Málnás pite mentás-fehércsokis krémmel és balzsamos málnazselével
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Takibácsi
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 5% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 20% Zsír
Tészta
-
21g finomliszt76 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
2g cukor6 kcal
-
0g só0 kcal
-
5g tejföl10 kcal
Balzsamos málnazselé
-
42g málna22 kcal
-
21g mascarpone84 kcal
-
17g habtejszín49 kcal
-
4g porcukor16 kcal
-
45 kcal
-
15g menta11 kcal
-
1g balzsamecet1 kcal
-
2g citromlé0 kcal
-
3g zselatinfix4 kcal
Sütés
Mentás-fehércsokis krém
Fessük meg az egész képet
Összesen
414
kcal
- 5% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 20% Zsír
Tészta
-
250g finomliszt910 kcal
-
150g vaj1076 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
0g só0 kcal
-
60g tejföl119 kcal
Balzsamos málnazselé
-
500g málna260 kcal
-
250g mascarpone1010 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
100g fehér csokoládé539 kcal
-
180g menta126 kcal
-
10g balzsamecet9 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
40g zselatinfix52 kcal
Sütés
Mentás-fehércsokis krém
Fessük meg az egész képet
Összesen
4960
kcal
- 5% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 20% Zsír
Tészta
-
13.7g finomliszt50 kcal
-
8.2g vaj59 kcal
-
1.1g cukor4 kcal
-
0g só0 kcal
-
3.3g tejföl6 kcal
Balzsamos málnazselé
-
27.3g málna14 kcal
-
13.7g mascarpone55 kcal
-
10.9g habtejszín32 kcal
-
2.7g porcukor11 kcal
-
5.5g fehér csokoládé29 kcal
-
9.8g menta7 kcal
-
0.5g balzsamecet0 kcal
-
1.1g citromlé0 kcal
-
2.2g zselatinfix3 kcal
Sütés
Mentás-fehércsokis krém
Fessük meg az egész képet
Összesen
270
kcal
- 5% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6.8 g
Zsír
-
Összesen 28.1 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 50 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 225.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 87 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 77 mg
-
Nátrium 22 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.9 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 68.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 172 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 136 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 36 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 61 micro
Összesen
414
kcal
- 5% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 81.5 g
Zsír
-
Összesen 337.1 g
-
Telített zsírsav 148 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 66 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 601 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2703.7 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 95 mg
-
Kálcium 1038 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 346 mg
-
Foszfor 930 mg
-
Nátrium 262 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 418.8 g
-
Cukor 162 mg
-
Élelmi rost 54 mg
VÍZ
-
Összesen 822.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2059 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 198 mg
-
D vitamin: 46 micro
-
K vitamin: 66 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 402 micro
-
Kolin: 191 mg
-
Retinol - A vitamin: 1636 micro
-
α-karotin 80 micro
-
β-karotin 432 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 730 micro
Összesen
4960
kcal
- 5% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.5 g
Zsír
-
Összesen 18.4 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 33 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 147.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 57 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 51 mg
-
Nátrium 14 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.9 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 45 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 113 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 89 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 40 micro
Összesen
270
kcal
Hozzávalók
Tészta
-
25 dkg finomliszt
-
2 ek cukor
-
1 csipet só
-
3 ek tejföl
Balzsamos málnazselé
-
50 dkg málna
-
25 dkg mascarpone
-
200 ml habtejszín
-
5 dkg porcukor
-
10 dkg fehér csokoládé
-
1 csokor menta
-
2 ek balzsamecet
-
1 fél citromból nyert citromlé
-
2 csomag zselatinfix
Sütés
Mentás-fehércsokis krém
Fessük meg az egész képet
Elkészítés
Tészta
- A lisztet a vajjal, cukorral, 2-3 evőkanál tejföllel (esetleg hideg vízzel) és a sóval jól összegyúrjuk. Addig gyúrjuk, míg jól nyújtható tésztát kapunk.
- Ezután fóliába csomagolva hűtőbe tesszük pihentetni legalább 1 órára, de ha több időnk is van, annál jobb. Én 1 napot szoktam pihentetni.
Balzsamos málnazselé
- Egy marék málnát kezdjünk el főzni kb. 1 dl vízben egészen addig, míg a málna szétfől, a magokat látjuk úszni a főzetben, fantasztikus illata és szép színe van. Minél több a málna, annál jobb lesz az íze. Szerintem lehet csalni is, málnaszörppel vagy málnalekvárral lehet felturbózni az ízt, nekem nem volt kéznél.
- Ha a főzetet jónak ítéljük meg, facsarjunk bele egy kis citromlevet, esetleg egy nagyon kevés sót, és két evőkanál balzsamecetet öntsünk bele. Fél percig főzzük össze, majd vegyük le a tűzről.
- Apránként adagolva folyamatos keverés mellett adjunk hozzá egy fél csomag zseléfixet vagy 1,5-2 zselatinlapot. Ügyeljünk rá, hogy csomómentesen elkeverjük az egészet!
- Ez még egy folyós állagú, nagyon jó illatú és robbanó ízű főzet, tegyük félre hűlni. Mielőbb tegyük be a hűtőbe, had hűljön le, mire felhasználjuk.
Sütés
- A tésztát vegyük ki a hűtőből, picit gyúrjuk meg, és kezdjük el kinyújtani vékonyra és akkorára, hogy beleférjen a formába.
- Fektessük a kivajazott formába a tésztát, és simítsuk az aljára és az oldalára, majd villával szurkáljuk meg több helyen. (Én a képen látható pitét egy 26 cm-es, kapcsos tortaformában sütöttem pite magasságig nyújtva a tésztát az oldalán.)
- Ezután következik a "vakon sütés". A tésztát béleljük ki sütőpapírral, és töltsük meg nehezékkel (pl. szárazbabbal, lencsével, rizzsel, stb.). Ez azért kell, hogy sütés közben a tészta ne "rogyjon" be, megtartsa a formáját.
- 200 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük a tésztát sülni. 20-25 perc után kivesszük belőle a nehezéket sütőpapírral együtt, és visszatesszük további 20-25 perce sülni. Addig sütjük, míg szépen egyenletesen megbarnul, megsül a tészta.
- Ha elkészült, kivesszük, és hagyjuk kicsit hűlni. A formától és a tálalástól függően vagy a formában hagyjuk, vagy kivesszük belőle.
Mentás-fehércsokis krém
- Amíg a tésztánk sül, két dolgot tehetünk. 1. Iszunk egy korty hűvös, száraz fehérbort, 2. Elkészítjük a krémet. Ezt a sorrendet javaslom. ;)
- Szóval egy tálban elkezdjük felverni a habtejszínt. Amikor úgy ítéljük meg, hogy nekünk megfelelő az állaga, keverés mellett adjuk hozzá a porcukrot és a mascarpone sajtot, valamint 1 tasak zseléfixet (vagy 3 olvasztott zselatinlapot).
- Egy tálban vízgőz felett olvasszuk meg a fehér csokoládét. Ha a tetejére szeretnénk díszítésnek is használni, azt tegyük félre. A megolvadt csokoládét keverjük hozzá a krémünkhöz.
- Utolsó lépésként egy marék friss mentalevelet vágjunk apróra, majd szintén keverjük hozzá a krémhez. Ezzel el is készültünk a munka oroszlán részével.
Fessük meg az egész képet
- A tésztánk megsült és kihűlt kissé, és ott található, ahol tálalni szeretnénk a kész süteményt (formában marad, tortatálcán, stb.)
- A tésztát kezdjük el feltölteni a fehércsokis-krémmel apránként kanalazva a közepébe. Folyamatosan próbáljuk egyenletesre oszlatni és szintbe hozni a pitében a krémet. Vegyük figyelembe, hogy csak addig töltsük a tésztát, hogy legyen helye a zselének a tetején, ami ebben a pillanatban még folyik, a tészta peremének kell a helyén tartani.
- Ha a krémmel megvagyunk, egyenletesen eloszlattuk, szintén kanállal adagolva, terítsük el a hűtőből kivett zselét a tetején. Lehet, hogy már egy kicsit sűrűbb az állaga, de még folyik. Közben nem baj, ha összekenjük az ujjunkat, nyugodtan nyaljuk le, már van esélyünk együtt érezni az ízeket (vááááááá :) ).
- Ha a zselénk is a helyére került, nincs más hátra, mint a megmosott málnaszemeket a torta tetejére pakoljuk egyenként a kívánt mintában és formációban. Ha egy picit belenyomjuk a süti tetejébe a málnaszemeket, akkor stabilabban fognak állni.
- Mindennel megvagyunk, tetszés szerint dekorálhatunk. A képen én fehér csokit és egy lime héját reszeltem rá. Tegyük hűtőbe legalább 3-4 órára. Ennyi idő kell, míg a krém és a zselé megszilárdul. Ha nincs időnk kivárni, természetesen ettől függetlenül fogyasztható :) Jó étvágyat!
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 26
- Sütés ideje: 50 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 69
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 2933
- Feltöltés dátuma: 2018. június 09.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Takibácsi
27 recept
Megint egy pite. Sokadik a sorban, de ő most felkerül ide is, mert egyszerűen olyan íze van, hogy ettől vétek megfosztani az emberiséget :) Céges bulira készült, az íz a fejemben született meg, aztán a számban, majd végül ennek alapján el is készült. Időigényes kicsit, de a jó dolgokra várni kell! És ez jó.... :)