Rózsaburgonya
Leírás
A Dél-Amerikában őshonos élelmiszernövényt a keményítőben gazdag gumójáért világszerte termesztik. Több ezer fajtája létezik, ezek egyike a rózsaburgonya. A rózsaburgonya hosszúkás alakú, lapos, színe pirosas. Konyhai használatra kiváló, hiszen íze zamatos, azonban viszonylag alacsony keményítő és magas víztartalma miatt kevésbé tárolható. A korán érő fajták közé tartozik, már augusztusban találkozhatunk a piacokon, boltokban friss rózsaburgonyával. Liszttartalma közepes, így akár gombóc vagy pogácsa is nyugodtan készíthető belőle, de sütve illetve főzve is bátran készíthetjük.
Mikor vegyem
Nyár végén, ősszel, de a hipermarketek polcain egész évben fellelhető.
hogyan tároljam
Hűvös, száraz, napfénytől védett helyen.
100g Rózsaburgonya
fehérjetartalom
2.05 g
zsírtartalom
0.069 g
szénhidráttartalom
17.49 g
víztartalom
79.25 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
57 mg
Magnézium
23 mg
Kalcium
12 mg
Nátrium
6 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.298 g
C vitamin
19.7 mg
Kolin
12.1 mg
Niacin - B3 vitamin
1.061 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
2.05 g
Zsír
telített zsírsav
0.025 g
egyszeresen telített zsírsav
0.002 g
többszörösen telített zsírsav
0.042 g
ásványi anyagok
Kalcium
12 mg
Vas
0.81 mg
Magnézium
23 mg
Foszfor
57 mg
Nátrium
6 mg
Cink
0.3 mg
Réz
0.11 mg
Mangán
0.153 mg
Szelén
0.4 µg
szénhidrát
rost
2.1 g
cukor
0.82 g
víz
79.25 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.081 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.032 mg
Niacin - B3 vitamin
1.061 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.295 mg
Folát
15 µg
Kolin
12.1 mg
Béta-karotin
1 µg
Lutein+zeaxantin
9 µg
E vitamin
0.01 mg
K vitamin
2 µg
C vitamin
19.7 mg
B6 vitamin
0.298 g