Klasszikus vakondtúrás-torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
- 5% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 22% Zsír
A piskótához
-
27 kcal
-
30g víz0 kcal
-
25g nádcukor95 kcal
-
6 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
20g napraforgó olaj177 kcal
-
20g író8 kcal
-
32g finomliszt115 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g instant kávé0 kcal
Az összeállításhoz
-
42g mascarpone168 kcal
-
42g habtejszín122 kcal
-
3g zselatinfix4 kcal
-
50g banán28 kcal
Összesen
773
kcal
- 5% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 22% Zsír
A piskótához
-
160 kcal
-
180g víz0 kcal
-
150g nádcukor570 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
120g napraforgó olaj1061 kcal
-
120g író48 kcal
-
190g finomliszt692 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g instant kávé0 kcal
Az összeállításhoz
-
250g mascarpone1010 kcal
-
250g habtejszín730 kcal
-
20g zselatinfix26 kcal
-
300g banán171 kcal
Összesen
4645
kcal
- 5% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 22% Zsír
A piskótához
-
9 kcal
-
10.2g víz0 kcal
-
8.5g nádcukor32 kcal
-
0.6g vaníliás cukor2 kcal
-
6.2g tojás8 kcal
-
6.8g napraforgó olaj60 kcal
-
6.8g író3 kcal
-
10.7g finomliszt39 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g instant kávé0 kcal
Az összeállításhoz
-
14.1g mascarpone57 kcal
-
14.1g habtejszín41 kcal
-
1.1g zselatinfix1 kcal
-
16.9g banán10 kcal
Összesen
262
kcal
- 5% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.5 g
Zsír
-
Összesen 53.7 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 107 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 492.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 104 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 83 mg
-
Foszfor 203 mg
-
Nátrium 78 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 66.8 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 115.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 146 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 66 mg
-
Retinol - A vitamin: 143 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 34 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 98 micro
Összesen
773
kcal
- 5% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 80.9 g
Zsír
-
Összesen 322.4 g
-
Telített zsírsav 81 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 85 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 49 g
-
Koleszterin 642 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2955.8 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 112 mg
-
Kálcium 624 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 501 mg
-
Foszfor 1218 mg
-
Nátrium 470 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 400.5 g
-
Cukor 195 mg
-
Élelmi rost 36 mg
VÍZ
-
Összesen 691 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 875 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 53 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 138 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 173 micro
-
Kolin: 398 mg
-
Retinol - A vitamin: 855 micro
-
α-karotin 48 micro
-
β-karotin 201 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 590 micro
Összesen
4645
kcal
- 5% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.6 g
Zsír
-
Összesen 18.2 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 36 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 167 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 35 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 69 mg
-
Nátrium 27 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.6 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 39 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 49 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 48 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 33 micro
Összesen
262
kcal
Hozzávalók
A piskótához
-
70 g cukrozatlan kakaópor
-
150 g nádcukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
2 db tojás
-
120 ml napraforgó olaj
-
120 ml író
-
190 g finomliszt
-
0.5 teáskanál sütőpor
-
0.5 teáskanál szódabikarbóna
-
1 csipet só
-
2 teáskanál instant kávé
Az összeállításhoz
-
250 g mascarpone
-
250 ml habtejszín
-
1 csomag zselatinfix
-
2 db banán
Elkészítés
A piskótához
- A kakaóport és a forró vizet egy nagy tálban elkeverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, tojást, olajat, írót, instant kávét és az egészet simára dolgozzuk. Hozzászitáljuk a lisztet, sütőport, szódabikarbónát valamint a sót, és gyors mozdulatokkal elkeverjük a masszát.
- A sütőt előmelegítjük 175 fokra és kiolajozunk egy 22 centis, kapcsos tortaformát. Beleöntjük a masszát, és 30-35 perc alatt készre sütjük (végezzünk tűpróbát). A piskótát hagyjuk teljesen kihűlni.
- Ha kihűlt, levágjuk a torta púpos tetejét. A piskótára egy kistányért helyezünk, majd késsel körbevágjuk (maradjon egy nagyjából 2-3 centis perem). A körbevágott részt egy kanál segítségével kivájjuk úgy, hogy alul lapos felületet kapjunk (ne szakítsuk át a piskóta alját, maradjon ott is tészta). A levágott és kivájt részeket félretesszük, ezek fogják alkotni a vakondtúrás külsejét.
Az összeállításhoz
- A mascarponét és tejszínt egy tálba öntjük, majd kézi mixerrel elkezdjük habosítani. Amikor már kicsit sűrűbb az állaga, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a zselatinfixet és tovább verjük. Stabil, de habos krémet kell kapnunk.
- A banánokat hosszában félbevágjuk, majd elrendezzük a kivájt piskóta aljában, hogy mindenhová jusson. A banánokra halmozzuk a tejszínes krémet, hogy egy méretes kupolát kapjunk.
- A félretett piskótarészeket összemorzsoljuk, majd a tejszínes kupolára szórjuk. Óvatosan rá is nyomkodhatunk, hogy biztosan leragadjanak a szemek. Teljesen vonjuk be a tortát, hogy ne maradjanak fehér részek. Friss zöldfűszerágakkal akár „gazosíthatjuk” is a vakondtúrás kinézetét.
- Sütés hőfoka: 175 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 35 perc
- Receptkönyvben: 57
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 29
- Össznézettség: 8579
- Feltöltés dátuma: 2023. május 17.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
húsvét
kategória:
húsvéti sütemény receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
-
alkalom:
- valentin-nap ,
- márton-nap ,
- vasárnapi ebéd ,
- anyák napja ,
- halloween ,
- születésnap ,
- farsang ,
- szüret ,
- buli receptek
-
alkalom:
Lakos Benedek
373 recept
A púpos, földkupacra emlékeztető torta szerencsére jóval finomabb, mint egy tényleges vakondtúrás: tejszínes krémet és banánt rejt a gazdagon kakaós piskóta. Elkészíteni pedig a szó legszorosabb értelmében gyerekjáték: elszórakozhatunk a kivájásával, megöltésével, majd pedig a túrás megformázásával. Utána már csak az édes élvezetek várnak, egy csodás tortaszelet formájában.