r
Nosalty Logó

Mákos lime-os kalácsrózsák

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Mákos lime-os kalácsrózsák
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 11% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 20% Zsír

Kovász

Tészta

Töltelék

Összesen 481 kcal
  • 11% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 20% Zsír

Kovász

Tészta

Töltelék

Összesen 2887 kcal
  • 11% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 20% Zsír

Kovász

Tészta

Töltelék

Összesen 348 kcal
  • 11% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12 g

Zsír

  • Összesen
    22.5 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1076.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    525 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    128 mg
  • Foszfor
    365 mg
  • Nátrium
    27 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    60.1 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    17.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    70 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    77 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    68 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    44 micro
Összesen 481 kcal
  • 11% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    72.2 g

Zsír

  • Összesen
    134.9 g
  • Telített zsírsav
    38 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    61 g
  • Koleszterin
    325 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6456.8 g
  • Cink
    21 mg
  • Szelén
    126 mg
  • Kálcium
    3151 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    765 mg
  • Foszfor
    2189 mg
  • Nátrium
    162 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    15 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    360.6 g
  • Cukor
    113 mg
  • Élelmi rost
    48 mg

VÍZ

  • Összesen
    104.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    419 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    459 micro
  • Kolin:
    227 mg
  • Retinol - A vitamin:
    410 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    105 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    264 micro
Összesen 2887 kcal
  • 11% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.7 g

Zsír

  • Összesen
    16.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    39 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    782.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    382 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    93 mg
  • Foszfor
    265 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.7 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    12.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    51 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    56 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    50 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 348 kcal

Hozzávalók

Kovász

Tészta

Töltelék

Elkészítés

Kovász

  1. Első lépésként elkészítjük a kovászt (vagy más néven az élesztős tejet). A kelt tésztát mindig ezzel a lépéssel kezdjük, hogy az élesztőnek legyen ideje felfutni. A langyos tejbe belekeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Ezután félrerakjuk kb. 10-15 percre.
  2. Közben egy keverőtálba szitáljuk a lisztet, és hozzáadjuk a tészta összes többi hozzávalóját, majd ráöntjük a felfutott élesztős tejet. Alaposan kidolgozzuk a tésztát. Akkor jó, ha a táltól maradéktalanul elválik.
  3. A szépen kidolgozott kalács alapunkat egy tiszta tálba rakjuk, és letakarjuk konyharuhával. Meleg helyre rakjuk (én a radiátor közelébe szoktam), és legalább 45-50 perc alatt a duplájára kelesztjük. Amíg a tészta pihen, addig elkészítjük a tölteléket.
  4. Kifacsarjuk a lime levét, és belerakjuk egy kisebb lábasba. Hozzárakjuk a cukrot, és elkezdjük melegíteni.
  5. Amikor cukrunk felolvadt, belerakjuk a mákot és a fahéjat, kicsit kavargatjuk, majd a masszát fellazítjuk a tejjel. Ha készen van, lehúzzuk a tűzről, és folytatjuk a rózsák formázásával.
  6. A kelt tésztánkat vékonyra kinyújtjuk, és a feléig ráhalmozzuk a máktölteléket. Ezután ráborítjuk a tészta másik felét, és újra kinyújtjuk a tésztát.
  7. Vízszintesen kb. egy ujjnyi csíkokat vágunk. Minden tésztacsíkot spirálosra sodrunk, és csiga alakban feltekerjük őket. A kalácsrózsákat sütőpapíros tepsire rakjuk, és kelni hagyjuk további 20 percet.
  8. Közben melegítsük elő a sütőnket 180 fokra. A megkelt rózsákat lekenjük tojással, és 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 37
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 1005
  • Feltöltés dátuma: 2014. november 10.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ez a süti amolyan igazi békebeli reggeli. Nem nagy dolog az elkészítése, de ha nem akarunk a rózsák formázásával bajlódni, készíthetünk belőle tekercset (mint a bejgli). A lime is helyettesíthető sima citrommal, de érdemes kipróbálni a lime-mal, mert a mák és a lime igazán nyerő páros. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a kényeztető, puha és illatos kelt tésztát. :)

Hozzávalók

Kovász

Tészta

Töltelék

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...