Mákos guba torta Kingus konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 10% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
30g finomliszt109 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
10g porcukor39 kcal
-
4g tojássárgája13 kcal
-
8 kcal
-
10g lekvár/ dzsem28 kcal
A töltelékhez
-
80g kifli223 kcal
-
160g tej90 kcal
-
50g mák263 kcal
-
12g tojássárgája39 kcal
-
4g cukor15 kcal
-
15 kcal
-
1g citromhéj1 kcal
A habhoz
-
24g tojásfehérje12 kcal
-
30g porcukor116 kcal
Összesen
1114
kcal
- 10% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
150g finomliszt546 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
50g lekvár/ dzsem139 kcal
A töltelékhez
-
400g kifli1116 kcal
-
800g tej448 kcal
-
250g mák1313 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
A habhoz
-
120g tojásfehérje62 kcal
-
150g porcukor581 kcal
Összesen
5569
kcal
- 10% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
6.8g finomliszt25 kcal
-
4.5g vaj33 kcal
-
2.3g porcukor9 kcal
-
0.9g tojássárgája3 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
-
2.3g lekvár/ dzsem6 kcal
A töltelékhez
-
18.1g kifli51 kcal
-
36.3g tej20 kcal
-
11.3g mák59 kcal
-
2.7g tojássárgája9 kcal
-
0.9g cukor4 kcal
-
0.9g vaníliás cukor4 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
A habhoz
-
5.4g tojásfehérje3 kcal
-
6.8g porcukor26 kcal
Összesen
254
kcal
- 10% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 30.1 g
Zsír
-
Összesen 47.9 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 217 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2490.4 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 53 mg
-
Kálcium 1052 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 203 mg
-
Foszfor 621 mg
-
Nátrium 542 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 141.3 g
-
Cukor 69 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 70.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 221 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 35 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 150 micro
-
Kolin: 156 mg
-
Retinol - A vitamin: 217 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 51 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 185 micro
Összesen
1114
kcal
- 10% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 150.4 g
Zsír
-
Összesen 239.6 g
-
Telített zsírsav 81 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 51 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 86 g
-
Koleszterin 1083 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12451.8 g
-
Cink 26 mg
-
Szelén 266 mg
-
Kálcium 5262 mg
-
Vas 43 mg
-
Magnézium 1015 mg
-
Foszfor 3105 mg
-
Nátrium 2711 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 20 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 706.4 g
-
Cukor 344 mg
-
Élelmi rost 61 mg
VÍZ
-
Összesen 353.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1105 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 20 mg
-
D vitamin: 174 micro
-
K vitamin: 27 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 21 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 751 micro
-
Kolin: 778 mg
-
Retinol - A vitamin: 1084 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 257 micro
-
β-crypt 29 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 927 micro
Összesen
5569
kcal
- 10% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.8 g
Zsír
-
Összesen 10.9 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 49 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 564.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 239 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 46 mg
-
Foszfor 141 mg
-
Nátrium 123 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 16 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 50 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 35 mg
-
Retinol - A vitamin: 49 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 42 micro
Összesen
254
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
15 dkg finomliszt
-
10 dkg vaj
-
5 dkg porcukor
-
1 db tojássárgája
-
1 csomag vaníliás cukor
A töltelékhez
-
8 dl tej
-
3 db tojássárgája
-
2 ek cukor
-
2 csomag vaníliás cukor
A habhoz
-
3 db tojásfehérje
-
15 dkg porcukor
Elkészítés
A tésztához
- A tésztához a lisztet a vajjal összemorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgáját, és jól összegyúrjuk.
- Fóliába csomagolva fél órát hűtőben pihentetjük. Pihentetés után kinyújtjuk, egy tortaforma aljába simítjuk, és előmelegített sütőben pár perc alatt kissé elősütjük. Mikor a sütőből kivesszük, vékonyan megkenhetjük forró gyümölcsízzel.
- A töltelékhez a kifliket felkockázzuk. A tejet a cukorral, vaníliás cukorral, darált mákkal és citromhéjjal felfőzzük. 2/3 részét a kiflikre öntjük. A maradék mákos krémet hagyjuk kissé kihűlni, és utána hozzákeverjük a tojások sárgáját, majd ezt is a kiflikre öntjük. Hagyjuk, hogy a kiflidarabok jól megszívják magukat a mákos tejjel.
- A tölteléket a tésztalapra simítjuk, és lapos fakanállal jól megnyomkodjuk, hogy a kifli teljesen kitöltse a formát. Nagyjából 20 percig sütjük.
- A tojások fehérjét elkezdjük felverni, majd fokozatosan kanállal adagolva a porcukrot addig verjük, amíg jó kemény, vágható, fényes habot kapunk. Mikor a torta már majdnem megsült, akkor rásimítjuk a tojáshabot, és addig visszatesszük még a sütőbe, amíg a hab egy kissé meg nem barnul.
- Felszeletelve tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 436
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 13
- Össznézettség: 46986
- Feltöltés dátuma: 2013. március 29.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Meg kellett sütnöm :)! Bár a családom szerint tökéletes lett, én azért még tudnék finomítani a dolgon :)! A tojások fehérjéből valamiért nem sikerült eléggé kemény habot vernem, ami azt okozta, hogy sütés után egy picike levet engedett. Elenyésző volt, és a kifli amúgy is felszívta, de érdemes odafigyelni arra, hogy a fehérje tényleg kemény legyen és azonnal rákenjük a tortára, ne hagyjuk állni, ne essen össze! A lekvár elhagyható, de egy kissé pikánsabbá teszi a torta ízét. Ami még készítés közben derült ki, hogy hiába volt a mák cukrozott, kellett még pótolni a cukor mennyiségét, mert kissé kesernyés volt. Inkább kóstolgassuk a töltelék elkészítése közben, hogy biztosra menjünk :)!