r
Nosalty Logó

Málnás pite mentás-fehércsokis krémmel és balzsamos málnazselével

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Takibácsi
Málnás pite mentás-fehércsokis krémmel és balzsamos málnazselével
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 5% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 20% Zsír

Tészta

Balzsamos málnazselé

Sütés

Mentás-fehércsokis krém

Fessük meg az egész képet

Összesen 414 kcal
  • 5% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 20% Zsír

Tészta

Balzsamos málnazselé

Sütés

Mentás-fehércsokis krém

Fessük meg az egész képet

Összesen 4960 kcal
  • 5% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 20% Zsír

Tészta

Balzsamos málnazselé

Sütés

Mentás-fehércsokis krém

Fessük meg az egész képet

Összesen 270 kcal
  • 5% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6.8 g

Zsír

  • Összesen
    28.1 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    50 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    225.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    87 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    77 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.9 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    68.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    172 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    136 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    36 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    61 micro
Összesen 414 kcal
  • 5% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    81.5 g

Zsír

  • Összesen
    337.1 g
  • Telített zsírsav
    148 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    66 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    601 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2703.7 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    95 mg
  • Kálcium
    1038 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    346 mg
  • Foszfor
    930 mg
  • Nátrium
    262 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    418.8 g
  • Cukor
    162 mg
  • Élelmi rost
    54 mg

VÍZ

  • Összesen
    822.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2059 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    198 mg
  • D vitamin:
    46 micro
  • K vitamin:
    66 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    402 micro
  • Kolin:
    191 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1636 micro
  • α-karotin
    80 micro
  • β-karotin
    432 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    730 micro
Összesen 4960 kcal
  • 5% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    18.4 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    147.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    51 mg
  • Nátrium
    14 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.9 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    45 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    113 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    89 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    40 micro
Összesen 270 kcal

Hozzávalók

Tészta

Balzsamos málnazselé

Sütés

Mentás-fehércsokis krém

Fessük meg az egész képet

Elkészítés

Tészta

  1. A lisztet a vajjal, cukorral, 2-3 evőkanál tejföllel (esetleg hideg vízzel) és a sóval jól összegyúrjuk. Addig gyúrjuk, míg jól nyújtható tésztát kapunk.
  2. Ezután fóliába csomagolva hűtőbe tesszük pihentetni legalább 1 órára, de ha több időnk is van, annál jobb. Én 1 napot szoktam pihentetni.

Balzsamos málnazselé

  1. Egy marék málnát kezdjünk el főzni kb. 1 dl vízben egészen addig, míg a málna szétfől, a magokat látjuk úszni a főzetben, fantasztikus illata és szép színe van. Minél több a málna, annál jobb lesz az íze. Szerintem lehet csalni is, málnaszörppel vagy málnalekvárral lehet felturbózni az ízt, nekem nem volt kéznél.
  2. Ha a főzetet jónak ítéljük meg, facsarjunk bele egy kis citromlevet, esetleg egy nagyon kevés sót, és két evőkanál balzsamecetet öntsünk bele. Fél percig főzzük össze, majd vegyük le a tűzről.
  3. Apránként adagolva folyamatos keverés mellett adjunk hozzá egy fél csomag zseléfixet vagy 1,5-2 zselatinlapot. Ügyeljünk rá, hogy csomómentesen elkeverjük az egészet!
  4. Ez még egy folyós állagú, nagyon jó illatú és robbanó ízű főzet, tegyük félre hűlni. Mielőbb tegyük be a hűtőbe, had hűljön le, mire felhasználjuk.

Sütés

  1. A tésztát vegyük ki a hűtőből, picit gyúrjuk meg, és kezdjük el kinyújtani vékonyra és akkorára, hogy beleférjen a formába.
  2. Fektessük a kivajazott formába a tésztát, és simítsuk az aljára és az oldalára, majd villával szurkáljuk meg több helyen. (Én a képen látható pitét egy 26 cm-es, kapcsos tortaformában sütöttem pite magasságig nyújtva a tésztát az oldalán.)
  3. Ezután következik a "vakon sütés". A tésztát béleljük ki sütőpapírral, és töltsük meg nehezékkel (pl. szárazbabbal, lencsével, rizzsel, stb.). Ez azért kell, hogy sütés közben a tészta ne "rogyjon" be, megtartsa a formáját.
  4. 200 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük a tésztát sülni. 20-25 perc után kivesszük belőle a nehezéket sütőpapírral együtt, és visszatesszük további 20-25 perce sülni. Addig sütjük, míg szépen egyenletesen megbarnul, megsül a tészta.
  5. Ha elkészült, kivesszük, és hagyjuk kicsit hűlni. A formától és a tálalástól függően vagy a formában hagyjuk, vagy kivesszük belőle.

Mentás-fehércsokis krém

  1. Amíg a tésztánk sül, két dolgot tehetünk. 1. Iszunk egy korty hűvös, száraz fehérbort, 2. Elkészítjük a krémet. Ezt a sorrendet javaslom. ;)
  2. Szóval egy tálban elkezdjük felverni a habtejszínt. Amikor úgy ítéljük meg, hogy nekünk megfelelő az állaga, keverés mellett adjuk hozzá a porcukrot és a mascarpone sajtot, valamint 1 tasak zseléfixet (vagy 3 olvasztott zselatinlapot).
  3. Egy tálban vízgőz felett olvasszuk meg a fehér csokoládét. Ha a tetejére szeretnénk díszítésnek is használni, azt tegyük félre. A megolvadt csokoládét keverjük hozzá a krémünkhöz.
  4. Utolsó lépésként egy marék friss mentalevelet vágjunk apróra, majd szintén keverjük hozzá a krémhez. Ezzel el is készültünk a munka oroszlán részével.

Fessük meg az egész képet

  1. A tésztánk megsült és kihűlt kissé, és ott található, ahol tálalni szeretnénk a kész süteményt (formában marad, tortatálcán, stb.)
  2. A tésztát kezdjük el feltölteni a fehércsokis-krémmel apránként kanalazva a közepébe. Folyamatosan próbáljuk egyenletesre oszlatni és szintbe hozni a pitében a krémet. Vegyük figyelembe, hogy csak addig töltsük a tésztát, hogy legyen helye a zselének a tetején, ami ebben a pillanatban még folyik, a tészta peremének kell a helyén tartani.
  3. Ha a krémmel megvagyunk, egyenletesen eloszlattuk, szintén kanállal adagolva, terítsük el a hűtőből kivett zselét a tetején. Lehet, hogy már egy kicsit sűrűbb az állaga, de még folyik. Közben nem baj, ha összekenjük az ujjunkat, nyugodtan nyaljuk le, már van esélyünk együtt érezni az ízeket (vááááááá :) ).
  4. Ha a zselénk is a helyére került, nincs más hátra, mint a megmosott málnaszemeket a torta tetejére pakoljuk egyenként a kívánt mintában és formációban. Ha egy picit belenyomjuk a süti tetejébe a málnaszemeket, akkor stabilabban fognak állni.
  5. Mindennel megvagyunk, tetszés szerint dekorálhatunk. A képen én fehér csokit és egy lime héját reszeltem rá. Tegyük hűtőbe legalább 3-4 órára. Ennyi idő kell, míg a krém és a zselé megszilárdul. Ha nincs időnk kivárni, természetesen ettől függetlenül fogyasztható :) Jó étvágyat!
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 26
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 69
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 2933
  • Feltöltés dátuma: 2018. június 09.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Málnás pite mentás-fehércsokis krémmel és balzsamos málnazselével
Takibácsi 27 recept

Megint egy pite. Sokadik a sorban, de ő most felkerül ide is, mert egyszerűen olyan íze van, hogy ettől vétek megfosztani az emberiséget :) Céges bulira készült, az íz a fejemben született meg, aztán a számban, majd végül ennek alapján el is készült. Időigényes kicsit, de a jó dolgokra várni kell! És ez jó.... :)

Hozzávalók

Tészta

Balzsamos málnazselé

Sütés

Mentás-fehércsokis krém

Fessük meg az egész képet

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...