Mandulás citromos kekszek
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Fakanál és Tűsarok
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
210 °C
- 9% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 23% Zsír
A tésztához
-
25g finomliszt91 kcal
-
12g mandula69 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
13 kcal
-
0g só0 kcal
-
5g tojás6 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
13g margarin90 kcal
-
4g tej2 kcal
-
3g citromlé1 kcal
-
0g citrom aroma0 kcal
-
0g mandulaaroma0 kcal
A tetejére
-
3g tojásfehérje2 kcal
-
0g citrom aroma0 kcal
-
0g porcukor1 kcal
-
3g mandula15 kcal
Összesen
339
kcal
- 9% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 23% Zsír
A tésztához
-
300g finomliszt1092 kcal
-
140g mandula826 kcal
-
18g sütőpor9 kcal
-
40g vaníliás cukor155 kcal
-
0g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
150g margarin1076 kcal
-
50g tej28 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
3g citrom aroma0 kcal
-
3g mandulaaroma0 kcal
A tetejére
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
0g citrom aroma0 kcal
-
2g porcukor8 kcal
-
30g mandula177 kcal
Összesen
4051
kcal
- 9% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 23% Zsír
A tésztához
-
29.4g finomliszt107 kcal
-
13.7g mandula81 kcal
-
1.8g sütőpor1 kcal
-
3.9g vaníliás cukor15 kcal
-
0g só0 kcal
-
5.4g tojás7 kcal
-
14.7g cukor57 kcal
-
14.7g margarin105 kcal
-
4.9g tej3 kcal
-
3.9g citromlé1 kcal
-
0.3g citrom aroma0 kcal
-
0.3g mandulaaroma0 kcal
A tetejére
-
3.9g tojásfehérje2 kcal
-
0g citrom aroma0 kcal
-
0.2g porcukor1 kcal
-
2.9g mandula17 kcal
Összesen
397
kcal
- 9% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.6 g
Zsír
-
Összesen 18.3 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 15 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 603 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 156 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 45 mg
-
Foszfor 253 mg
-
Nátrium 135 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.6 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 14.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 109 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 102 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 77 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 25 micro
Összesen
339
kcal
- 9% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 79.7 g
Zsír
-
Összesen 219.1 g
-
Telített zsírsav 32 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 117 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 60 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7235.8 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 131 mg
-
Kálcium 1867 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 546 mg
-
Foszfor 3039 mg
-
Nátrium 1624 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 463.4 g
-
Cukor 204 mg
-
Élelmi rost 25 mg
VÍZ
-
Összesen 177.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1306 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 55 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 141 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 195 micro
-
Kolin: 283 mg
-
Retinol - A vitamin: 1229 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 922 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 305 micro
Összesen
4051
kcal
- 9% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.8 g
Zsír
-
Összesen 21.5 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 18 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 708.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 183 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 53 mg
-
Foszfor 298 mg
-
Nátrium 159 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.4 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 17.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 128 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 120 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 90 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 30 micro
Összesen
397
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
30 dkg finomliszt
-
14 dkg mandula
-
1.5 csomag sütőpor
-
4 csomag vaníliás cukor
-
1 csipet só
-
1 db tojás
-
15 dkg cukor
-
0.5 dl tej
-
1 citromból nyert citromlé
-
3 ml citrom aroma
-
3 ml mandulaaroma
A tetejére
-
1 db tojásfehérje
-
1 csepp citrom aroma
-
1 teáskanál porcukor
-
3 dkg mandula
Elkészítés
A tésztához
- A sütőt jól felforrósítjuk.
- Először a száraz, majd fokozatosan a nedves anyagokat összekeverjük. Amikor összedolgoztuk, akkor 30 percig a hűtőben egy konyharuhával letakarva pihentetjük. Vagy egy másik módszer, hogy kis cipókat formálunk a tésztából, és becsomagoljuk, mondjuk egy kis átlátszó zacskóba, és úgy tesszük a sütőbe.
- A pihentetés után a tésztát még egyszer átgyúrjuk, majd kirakjuk egy deszkára. Elosztjuk felébe, deszkán nyújtófa méretűre és alakúra hengergetjük. 1 ½ - 2 cm-es darabokra szeljük. Tenyérrel lelapítjuk a deszkán.
- A tepsibe beletesszük, hagyunk helyet köztük (a normál gázsütőbe való tepsiben a keskenyebb oldalán 4 sor, a szélesben 5 sor lesz).
- A tetejét megkenjük a tojásfehérjével, és teszünk egy kis mandulát rá.
- Körülbelül 10-13 percig sütjük 210 fokos sütőben. Jól fel fog jönni.
- Olyan műanyag tálba szedjük ki, amelyiknek van teteje. Kiszedés után befedjük, de nem szorosan, és egy konyharuhát is teszünk rá. Figyelem, mert időnként a tetőt meg kell fordítani, hogy a kicsapódott nedvességtől ne ázzanak át a felső sütik.
- Ha valaki szeret tésztát nyújtani, szaggatni, úgy is lehet készíteni, a hengergetett stb. módszer kényelmesebb, és a szedelékeket nem kell újra gyúrni, egyébként is attól keményedik a tészta.
- Sütés hőfoka: 210 °C
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 23
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 4085
- Feltöltés dátuma: 2013. február 12.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Fakanál és Tűsarok
7 recept
Van egy alap keksz receptem, ezt szoktam módosítani. Az a szokásom, hogy a születésnapom környékén a munkahelyemre kekszet viszek, amit én sütöttem. Ez júniusban van, így az egyik évben elég meleg napok voltak a jeles nap közeledtével. Általában a csokis-magos változatot csináltam, de túl nehéznek gondoltam abban az időjárásban. Így a frissítő citromot kombináltam a mandula édességével. A mandulaaroma lehet a zöld fajtából, ez így egy mókás színt is ad a sütiknek.