Komposzt keksz
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Karsai Roni
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 6% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 24% Zsír
Kekszmorzsás alap
-
19g kekszmorzsa80 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
6g vaj39 kcal
-
2g tejpor10 kcal
-
0g só0 kcal
-
6g habtejszín16 kcal
Komposzt keksz
-
23g vaj161 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
8g barna cukor29 kcal
-
6g tojás7 kcal
-
0 kcal
-
23g finomliszt82 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0 kcal
-
15g étcsokoládé82 kcal
-
10g vajkaramella39 kcal
-
4g zabpehely15 kcal
-
1g őrölt kávé0 kcal
-
25 kcal
-
5g ropi19 kcal
Összesen
653
kcal
- 6% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 24% Zsír
Kekszmorzsás alap
-
190g kekszmorzsa796 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
55g vaj394 kcal
-
20g tejpor99 kcal
-
3g só0 kcal
-
55g habtejszín161 kcal
Komposzt keksz
-
225g vaj1613 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
75g barna cukor285 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0 kcal
-
225g finomliszt819 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
0 kcal
-
150g étcsokoládé819 kcal
-
100g vajkaramella391 kcal
-
40g zabpehely152 kcal
-
5g őrölt kávé0 kcal
-
50g tortilla chips249 kcal
-
50g ropi189 kcal
Összesen
6521
kcal
- 6% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 24% Zsír
Kekszmorzsás alap
-
13.3g kekszmorzsa56 kcal
-
1.7g cukor7 kcal
-
3.8g vaj28 kcal
-
1.4g tejpor7 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
3.8g habtejszín11 kcal
Komposzt keksz
-
15.7g vaj113 kcal
-
7g cukor27 kcal
-
5.2g barna cukor20 kcal
-
3.8g tojás5 kcal
-
0.4g vanília kivonat0 kcal
-
15.7g finomliszt57 kcal
-
0.1g sütőpor0 kcal
-
0.1g szódabikarbóna0 kcal
-
10.5g étcsokoládé57 kcal
-
7g vajkaramella27 kcal
-
2.8g zabpehely11 kcal
-
0.3g őrölt kávé0 kcal
-
3.5g tortilla chips17 kcal
-
3.5g ropi13 kcal
Összesen
456
kcal
- 6% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.7 g
Zsír
-
Összesen 33.4 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 88 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 717.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 72 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 41 mg
-
Foszfor 139 mg
-
Nátrium 450 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 81.1 g
-
Cukor 40 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 15.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 223 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 218 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 55 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 100 micro
Összesen
653
kcal
- 6% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 76.8 g
Zsír
-
Összesen 333.7 g
-
Telített zsírsav 196 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 94 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 883 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7173 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 120 mg
-
Kálcium 721 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 406 mg
-
Foszfor 1387 mg
-
Nátrium 4505 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 811 g
-
Cukor 398 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 157.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2233 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 56 micro
-
K vitamin: 36 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 124 micro
-
Kolin: 279 mg
-
Retinol - A vitamin: 2185 micro
-
α-karotin 39 micro
-
β-karotin 551 micro
-
β-crypt 34 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1001 micro
Összesen
6521
kcal
- 6% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.4 g
Zsír
-
Összesen 23.3 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 62 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 500.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 50 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 97 mg
-
Nátrium 314 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 56.6 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 11 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 156 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 152 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 38 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 70 micro
Összesen
456
kcal
Hozzávalók
Kekszmorzsás alap
-
190 g kekszmorzsa (lehetőség szerint graham keksz, vagy más teljes kiőrlésű, vagy legalább részben teljes kiőrlésű lisztből készült keksz)
-
25 g cukor
-
20 g tejpor
-
3 g só
-
55 g habtejszín
Komposzt keksz
-
100 g cukor
-
75 g barna cukor
-
1 db tojás
-
225 g finomliszt
-
2 g sütőpor
-
1.5 g szódabikarbóna
Elkészítés
Kekszmorzsás alap
- Keverjük össze a száraz hozzávalókat, a kekszmorzsát, a tejport, a cukrot és a sót egy közepes méretű tálban.
- A vajat és a tejszínt keverjük el egy habverővel, majd dolgozzuk össze a száraz hozzávalókkal. A vaj ragasztó módjára összerántja kekszmorzsás tésztát. Nyomjunk össze egy adag tésztát a kezünkben; ha megtartja a formáját, akkor készen vagyunk. Ha szétesik, akkor adjunk hozzá még 14-25g olvasztott vajat.
- Eteti magát nagyon magában is, de hagyjunk belőle a kekszhez is. Amit nem használunk fel, az mehet a hűtőbe. Jó lehet pitalapnak, vagy ropogósra sütve egy pohárkrémhez is passzol.
Komposzt keksz
- A vajat és a kétféle cukrot dolgozzuk össze robotgépben 2-3 percig (közepes fokozaton), aztán adjuk hozzá a tojást és a vaníliát, és keverjük további 7-8 percig.
- Vegyük alacsonyabb fokozatra a gépet, majd mehet hozzá a liszt, a sütőpor, a szódabikarbóna és a só. Max. egy perc elég, csak álljon össze, ne keverjük túl (különben a tészta túl merev lesz). Spatulával szedjük le az edény oldalára felkenődött krémet, hogy egységesen összekeveredjen.
- Az alacsony fokozatot megtartva adjuk hozzá a csokoládét, vajas-kekszmorzsás alap 1/4-ét, a zabpelyhet és az őrölt kávét. 30 másodperc után mehet hozzá a chips és a perec is. Ne keverjük túl, különben összetörik a chips és a perec is. Pár másodperc elég neki.
- A tésztát takarjuk le és rakjuk hűtőbe legalább 1 órára (max. egy hétre).
- Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
- Fagylaltadagoló kanállal helyezzünk kis gombócokat sütőpapírral kibélelt vagy szilikonlappal letakart tepsire. Hagyjunk köztük kb. 10 centit (mérettől függően), illetve a gombócok tetejét nyomjuk le, hogy jobban terüljenek a kekszek sülés közben. Fontos, hogy a kekszek a hűtőből rögtön a sütőbe kerüljenek, különben nem sülnek át rendesen.
- 18 perc alatt készre sül. Kivehetjük, ha a széle mérsékelten pirult, a közepe pedig világosbarna. Nálam is elkészült hamarabb, így mindenképp tartsuk rajta a sütőn a szemünket.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés ideje: 18 perc
- Receptkönyvben: 7
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 852
- Feltöltés dátuma: 2021. május 28.
Ajánló
Tippek: - Nem baj, ha nincs robotgépünk, én is kézzel dolgozom általában. Sőt, kézzel biztosíthatjuk, hogy nem fogjuk túldolgozni a tésztát. - Készíthetünk nagyobb adagot is, a keksz tésztája vidáman fagyasztható akár hat hónapig is (fagyasszuk elő gombócosítva, így, ha kedvük szottyan, akár pár darabot is kisüthetünk) - Akár az alábbi hozzávalókkal is megspékelhetjük a kekszet: mazsola, kókuszreszelék, dió
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
Karsai Roni
6 recept
Az eredeti recept Christina Tositól, a New York-i Milk Bar tulajdonosától származik, mi csak a cukormennyiségen módosítottunk kicsit. Az eredmény egy kellemesen édes, omlós keksz, tele roppanós sós elemekkel, amit az őrölt kávé és az étcsoki balanszíroz ki.