Rózsaburgonya

Rózsaburgonya

Leírás

A Dél-Amerikában őshonos élelmiszernövényt a keményítőben gazdag gumójáért világszerte termesztik. Több ezer fajtája létezik, ezek egyike a rózsaburgonya. A rózsaburgonya hosszúkás alakú, lapos, színe pirosas. Konyhai használatra kiváló, hiszen íze zamatos, azonban viszonylag alacsony keményítő és magas víztartalma miatt kevésbé tárolható. A korán érő fajták közé tartozik, már augusztusban találkozhatunk a piacokon, boltokban friss rózsaburgonyával. Liszttartalma közepes, így akár gombóc vagy pogácsa is nyugodtan készíthető belőle, de sütve illetve főzve is bátran készíthetjük.

Mikor vegyem

Nyár végén, ősszel, de a hipermarketek polcain egész évben fellelhető.

hogyan tároljam

Hűvös, száraz, napfénytől védett helyen.

100g Rózsaburgonya

fehérjetartalom

2.05 g

zsírtartalom

0.069 g

szénhidráttartalom

17.49 g

víztartalom

79.25 g

gramm rózsaburgonya?

Top ásványi anyagok

Foszfor

57 mg

Magnézium

23 mg

Kalcium

12 mg

Nátrium

6 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.298 g

C vitamin

19.7 mg

Kolin

12.1 mg

Niacin - B3 vitamin

1.061 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

2.05 g

Zsír

telített zsírsav

0.025 g

egyszeresen telített zsírsav

0.002 g

többszörösen telített zsírsav

0.042 g

ásványi anyagok

Kalcium

12 mg

Vas

0.81 mg

Magnézium

23 mg

Foszfor

57 mg

Nátrium

6 mg

Cink

0.3 mg

Réz

0.11 mg

Mangán

0.153 mg

Szelén

0.4 µg

szénhidrát

rost

2.1 g

cukor

0.82 g

víz

79.25 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.081 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.032 mg

Niacin - B3 vitamin

1.061 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.295 mg

Folát

15 µg

Kolin

12.1 mg

Béta-karotin

1 µg

Lutein+zeaxantin

9 µg

E vitamin

0.01 mg

K vitamin

2 µg

C vitamin

19.7 mg

B6 vitamin

0.298 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...