Klasszikus skót tojás
0,0
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!

Hozzávalók
Skót tojás
-
400 g darált marhahús
-
400 g darált sertéshús
-
2 ek mustár
-
8 gerezd fokhagyma
-
1 csokor petrezselyem
-
1 tk só
-
5 db tojás
-
200 dkg panko
-
100 g finomliszt
-
1 csokor snidling
-
bors ízlés szerint
-
8 dl napraforgó olaj
Szósz
- 14% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 7% Zsír
Skót tojás
-
80g darált marhahús114 kcal
-
80g darált sertéshús146 kcal
-
4g mustár2 kcal
-
5g fokhagyma6 kcal
-
0g mustármag1 kcal
-
9g petrezselyem3 kcal
-
1g só0 kcal
-
5 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
44g tojás55 kcal
-
400g panko1580 kcal
-
20g finomliszt73 kcal
-
36g snidling11 kcal
-
0g bors0 kcal
-
136g napraforgó olaj0 kcal
Szósz
- 14% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 7% Zsír
Skót tojás
-
400g darált marhahús568 kcal
-
400g darált sertéshús728 kcal
-
20g mustár12 kcal
-
24g fokhagyma32 kcal
-
1g mustármag5 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
7g só0 kcal
-
23 kcal
-
275g tojás346 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
2000g panko7900 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
180g snidling54 kcal
-
0g bors0 kcal
-
680g napraforgó olaj0 kcal
Szósz
- 14% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 7% Zsír
Skót tojás
-
8.9g darált marhahús13 kcal
-
8.9g darált sertéshús16 kcal
-
0.4g mustár0 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
0g mustármag0 kcal
-
1g petrezselyem0 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
0.7g worcestershire-szósz1 kcal
-
6.1g tojás8 kcal
-
4.9g tojás6 kcal
-
44.3g panko175 kcal
-
2.2g finomliszt8 kcal
-
4g snidling1 kcal
-
0g bors0 kcal
-
15.1g napraforgó olaj0 kcal
Szósz
- 14% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 102.1 g
Zsír
-
Összesen 51.2 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 423 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6562.4 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 180 mg
-
Kálcium 866 mg
-
Vas 25 mg
-
Magnézium 249 mg
-
Foszfor 1244 mg
-
Nátrium 3981 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 314.3 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 20 mg
Víz
-
Összesen 265.8 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 261 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 36 mg
-
D vitamin: 86 micro
-
K vitamin: 251 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 37 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 533 micro
-
Kolin: 449 mg
-
Retinol - A vitamin: 143 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1403 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1074 micro
- 14% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 510.6 g
Zsír
-
Összesen 256.1 g
-
Telített zsírsav 64 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 66 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 61 g
-
Koleszterin 2116 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 32811.8 g
-
Cink 60 mg
-
Szelén 900 mg
-
Kálcium 4328 mg
-
Vas 127 mg
-
Magnézium 1243 mg
-
Foszfor 6219 mg
-
Nátrium 19907 mg
-
Réz 7 mg
-
Mangán 21 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1571.6 g
-
Cukor 158 mg
-
Élelmi rost 101 mg
Víz
-
Összesen 1329.1 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 1303 micro
-
B6 vitamin: 9 mg
-
B12 Vitamin: 30 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 180 mg
-
D vitamin: 429 micro
-
K vitamin: 1256 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 22 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 13 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 185 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2663 micro
-
Kolin: 2243 mg
-
Retinol - A vitamin: 717 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 7015 micro
-
β-crypt 52 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5368 micro
- 14% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.3 g
Zsír
-
Összesen 5.7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 47 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 727.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 96 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 138 mg
-
Nátrium 441 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.8 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 29.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 29 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 28 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 59 micro
-
Kolin: 50 mg
-
Retinol - A vitamin: 16 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 156 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 119 micro
Elkészítés
Skót tojás
- A lágy tojáshoz: tegyük a szobahőmérsékletű tojásokat (5 darabot) sós, forrásban lévő vízbe, pontosan 7 percig főzzük, attól függően, lágyat vagy keményet szeretnénk. Rögtön vegyük ki a forró vízből, és tegyük át őket egy tál jéghideg, jeges vízfürdőbe. Óvatosan pucoljuk meg őket, nehogy kirepedjenek, majd felhasználásig tegyük félre.
- A fokhagymát, a petrezselymet és a snidlinget aprítsuk finomra. Adjuk őket a darált húshoz a kétféle mustárral és a Worcestershire-szósszal együtt. Alaposan sózzuk, borsozzuk, majd dolgozzuk egybe a masszát.
- A masszát osszuk nagyjából 5 részre. Fogjunk egy adagot kissé formázzuk meg, lapítsuk ki, majd helyezzünk a közepére egy tojást és csomagoljuk bele. Ezt ismételjük meg a többivel is.
- A panírozáshoz a lisztet szórjuk egy tányérra, a tojást a Worcestershire-szósszal verjük fel egy másik tálban, és a pankómorzsát is keverjük össze egy nagy csipet sóval egy harmadikban tálban.
- Hagyományos módon panírozzuk be a gombócokat. Forgassuk lisztbe, tojásba, majd pankóba.
- Tegyük őket egy kis időre a hűtőbe, ezalatt elkészíthetjük a pikáns szószt hozzá (lásd: Szósz).
- Az olajat forrósítsuk fel egy magas falú edényben. Amikor 170-175 fokos, egy fém szűrőkanál segítségével helyezzük a skót tojásokat a forró olajba. Óvatosan, 1x-2x forgassuk át őket sülés közben. Addig süsük, míg a hús át nem sül, és a panír aranybarna nem lesz. Ez kb. 6-8 perc.
- Szedjük őket egy papírtörlővel bélelt tányérra, majd melegen kínáljuk a pikáns szósszal és friss, ropogós salátakeverékkel. Másnap szeletekre vágva szendvicsbe is rakhatjuk.
Szósz
- Egy tálkában minden hozzávalót alaposan keverjünk ki, ha nem elég édes vagy savanykás, adjunk hozzá még ízlés szerint citromot, mézet vagy ecetet.
- Ezzel a szósszal nyakon öntve tálaljuk a skót tojásokat, de salátadresszingnek is szuper.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 30 perc
- Főzés ideje: 7 perc
- Főzés módja: rántott ételek
- Sütés ideje: 20 perc
A skót tojás (angolul scotch egg) egy ízletes és népszerű étel az Egyesült Királyságból, amelyben egy főtt tojást darált hússal (általában sertéshússal) bugyolálnak be, majd panírozzák, és bő olajban kisütik. A skót tojás alapja lehet marha- vagy disznóhús is. Érdekesség, hogy eredetileg nyers kolbász töltelékét használták hozzá. A tojásokat főzhetjük tejesen keményre vagy nagyon lágyra, de ha azt szeretnék, hogy folyjon a sárgája, akkor mindenképp a 6-7 perces tojást javasoljuk. Fűszerezhetjük bátran mustárral, Worcestershire-szósszal, a lényeg, hogy rugaszkodjunk el a magyaros fasírt gondolatától, mert ez nem az!
A skót tojás története nem teljesen egyértelmű, több elmélet is létezik a származásáról. Az egyik szerint a skót tojás a 18. századi Skóciából származik, és a skótok hagyományos ételei közé tartozik. Valószínű, hogy a tojást a hosszabb eltarthatóság érdekében sütötték húsba burkolva, valamint hogy könnyebben szállítható legyen. A skót tojás népszerűsége az Egyesült Királyság más részein is elterjedt, különösen pubok, éttermek kínálatában, de piknikek, rendezvények alkalmával is készítették.

Egy másik elmélet szerint a skót tojás a londoni Fortnum & Mason áruházhoz kapcsolódik, ahol a 19. század közepén kezdték el árusítani. A bolt híres volt különféle ínycsiklandó ételeiről, így a skót tojás is hamar népszerűvé vált a vásárlók körében.
A skót tojás ma már elérhető különböző változatokban, és gyakran találkozhatunk vele éttermekben, piacokon és ünnepi eseményeken is. Az elkészítése viszonylag egyszerű, és különleges íze és textúrái miatt sokan kedvelik.
Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!