Mákos rácsos ahogy Bjkata készíti
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Bjkata
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
75g finomliszt273 kcal
-
63g margarin448 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
21g citrom3 kcal
-
4g sertészsír34 kcal
A töltelékhez
-
50g mák263 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
38g porcukor145 kcal
-
15g tojássárgája48 kcal
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
70 kcal
A rácsok megkenéséhez
-
5g tojássárgája16 kcal
-
0g tej0 kcal
Összesen
1339
kcal
- 8% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
300g finomliszt1092 kcal
-
250g margarin1793 kcal
-
6g sütőpor3 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
85g citrom13 kcal
-
15g sertészsír135 kcal
A töltelékhez
-
200g mák1050 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
150g porcukor581 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
160g tojásfehérje83 kcal
-
100g sárgabaracklekvár278 kcal
A rácsok megkenéséhez
-
20g tojássárgája64 kcal
-
0g tej0 kcal
Összesen
5355
kcal
- 8% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
21.4g finomliszt78 kcal
-
17.8g margarin128 kcal
-
0.4g sütőpor0 kcal
-
3.9g tojás5 kcal
-
6.1g citrom1 kcal
-
1.1g sertészsír10 kcal
A töltelékhez
-
14.2g mák75 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
10.7g porcukor41 kcal
-
4.3g tojássárgája14 kcal
-
11.4g tojásfehérje6 kcal
-
7.1g sárgabaracklekvár20 kcal
A rácsok megkenéséhez
-
1.4g tojássárgája5 kcal
-
0g tej0 kcal
Összesen
383
kcal
- 8% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 26.1 g
Zsír
-
Összesen 82.3 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 32 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 31 g
-
Koleszterin 266 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2179.9 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 56 mg
-
Kálcium 887 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 201 mg
-
Foszfor 782 mg
-
Nátrium 236 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 129.1 g
-
Cukor 52 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 95.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 608 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 57 micro
-
K vitamin: 59 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 102 micro
-
Kolin: 225 mg
-
Retinol - A vitamin: 574 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 399 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 295 micro
Összesen
1339
kcal
- 8% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 104.5 g
Zsír
-
Összesen 329.2 g
-
Telített zsírsav 63 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 127 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 125 g
-
Koleszterin 1062 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8719.7 g
-
Cink 21 mg
-
Szelén 224 mg
-
Kálcium 3549 mg
-
Vas 28 mg
-
Magnézium 805 mg
-
Foszfor 3130 mg
-
Nátrium 944 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 16 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 516.3 g
-
Cukor 208 mg
-
Élelmi rost 50 mg
VÍZ
-
Összesen 381.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2430 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 29 mg
-
C vitamin: 39 mg
-
D vitamin: 229 micro
-
K vitamin: 234 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 407 micro
-
Kolin: 900 mg
-
Retinol - A vitamin: 2294 micro
-
α-karotin 31 micro
-
β-karotin 1597 micro
-
β-crypt 41 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1178 micro
Összesen
5355
kcal
- 8% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 7.4 g
Zsír
-
Összesen 23.4 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 76 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 621.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 253 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 57 mg
-
Foszfor 223 mg
-
Nátrium 67 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.8 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 27.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 173 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 64 mg
-
Retinol - A vitamin: 163 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 114 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 84 micro
Összesen
383
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
30 dkg finomliszt
-
25 dkg margarin
-
0.5 csomag sütőpor
-
1 db tojás
A töltelékhez
-
15 dkg porcukor
-
3 db tojássárgája
-
4 db tojásfehérje
-
10 dkg sárgabaracklekvár
A rácsok megkenéséhez
-
1 db tojássárgája
-
3 csepp tej
Elkészítés
A tésztához
- A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrjuk, hogy a kezünk melege ne érje sokáig a linzertésztát.
- 1 óráig a hűtőben pihentetjük.
- Kétharmad részét kinyújtjuk, és egy nagy tepsibe helyezzük, amit előzőleg kizsíroztunk.
- Kikeverünk 15 dkg porcukrot és 3 tojássárgáját, 20 dkg mákot, citromhéjat, majd óvatosan beleforgatjuk a 4 tojásfehérjéből vert habot.
- A tepsiben lévő tésztát bőségesen megkenjük baracklekvárral, majd a lekvárra rásimítjuk a piskótaszerű habos mákot.
- A tészta egyharmad részét kinyújtjuk, és a nyújtófát használva vonalzónak, gyorsan elvágjuk derelyevágóval vagy pizzaszeletelővel a kb. 1 cm széles csíkokat.
- A tésztacsíkokkal rácsot készítünk a mákos hab tetejére.
- A rácsot tejes tojássárgájával megkenjük.
- Pirosra sütjük.
- A tepsiben hagyjuk kihűlni.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 36X36
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 25 alkalommal
- Receptkönyvben: 140
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 37
- Össznézettség: 16995
- Feltöltés dátuma: 2012. december 01.
Ajánló
Diósan is elkészíthető, ha valaki nem szereti a mákot.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
Bjkata
96 recept
Az egyik tanítványom anyukájától kaptam ezt a receptet. Nagyon puha, és sokáig eltartható ez a sütemény, ezért szoktam karácsony környékén sütni ezt az egyszerű és elronthatatlan finomságot.