r
Nosalty Logó

Klasszikus vakondtúrás-torta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lakos Benedek
Klasszikus vakondtúrás-torta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
  • 5% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A piskótához

Az összeállításhoz

Összesen 773 kcal
  • 5% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A piskótához

Az összeállításhoz

Összesen 4645 kcal
  • 5% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A piskótához

Az összeállításhoz

Összesen 262 kcal
  • 5% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.5 g

Zsír

  • Összesen
    53.7 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    107 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    492.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    104 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    83 mg
  • Foszfor
    203 mg
  • Nátrium
    78 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    66.8 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    115.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    146 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    66 mg
  • Retinol - A vitamin:
    143 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    34 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    98 micro
Összesen 773 kcal
  • 5% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    80.9 g

Zsír

  • Összesen
    322.4 g
  • Telített zsírsav
    81 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    85 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    49 g
  • Koleszterin
    642 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2955.8 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    112 mg
  • Kálcium
    624 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    501 mg
  • Foszfor
    1218 mg
  • Nátrium
    470 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    400.5 g
  • Cukor
    195 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

VÍZ

  • Összesen
    691 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    875 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    53 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    138 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    173 micro
  • Kolin:
    398 mg
  • Retinol - A vitamin:
    855 micro
  • α-karotin
    48 micro
  • β-karotin
    201 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    590 micro
Összesen 4645 kcal
  • 5% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    18.2 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    167 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    35 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    69 mg
  • Nátrium
    27 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.6 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    39 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    49 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    48 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 262 kcal

Hozzávalók

A piskótához

Az összeállításhoz

Elkészítés

A piskótához

  1. A kakaóport és a forró vizet egy nagy tálban elkeverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, tojást, olajat, írót, instant kávét és az egészet simára dolgozzuk. Hozzászitáljuk a lisztet, sütőport, szódabikarbónát valamint a sót, és gyors mozdulatokkal elkeverjük a masszát.
  2. A sütőt előmelegítjük 175 fokra és kiolajozunk egy 22 centis, kapcsos tortaformát. Beleöntjük a masszát, és 30-35 perc alatt készre sütjük (végezzünk tűpróbát). A piskótát hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. Ha kihűlt, levágjuk a torta púpos tetejét. A piskótára egy kistányért helyezünk, majd késsel körbevágjuk (maradjon egy nagyjából 2-3 centis perem). A körbevágott részt egy kanál segítségével kivájjuk úgy, hogy alul lapos felületet kapjunk (ne szakítsuk át a piskóta alját, maradjon ott is tészta). A levágott és kivájt részeket félretesszük, ezek fogják alkotni a vakondtúrás külsejét.

Az összeállításhoz

  1. A mascarponét és tejszínt egy tálba öntjük, majd kézi mixerrel elkezdjük habosítani. Amikor már kicsit sűrűbb az állaga, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a zselatinfixet és tovább verjük. Stabil, de habos krémet kell kapnunk.
  2. A banánokat hosszában félbevágjuk, majd elrendezzük a kivájt piskóta aljában, hogy mindenhová jusson. A banánokra halmozzuk a tejszínes krémet, hogy egy méretes kupolát kapjunk.
  3. A félretett piskótarészeket összemorzsoljuk, majd a tejszínes kupolára szórjuk. Óvatosan rá is nyomkodhatunk, hogy biztosan leragadjanak a szemek. Teljesen vonjuk be a tortát, hogy ne maradjanak fehér részek. Friss zöldfűszerágakkal akár „gazosíthatjuk” is a vakondtúrás kinézetét.
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Receptkönyvben: 57
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 29
  • Össznézettség: 8579
  • Feltöltés dátuma: 2023. május 17.

Receptkategóriák

további kategória: húsvét kategória: húsvéti sütemény receptek
Klasszikus vakondtúrás-torta
Lakos Benedek 373 recept

A púpos, földkupacra emlékeztető torta szerencsére jóval finomabb, mint egy tényleges vakondtúrás: tejszínes krémet és banánt rejt a gazdagon kakaós piskóta. Elkészíteni pedig a szó legszorosabb értelmében gyerekjáték: elszórakozhatunk a kivájásával, megöltésével, majd pedig a túrás megformázásával. Utána már csak az édes élvezetek várnak, egy csodás tortaszelet formájában.

Hozzávalók

A piskótához

Az összeállításhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...