r
Nosalty Logó

Malacsült újévre

Kornél
Malacsült újévre
adag
Idő
p
Költség
költséges
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Malac elkészítése

Párolt káposzta elkészítése

Tepsis burgonya elkészítése

981
Kalória
54.6g
Fehérje
82g
Szénhidrát
48.2g
Zsír
627.9g
Víz
25.7g
Koleszterin
12.1g
Élelmi rost
18.7g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Malac elkészítése

Párolt káposzta elkészítése

Tepsis burgonya elkészítése

Összesen 981 kcal
  • 7% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Malac elkészítése

Párolt káposzta elkészítése

Tepsis burgonya elkészítése

Összesen 5887 kcal
  • 7% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Malac elkészítése

Párolt káposzta elkészítése

Tepsis burgonya elkészítése

Összesen 87 kcal
  • 7% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    54.6 g

Zsír

  • Összesen
    48.2 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    26 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7316 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    209 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    111 mg
  • Foszfor
    274 mg
  • Nátrium
    6706 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    82 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

Víz

  • Összesen
    627.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    114 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    175 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    90 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    84 micro
  • Kolin:
    80 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    1360 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    41 micro
  • Lut-zea
    710 micro
Összesen 981 kcal
  • 7% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    327.4 g

Zsír

  • Összesen
    289.1 g
  • Telített zsírsav
    93 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    73 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    154 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    43895.9 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    41 mg
  • Kálcium
    1256 mg
  • Vas
    29 mg
  • Magnézium
    663 mg
  • Foszfor
    1647 mg
  • Nátrium
    40234 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    492.1 g
  • Cukor
    112 mg
  • Élelmi rost
    73 mg

Víz

  • Összesen
    3767.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    682 micro
  • B6 vitamin:
    10 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    1053 mg
  • D vitamin:
    64 micro
  • K vitamin:
    542 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    25 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    506 micro
  • Kolin:
    477 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    8159 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    246 micro
  • Lut-zea
    4257 micro
Összesen 5887 kcal
  • 7% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    4.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    641.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    24 mg
  • Nátrium
    588 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    7.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    55.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    119 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    4 micro
  • Lut-zea
    62 micro
Összesen 87 kcal

Elkészítés

Malac elkészítése

  1. Először is készítsük elő a húsokat. Amennyiben szükséges, vizes konyharuhával tisztítsuk meg a szükséges felületeket, de lehetőleg ne mossuk le a húst. Vegyük szemügyre a darabokat, ha túl nagy részeket vágott a hentesünk, akkor mind a császárhúst, mint pedig a karajt a csontok mentén tetszés szerinti méretre vághatjuk.
  2. Végezzük el az fűszerezést: egy nagyobb konyhai deszkán a húsos részeket (tehát a bőröst még véletlenül se) sózzuk, borsozzuk, majd szórjuk meg köménymaggal. Megfelelő méretű, magas falú tepsit zsírozzunk ki kb. 150 g zsírral, majd a húsokat fektessük bele úgy, hogy a bőrös részük legyen felül. Tegyünk mellé négybe vágott vörös- és keresztben félbevágott fokhagymát.
  3. A maradék zsírt tegyük gyorsforraló edénybe, és olvasszuk meg. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Öntsünk a tepsibe egy kis pohárnyi vizet a malac alá, majd a MELEG (semmiképp sem forró) olvasztott zsírral locsoljuk meg a bőrös részeket, és tegyük a sütőbe. Az edényben maradt olvasztott zsírba tegyük bele a füstölt szalonnát, amivel kenegetni fogjuk a bőrös részeket a sütés közben. Ha kevés lenne a zsír, menet közben pótoljuk.
  4. 15-20 percenként kenjük meg a bőrös részeket a zsíros szalonnával. Amennyiben a bőr korán kezdene hólyagosodni, abban az esetben gyakrabban kell a kenést elvégezni. Másfél órás sütés elteltével húsvillával ellenőrizzük, mennyire puhult meg a hús. Amennyiben már puha, abban az esetben emeljük a hőt 200 fok körülire, és süssük szép pirosra a bőrt. Ennél a stádiumnál gyakran ellenőrizzük a sültet, nehogy a bőr megégjen.
  5. Amikor elkészültünk, a húsokat óvatosan szedjük ki egy tálra, és pihentessük tálalás előtt.

Párolt káposzta elkészítése

  1. Receptet lásd: <a href="http://www.nosalty.hu/recept/marton-napi-libavacsora" target="_blank">Márton napi libavacsora</a>.

Tepsis burgonya elkészítése

  1. A burgonyákat hámozzuk meg, majd vágjuk hosszanti irányban félbe azokat. Felhasználásig tartsuk egy vízzel feltöltött tálban.
  2. Amikor a malacsülteket kivettük a tepsiből, tegyük a félbevágott burgonyákat a visszamaradt zsírba. Sózzuk, borsozzuk, majd 200 fokos sütőben süssük 60 percig. Félóra elteltével fordítsuk meg a burgonyákat, hogy mindkét oldala pirosra süljön.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 180 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Újévkor hagyományosan lencse és malac készül nálunk, ahogy a mondás tartja: legyen bőséges és szerencsés az Új Esztendő.  Malacsültet többféle módon lehet készíteni, egészben nyárson, vagy kemencében sütve, rostélyon egészben grillezve, vagy a számunkra legkedvesebb részeit sütéssel elkészítve. Ebben a receptemben a háztartások nagy részének elérhető módozatot fogom bemutatni.

További receptek

A legendás velős pirítós

A velős pirítós a magyar konyha egyik klasszikusa, amit már nagyszüleink is készítettek. Egyszerű, paraszti gyökerekkel bíró fogás, mégis különlegesnek számít, hiszen a velő ritkán ...

Hering András

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Hankusz Sára

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...