Klasszikus Ragù alla Bolognese
- 12% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
8g tokaszalonna55 kcal
-
17g pancetta89 kcal
-
67g darált marhahús95 kcal
-
25g sárgarépa9 kcal
-
2 kcal
-
25g vöröshagyma9 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
3g olívaolaj24 kcal
-
7 kcal
-
67g alaplé5 kcal
-
33g száraz vörösbor27 kcal
-
83g tagliatelle309 kcal
-
33 kcal
- 12% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
50g tokaszalonna328 kcal
-
100g pancetta536 kcal
-
400g darált marhahús568 kcal
-
150g sárgarépa55 kcal
-
100g halványító zeller12 kcal
-
150g vöröshagyma55 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
39 kcal
-
400g alaplé28 kcal
-
200g száraz vörösbor164 kcal
-
500g tagliatelle1855 kcal
-
50g parmezán sajt196 kcal
- 12% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
2.3g tokaszalonna15 kcal
-
4.6g pancetta25 kcal
-
18.5g darált marhahús26 kcal
-
6.9g sárgarépa3 kcal
-
4.6g halványító zeller1 kcal
-
6.9g vöröshagyma3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.7g olívaolaj7 kcal
-
2.2g sűrített paradicsom2 kcal
-
18.5g alaplé1 kcal
-
9.2g száraz vörösbor8 kcal
-
23.1g tagliatelle86 kcal
-
2.3g parmezán sajt9 kcal
- 12% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 32 g
Zsír
-
Összesen 24 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 66 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1273.4 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 77 mg
-
Kálcium 141 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 74 mg
-
Foszfor 388 mg
-
Nátrium 583 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 69.5 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 149.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 213 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 217 micro
-
Kolin: 79 mg
-
Retinol - A vitamin: 17 micro
-
α-karotin 776 micro
-
β-karotin 1961 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 2301 micro
-
Lut-zea 115 micro
- 12% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 192.2 g
Zsír
-
Összesen 143.8 g
-
Telített zsírsav 49 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 43 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 394 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7640.3 g
-
Cink 26 mg
-
Szelén 461 mg
-
Kálcium 847 mg
-
Vas 30 mg
-
Magnézium 444 mg
-
Foszfor 2327 mg
-
Nátrium 3498 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 416.8 g
-
Cukor 33 mg
-
Élelmi rost 25 mg
VÍZ
-
Összesen 898 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1276 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 18 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 31 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 61 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 67 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1302 micro
-
Kolin: 477 mg
-
Retinol - A vitamin: 102 micro
-
α-karotin 4656 micro
-
β-karotin 11768 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 13808 micro
-
Lut-zea 689 micro
- 12% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 8.9 g
Zsír
-
Összesen 6.6 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 18 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 353.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 39 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 108 mg
-
Nátrium 162 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19.3 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 41.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 59 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 60 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 215 micro
-
β-karotin 544 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 638 micro
-
Lut-zea 32 micro
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
-
5 dkg tokaszalonna
-
100 g pancetta
-
400 g darált marhahús
-
150 g sárgarépa
-
100 g halványító zeller
-
150 g vöröshagyma
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
2 ek olívaolaj
-
3 ek sűrített paradicsom
-
4 dl alaplé
-
2 dl száraz vörösbor
-
50 dkg tagliatelle
-
5 dkg parmezán sajt
Elkészítés
- A guancialét és pancettát vágjuk fel apróra, és egy kevés olívaolajon kezdjük lassan zsírjára pirítani. Eközben a zöldségeket is aprítsuk fel finomra, vagy akár le is reszelhetjük őket. Mikor szép pirosra megpirult a szalonna, mehet rá a zöldségkeverék, pároljuk időnként megkeverve 6-7 percig.
- Amikor összeesett a zöldségalap, és üvegesre párolódott, akkor mehet bele a darált hús. Sózzuk, borsozzuk meg, és kezdjük el pirítani. Először a levét fogja elfőni, utána fog a zsiradékon pirulni. Ez egy fontos szakasz, alaposan pirítsuk meg a húst, amíg barnás színe lesz. Ezután öntsük hozzá a vörösbort, és forraljuk vissza pár percig.
- Miután elforrt a bor, adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, és öntsük fel alaplével. Keverjük el, és lefedve legalább egy-másfél órát főzzük takarék lángon, majd fedő nélkül ismét ugyanennyi ideig. Az igazi csoda ekkor keletkezik, mikor elkezd szépen lassan besűrűsödni a szósz, így alakulnak ki azok a mély ízek a szószban. Ha esetleg túl sűrűvé válna, akkor alaplével fel lehet lazítani.
- A tagliatellét főzzük meg a csomagoláson leírtak szerint, de vegyük ki 1 perccel korábban a vízből, mert utána a szószban is át kell majd forgatni a tésztát. Végül reszelt parmezánnal tálaljuk.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 141
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 40
- Össznézettség: 20350
- Feltöltés dátuma: 2020. augusztus 20.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A Ragù alla Bolognese egy olyan regionális különlegesség, amelynek számos verziója létezik, és valószínűleg nincs is két olyan helyi olasz család, akik teljesen ugyanúgy csinálnák. Elkészítésében különféle technikák keverednek, mint pl. a párolás, pirítás, forralás. Az alapanyagoktól függően is számos variációja keletkezett már, azonban pár hozzávaló szinte mindegyik receptben megegyezik. A ragu alapját képező zöldségek: vöröshagyma, sárgarépa, zellerszár. A fokhagyma használata azonban nem túl gyakori, de elrontani nem fogja. A megszokott, kifejezetten paradicsomos alap, inkább egy nápolyi ragura jellemző. Kevés sűrített paradicsommal készül az intenzívebb ízek eléréséhez, valamint hámozott egész paradicsomkonzerv is kerülhet bele, hogy kellemesen lágyítsa az állagát. Darált borjúból, marhából, sertésből, de akár ezeknek a keverékéből is készülhet a húsos mártás. A pancetta vagy guanciale, amik érlelt, nem füstölt húsok, szintén gazdagíthatják ennek a csodálatos, szívmelengető fogásnak az ízvilágát.