Malfatti fokhagymás paradicsomszósszal
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Simon Gábor
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
63g ricotta94 kcal
-
100g spenót17 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
13g rétesliszt46 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
6g olívaolaj53 kcal
-
15g parmezán sajt59 kcal
-
0g só0 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
125g konzerv paradicsom20 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
Összesen
366
kcal
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
250g ricotta375 kcal
-
400g spenót66 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
50g rétesliszt182 kcal
-
60g finomliszt218 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
-
60g parmezán sajt235 kcal
-
0g só0 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
500g konzerv paradicsom80 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
Összesen
1456
kcal
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
17.6g ricotta26 kcal
-
28.2g spenót5 kcal
-
3.9g tojás5 kcal
-
3.5g rétesliszt13 kcal
-
4.2g finomliszt15 kcal
-
1.7g olívaolaj15 kcal
-
4.2g parmezán sajt17 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.8g fokhagyma1 kcal
-
35.3g konzerv paradicsom6 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0.4g citromhéj0 kcal
Összesen
103
kcal
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 17.7 g
Zsír
-
Összesen 18.1 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 86 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1209.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 437 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 97 mg
-
Foszfor 315 mg
-
Nátrium 333 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.2 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 250.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 491 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 39 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 356 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 166 micro
-
Kolin: 75 mg
-
Retinol - A vitamin: 123 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4413 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 3431 micro
-
Lut-zea 8955 micro
Összesen
366
kcal
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 70.7 g
Zsír
-
Összesen 72.6 g
-
Telített zsírsav 30 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 31 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 343 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4838.8 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 88 mg
-
Kálcium 1747 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 388 mg
-
Foszfor 1259 mg
-
Nátrium 1331 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 136.7 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 1000.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1963 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 155 mg
-
D vitamin: 76 micro
-
K vitamin: 1424 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 665 micro
-
Kolin: 300 mg
-
Retinol - A vitamin: 491 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 17651 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 13725 micro
-
Lut-zea 35821 micro
Összesen
1456
kcal
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 5 g
Zsír
-
Összesen 5.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 24 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 341.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 123 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 89 mg
-
Nátrium 94 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 70.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 138 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 101 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 47 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 35 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1246 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 969 micro
-
Lut-zea 2528 micro
Összesen
103
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
-
250 g ricotta
-
400 g spenót
-
1 db tojás
-
50 g rétesliszt
-
60 g finomliszt
-
3 ek olívaolaj
-
60 g parmezán sajt
-
só ízlés szerint
-
4 gerezd fokhagyma
-
500 g konzerv paradicsom
-
1 kk szerecsendió
-
1 citromból nyert citromhéj
Elkészítés
- A megmosott friss spenótot egy kevés olívaolajon pároljunk meg. Finoman sózzuk, és folyamatosan kevergessük , amíg összeesik. A kész spenótot szűrjük le, majd a felesleges nedvességet facsarjuk ki belőle. Ezek után vágjuk fel finomra. A ricottát is érdemes lecsepegtetni fél órával használat előtt.
- Egy keverőtálba öntsük bele a hozzávalókat: a ricottát, a kihűlt spenótot, a tojást, a finomlisztet, és a réteslisztet. (Semolina liszttel szokták készíteni, ami egy dúrvább szemcséjű durumliszt. Legjobban a rétesliszt, vagy a búzadara hasonlít rá, ha pótolni szeretnénk.) Kevés sót adjunk hozzá, reszeljük bele a parmezánt és a citromot. Szerecsendióval is szórjuk meg, majd keverjük el alaposan.
- 15 percet pihentessük hűtőben, közben tegyük fel az enyhén sós főzővizet melegedni. A malfattikat formázzuk ki kedvünk szerint kisebb gombócokra, vagy hosszúkásabb formákra. Forgassuk meg lisztben, majd dobjuk bele a forrásban lévő vízbe.
- Miután feljöttek a víz tetejére hagyjuk még főni 3-4 percet. Nagyjából 6-7 perc alatt elkészülnek a kis gombóckák.
- A paradicsomszószhoz először futassuk meg olívaolajon a dúrvára vágott fokhagymát. Öntsük bele az egész paradicsomos konzervet, sózzuk meg. Takarék lángon főzzük 10-15 percet, végül turmixoljuk le.
- Tálaljuk a malfattikat paradicsomszósszal, egy csöpp olívaolajjal és parmezánnal.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 173
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 9304
- Feltöltés dátuma: 2020. augusztus 15.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Simon Gábor
63 recept
A malfatti egy egyszerű és pihe-puha étel, ami tulajdonképpen nem más, mint egy ricottás főtt gombóc. A toszkán konyha egyik jellegzetessége feltehetően gömbölyded alakjáról kapta a nevét, és mivel kézzel formázzák, a kinézete is egyedien rusztikus. Nevének jelentése : elrontott, hibás. Más tájakon, mint pl. Firenzében már másképp nevezik, ott a gnudi (ejtsd: nyúdi) nevet kapta, ami meztelent jelent. S hogy miért nevezik úgy, ahogy? Mert leginkább a tortellini vagy ravioli töltelékjéhez hasonlít, csak épp a “ruhája”, azaz a külső tészta nélkül készül.