r
Nosalty Logó

Májas szájacska

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Bulw
Májas szájacska
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A májas töltelékhez

622
Kalória
23.9g
Fehérje
62.5g
Szénhidrátok
29.7g
Zsír
86.2g
Víz
317.2g
Koleszterin
2.8g
Rost
1.9g
Cukor
  • 12% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A májas töltelékhez

Összesen 622 kcal
  • 12% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A májas töltelékhez

Összesen 4973 kcal
  • 12% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A májas töltelékhez

Összesen 263 kcal
  • 12% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    23.9 g

Zsír

  • Összesen
    29.7 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    317 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1179 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    72 mg
  • Kálcium
    73 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    359 mg
  • Nátrium
    623 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    62.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    86.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2534 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    13 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    518 micro
  • Kolin:
    193 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2529 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    52 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    30 micro
  • Lut-zea
    75 micro
Összesen 622 kcal
  • 12% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    191.1 g

Zsír

  • Összesen
    237.7 g
  • Telített zsírsav
    60 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    91 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    67 g
  • Koleszterin
    2538 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9432 g
  • Cink
    27 mg
  • Szelén
    573 mg
  • Kálcium
    582 mg
  • Vas
    66 mg
  • Magnézium
    311 mg
  • Foszfor
    2875 mg
  • Nátrium
    4987 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    500.4 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

Víz

  • Összesen
    689.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20273 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    100 micro
  • E vitamin:
    66 mg
  • C vitamin:
    111 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    12 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    73 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4143 micro
  • Kolin:
    1545 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20230 micro
  • α-karotin
    66 micro
  • β-karotin
    416 micro
  • β-crypt
    75 micro
  • Likopin
    240 micro
  • Lut-zea
    599 micro
Összesen 4973 kcal
  • 12% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    10.1 g

Zsír

  • Összesen
    12.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    134 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    499.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    152 mg
  • Nátrium
    264 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    36.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1074 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    219 micro
  • Kolin:
    82 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1072 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    13 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 263 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt 2 dl langyos tejbe elmorzsoljuk, tetejére pici cukrot szórunk, és félretesszük, hogy fel tudjon futni.
  2. A lisztet tálba mérjük, hozzáteszünk 1 ek sót, 1 tojássárgáját, 1,5 dl olajat, s ha felfutott az élesztő, akkor azt is hozzáöntjük. A hozzávalókból tésztát gyúrunk. Ha száraz lenne, és még nem állna össze, akkor öntsünk hozzá tejet. Egy csipetet meg is kóstolhatunk, hogy elég sós-e, mert ha nem, akkor még tehetünk hozzá. Fél órára meleg helyen megkelesztjük. Addig elkészítjük a tölteléket.
  3. A csirkemájat megmossuk, megtisztítjuk, és 3-4 darabra vágjuk. A kis fej hagymát megtisztítjuk, s apróra vágjuk. Egy kis lábasba odateszünk olajat melegedni, majd beletesszük az aprított hagymát, majd üvegesre pároljuk. Ekkor hozzádobjuk a darabolt májat, s néha megkeverve párolni kezdjük.
  4. Mikor már puhul a máj, beletesszük a vajat, szórunk rá majorannát, 2 kis kanálnyi pirospaprikát és 1 kk borsot. Így is kevergetés mellett pároljuk. Mikor a máj már megpárolódott (7-8 perc), akkor 1 evőkanál lisztet rászórunk, és folyamatos kevergetés mellett besűrűsödik.
  5. Ekkor levesszük a tűzről, és most sózhatjuk. Ekkor egy krumplitörő segítségével megtörjük. Ne ijedjünk meg, lehetnek benne apró darabkák, mindenki eldöntheti, hogy milyen állagúra készíti. Kóstolás után még ízesíthetjük, ha valami hiányozna belőle.
  6. A megkelt tésztát három részre osztjuk, s kör alakú 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk. Ekkor kör alakú derelyeszaggató aljával kiszúrjuk. Ha ilyenünk nincs, akkor egy nagyobb pogácsaszaggatóval vagy egy pohár szájával is tudunk korongokat készíteni. Ekkor a derelyekészítőbe teszünk egy tésztakorongot, majd a közepét megtöltjük, s a széleit a derelyekészítő segítségével összenyomjuk. Akinek ilyen nincs, az a tésztakorongot töltse meg, majd a másik felét borítsa rá, s a pohár szájával nyomja össze a tésztát.
  7. A kész megtöltött tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Ez a legpepecselősebb része a sütési folyamatnak, de a végeredmény miatt megéri. Mikor az első lapunk elfogyott, ugyanígy járunk el a maradék kelt tésztával is, a maradékot mindig a következő adaghoz tudjuk gyúrni. Ha a végére elfogyna a töltelék, akkor egy korongot is nyújthatunk ugyanúgy, majd ezt cikkekre vágva, kifliket is csavarhatunk fel belőle.
  8. Mikor mindezzel megvagyunk, a sütőt bekapcsolhatjuk alul-felül sütésre. Egy tojást még hozzákeverünk a másik tojás fehérjéjéhez, s a tepsiben elhelyezett tészták tetejét megkenjük, majd pirított szezámmaggal megszórjuk. Ekkor az előmelegített sütőbe tesszük, s a hőlégkeverést is bekapcsolva pirosra sütjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 39x39

Sütés közben a kelt tészta jellegéből adódóan lesz olyan szájacska, ami ki fog nyílni. Ne iijedjünk meg, nem fog kifolyni, így csak gusztusosabb lesz. Elkészítésnél ezért nem kell megszakadni, hogy erősen összenyomjuk a széleit. A tetejére szezámmag helyett sajt, köménymag vagy tökmag is szórható. Készíthetjük sütésálló lekvárral is, ekkor ne sót tegyünk a tésztába, hanem 1-1,5 evőkanál cukrot. Viszont itt ne lapjára fektessük a tésztánkat a tepsibe, hanem próbáluk meg állva elhelyezni, hogy ne tudjon kifolyni a lekvár. Ennek a tetejét csak a tojással kell megkenni.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Minibarhesz

A barhesz, más néven "challah", egy édeskés, hagyományos zsidó kalács, amelyet főként shabbatkor és más zsidó ünnepek alkalmával készítenek. A szó a héber "hallá" kifejezésből ...

Gerzsenyi Flóra

Sonkás-tormás babka

A puha, foszlós tészta gazdagon megkenve sonkás-tormás töltelékkel igazán különleges sós, húsvéti csemege. A torma és a paprika pikáns íze remekül harmonizál a sonkával, a ...

Nosalty

Pan de muerto

Mexikói hagyomány szerint Halottak napjára édes kenyérkét szoktak készíteni, aminek tetejét keresztalakban, csontszerű mintával díszítik meg. Az eredetét és jelentését illetően ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!