r
Nosalty Logó

Mákos kalácska

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Petra
Mákos kalácska
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A kenéshez és szóráshoz

Összesen 427 kcal
  • 9% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A kenéshez és szóráshoz

Összesen 3418 kcal
  • 9% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A kenéshez és szóráshoz

Összesen 296 kcal
  • 9% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.4 g

Zsír

  • Összesen
    11.1 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    48 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    693.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    130 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    172 mg
  • Nátrium
    321 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    69.2 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    74 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    59 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    73 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    42 micro
Összesen 427 kcal
  • 9% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    91.5 g

Zsír

  • Összesen
    88.4 g
  • Telített zsírsav
    44 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    384 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5545.1 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    243 mg
  • Kálcium
    1038 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    287 mg
  • Foszfor
    1376 mg
  • Nátrium
    2569 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    554 g
  • Cukor
    46 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    250.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    593 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    49 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    471 micro
  • Kolin:
    290 mg
  • Retinol - A vitamin:
    581 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    136 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    336 micro
Összesen 3418 kcal
  • 9% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.9 g

Zsír

  • Összesen
    7.6 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    478.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    90 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    119 mg
  • Nátrium
    222 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.8 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    21.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    51 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    41 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    50 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    29 micro
Összesen 296 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A kenéshez és szóráshoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A szétmorzsolt élesztőt a langyos vízben a cukorral felfuttatjuk (letakarva, 10-15 perc alatt).
  2. A vajat a langyos tejben megolvasztjuk, hozzáadjuk a sót és a mézet (ha tejport használunk, azt is), elkeverjük.
  3. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk (ha keményítőt használunk, belekeverjük). Hozzáadjuk a tejes keveréket és a felfuttatott élesztőt. 10-15 perc alatt selymes tésztát dagasztunk. (Ha szükséges adhatunk még hozzá kevés tejet vagy lisztet.)
  4. Letakarva, meleg helyen kb. 45 perc alatt kelesztjük a tésztát, majd átgyúrjuk és 8 egyenlő részre osztjuk.
  5. Mindegyik buciból három, kb 13-15 cm-es, rudat sodrunk, összefonjuk és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a kalácsokat.
  6. Újabb kelesztés következik: letakarva, meleg helyen még fél órát pihentetjük a kalácsokat.
  7. A sütőt előmelegítjük légkeverésen 180 fokra.
  8. A kalácskákat megkenjük a kevés vízzel elkevert tojássárgával. Meghintjük mákkal és kb. 25 perc alatt aranyszínűre sütjük.
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 151
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 10
  • Össznézettség: 11470
  • Feltöltés dátuma: 2009. július 17.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Szeretett apai nagymamán készített nekünk isteni finom kis mákos, fonott kalácskákat (volt amelyiknek a tetejét nem mákkal, hanem kristálycukorral szórta). Azóta is próbálom azt az ízt megtalálni, kisebb-nagyobb sikerrel. Ezúttal az egyik kenyeres könyvemben örültem meg egy receptnek. Finom-finom, de valószínűleg be kell látnom, olyat csak a Mama tudott.

Hozzávalók

A tésztához

A kenéshez és szóráshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...