Lekváros-diós batyu
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Pancsika
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
210 °C
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 28% Zsír
-
42g finomliszt152 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
4g porcukor16 kcal
-
2 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
21g tej12 kcal
-
1g himalája só0 kcal
-
13g dió82 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
28 kcal
-
5g tojás6 kcal
Összesen
520
kcal
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 28% Zsír
-
500g finomliszt1820 kcal
-
300g vaj2151 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
20g friss élesztő21 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
250g tej140 kcal
-
10g himalája só0 kcal
-
150g dió981 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
120g sárgabaracklekvár334 kcal
-
55g tojás69 kcal
Összesen
6226
kcal
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 28% Zsír
-
31.3g finomliszt114 kcal
-
18.8g vaj135 kcal
-
3.1g porcukor12 kcal
-
1.3g friss élesztő1 kcal
-
2.5g tojássárgája8 kcal
-
15.7g tej9 kcal
-
0.6g himalája só0 kcal
-
9.4g dió62 kcal
-
6.3g cukor24 kcal
-
7.5g sárgabaracklekvár21 kcal
-
3.4g tojás4 kcal
Összesen
390
kcal
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 8.3 g
Zsír
-
Összesen 30.6 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 105 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 581.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 57 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 31 mg
-
Foszfor 123 mg
-
Nátrium 348 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 54.2 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 18.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 190 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 45 micro
-
Kolin: 55 mg
-
Retinol - A vitamin: 187 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 44 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 65 micro
Összesen
520
kcal
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 99.1 g
Zsír
-
Összesen 366.7 g
-
Telített zsírsav 169 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 91 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 84 g
-
Koleszterin 1259 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6976.3 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 222 mg
-
Kálcium 689 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 374 mg
-
Foszfor 1473 mg
-
Nátrium 4181 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 650.3 g
-
Cukor 224 mg
-
Élelmi rost 26 mg
VÍZ
-
Összesen 222.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2283 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 127 micro
-
K vitamin: 27 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 537 micro
-
Kolin: 656 mg
-
Retinol - A vitamin: 2239 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 527 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 785 micro
Összesen
6226
kcal
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6.2 g
Zsír
-
Összesen 23 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 79 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 437.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 43 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 92 mg
-
Nátrium 262 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.8 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 13.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 143 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 140 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 33 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 49 micro
Összesen
390
kcal
Hozzávalók
-
50 dkg finomliszt
-
30 dkg vaj
-
5 dkg porcukor
-
2 dkg friss élesztő
-
2 db tojássárgája
-
2.5 dl tej
-
1 dkg himalája só
-
15 dkg dió
-
10 dkg cukor
-
15 teáskanál sárgabaracklekvár
Elkészítés
- 27 dkg vajat 5 dkg átszitált liszttel összegyúrjuk, téglalappá formázzuk, és hűtőbe tesszük.
- Az élesztőt cukros, langyos tejben feloldjuk, majd összegyúrom a maradék átszitált liszttel, vajjal, a tojássárgájával (ízesíthetem még reszelt citromhéjjal és vaníliával is). Ha simára összegyúrtuk, akkor 30 percig érleljük 30° körüli hőmérsékleten.
- Az élesztős tésztarészt 2 cm vastagra és téglalap formájúra nyújtjuk, majd 3 egyenlő részre bejelöljük, és a közepére tesszük a vajas részt, melyre ráhajtjuk először az egyik oldali tésztát, majd a másik oldalit is.
- Ezután elforgatjuk a tésztát 90°-kal, újra 2 cm vastagra nyújtjuk, és most 4 egyenlő részt jelölünk be rajta. Először a 2 szélső részt hajtjuk be, majd az egészet a felezőhöz. Utána folpackba csomagoljuk a tésztát, és hűtőben legalább 1 órát pihentetjük. A hajtogatások során mindig söpörjük le ecsettel a lisztet, hogy összedolgozható legyen a 2 állagú tészta, illetve érdemes körben 1-1 cm-t kihagyni, és így behelyezni a vajas részt, különben ki fog folyni a vaj a rétegek közül.
- Előmelegítjük a sütőt 210°-ra (kis edénybe tegyünk be vizet, hogy gőz is képződjön). A dióbélből félreteszünk pár darabot a díszítéshez, a többit ledaráljuk, és összekeverjük a cukorral. Felverjük a tojást a kenéshez.
- Kinyújtjuk a tésztát kb. 2 cm vastagságúra, majd 10x10 cm-es négyzetekre daraboljuk, a közepére teszünk 1 teáskanál lekvárt és 1 evőkanál cukros diót, majd a széleket megkenjük a tojással, és óvatosan összetapasztjuk (nem baj, ha sülés közben szétnyílnak, mert tetszetősebb), utána sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük őket, majd meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
- Ha megkelt a süti, akkor tetejét megkenjük a tojással, és a közepére teszünk 1-1 darabot a dióbélből. Betesszük a sütőbe, és kb. 10 percig 210°-on sütjük (ekkor kap szép színt a teteje), majd kivesszük a vizes tálat a sütőből, levesszük a hőmérsékletet 170°-ra, és így készre sütjük a batyukat (kb. 15 perc).
- Sütés hőfoka: 210 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 8 alkalommal
- Receptkönyvben: 12
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 830
- Feltöltés dátuma: 2020. május 09.
Ajánló
Az alaptésztát nyújthatjuk vékonyabbra is, illetve vághatunk kisebb darabokat belőle, és készíthetünk belőle töltetlen vagy akár sós töltelékes süteményt is reggelire, uzsonnára.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Pancsika
101 recept
Gyakran készítek több napig is elálló, reggelire való süteményt, így megkíméljük magunkat a bolti (többnyire kevésbé ízletes) péksütiktől :). Ő az egyik ebből a hajtogatott élesztős tésztából, mely valóban több napig is puha marad.