Májas szájacska
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Bulw
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 12% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 15% Zsír
A tésztához
-
75g finomliszt273 kcal
-
1g só0 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
31g tej18 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
6g élesztő7 kcal
-
1g szezámmag5 kcal
A májas töltelékhez
-
75g csirkemáj89 kcal
-
6g vöröshagyma2 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0 kcal
-
18 kcal
-
6g vaj45 kcal
-
0g bors0 kcal
-
2g finomliszt7 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
622
kcal
- 12% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 15% Zsír
A tésztához
-
600g finomliszt2184 kcal
-
11g só0 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
128g napraforgó olaj1127 kcal
-
250g tej140 kcal
-
1g cukor4 kcal
-
50g élesztő53 kcal
-
7g szezámmag40 kcal
A májas töltelékhez
-
600g csirkemáj714 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
0g bors0 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
4973
kcal
- 12% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 15% Zsír
A tésztához
-
31.8g finomliszt116 kcal
-
0.6g só0 kcal
-
5.8g tojás7 kcal
-
6.8g napraforgó olaj60 kcal
-
13.2g tej7 kcal
-
0.1g cukor0 kcal
-
2.6g élesztő3 kcal
-
0.4g szezámmag2 kcal
A májas töltelékhez
-
31.8g csirkemáj38 kcal
-
2.6g vöröshagyma1 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0 kcal
-
0.8g napraforgó olaj7 kcal
-
2.6g vaj19 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.8g finomliszt3 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
263
kcal
- 12% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 23.9 g
Zsír
-
Összesen 29.7 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 317 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1179 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 72 mg
-
Kálcium 73 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 39 mg
-
Foszfor 359 mg
-
Nátrium 623 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 62.5 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 86.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2534 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 13 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 518 micro
-
Kolin: 193 mg
-
Retinol - A vitamin: 2529 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 52 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 30 micro
-
Lut-zea 75 micro
Összesen
622
kcal
- 12% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 191.1 g
Zsír
-
Összesen 237.7 g
-
Telített zsírsav 60 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 91 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 67 g
-
Koleszterin 2538 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9432 g
-
Cink 27 mg
-
Szelén 573 mg
-
Kálcium 582 mg
-
Vas 66 mg
-
Magnézium 311 mg
-
Foszfor 2875 mg
-
Nátrium 4987 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 500.4 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 689.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 20273 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 100 micro
-
E vitamin: 66 mg
-
C vitamin: 111 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 12 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 73 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4143 micro
-
Kolin: 1545 mg
-
Retinol - A vitamin: 20230 micro
-
α-karotin 66 micro
-
β-karotin 416 micro
-
β-crypt 75 micro
-
Likopin 240 micro
-
Lut-zea 599 micro
Összesen
4973
kcal
- 12% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 10.1 g
Zsír
-
Összesen 12.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 134 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 499.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 30 mg
-
Kálcium 31 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 152 mg
-
Nátrium 264 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 36.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1074 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 219 micro
-
Kolin: 82 mg
-
Retinol - A vitamin: 1072 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 13 micro
-
Lut-zea 32 micro
Összesen
263
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
60 dkg finomliszt
-
1 ek só
-
2 db tojás
-
1.5 dl napraforgó olaj
-
2.5 dl tej
-
1 késhegynyi cukor
-
5 dkg élesztő
-
1 ek szezámmag
A májas töltelékhez
-
60 dkg csirkemáj
-
1 kis fej vöröshagyma
-
majoranna ízlés szerint
-
2 kk fűszerpaprika
-
2 ek napraforgó olaj
-
5 dkg vaj
-
1 kávéskanál bors
-
1 evőkanál finomliszt
Elkészítés
A tésztához
- Az élesztőt 2 dl langyos tejbe elmorzsoljuk, tetejére pici cukrot szórunk, és félretesszük, hogy fel tudjon futni.
- A lisztet tálba mérjük, hozzáteszünk 1 ek sót, 1 tojássárgáját, 1,5 dl olajat, s ha felfutott az élesztő, akkor azt is hozzáöntjük. A hozzávalókból tésztát gyúrunk. Ha száraz lenne, és még nem állna össze, akkor öntsünk hozzá tejet. Egy csipetet meg is kóstolhatunk, hogy elég sós-e, mert ha nem, akkor még tehetünk hozzá. Fél órára meleg helyen megkelesztjük. Addig elkészítjük a tölteléket.
- A csirkemájat megmossuk, megtisztítjuk, és 3-4 darabra vágjuk. A kis fej hagymát megtisztítjuk, s apróra vágjuk. Egy kis lábasba odateszünk olajat melegedni, majd beletesszük az aprított hagymát, majd üvegesre pároljuk. Ekkor hozzádobjuk a darabolt májat, s néha megkeverve párolni kezdjük.
- Mikor már puhul a máj, beletesszük a vajat, szórunk rá majorannát, 2 kis kanálnyi pirospaprikát és 1 kk borsot. Így is kevergetés mellett pároljuk. Mikor a máj már megpárolódott (7-8 perc), akkor 1 evőkanál lisztet rászórunk, és folyamatos kevergetés mellett besűrűsödik.
- Ekkor levesszük a tűzről, és most sózhatjuk. Ekkor egy krumplitörő segítségével megtörjük. Ne ijedjünk meg, lehetnek benne apró darabkák, mindenki eldöntheti, hogy milyen állagúra készíti. Kóstolás után még ízesíthetjük, ha valami hiányozna belőle.
- A megkelt tésztát három részre osztjuk, s kör alakú 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk. Ekkor kör alakú derelyeszaggató aljával kiszúrjuk. Ha ilyenünk nincs, akkor egy nagyobb pogácsaszaggatóval vagy egy pohár szájával is tudunk korongokat készíteni. Ekkor a derelyekészítőbe teszünk egy tésztakorongot, majd a közepét megtöltjük, s a széleit a derelyekészítő segítségével összenyomjuk. Akinek ilyen nincs, az a tésztakorongot töltse meg, majd a másik felét borítsa rá, s a pohár szájával nyomja össze a tésztát.
- A kész megtöltött tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Ez a legpepecselősebb része a sütési folyamatnak, de a végeredmény miatt megéri. Mikor az első lapunk elfogyott, ugyanígy járunk el a maradék kelt tésztával is, a maradékot mindig a következő adaghoz tudjuk gyúrni. Ha a végére elfogyna a töltelék, akkor egy korongot is nyújthatunk ugyanúgy, majd ezt cikkekre vágva, kifliket is csavarhatunk fel belőle.
- Mikor mindezzel megvagyunk, a sütőt bekapcsolhatjuk alul-felül sütésre. Egy tojást még hozzákeverünk a másik tojás fehérjéjéhez, s a tepsiben elhelyezett tészták tetejét megkenjük, majd pirított szezámmaggal megszórjuk. Ekkor az előmelegített sütőbe tesszük, s a hőlégkeverést is bekapcsolva pirosra sütjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 39x39
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 49
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 5214
- Feltöltés dátuma: 2011. december 03.
Ajánló
Vendégvárásra vagy éppen egy kis sörkorcsolyának nagyon megfelelő. A várt hatás nem maradhat el.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
Bulw
5 recept
Sütés közben a kelt tészta jellegéből adódóan lesz olyan szájacska, ami ki fog nyílni. Ne iijedjünk meg, nem fog kifolyni, így csak gusztusosabb lesz. Elkészítésnél ezért nem kell megszakadni, hogy erősen összenyomjuk a széleit. A tetejére szezámmag helyett sajt, köménymag vagy tökmag is szórható. Készíthetjük sütésálló lekvárral is, ekkor ne sót tegyünk a tésztába, hanem 1-1,5 evőkanál cukrot. Viszont itt ne lapjára fektessük a tésztánkat a tepsibe, hanem próbáluk meg állva elhelyezni, hogy ne tudjon kifolyni a lekvár. Ennek a tetejét csak a tojással kell megkenni.