Magyaros sertéskocsonya
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Kornél
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 17% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 19% Zsír
-
50g sertésfül111 kcal
-
80g sertéshús133 kcal
-
50g sertésnyelv113 kcal
-
120g sertésköröm181 kcal
-
50g sertésbőrke328 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
36g vöröshagyma13 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
Összesen
887
kcal
- 17% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 19% Zsír
-
500g sertésfül1112 kcal
-
800g sertéshús1328 kcal
-
500g sertésnyelv1125 kcal
-
1200g sertésköröm1806 kcal
-
500g sertésbőrke3275 kcal
-
60g fokhagyma80 kcal
-
360g vöröshagyma131 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
Összesen
8857
kcal
- 17% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 19% Zsír
-
12.8g sertésfül28 kcal
-
20.4g sertéshús34 kcal
-
12.8g sertésnyelv29 kcal
-
30.6g sertésköröm46 kcal
-
12.8g sertésbőrke84 kcal
-
1.5g fokhagyma2 kcal
-
9.2g vöröshagyma3 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
Összesen
226
kcal
- 17% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 59.5 g
Zsír
-
Összesen 68 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 34 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 261 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 927.8 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 50 mg
-
Kálcium 103 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 43 mg
-
Foszfor 413 mg
-
Nátrium 311 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 217 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 49 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2 micro
Összesen
887
kcal
- 17% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 595.1 g
Zsír
-
Összesen 680.3 g
-
Telített zsírsav 234 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 343 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 82 g
-
Koleszterin 2606 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9278.3 g
-
Cink 42 mg
-
Szelén 500 mg
-
Kálcium 1025 mg
-
Vas 41 mg
-
Magnézium 428 mg
-
Foszfor 4134 mg
-
Nátrium 3105 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 51.3 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 2169.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 31 micro
-
B6 vitamin: 9 mg
-
B12 Vitamin: 27 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 63 mg
-
D vitamin: 168 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 9 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 7 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 108 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 174 micro
-
Kolin: 491 mg
-
Retinol - A vitamin: 31 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 22 micro
Összesen
8857
kcal
- 17% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.2 g
Zsír
-
Összesen 17.4 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 66 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 236.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 26 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 105 mg
-
Nátrium 79 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.3 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 55.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1 micro
Összesen
226
kcal
Hozzávalók
-
50 dkg sertésfül
-
50 dkg sertésnyelv
-
1.2 kg sertésköröm
-
50 dkg sertésbőrke
-
1 fej fokhagyma
-
4 közepes fej vöröshagyma
-
2 ek bors
-
só ízlés szerint
-
fűszerpaprika ízlés szerint
Elkészítés
- Először az összes disznóságot alaposan tisztítsuk meg, majd ezt követően vágjuk közepes méretű darabokra. A körmöket hentesünknél előzőleg vágassuk öt részre.
- A vöröshagymákat mossuk meg, majd hosszanti irányban vágjuk ketté. Vaslapon vagy száraz serpenyőben a vágott felükkel lefelé pirítsuk, ameddig majdnem fekete színük nem lesz. Nem kell megijedni, ez ad szép szint a kocsonyának, csakúgy, mint a húslevesnek.
- Tegyük fazékba ahúsdarabokat, sózzuk meg bőségesen, szórjunk rá egész borsot, adjuk hozzá a hagymákat, majd öntsük fel vízzel. Ez a mennyiség kb. 3,5 kg, melyhez dupla mennyiségű víz szükséges.
- Lassan, gyöngyözve forraljuk, időközben a keletkezett habot a tetejéről távolítsuk el szűrőkanállal.
- Amikor a húsok puhára főttek (különös figyelmet fordítsunk itt a körmökre), vegyük ki a főzőléből. A hagymát és a szemes borsokat is távolítsuk el, azokra már nincs szükség. A levet kóstoljuk, szükség esetén ízesíthetjük egy kevés sóval. Pihentessük a levet 10-15 percig, de még maradjon forró, ne engedjük kihűlni.
- Amíg a levet pihentetjük, a nyelveket szeleteljük fel vékonyan, a körmöket csontozzuk ki,majd a többi hússal együtt daraboljuk tetszőleges nagyságúra (én 1x1 cm-es méretet választottam, de ettől el lehet térni).
- A pucolt fokhagyma gerezdeket késlappal törjük meg, majd kissé vagdossuk őket össze, és tegyük abba a szűrőbe, amin keresztül fogjuk önteni a levet.
- A kikészített edényekbe(őzgerincforma is lehet) fektessük először a szeletelt nyelvet, majd tetszés szerint vegyesen az aprított keverékből. Próbáljunk arányosan egyforma mennyiségeket tenni mindegyik edénybe.
- Ezt követően szórjuk meg ízlés szerint fűszerpaprikával, majd a szűrőn keresztül öntsük fel annyi lével, amennyi majdnem teljesen ellepi.
- Hűvös helyen (nem fagyasztóban) tároljuk, 5-6 óra elteltével fogyasztható.
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 73
- Tegnapi nézettség: 48
- 7 napos nézettség: 305
- Össznézettség: 94281
- Feltöltés dátuma: 2012. december 27.
Ajánló
Amennyiben a főzőlevet a pihentetés után sem tartjuk megfelelően tisztának, a legjobb megoldás visszatenni edényünket a tűzre, majd egy tojásfehérjét hozzáadni. Mire a tojáslepény a felszínre kerül, az összes lebegő anyagot összegyűjti, és kristálytiszta lesz a lé. Tálaláskor kínáljunk a kocsonya mellé friss citromlevet, ecetet vagy ecetes tormát.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Kornél
167 recept
A kocsonya kifejezetten téli ételünk. Nagyon sok fajtája létezik, ez egy régi klasszikus verzió. Nem nagy fáradtsággal elkészíthető, és kifejezetten ízletes karácsonyi előétel vagy reggeli étel válhat belőle.