Malacsült újévre
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Kornél
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 7% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 6% Zsír
Malac elkészítése
-
117g süldő malac134 kcal
-
117g süldő malac134 kcal
-
117g süldő malac134 kcal
-
7g só0 kcal
-
3g fekete bors6 kcal
-
3g köménymag0 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
30g fokhagyma40 kcal
-
55 kcal
-
25g víz0 kcal
-
42g mangalica zsír94 kcal
Párolt káposzta elkészítése
-
250g vöröskáposzta62 kcal
-
3g só0 kcal
-
8g libazsír75 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
8g vöröshagyma3 kcal
-
7g cukor26 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
8g ecet2 kcal
Tepsis burgonya elkészítése
-
333g rózsaburgonya193 kcal
-
7g só0 kcal
-
3g fekete bors6 kcal
Összesen
981
kcal
- 7% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 6% Zsír
Malac elkészítése
-
700g süldő malac805 kcal
-
700g süldő malac805 kcal
-
700g süldő malac805 kcal
-
40g só0 kcal
-
15g fekete bors38 kcal
-
20g köménymag0 kcal
-
270g vöröshagyma98 kcal
-
180g fokhagyma241 kcal
-
50g füstölt szalonna328 kcal
-
150g víz0 kcal
-
250g mangalica zsír564 kcal
Párolt káposzta elkészítése
-
1500g vöröskáposzta372 kcal
-
20g só0 kcal
-
50g libazsír450 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
3g köménymag0 kcal
-
50g ecet9 kcal
Tepsis burgonya elkészítése
-
2000g rózsaburgonya1155 kcal
-
40g só0 kcal
-
15g fekete bors38 kcal
Összesen
5887
kcal
- 7% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 6% Zsír
Malac elkészítése
-
10.2g süldő malac12 kcal
-
10.2g süldő malac12 kcal
-
10.2g süldő malac12 kcal
-
0.6g só0 kcal
-
0.2g fekete bors1 kcal
-
0.3g köménymag0 kcal
-
3.9g vöröshagyma1 kcal
-
2.6g fokhagyma4 kcal
-
0.7g füstölt szalonna5 kcal
-
2.2g víz0 kcal
-
3.7g mangalica zsír8 kcal
Párolt káposzta elkészítése
-
21.9g vöröskáposzta5 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
0.7g libazsír7 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
0.7g vöröshagyma0 kcal
-
0.6g cukor2 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0.7g ecet0 kcal
Tepsis burgonya elkészítése
-
29.2g rózsaburgonya17 kcal
-
0.6g só0 kcal
-
0.2g fekete bors1 kcal
Összesen
87
kcal
- 7% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 54.6 g
Zsír
-
Összesen 48.2 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 26 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7316 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 209 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 111 mg
-
Foszfor 274 mg
-
Nátrium 6706 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 82 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 627.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 114 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 175 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 90 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 84 micro
-
Kolin: 80 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 1360 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 41 micro
-
Lut-zea 710 micro
Összesen
981
kcal
- 7% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 327.4 g
Zsír
-
Összesen 289.1 g
-
Telített zsírsav 93 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 73 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 154 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 43895.9 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 41 mg
-
Kálcium 1256 mg
-
Vas 29 mg
-
Magnézium 663 mg
-
Foszfor 1647 mg
-
Nátrium 40234 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 12 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 492.1 g
-
Cukor 112 mg
-
Élelmi rost 73 mg
VÍZ
-
Összesen 3767.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 682 micro
-
B6 vitamin: 10 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 1053 mg
-
D vitamin: 64 micro
-
K vitamin: 542 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 25 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 506 micro
-
Kolin: 477 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 8159 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 246 micro
-
Lut-zea 4257 micro
Összesen
5887
kcal
- 7% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 4.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 2 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 641.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 24 mg
-
Nátrium 588 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 55.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 10 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 119 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 4 micro
-
Lut-zea 62 micro
Összesen
87
kcal
Hozzávalók
Malac elkészítése
-
40 g só
-
15 g fekete bors
-
20 g köménymag
-
3 közepes db vöröshagyma
-
3 közepes fej fokhagyma
-
50 g füstölt szalonna
-
1.5 dl víz
-
250 g mangalica zsír
Párolt káposzta elkészítése
-
1.5 kg vöröskáposzta
-
2 dkg só
-
5 dkg libazsír
-
2 gerezd fokhagyma
-
0.5 db vöröshagyma
-
4 dkg cukor
-
2.5 g köménymag
Tepsis burgonya elkészítése
-
2 kg rózsaburgonya
-
40 g só
-
15 g fekete bors
Elkészítés
Malac elkészítése
- Először is készítsük elő a húsokat. Amennyiben szükséges, vizes konyharuhával tisztítsuk meg a szükséges felületeket, de lehetőleg ne mossuk le a húst. Vegyük szemügyre a darabokat, ha túl nagy részeket vágott a hentesünk, akkor mind a császárhúst, mint pedig a karajt a csontok mentén tetszés szerinti méretre vághatjuk.
- Végezzük el az fűszerezést: egy nagyobb konyhai deszkán a húsos részeket (tehát a bőröst még véletlenül se) sózzuk, borsozzuk, majd szórjuk meg köménymaggal. Megfelelő méretű, magas falú tepsit zsírozzunk ki kb. 150 g zsírral, majd a húsokat fektessük bele úgy, hogy a bőrös részük legyen felül. Tegyünk mellé négybe vágott vörös- és keresztben félbevágott fokhagymát.
- A maradék zsírt tegyük gyorsforraló edénybe, és olvasszuk meg. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Öntsünk a tepsibe egy kis pohárnyi vizet a malac alá, majd a MELEG (semmiképp sem forró) olvasztott zsírral locsoljuk meg a bőrös részeket, és tegyük a sütőbe. Az edényben maradt olvasztott zsírba tegyük bele a füstölt szalonnát, amivel kenegetni fogjuk a bőrös részeket a sütés közben. Ha kevés lenne a zsír, menet közben pótoljuk.
- 15-20 percenként kenjük meg a bőrös részeket a zsíros szalonnával. Amennyiben a bőr korán kezdene hólyagosodni, abban az esetben gyakrabban kell a kenést elvégezni. Másfél órás sütés elteltével húsvillával ellenőrizzük, mennyire puhult meg a hús. Amennyiben már puha, abban az esetben emeljük a hőt 200 fok körülire, és süssük szép pirosra a bőrt. Ennél a stádiumnál gyakran ellenőrizzük a sültet, nehogy a bőr megégjen.
- Amikor elkészültünk, a húsokat óvatosan szedjük ki egy tálra, és pihentessük tálalás előtt.
Párolt káposzta elkészítése
- Receptet lásd: <a href="http://www.nosalty.hu/recept/marton-napi-libavacsora" target="_blank">Márton napi libavacsora</a>.
Tepsis burgonya elkészítése
- A burgonyákat hámozzuk meg, majd vágjuk hosszanti irányban félbe azokat. Felhasználásig tartsuk egy vízzel feltöltött tálban.
- Amikor a malacsülteket kivettük a tepsiből, tegyük a félbevágott burgonyákat a visszamaradt zsírba. Sózzuk, borsozzuk, majd 200 fokos sütőben süssük 60 percig. Félóra elteltével fordítsuk meg a burgonyákat, hogy mindkét oldala pirosra süljön.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 180 perc
- Elkészítettem: 40 alkalommal
- Receptkönyvben: 39
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 8148
- Feltöltés dátuma: 2017. január 07.
Ajánló
Tálaljuk a malacot olyan módon, hogy a szárazabb és zsírosabb részekből egyformán kerüljön a tányérra a burgonya és a káposzta mellé. Aki nem kedveli a vörös káposztát, helyettesítheti pezsgős káposztával, illetőleg házi savanyúsággal is. A hideg malacsültet pedig fogyaszthatjuk majonézes vagy kevert salátákkal ízlés szerint.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
Kornél
167 recept
Újévkor hagyományosan lencse és malac készül nálunk, ahogy a mondás tartja: legyen bőséges és szerencsés az Új Esztendő. Malacsültet többféle módon lehet készíteni, egészben nyárson, vagy kemencében sütve, rostélyon egészben grillezve, vagy a számunkra legkedvesebb részeit sütéssel elkészítve. Ebben a receptemben a háztartások nagy részének elérhető módozatot fogom bemutatni.