r
Nosalty Logó

Lekváros-diós batyu

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Pancsika
Lekváros-diós batyu
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
210 °C
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 28% Zsír
Összesen 520 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 28% Zsír
Összesen 6226 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 28% Zsír
Összesen 390 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    8.3 g

Zsír

  • Összesen
    30.6 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    105 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    581.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    123 mg
  • Nátrium
    348 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    54.2 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    18.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    190 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    55 mg
  • Retinol - A vitamin:
    187 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    44 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    65 micro
Összesen 520 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    99.1 g

Zsír

  • Összesen
    366.7 g
  • Telített zsírsav
    169 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    91 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    84 g
  • Koleszterin
    1259 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6976.3 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    222 mg
  • Kálcium
    689 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    374 mg
  • Foszfor
    1473 mg
  • Nátrium
    4181 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    650.3 g
  • Cukor
    224 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    222.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2283 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    127 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    537 micro
  • Kolin:
    656 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2239 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    527 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    785 micro
Összesen 6226 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    23 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    79 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    437.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    92 mg
  • Nátrium
    262 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.8 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    13.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    143 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    140 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    49 micro
Összesen 390 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. 27 dkg vajat 5 dkg átszitált liszttel összegyúrjuk, téglalappá formázzuk, és hűtőbe tesszük.
  2. Az élesztőt cukros, langyos tejben feloldjuk, majd összegyúrom a maradék átszitált liszttel, vajjal, a tojássárgájával (ízesíthetem még reszelt citromhéjjal és vaníliával is). Ha simára összegyúrtuk, akkor 30 percig érleljük 30° körüli hőmérsékleten.
  3. Az élesztős tésztarészt 2 cm vastagra és téglalap formájúra nyújtjuk, majd 3 egyenlő részre bejelöljük, és a közepére tesszük a vajas részt, melyre ráhajtjuk először az egyik oldali tésztát, majd a másik oldalit is.
  4. Ezután elforgatjuk a tésztát 90°-kal, újra 2 cm vastagra nyújtjuk, és most 4 egyenlő részt jelölünk be rajta. Először a 2 szélső részt hajtjuk be, majd az egészet a felezőhöz. Utána folpackba csomagoljuk a tésztát, és hűtőben legalább 1 órát pihentetjük. A hajtogatások során mindig söpörjük le ecsettel a lisztet, hogy összedolgozható legyen a 2 állagú tészta, illetve érdemes körben 1-1 cm-t kihagyni, és így behelyezni a vajas részt, különben ki fog folyni a vaj a rétegek közül.
  5. Előmelegítjük a sütőt 210°-ra (kis edénybe tegyünk be vizet, hogy gőz is képződjön). A dióbélből félreteszünk pár darabot a díszítéshez, a többit ledaráljuk, és összekeverjük a cukorral. Felverjük a tojást a kenéshez.
  6. Kinyújtjuk a tésztát kb. 2 cm vastagságúra, majd 10x10 cm-es négyzetekre daraboljuk, a közepére teszünk 1 teáskanál lekvárt és 1 evőkanál cukros diót, majd a széleket megkenjük a tojással, és óvatosan összetapasztjuk (nem baj, ha sülés közben szétnyílnak, mert tetszetősebb), utána sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük őket, majd meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
  7. Ha megkelt a süti, akkor tetejét megkenjük a tojással, és a közepére teszünk 1-1 darabot a dióbélből. Betesszük a sütőbe, és kb. 10 percig 210°-on sütjük (ekkor kap szép színt a teteje), majd kivesszük a vizes tálat a sütőből, levesszük a hőmérsékletet 170°-ra, és így készre sütjük a batyukat (kb. 15 perc).
  • Sütés hőfoka: 210 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 8 alkalommal
  • Receptkönyvben: 12
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 813
  • Feltöltés dátuma: 2020. május 09.

Ajánló

Az alaptésztát nyújthatjuk vékonyabbra is, illetve vághatunk kisebb darabokat belőle, és készíthetünk belőle töltetlen vagy akár sós töltelékes süteményt is reggelire, uzsonnára.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Lekváros-diós batyu
Pancsika 101 recept

Gyakran készítek több napig is elálló, reggelire való süteményt, így megkíméljük magunkat a bolti (többnyire kevésbé ízletes) péksütiktől :). Ő az egyik ebből a hajtogatott élesztős tésztából, mely valóban több napig is puha marad.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek