r
Nosalty Logó

Májas szájacska

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Bulw
Májas szájacska
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 12% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A májas töltelékhez

Összesen 622 kcal
  • 12% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A májas töltelékhez

Összesen 4973 kcal
  • 12% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A májas töltelékhez

Összesen 263 kcal
  • 12% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    23.9 g

Zsír

  • Összesen
    29.7 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    317 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1179 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    72 mg
  • Kálcium
    73 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    359 mg
  • Nátrium
    623 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    62.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    86.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2534 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    13 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    518 micro
  • Kolin:
    193 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2529 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    52 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    30 micro
  • Lut-zea
    75 micro
Összesen 622 kcal
  • 12% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    191.1 g

Zsír

  • Összesen
    237.7 g
  • Telített zsírsav
    60 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    91 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    67 g
  • Koleszterin
    2538 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9432 g
  • Cink
    27 mg
  • Szelén
    573 mg
  • Kálcium
    582 mg
  • Vas
    66 mg
  • Magnézium
    311 mg
  • Foszfor
    2875 mg
  • Nátrium
    4987 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    500.4 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    689.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20273 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    100 micro
  • E vitamin:
    66 mg
  • C vitamin:
    111 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    12 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    73 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4143 micro
  • Kolin:
    1545 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20230 micro
  • α-karotin
    66 micro
  • β-karotin
    416 micro
  • β-crypt
    75 micro
  • Likopin
    240 micro
  • Lut-zea
    599 micro
Összesen 4973 kcal
  • 12% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    10.1 g

Zsír

  • Összesen
    12.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    134 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    499.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    152 mg
  • Nátrium
    264 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    36.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1074 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    219 micro
  • Kolin:
    82 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1072 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    13 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 263 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A májas töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt 2 dl langyos tejbe elmorzsoljuk, tetejére pici cukrot szórunk, és félretesszük, hogy fel tudjon futni.
  2. A lisztet tálba mérjük, hozzáteszünk 1 ek sót, 1 tojássárgáját, 1,5 dl olajat, s ha felfutott az élesztő, akkor azt is hozzáöntjük. A hozzávalókból tésztát gyúrunk. Ha száraz lenne, és még nem állna össze, akkor öntsünk hozzá tejet. Egy csipetet meg is kóstolhatunk, hogy elég sós-e, mert ha nem, akkor még tehetünk hozzá. Fél órára meleg helyen megkelesztjük. Addig elkészítjük a tölteléket.
  3. A csirkemájat megmossuk, megtisztítjuk, és 3-4 darabra vágjuk. A kis fej hagymát megtisztítjuk, s apróra vágjuk. Egy kis lábasba odateszünk olajat melegedni, majd beletesszük az aprított hagymát, majd üvegesre pároljuk. Ekkor hozzádobjuk a darabolt májat, s néha megkeverve párolni kezdjük.
  4. Mikor már puhul a máj, beletesszük a vajat, szórunk rá majorannát, 2 kis kanálnyi pirospaprikát és 1 kk borsot. Így is kevergetés mellett pároljuk. Mikor a máj már megpárolódott (7-8 perc), akkor 1 evőkanál lisztet rászórunk, és folyamatos kevergetés mellett besűrűsödik.
  5. Ekkor levesszük a tűzről, és most sózhatjuk. Ekkor egy krumplitörő segítségével megtörjük. Ne ijedjünk meg, lehetnek benne apró darabkák, mindenki eldöntheti, hogy milyen állagúra készíti. Kóstolás után még ízesíthetjük, ha valami hiányozna belőle.
  6. A megkelt tésztát három részre osztjuk, s kör alakú 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk. Ekkor kör alakú derelyeszaggató aljával kiszúrjuk. Ha ilyenünk nincs, akkor egy nagyobb pogácsaszaggatóval vagy egy pohár szájával is tudunk korongokat készíteni. Ekkor a derelyekészítőbe teszünk egy tésztakorongot, majd a közepét megtöltjük, s a széleit a derelyekészítő segítségével összenyomjuk. Akinek ilyen nincs, az a tésztakorongot töltse meg, majd a másik felét borítsa rá, s a pohár szájával nyomja össze a tésztát.
  7. A kész megtöltött tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Ez a legpepecselősebb része a sütési folyamatnak, de a végeredmény miatt megéri. Mikor az első lapunk elfogyott, ugyanígy járunk el a maradék kelt tésztával is, a maradékot mindig a következő adaghoz tudjuk gyúrni. Ha a végére elfogyna a töltelék, akkor egy korongot is nyújthatunk ugyanúgy, majd ezt cikkekre vágva, kifliket is csavarhatunk fel belőle.
  8. Mikor mindezzel megvagyunk, a sütőt bekapcsolhatjuk alul-felül sütésre. Egy tojást még hozzákeverünk a másik tojás fehérjéjéhez, s a tepsiben elhelyezett tészták tetejét megkenjük, majd pirított szezámmaggal megszórjuk. Ekkor az előmelegített sütőbe tesszük, s a hőlégkeverést is bekapcsolva pirosra sütjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 39x39
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 49
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 5214
  • Feltöltés dátuma: 2011. december 03.

Ajánló

Vendégvárásra vagy éppen egy kis sörkorcsolyának nagyon megfelelő. A várt hatás nem maradhat el.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Sütés közben a kelt tészta jellegéből adódóan lesz olyan szájacska, ami ki fog nyílni. Ne iijedjünk meg, nem fog kifolyni, így csak gusztusosabb lesz. Elkészítésnél ezért nem kell megszakadni, hogy erősen összenyomjuk a széleit. A tetejére szezámmag helyett sajt, köménymag vagy tökmag is szórható. Készíthetjük sütésálló lekvárral is, ekkor ne sót tegyünk a tésztába, hanem 1-1,5 evőkanál cukrot. Viszont itt ne lapjára fektessük a tésztánkat a tepsibe, hanem próbáluk meg állva elhelyezni, hogy ne tudjon kifolyni a lekvár. Ennek a tetejét csak a tojással kell megkenni.

Hozzávalók

A tésztához

A májas töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...