Lahmacun
- 8% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 3% Zsír
A tésztához
-
125g finomliszt455 kcal
-
4 kcal
-
2g só0 kcal
-
25g víz0 kcal
A húsos kencéhez
-
63g darált marhahús89 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
25g tv-paprika4 kcal
-
3 kcal
-
50g paradicsom9 kcal
-
1 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
2g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
7g vaj50 kcal
-
4g víz0 kcal
- 8% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 3% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
16 kcal
-
6g só0 kcal
-
100g víz0 kcal
A húsos kencéhez
-
250g darált marhahús355 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
100g tv-paprika16 kcal
-
12 kcal
-
200g paradicsom36 kcal
-
4 kcal
-
1g kakukkfű1 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
7g só0 kcal
-
1g bors1 kcal
-
28g vaj201 kcal
-
16g víz0 kcal
- 8% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 3% Zsír
A tésztához
-
34.2g finomliszt125 kcal
-
0.3g instant élesztő1 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
6.8g víz0 kcal
A húsos kencéhez
-
17.1g darált marhahús24 kcal
-
12.3g vöröshagyma4 kcal
-
0.6g fokhagyma1 kcal
-
6.8g tv-paprika1 kcal
-
3.7g hegyes erős paprika1 kcal
-
13.7g paradicsom2 kcal
-
0.3g sűrített paradicsom0 kcal
-
0.1g kakukkfű0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0.5g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1.9g vaj14 kcal
-
1.1g víz0 kcal
- 8% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 28.4 g
Zsír
-
Összesen 10.7 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 53 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1803.5 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 63 mg
-
Kálcium 49 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 59 mg
-
Foszfor 313 mg
-
Nátrium 1311 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 104.3 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 205.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 76 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 37 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 87 micro
-
Kolin: 78 mg
-
Retinol - A vitamin: 47 micro
-
α-karotin 59 micro
-
β-karotin 318 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 1646 micro
-
Lut-zea 156 micro
- 8% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 113.7 g
Zsír
-
Összesen 42.8 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 213 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7214 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 253 mg
-
Kálcium 197 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 235 mg
-
Foszfor 1251 mg
-
Nátrium 5243 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 417.1 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 822.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 304 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 11 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 147 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 32 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 27 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 346 micro
-
Kolin: 312 mg
-
Retinol - A vitamin: 188 micro
-
α-karotin 238 micro
-
β-karotin 1271 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 6584 micro
-
Lut-zea 626 micro
- 8% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.8 g
Zsír
-
Összesen 2.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 15 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 493.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 86 mg
-
Nátrium 359 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 56.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 21 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 13 micro
-
α-karotin 16 micro
-
β-karotin 87 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 451 micro
-
Lut-zea 43 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
5 g instant élesztő
A húsos kencéhez
-
2 közepes fej vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
2 db paradicsom
-
0.5 dkg sűrített paradicsom
-
1 kk kakukkfű
-
őrölt fűszerkömény ízlés szerint
-
1 kk fűszerpaprika
-
0.5 kk bors
Elkészítés
A tésztához
- A liszthez adjuk az élesztőt és a sót, összekeverjük, majd apránként vizet adagolva közepes keménységű tésztát gyúrunk, mely már szépen elválik az edény falától.
- Fél órán át letakarva kelesztjük, közben elkészítjük a kencét.
- A legegyszerűbb konyhai aprítógépet használni, de ennek hiányában is megoldhatóak a következők. A hagymát és fokhagymát, paprikát, erős paprikát, hámozott paradicsomot finomra aprítjuk vagy lereszeljük. Ezután az összes hozzávalót alaposan összedolgozzuk. A cél, hogy minél krémesebb húsos pépet kapjunk.
- A kelesztési idő letelte után a tésztát 10 felé osztjuk.
- Alaposan lisztezett felületen nagyon vékonyra (0,5-1 mm), kb. lapostányér nagyságúra nyújtjuk az egyes tésztaadagokat közben lelkesen lisztezve a lapok tetejét is, hogy nehogy a nyújtófához ragadjanak. Ezeket sütőpapírral fedett tepsire helyezzük (közben még kézzel nyújtható, igazítható), megkenjük kb. 2-2 ek húsos krémmel, majd előmelegített sütőben egyenként 6-6 perc alatt készre sütjük őket.
- Célszerű egy lap kinyújtásával kezdeni, majd miatatt ez sül, előkészíteni a következő lahmacunt és így tovább. A kinyújtott lapot vagy lapokat száraz konyharuhán várakoztathatjuk, így elkerülve mindenféle letapadást.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 60 perc
- Receptkönyvben: 267
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 16
- Össznézettség: 32653
- Feltöltés dátuma: 2010. augusztus 06.
Ajánló
Citromdarabokkal és jó sok vágatlan petrezselyemmel tálaljuk. Sok helyen felszolgálnak hozzá citrommal és olívaolajjal, sóval ízesített egyszerű paradicsom-uborka-hagyma salátát is. A lahmacunokat, mint a palacsintát, feltekerve, a petrezselyemmel megtöltve fogyasztják, de ha a pizzához hasonlatosan nyammogjuk el, akkor sem követünk el egetrengető hibát. Tipp: Kicsit európaiasíthatunk is a dolgon, ha reszelt sajttal szórjuk meg még frissében feltekerés előtt vagy másnap, mielőtt újra felmelegítjük. Török társaságban persze ez eszünkbe se jusson.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Igazi love story a miénk, szerelem első kóstolásra. A lahmacun (ejtsd: lahmadzsun) volt a legeslegelső étel, amit Törökországban ettem. Most is emlékszem a kis eldugott alagsori étteremre Isztambulban, ahová a párom cipelt. Olyan fantasztikus kiszolgálásben sem addig, sem azóta nem volt részem. Azt hiszem. az egész éttermi személyzet rajtam mulatott, mikor az akkor még ismeretlen kologne-t italnak nézve visszautasítottam rögtön kezdésként, melyet arrafelé tudvalévő kézfertőtlenítésre használnak előszeretettel. Döbbent arccal bámultam a sorra érkező salátákat és előételeket, melyektől az asztal már csak alig látszott. és ekkor még nem is rendeltünk főfogást magunknak. Ez itt természetes, hangzott el persze törökül, és én megértettem, igen, ezek tudnak élni! Tisztán emlékszem az ottani lahmacun ízére is, és az adana kebabéra, amit a fiúk ettek, mennyei... Azóta is könyörgök a páromnak, hogy csak még egyszer vigyen vissza oda.