r
Nosalty Logó

Lekváros-diós batyu

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Pancsika
Lekváros-diós batyu
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
210 °C
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 28% Zsír
Összesen 520 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 28% Zsír
Összesen 6226 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 28% Zsír
Összesen 390 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    8.3 g

Zsír

  • Összesen
    30.6 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    105 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    581.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    123 mg
  • Nátrium
    348 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    54.2 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    18.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    190 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    55 mg
  • Retinol - A vitamin:
    187 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    44 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    65 micro
Összesen 520 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    99.1 g

Zsír

  • Összesen
    366.7 g
  • Telített zsírsav
    169 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    91 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    84 g
  • Koleszterin
    1259 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6976.3 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    222 mg
  • Kálcium
    689 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    374 mg
  • Foszfor
    1473 mg
  • Nátrium
    4181 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    650.3 g
  • Cukor
    224 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    222.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2283 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    127 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    537 micro
  • Kolin:
    656 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2239 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    527 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    785 micro
Összesen 6226 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    23 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    79 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    437.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    92 mg
  • Nátrium
    262 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.8 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    13.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    143 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    140 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    49 micro
Összesen 390 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. 27 dkg vajat 5 dkg átszitált liszttel összegyúrjuk, téglalappá formázzuk, és hűtőbe tesszük.
  2. Az élesztőt cukros, langyos tejben feloldjuk, majd összegyúrom a maradék átszitált liszttel, vajjal, a tojássárgájával (ízesíthetem még reszelt citromhéjjal és vaníliával is). Ha simára összegyúrtuk, akkor 30 percig érleljük 30° körüli hőmérsékleten.
  3. Az élesztős tésztarészt 2 cm vastagra és téglalap formájúra nyújtjuk, majd 3 egyenlő részre bejelöljük, és a közepére tesszük a vajas részt, melyre ráhajtjuk először az egyik oldali tésztát, majd a másik oldalit is.
  4. Ezután elforgatjuk a tésztát 90°-kal, újra 2 cm vastagra nyújtjuk, és most 4 egyenlő részt jelölünk be rajta. Először a 2 szélső részt hajtjuk be, majd az egészet a felezőhöz. Utána folpackba csomagoljuk a tésztát, és hűtőben legalább 1 órát pihentetjük. A hajtogatások során mindig söpörjük le ecsettel a lisztet, hogy összedolgozható legyen a 2 állagú tészta, illetve érdemes körben 1-1 cm-t kihagyni, és így behelyezni a vajas részt, különben ki fog folyni a vaj a rétegek közül.
  5. Előmelegítjük a sütőt 210°-ra (kis edénybe tegyünk be vizet, hogy gőz is képződjön). A dióbélből félreteszünk pár darabot a díszítéshez, a többit ledaráljuk, és összekeverjük a cukorral. Felverjük a tojást a kenéshez.
  6. Kinyújtjuk a tésztát kb. 2 cm vastagságúra, majd 10x10 cm-es négyzetekre daraboljuk, a közepére teszünk 1 teáskanál lekvárt és 1 evőkanál cukros diót, majd a széleket megkenjük a tojással, és óvatosan összetapasztjuk (nem baj, ha sülés közben szétnyílnak, mert tetszetősebb), utána sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük őket, majd meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
  7. Ha megkelt a süti, akkor tetejét megkenjük a tojással, és a közepére teszünk 1-1 darabot a dióbélből. Betesszük a sütőbe, és kb. 10 percig 210°-on sütjük (ekkor kap szép színt a teteje), majd kivesszük a vizes tálat a sütőből, levesszük a hőmérsékletet 170°-ra, és így készre sütjük a batyukat (kb. 15 perc).
  • Sütés hőfoka: 210 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 8 alkalommal
  • Receptkönyvben: 12
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 819
  • Feltöltés dátuma: 2020. május 09.

Ajánló

Az alaptésztát nyújthatjuk vékonyabbra is, illetve vághatunk kisebb darabokat belőle, és készíthetünk belőle töltetlen vagy akár sós töltelékes süteményt is reggelire, uzsonnára.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Lekváros-diós batyu
Pancsika 101 recept

Gyakran készítek több napig is elálló, reggelire való süteményt, így megkíméljük magunkat a bolti (többnyire kevésbé ízletes) péksütiktől :). Ő az egyik ebből a hajtogatott élesztős tésztából, mely valóban több napig is puha marad.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...