r
Nosalty Logó

Klasszikus skót tojás

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Gerzsenyi Flóra
Klasszikus skót tojás
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Skót tojás

Szósz

2155
Kalória
102.1g
Fehérje
314.3g
Szénhidrátok
51.2g
Zsír
265.8g
Víz
423.3g
Koleszterin
20.2g
Rost
31.5g
Cukor
  • 14% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Skót tojás

Szósz

Összesen 2155 kcal
  • 14% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Skót tojás

Szósz

Összesen 10776 kcal
  • 14% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Skót tojás

Szósz

Összesen 239 kcal
  • 14% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    102.1 g

Zsír

  • Összesen
    51.2 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    423 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6562.4 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    180 mg
  • Kálcium
    866 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    249 mg
  • Foszfor
    1244 mg
  • Nátrium
    3981 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    314.3 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

Víz

  • Összesen
    265.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    261 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    36 mg
  • D vitamin:
    86 micro
  • K vitamin:
    251 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    37 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    533 micro
  • Kolin:
    449 mg
  • Retinol - A vitamin:
    143 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1403 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1074 micro
Összesen 2155 kcal
  • 14% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    510.6 g

Zsír

  • Összesen
    256.1 g
  • Telített zsírsav
    64 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    66 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    61 g
  • Koleszterin
    2116 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    32811.8 g
  • Cink
    60 mg
  • Szelén
    900 mg
  • Kálcium
    4328 mg
  • Vas
    127 mg
  • Magnézium
    1243 mg
  • Foszfor
    6219 mg
  • Nátrium
    19907 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    21 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1571.6 g
  • Cukor
    158 mg
  • Élelmi rost
    101 mg

Víz

  • Összesen
    1329.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    1303 micro
  • B6 vitamin:
    9 mg
  • B12 Vitamin:
    30 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    180 mg
  • D vitamin:
    429 micro
  • K vitamin:
    1256 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    22 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    13 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    185 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2663 micro
  • Kolin:
    2243 mg
  • Retinol - A vitamin:
    717 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    7015 micro
  • β-crypt
    52 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5368 micro
Összesen 10776 kcal
  • 14% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.3 g

Zsír

  • Összesen
    5.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    47 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    727.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    96 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    138 mg
  • Nátrium
    441 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.8 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    29.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    29 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    59 micro
  • Kolin:
    50 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    156 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    119 micro
Összesen 239 kcal

Elkészítés

Skót tojás

  1. A lágy tojáshoz: tegyük a szobahőmérsékletű tojásokat (5 darabot) sós, forrásban lévő vízbe, pontosan 7 percig főzzük, attól függően, lágyat vagy keményet szeretnénk. Rögtön vegyük ki a forró vízből, és tegyük át őket egy tál jéghideg, jeges vízfürdőbe. Óvatosan pucoljuk meg őket, nehogy kirepedjenek, majd felhasználásig tegyük félre.
  2. A fokhagymát, a petrezselymet és a snidlinget aprítsuk finomra. Adjuk őket a darált húshoz a kétféle mustárral és a Worcestershire-szósszal együtt. Alaposan sózzuk, borsozzuk, majd dolgozzuk egybe a masszát.
  3. A masszát osszuk nagyjából 5 részre. Fogjunk egy adagot kissé formázzuk meg, lapítsuk ki, majd helyezzünk a közepére egy tojást és csomagoljuk bele. Ezt ismételjük meg a többivel is.
  4. A panírozáshoz a lisztet szórjuk egy tányérra, a tojást a Worcestershire-szósszal verjük fel egy másik tálban, és a pankómorzsát is keverjük össze egy nagy csipet sóval egy harmadikban tálban.
  5. Hagyományos módon panírozzuk be a gombócokat. Forgassuk lisztbe, tojásba, majd pankóba.
  6. Tegyük őket egy kis időre a hűtőbe, ezalatt elkészíthetjük a pikáns szószt hozzá (lásd: Szósz).
  7. Az olajat forrósítsuk fel egy magas falú edényben. Amikor 170-175 fokos, egy fém szűrőkanál segítségével helyezzük a skót tojásokat a forró olajba. Óvatosan, 1x-2x forgassuk át őket sülés közben. Addig süsük, míg a hús át nem sül, és a panír aranybarna nem lesz. Ez kb. 6-8 perc.
  8. Szedjük őket egy papírtörlővel bélelt tányérra, majd melegen kínáljuk a pikáns szósszal és friss, ropogós salátakeverékkel. Másnap szeletekre vágva szendvicsbe is rakhatjuk.

Szósz

  1. Egy tálkában minden hozzávalót alaposan keverjünk ki, ha nem elég édes vagy savanykás, adjunk hozzá még ízlés szerint citromot, mézet vagy ecetet.
  2. Ezzel a szósszal nyakon öntve tálaljuk a skót tojásokat, de salátadresszingnek is szuper.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Főzés ideje: 7 perc
  • Főzés módja: rántott ételek
  • Sütés ideje: 20 perc

A skót tojás (angolul scotch egg) egy ízletes és népszerű étel az Egyesült Királyságból, amelyben egy főtt tojást darált hússal (általában sertéshússal) bugyolálnak be, majd panírozzák, és bő olajban kisütik. A skót tojás alapja lehet marha- vagy disznóhús is. Érdekesség, hogy eredetileg nyers kolbász töltelékét használták hozzá. A tojásokat főzhetjük tejesen keményre vagy nagyon lágyra, de ha azt szeretnék, hogy folyjon a sárgája, akkor mindenképp a 6-7 perces tojást javasoljuk. Fűszerezhetjük bátran mustárral, Worcestershire-szósszal, a lényeg, hogy rugaszkodjunk el a magyaros fasírt gondolatától, mert ez nem az!

A skót tojás története nem teljesen egyértelmű, több elmélet is létezik a származásáról. Az egyik szerint a skót tojás a 18. századi Skóciából származik, és a skótok hagyományos ételei közé tartozik. Valószínű, hogy a tojást a hosszabb eltarthatóság érdekében sütötték húsba burkolva, valamint hogy könnyebben szállítható legyen. A skót tojás népszerűsége az Egyesült Királyság más részein is elterjedt, különösen pubok, éttermek kínálatában, de piknikek, rendezvények alkalmával is készítették.

Egy másik elmélet szerint a skót tojás a londoni Fortnum & Mason áruházhoz kapcsolódik, ahol a 19. század közepén kezdték el árusítani. A bolt híres volt különféle ínycsiklandó ételeiről, így a skót tojás is hamar népszerűvé vált a vásárlók körében.

A skót tojás ma már elérhető különböző változatokban, és gyakran találkozhatunk vele éttermekben, piacokon és ünnepi eseményeken is. Az elkészítése viszonylag egyszerű, és különleges íze és textúrái miatt sokan kedvelik.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hentesleves

Lányom ballagására készült ez a finom, gazdag leves. Vendégeimet nézve, és a tálalóedényt üresen látva... nem is kellett megkérdeznem, mennyire találták finomnak. Ezután jöhetett a ...

Extra szaftos rakott krumpli

Gyerekkoromban utáltam a rakott krumplit! Ki nem állhattam, hiszen olyan száraz, és valahogy egyáltalán nem csúszik. Mármint az átlagos rakott krumpli. Persze, kötelező volt mindig ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!