r
Nosalty Logó

Magyaros sertéskocsonya

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Kornél
Magyaros sertéskocsonya
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 17% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 887 kcal
  • 17% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 8857 kcal
  • 17% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 226 kcal
  • 17% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    59.5 g

Zsír

  • Összesen
    68 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    34 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    261 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    927.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    50 mg
  • Kálcium
    103 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    413 mg
  • Nátrium
    311 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    217 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 887 kcal
  • 17% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    595.1 g

Zsír

  • Összesen
    680.3 g
  • Telített zsírsav
    234 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    343 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    82 g
  • Koleszterin
    2606 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9278.3 g
  • Cink
    42 mg
  • Szelén
    500 mg
  • Kálcium
    1025 mg
  • Vas
    41 mg
  • Magnézium
    428 mg
  • Foszfor
    4134 mg
  • Nátrium
    3105 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    51.3 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    2169.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    31 micro
  • B6 vitamin:
    9 mg
  • B12 Vitamin:
    27 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    63 mg
  • D vitamin:
    168 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    9 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    7 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    108 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    174 micro
  • Kolin:
    491 mg
  • Retinol - A vitamin:
    31 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    22 micro
Összesen 8857 kcal
  • 17% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.2 g

Zsír

  • Összesen
    17.4 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    66 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    236.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    105 mg
  • Nátrium
    79 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 226 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Először az összes disznóságot alaposan tisztítsuk meg, majd ezt követően vágjuk közepes méretű darabokra. A körmöket hentesünknél előzőleg vágassuk öt részre.
  2. A vöröshagymákat mossuk meg, majd hosszanti irányban vágjuk ketté. Vaslapon vagy száraz serpenyőben a vágott felükkel lefelé pirítsuk, ameddig majdnem fekete színük nem lesz. Nem kell megijedni, ez ad szép szint a kocsonyának, csakúgy, mint a húslevesnek.
  3. Tegyük fazékba ahúsdarabokat, sózzuk meg bőségesen, szórjunk rá egész borsot, adjuk hozzá a hagymákat, majd öntsük fel vízzel. Ez a mennyiség kb. 3,5 kg, melyhez dupla mennyiségű víz szükséges.
  4. Lassan, gyöngyözve forraljuk, időközben a keletkezett habot a tetejéről távolítsuk el szűrőkanállal.
  5. Amikor a húsok puhára főttek (különös figyelmet fordítsunk itt a körmökre), vegyük ki a főzőléből. A hagymát és a szemes borsokat is távolítsuk el, azokra már nincs szükség. A levet kóstoljuk, szükség esetén ízesíthetjük egy kevés sóval. Pihentessük a levet 10-15 percig, de még maradjon forró, ne engedjük kihűlni.
  6. Amíg a levet pihentetjük, a nyelveket szeleteljük fel vékonyan, a körmöket csontozzuk ki,majd a többi hússal együtt daraboljuk tetszőleges nagyságúra (én 1x1 cm-es méretet választottam, de ettől el lehet térni).
  7. A pucolt fokhagyma gerezdeket késlappal törjük meg, majd kissé vagdossuk őket össze, és tegyük abba a szűrőbe, amin keresztül fogjuk önteni a levet.
  8. A kikészített edényekbe(őzgerincforma is lehet) fektessük először a szeletelt nyelvet, majd tetszés szerint vegyesen az aprított keverékből. Próbáljunk arányosan egyforma mennyiségeket tenni mindegyik edénybe.
  9. Ezt követően szórjuk meg ízlés szerint fűszerpaprikával, majd a szűrőn keresztül öntsük fel annyi lével, amennyi majdnem teljesen ellepi.
  10. Hűvös helyen (nem fagyasztóban) tároljuk, 5-6 óra elteltével fogyasztható.
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 73
  • Tegnapi nézettség: 24
  • 7 napos nézettség: 294
  • Össznézettség: 93332
  • Feltöltés dátuma: 2012. december 27.

Ajánló

Amennyiben a főzőlevet a pihentetés után sem tartjuk megfelelően tisztának, a legjobb megoldás visszatenni edényünket a tűzre, majd egy tojásfehérjét hozzáadni. Mire a tojáslepény a felszínre kerül, az összes lebegő anyagot összegyűjti, és kristálytiszta lesz a lé. Tálaláskor kínáljunk a kocsonya mellé friss citromlevet, ecetet vagy ecetes tormát.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Magyaros sertéskocsonya
Kornél 167 recept

A kocsonya kifejezetten téli ételünk. Nagyon sok fajtája létezik, ez egy régi klasszikus verzió. Nem nagy fáradtsággal elkészíthető, és kifejezetten ízletes karácsonyi előétel vagy reggeli étel válhat belőle.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...