Mákos bukta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Fahéj
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
- 10% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 19% Zsír
A tésztához
-
125g finomliszt455 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
1g só0 kcal
-
13g margarin90 kcal
-
7 kcal
-
75g tej42 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
3g margarin18 kcal
A töltelékhez
A kenéshez
-
13g margarin90 kcal
Összesen
1237
kcal
- 10% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 19% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
4g só0 kcal
-
50g margarin359 kcal
-
25g friss élesztő26 kcal
-
300g tej168 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
10g margarin72 kcal
A töltelékhez
-
250g mák1313 kcal
-
120g cukor464 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
-
56 kcal
-
100g tej56 kcal
A kenéshez
-
50g margarin359 kcal
Összesen
4946
kcal
- 10% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 19% Zsír
A tésztához
-
33.4g finomliszt122 kcal
-
3.3g cukor13 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
3.3g margarin24 kcal
-
1.7g friss élesztő2 kcal
-
20.1g tej11 kcal
-
0.3g cukor1 kcal
-
0.7g margarin5 kcal
A töltelékhez
-
16.7g mák88 kcal
-
8g cukor31 kcal
-
0.7g vaníliás cukor3 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
-
1.3g sárgabaracklekvár4 kcal
-
6.7g tej4 kcal
A kenéshez
-
3.3g margarin24 kcal
Összesen
332
kcal
- 10% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 10% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 27.7 g
Zsír
-
Összesen 51.5 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 25 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2518.9 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 52 mg
-
Kálcium 1036 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 248 mg
-
Foszfor 702 mg
-
Nátrium 461 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 168 g
-
Cukor 55 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 29.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 225 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 26 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 134 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 211 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 168 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 23 micro
Összesen
1237
kcal
- 10% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 10% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 111 g
Zsír
-
Összesen 206.1 g
-
Telített zsírsav 33 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 58 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 100 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10075.6 g
-
Cink 26 mg
-
Szelén 207 mg
-
Kálcium 4143 mg
-
Vas 31 mg
-
Magnézium 992 mg
-
Foszfor 2808 mg
-
Nátrium 1843 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 20 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 672.1 g
-
Cukor 219 mg
-
Élelmi rost 65 mg
VÍZ
-
Összesen 117.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 901 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 104 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 535 micro
-
Kolin: 98 mg
-
Retinol - A vitamin: 845 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 671 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 90 micro
Összesen
4946
kcal
- 10% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 10% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.4 g
Zsír
-
Összesen 13.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 673.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 277 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 66 mg
-
Foszfor 188 mg
-
Nátrium 123 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.9 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 7.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 60 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 56 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 45 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6 micro
Összesen
332
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
50 dkg finomliszt
-
5 dkg cukor
-
1 kávéskanál só
-
2.5 dkg friss élesztő
-
1 teáskanál cukor
A töltelékhez
-
12 dkg cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 ek sárgabaracklekvár
-
1 dl tej
A kenéshez
Elkészítés
A tésztához
- Fél dl langyos tejbe keverünk 1 tk cukrot, és az élesztőt belemorzsoljuk. Hagyjuk felfutni.
- A lisztben elkeverjük a sót, a cukrot, a megkelt élesztőt, az olvasztott margarint, és a maradék langyos tejjel könnyű tésztát dagasztunk. Langyos helyen, letakarva kétszeresére kelesztjük.
- A töltelékhez valókat összekeverjük, a tejet felforrósítva tegyük hozzá, hogy a cukor elolvadhasson.
- Ha a tészta megkelt, kb. 40x40 cm-es négyzetté nyújtjuk.
- Keresztben és hosszában is négybevágjuk. Így kapunk 16 db kis négyzetet.
- A tésztadarabokon vastag csíkokban elosztjuk a tölteléket. Ne ijedjünk meg, ha soknak tűnik, mert a tészta dagadni fog.
- Feltekerjük őket, hogy a tészta végei egy darabon egymásra kerüljenek, és margarinnal kikent tepsibe sorakoztatjuk a buktákat, hogy lazán összeérjenek.
- Miközben rakjuk a tepsibe, olvasztott margarinnal kenjük meg mindegyik oldalát, hogy össze ne ragadjanak süléskor.
- A tetejüket is kenjük meg olvasztott margarinnal, és így hagyjuk pihenni őket, míg a sütő bemelegszik. (10-15 perc) Hőlégkeverés nélkül 180°C-on, hőlégkeveréssel pedig 160°C-on süssük szép pirosra.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 20x35
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 30 alkalommal
- Receptkönyvben: 260
- Tegnapi nézettség: 15
- 7 napos nézettség: 49
- Össznézettség: 34837
- Feltöltés dátuma: 2011. augusztus 11.
Ajánló
Az evőkanál baracklekvárt helyettesítheti egy fél reszelt alma.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Fahéj
288 recept
Nagyon szeretjük a mákkal töltött kelt tésztát. A legnagyobb kedvenc a mákos kalács, de azt csak ünnepekre készítem, mert a mi hagyományaink ezt diktálják. Viszont a hétköznapokra itt a mákos bukta, ami persze ugyanolyan finom, és ugyanakkora öröm fogadja. Egy-egy tartalmas leves mellé második fogásnak kitűnő.