Lecsós-hagymás vér nokedlivel
- 9% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 2% Zsír
A lecsócs-hagymás vérhez
-
6g kacsazsír0 kcal
-
34g vöröshagyma12 kcal
-
1g fokhagyma2 kcal
-
0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
80g sertésvér61 kcal
-
90g lecsó37 kcal
-
0g majoranna0 kcal
A galuskához
-
140g finomliszt510 kcal
-
44g tojás55 kcal
-
1g só0 kcal
-
60g víz0 kcal
A tálaláshoz
-
50g kenyér137 kcal
-
40g kovászos uborka6 kcal
- 9% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 2% Zsír
A lecsócs-hagymás vérhez
-
30g kacsazsír0 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
400g sertésvér304 kcal
-
450g lecsó185 kcal
-
0g majoranna0 kcal
A galuskához
-
700g finomliszt2548 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
4g só0 kcal
-
300g víz0 kcal
A tálaláshoz
-
250g kenyér685 kcal
-
200g kovászos uborka30 kcal
- 9% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 2% Zsír
A lecsócs-hagymás vérhez
-
1.1g kacsazsír0 kcal
-
6.2g vöröshagyma2 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
14.7g sertésvér11 kcal
-
16.5g lecsó7 kcal
-
0g majoranna0 kcal
A galuskához
-
25.6g finomliszt93 kcal
-
8.1g tojás10 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
11g víz0 kcal
A tálaláshoz
-
9.2g kenyér25 kcal
-
7.3g kovászos uborka1 kcal
- 9% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 40.6 g
Zsír
-
Összesen 7.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 144 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1357.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 74 mg
-
Kálcium 123 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 65 mg
-
Foszfor 313 mg
-
Nátrium 775 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 142.8 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 254 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 64 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 32 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 106 micro
-
Kolin: 142 mg
-
Retinol - A vitamin: 62 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 19 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 253 micro
- 9% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 203.1 g
Zsír
-
Összesen 37 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 720 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6787.4 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 371 mg
-
Kálcium 613 mg
-
Vas 22 mg
-
Magnézium 326 mg
-
Foszfor 1563 mg
-
Nátrium 3873 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 713.9 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 33 mg
VÍZ
-
Összesen 1270.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 320 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 159 micro
-
K vitamin: 48 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 23 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 529 micro
-
Kolin: 711 mg
-
Retinol - A vitamin: 310 micro
-
α-karotin 22 micro
-
β-karotin 94 micro
-
β-crypt 69 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1263 micro
- 9% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.4 g
Zsír
-
Összesen 1.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 26 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 248.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 57 mg
-
Nátrium 142 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 46.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 12 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 11 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 46 micro
Hozzávalók
A lecsócs-hagymás vérhez
-
2 ek kacsazsír
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
3.5 teáskanál fűszerpaprika
-
1 kávéskanál bors
-
só ízlés szerint
-
40 dkg sertésvér
-
450 g lecsó
-
2 teáskanál majoranna
A galuskához
-
70 dkg finomliszt
-
4 db tojás
-
1 kávéskanál só
-
3 dl víz
A tálaláshoz
-
5 szelet kenyér
-
5 db kovászos uborka
Elkészítés
A lecsócs-hagymás vérhez
- A fűszeres abált vért felkockázzuk, és egy tányérra tesszük.
- A vöröshagymát felkockázzuk, a fokhagymát áttörjük, egy tányérra tesszük.
- Lábasban a kacsazsíron a kétféle hagymát kevés sóval fedő alatt kevés keverés mellett puhára pároljuk.
- Beletesszük a lecsót, kb. 6-8 percet fő közepes lángon.
- Beletesszük a felkockázott fűszeres vért és a fűszereket, majd fedő alatt közepes lángon tovább főzzük, néhányszor keverjük meg, kóstoljuk, szükség szerint még ízesítjük, és ha a vér is kész, akkor kikapcsoljuk. (A vért a felvágottas részen lehet kapni a boltban, ha nincs szerencsénk otthon disznót vágni.) Főzési ideje kb. 16-18 perc. Tálalásig tartsuk melegen.
- Tálban elkészítjük a galuska tésztáját: liszt, tojás, só, víz, elkeverjük.
- Kiszaggatjuk lobogó, sós, kicsit olajos vízbe galuskaszaggatóval, ahogy feljön a víz tetejére, máris kiszedjük, lecsurgatjuk, tálba szedjük, melegen tartjuk.
- Tálaljuk a lecsós fűszeres vérrel, savanyú uborkával.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 10
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 3070
- Feltöltés dátuma: 2013. január 07.
Ajánló
Finom, friss házi kenyeret kínáljunk hozzá, még ha van galuska, akkor is. Aki megteheti, készítse el, vagy kóstolja meg az igazi, háznál lévő disznóvágáskor készült hagymás vért. Nagyon finom, laktató.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
Nagyon régi emlékeket hozott elő ez az étel, igaz, akkor a nálunk lévő disznóvágáskor a friss, majd abált vérből készült el ez az étel, és nem is mindig jutott rá lecsó, sőt!! Reggelire sült-fokhagymás hús mellett a hagymás vér volt a fő kínálat. Nagyon hiányzik a disznóvágás, ez egy nagyon, de nagyon várt, mégis megszokott esemény volt karácsony előtt... Hiányzik maga a hangulata is, ahogy akkor összejött a család, ahogy bújtam a paplan alá a malac visításakor hajnali ötkor, ahogy hallottam a pörzsölő hangját, ahogy folyt a csipkelődés, beszélgetés, néha vita, nevetések, ahogy hétre megérkezett a két nagynéném, és az egyikük férje, a böllér-nagybátyám letolta őket, hogy na, már megint sikeresen lekéstek a lényegről, asszony késés a neved!! Mit csináltak az úton a kerékpárral, ekkora hóban, nem tudták hajtani? Hát mi van, hátrafele tekerték a kerékpárt? De persze a nagynénéim se hagyták annyiba a csipkelődést... - és közben a munka nem állt meg... És hiányoznak az illatok, az ízek, az a finom friss orjaleves csigatésztával, a májashurkáé főleg, ez az egyik nagyon nagy kedvencem: az abált máj, a zsírosabb hús, a tüdő, mindez főve-ledarálva, a kifőtt rizskása (itt ez a neve), egész szemű rizs, és ahány kiló volt, annyi babérlevelet rakott egyik nagynéném a rizs főzővizébe (persze ezt a kifőzés és leszűrés után kiszedték), a majoránna, só, bors, az összekeverés hangulata a teknőben, a kóstolás, a saját bélbe való töltés, mind-mind hiányzik... Persze a tepertő, a kolbász, csülök, füstölt kolbász, szalonna, füstölt szalonna, a húsok, csontos húsok, kocsonya, sonkák, disznósajt, hmmm!! ... mind-mind... valami csodás étket kínáltak. Amikor elsőnek csináltuk, a nagybátyám jól átvert, mondván, hogy: "a köményt meg a fokhagymát benn hagytam a konyhában, az is kell ám a finom hurkába, menj csak érte, hisz az előbbi töltésnél, a kolbásznál elfogyott" Én meg szaladtam 14 évesen be a konyhába anyumhoz, de persze jött a nagy nevetés hangja, tudtam, hogy becsapás volt..:-o /Másodszori vágásnál már nem történt meg ez a dolog. :-O/ A kóstolásnál azért még megkaptam, hogy: "na ugye, mondtam hogy nem elég a kömény és a fokhagyma benne, de már késő, mán ilyenkor nem kerülhet bele, de jól van ez így, nagyon finom lett!" Hangosan nevetett a nagybátyám, és a "na akkor tőtésünk van!" - felkiáltással elkezdődött a hurka töltése. Saját bélbe, néha vett vékonybélbe, néha vastag saját bélbe, néha-sokszor diderkébe. Már nem vágunk disznót, utoljára menyasszony voltam, 22 éves, amikor vágtunk. Nem is volt már kedvük anyukáméknak foglalkozni disznóval, pár éve pedig másik házba költöztek a szüleim, nálunk sincs rá lehetőség, hogy tarthassunk, de szerencsére rátaláltam erre a fűszeres vérre, a boltban, és azóta finom vacsora (de volt hogy reggeli) lett belőle.