcal
-
8.7g mandula52 kcal
-
7g finomliszt25 kcal
-
0.1g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
A krémhez
-
14g gesztenyemassza25 kcal
-
8.7g növényi habtejszín22 kcal
-
0.7g vaníliás cukor3 kcal
Az összeállításhoz
-
24.4g marcipán113 kcal
-
5.2g meggybefőtt4 kcal
-
7g meggylekvár19 kcal
-
38 kcal
- 8% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.1 g
Zsír
-
Összesen 35.8 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 79 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 527.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 124 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 65 mg
-
Foszfor 224 mg
-
Nátrium 98 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 103.8 g
-
Cukor 67 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 26.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 34 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 78 mg
-
Retinol - A vitamin: 34 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 105 micro
- 8% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 181.5 g
Zsír
-
Összesen 429.1 g
-
Telített zsírsav 119 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 111 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 38 g
-
Koleszterin 947 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6335.1 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 164 mg
-
Kálcium 1491 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 777 mg
-
Foszfor 2684 mg
-
Nátrium 1178 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1245.7 g
-
Cukor 804 mg
-
Élelmi rost 54 mg
VÍZ
-
Összesen 323.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 405 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 64 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 198 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 324 micro
-
Kolin: 941 mg
-
Retinol - A vitamin: 405 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 22 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1256 micro
- 8% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.3 g
Zsír
-
Összesen 15 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 33 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 221.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 52 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 94 mg
-
Nátrium 41 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.5 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 11.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 14 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 14 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 44 micro
Hozzávalók
A tésztához
A krémhez
-
400 g gesztenyemassza
-
250 ml növényi habtejszín
-
2 csomag vaníliás cukor
Az összeállításhoz
-
10 ek meggylekvár
-
200 g fehér csokoládé
Elkészítés
A tésztához
- Tortalapok elkészítése: Kb. 8 perc alatt habosra verjük a tojásokat, a cukrot, a sót és a vizet. Ne csaljuk el az időt, tényleg kell neki 8-10 perc, ennyi idő alatt nagyon sokat változik a hab milyensége.
- Hozzáadjuk a darált mandulát.
- Összekeverjük a lisztet a sütőporral, rászitáljuk, és óvatosan beledolgozzuk a keverékbe.
- Egy lecsatolható tortaforma alját sütőpapírral borítjuk. 5 adagban rákenjük a masszát, majd egymás után megsütjük a tortalapokat. Sütési hőmérséklet előmelegített villanysütőben 190°C; légkeveréses sütőben 170 °C; gázsütőben pedig 3-4 fokozat. Sütési idő laponként 10-12 perc.
- Krém elkészítése: Kiengedjük a gesztenyemasszát.
- A tejszínből a vaníliás cukorral kemény habot verünk, majd összedolgozzuk a gesztenyemasszával (aki édesszájú, ízlés szerint keverjen még hozzá cukrot).
- A torta összeállítása: Egy üveg meggybefőtt kb. felét lecsepegtetjük, a szemeket elfelezzük.
- Tortatálra helyezünk egy tortalapot, megkenjük a gesztenyés krémmel, és szépen kirakjuk a felezett meggyszemekkel. Nem kell, hogy egymáshoz érjenek, de viszonylag sűrűn rakjuk őket. A tetejére mehet még 2-3 evőkanálnyi krém, hogy a másik tortalap szépen rátapadjon.
- Ráhelyezünk a második tortalapot, ezt jó vastagon megkenjük meggylekvárral, és ráreszeljük a fehér csokoládénk felét.
- Jön a harmadik tortalap, arra gesztenyés krém, meggyszemek, megint gesztenyés krém, majd a negyedik lap. Erre meggylekvár, reszelt fehér csokoládé, majd az ötödik tortalappal lezárjuk a halmot.
- A maradék gesztenyés krémmel körbekenjük a torta tetejét és oldalát. Ha nem lettek szép egyenletesek a tortalapok (nálam egy az ilyen típusúaknál elő szokott fordulni), akkor így a végén a krémmel szépen ki lehet egyengetni.
- A végére aztán jön a "fekete leves", a marcipánbevonat. Először én is féltem tőle, de meglepően könnyű volt dolgozni vele. Lehet venni rögtön színes marcipánmasszát is, én fehéret vettem, és azt színeztem be ételfestékkel (a gél állagúak nagyon jók ilyen célra, nem változtatják meg a marcipán állagát). A kialakításról nem írok túl sokat, szerintem adja magát: először a fehér rész, majd a piros, végül a díszítés. Én este készítettem el, a csőre reggelig fogpiszkálóval volt kitámasztva, addigra a hűtőben megdermedt annyira, hogy nem volt vele gond. A maradék marcipánból készültek a "kispajtások" :)
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 26
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 7
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 1548
- Feltöltés dátuma: 2013. november 07.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Én vagyok a torta- és sütifelelős a munkahelyemen. Ez -egy főleg pasikból álló csapatban- elég nagy kihívás, de azért igyekszem hozni a szintet. Októberben 3 egymás utáni napon is szülinaposaink vannak, így húzós volt, de a visszajelzések alapján jól sikerültek a kreálmányok. A konyhai tevékenységemről annyit kell tudni, hogy ritkán tartom magam a receptekhez. Azokat maximum kiindulási pontnak, "alapnak" tekintem, de nem kőbe vésett dolognak. Ez a torta viszont más. Ennél a díszítésen kívül minden saját ötlet, ennek ellenére az utolsó szeletekért komoly harc ment, így nagyon büszke vagyok rá. :) Két hátránya van: elég macerás, és - főleg a sok marcipán, és esetleges ételfesték miatt - nem is túl pénztárcabarát. Ennek ellenére nem bántam meg, hogy megcsináltam: a sok dicséret, amit utána kaptam, kárpótolt mindenért :) Az Angry Birds ötletet Vrábel Kriszta 'Dolce Vita blog'-járól vettem: dolcevitablog.hu/2012/09/angry-birds-torta