Krémes sültpaprika-krémleves tahinivel és fetával
- 4% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
250g kápia paprika53 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
43g citrom7 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
7 kcal
-
250g zöldség alaplé18 kcal
-
23g tahini128 kcal
-
25g feta sajt66 kcal
-
2g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g zaatar0 kcal
-
1g kakukkfű1 kcal
- 4% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
1000g kápia paprika213 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
170g citrom26 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
26 kcal
-
1000g zöldség alaplé70 kcal
-
90g tahini513 kcal
-
100g feta sajt265 kcal
-
6g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g zaatar0 kcal
-
3g kakukkfű3 kcal
- 4% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
39.7g kápia paprika8 kcal
-
3.6g vöröshagyma1 kcal
-
0.4g fokhagyma0 kcal
-
6.8g citrom1 kcal
-
0.6g olívaolaj6 kcal
-
1.3g sűrített paradicsom1 kcal
-
39.7g zöldség alaplé3 kcal
-
3.6g tahini20 kcal
-
4g feta sajt11 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g zaatar0 kcal
-
0.1g kakukkfű0 kcal
- 4% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 10.6 g
Zsír
-
Összesen 20.9 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 22 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2347.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 253 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 60 mg
-
Foszfor 327 mg
-
Nátrium 1697 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.6 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 249.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 362 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 279 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 132 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 31 micro
-
α-karotin 44 micro
-
β-karotin 3424 micro
-
β-crypt 1009 micro
-
Likopin 2301 micro
-
Lut-zea 108 micro
- 4% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 42.3 g
Zsír
-
Összesen 83.7 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 33 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 23 g
-
Koleszterin 89 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9389.7 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 1011 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 240 mg
-
Foszfor 1307 mg
-
Nátrium 6790 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 102.4 g
-
Cukor 44 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 997.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1447 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 1115 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 56 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 528 micro
-
Kolin: 85 mg
-
Retinol - A vitamin: 125 micro
-
α-karotin 174 micro
-
β-karotin 13698 micro
-
β-crypt 4036 micro
-
Likopin 9204 micro
-
Lut-zea 433 micro
- 4% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 1.7 g
Zsír
-
Összesen 3.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 4 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 373.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 40 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 52 mg
-
Nátrium 270 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.1 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 39.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 58 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 44 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 544 micro
-
β-crypt 160 micro
-
Likopin 366 micro
-
Lut-zea 17 micro
Hozzávalók
-
1 kg kápia paprika
-
1 közepes db vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
1 db citrom
-
2 ek olívaolaj
-
1 l zöldség alaplé
-
100 g feta sajt
-
1 teáskanál só
-
fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
- A paprikákat megmossuk, megszárítjuk, majd 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és légkeveréses funkción, 35 perc alatt megsütjük, majd hagyjuk kihűlni.
- Finomra vágunk 1 közepes vöröshagymát és 3 gerezd fokhagymát. A kihűlt sült paprikák héját lehúzzuk, és eltávolítjuk a magokat, majd durvára vágjuk. 1 közepes citromot félbevágunk.
- Melegítsünk fel 2 evőkanál olívaolajat egy nagy lábosban közepes lángon, amíg csillogni nem kezd. Adjuk hozzá a finomra vágott hagymát és a fokhagymát, pároljuk, amíg megpuhul és üveges nem lesz (nagyjából 5-7 percig). Adjunk hozzá 2 evőkanál paradicsompürét, és főzzük gyakran kevergetve 2-3 percig, amíg a paradicsompüré be nem sötétedik.
- Adjuk hozzá a sült paprikát, 1 teáskanál sót és egy csipet frissen őrölt feketeborsot, majd felöntjük annyi zöldségalaplével, amennyi ellepi (nagyjából 1 liternyi). Keverjük össze, emeljük magasabbra a hőt, és forraljuk fel. Miután felforraltuk, csökkentsük a hőt közepes-alacsonyra, fedjük le résnyire egy fedővel, és pároljuk, amíg az ízek összeolvadnak és a sült paprika elkezd szétesni, körülbelül 15 percig.
- Közben tegyünk 1 evőkanál tahinit egy kis tálba, facsarjuk hozzá egy fél citrom levét, ízesítsük egy csipet sóval, majd egy habverő segítségével addig keverjük, amíg ki nem világosodik, krémes, sima és önthető állaga lesz. Habverés közben a szósz megakadhat, de ez normális, folytassuk a keverését amíg egyenletes lesz. Morzsoljunk össze 100 g feta sajtot (kb. egy maréknyit). Szedjük leveleire a friss kakukkfüvet, ha oregánót használunk, a nagyobb leveleket vágjuk durvára.
- Vegyük le a levest a tűzről. A maradék fél citromból facsarjuk ki a levét a leveshez, adjuk hozzá a maradék 2 evőkanál tahinit és 1 teáskanál za'atar fűszert, keverjük össze. Egy turmixgép vagy botmixer segítségével közvetlenül az edényben turmixoljük a levest simára. (Alternatív megoldásként adagonként turmixold össze normál turmixgépben.) Kóstoljuk meg, szükség szerint ízesítsük még több sóval és borssal.
- Osszuk el a levest 4 tálba. Minden adagra csurgassunk tahiniszószt. A tetejére szórjunk morzsolt fetát, ízlés szerint plusz za'atarral és kakukkfűvel díszítjük. Tálaljuk melegen, friss lepénykenyérrel (naannal vagy pitával).
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 35 perc
- Receptkönyvben: 175
- Tegnapi nézettség: 7
- 7 napos nézettség: 38
- Össznézettség: 6188
- Feltöltés dátuma: 2022. február 24.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Ha egészséges comfort foodra (lelekmelengető fogásra) vágyunk, ez a krémes sültpaprikaleves lehet a legjobb választásunk. Alig egy óra alatt elkészül a kamránk összetevőinek egyszerű kombinációjával. A kápiapaprikák sütőben sütése közben már bejárja a lakást az illatuk, így alig várjuk, hogy kanalazzuk a krémes levest, ami egyáltalán nem tartalmaz tejszínt. Teljesen tejmentes, helyette a tahinire támaszkodik, hogy sima textúrát és gazdagságot kölcsönözzön. A leves pikantériáját a tahini mellett a za’atar fűszerkeverék adja, ami egy, a Közel-keleten használatos népszerű zöldfűszer keverékre. A nálunk kapható kész keverékek tartalmaznak, kakukkfüvet, őrölt sumachot, szezámmagot, tengeri sót, néha római köményt és feketeborsot is. A leves tetejére szórt feta vegánoknak és a tejfehérjére allergiásoknak elhagyható, de azt is biztosítja, hogy a végeredmény laktató legyen.