r
Nosalty Logó

Lencsefőzelék 3. - gerslis

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
NS
Lencsefőzelék 3. - gerslis
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 19% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A főzelékhez

A rántáshoz

Összesen 673 kcal
  • 19% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A főzelékhez

A rántáshoz

Összesen 2693 kcal
  • 19% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A főzelékhez

A rántáshoz

Összesen 310 kcal
  • 19% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    36.7 g

Zsír

  • Összesen
    18.5 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1183 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    58 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    73 mg
  • Foszfor
    360 mg
  • Nátrium
    665 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    92.8 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    47.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    151 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    494 micro
  • Kolin:
    110 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    619 micro
  • β-karotin
    1502 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    89 micro
Összesen 673 kcal
  • 19% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    146.7 g

Zsír

  • Összesen
    74.1 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4732 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    51 mg
  • Kálcium
    232 mg
  • Vas
    29 mg
  • Magnézium
    293 mg
  • Foszfor
    1441 mg
  • Nátrium
    2659 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    371.3 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    63 mg

VÍZ

  • Összesen
    189 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    604 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    31 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1976 micro
  • Kolin:
    440 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2476 micro
  • β-karotin
    6006 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    355 micro
Összesen 2693 kcal
  • 19% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.9 g

Zsír

  • Összesen
    8.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    544.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    166 mg
  • Nátrium
    306 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    21.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    69 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    227 micro
  • Kolin:
    51 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    285 micro
  • β-karotin
    691 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    41 micro
Összesen 310 kcal

Hozzávalók

A főzelékhez

A rántáshoz

Elkészítés

A főzelékhez

  1. A lencsét és a gerslit külön átmossuk, majd külön beáztatjuk.
  2. A hagymát kockára vágjuk, a répát tetszés szerint hasábokra vagy karikára vágjuk, fokhagymát megpucoljuk.
  3. A hagymát megdinszteljük kevés zsíron vagy olajon. (Vigyázzunk, hogy nehogy odakapjon, mert az égett hagyma nem fog szétfőni, és fekete darabkák lesznek a főzelékünkben.)
  4. Ha már üveges, rádobjuk a répát, babérlevelet és a gerslit, majd pár percig pirítjuk. Felöntjük kb. 2 dl vízzel, beledobjuk a fokhagymát, a kolbászt (a vegák ezt a mozzanatot kihagyhatják, nekik füstaromát ajánlok az ízhatás miatt), és 20 percig főzzük. Ezután beletesszük a lencsét, öntsük fel annyi vízzel,hogy kb. 2 ujjnyira lepje el.
  5. Ízesítsük sóval, borssal, és főzzük kb. 60-80 percig, míg meg nem puhul.
  6. Ha a lencse megpuhult, kivesszük belőle a babérlevelet, és óvatosan az egész fokhagymákat. Kevés mustárral ízesítsük.
  7. Készítsünk zsemleszínű rántást, úgy, hogy kevés zsíron vagy olajon enyhén pirítsuk meg a lisztet, majd nyomjunk bele egy gerezd fokhagymát. Annyi hideg vízzel engedjük fel, amennyivel simára tudjuk keverni, tejföl-sűrűséget kapjunk. Keverjük el a lencsével, és jól forraljuk ki.
  • Receptkönyvben: 87
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 44169
  • Feltöltés dátuma: 2010. március 22.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A lencse magas kalóriatartalmú (100 gramm lencse 340-350 kcal-t tartalmaz), kedvelt szárazhüvelyes. Kiemelkedően sok magnézium, vas, cink, mangán, réz, króm valamint B-vitamin található benne.

Hozzávalók

A főzelékhez

A rántáshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...