r
Nosalty Logó

Klasszikus hagyományos bejgli

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Walaky
Klasszikus hagyományos bejgli
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 28% Zsír

Tészta

Diós töltelék

Mákos töltelék

Megkenéshez

Összesen 2343 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 28% Zsír

Tészta

Diós töltelék

Mákos töltelék

Megkenéshez

Összesen 9368 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 28% Zsír

Tészta

Diós töltelék

Mákos töltelék

Megkenéshez

Összesen 393 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    47.5 g

Zsír

  • Összesen
    143.8 g
  • Telített zsírsav
    40 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    34 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    62 g
  • Koleszterin
    321 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3107 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    77 mg
  • Kálcium
    1304 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    418 mg
  • Foszfor
    1165 mg
  • Nátrium
    111 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    229.7 g
  • Cukor
    95 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

VÍZ

  • Összesen
    93.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    336 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    69 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    230 micro
  • Kolin:
    237 mg
  • Retinol - A vitamin:
    326 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    93 micro
  • β-crypt
    41 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    278 micro
Összesen 2343 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    190.1 g

Zsír

  • Összesen
    575.2 g
  • Telített zsírsav
    158 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    135 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    249 g
  • Koleszterin
    1286 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12428.1 g
  • Cink
    40 mg
  • Szelén
    307 mg
  • Kálcium
    5214 mg
  • Vas
    48 mg
  • Magnézium
    1670 mg
  • Foszfor
    4658 mg
  • Nátrium
    445 mg
  • Réz
    11 mg
  • Mangán
    34 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    918.9 g
  • Cukor
    381 mg
  • Élelmi rost
    96 mg

VÍZ

  • Összesen
    372.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1343 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    66 mg
  • D vitamin:
    276 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    919 micro
  • Kolin:
    949 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1303 micro
  • α-karotin
    35 micro
  • β-karotin
    370 micro
  • β-crypt
    164 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1112 micro
Összesen 9368 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8 g

Zsír

  • Összesen
    24.4 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    526.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    221 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    71 mg
  • Foszfor
    197 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.9 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    15.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    57 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    55 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    47 micro
Összesen 393 kcal
  • Legnézettebb receptje

Hozzávalók

Tészta

Diós töltelék

Mákos töltelék

Megkenéshez

Elkészítés

Tészta

  1. Egy tálba kimérjük a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot, valamint a sót. Ebben a tálban morzsoljuk össze az összetevőket.
  2. Egy másik edénybe belemérjük az élesztőt, a tejet, és a tojások sárgáját, majd simára keverjük az összetevőket.
  3. A lisztes keverékhez öntsük hozzá a tejes keveréket, és gyúrjuk simára a tésztát.
  4. Nem kell túlgyúrni a tésztát, amint szép egynemű lesz, eldolgoztuk benne az összetevőket, fejezzük be a dagasztást. Ha készen vagyunk, a kezünkről és a tál faláról is szépen leválik a tészta.
  5. 4 egyenlő gombócot formázunk belőle, majd fóliával letakarva, 1 órára tegyük a hűtőbe pihenni őket. Míg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket.
  6. Ha a töltelékek elkészültek, kihűltek, kivesszük a tésztát a hűtőből, s egymás után összeállítjuk a rudakat.
  7. Lehetőleg, a tészták vastagsága nyújtáskor egyenletes vastagságú legyen. (Én sütőpapíron szoktam nyújtani, melyet előre méretre nyírok - kb.: 24x35 cm-es téglalap -, s ezen a tésztát vékony téglalapokra nyújtom egymás után úgy, hogy a sütőpapírból maradjon ki egy kevés minden oldalon)
  8. A töltelékkel való megkenése egy kis ügyességet igényel, mert tapad, de a türelem meghozza gyümölcsét.
  9. A kinyújtott tésztára a diós/mákos töltelék felét rákanalazzuk, majd óvatosan, lehetőleg egyenletesen elkenjük rajta.
  10. Ezután a tészta két rövidebbik oldalát hajtsuk fel a töltelékre (1-másfél cm), s kissé nyomkodjuk rá a töltelék szintjének magasságába.
  11. Ugyanígy hajtsuk fel a hosszabbik oldal egyikét, majd innen tekerjük fel a bejglit a papírral, egyenletesen. Mind a négy résszel ugyanígy járunk el.
  12. Egy tepsit (én a sütő saját tepsijét használtam) kibélelünk sütőpapírral, s a feltekerések után (mindig a már elkészültet) óvatosan, szépen alányúlva áthelyezzük a tepsibe, a tepsi felénél kezdve, hogy ezután egyenlő távolságra tudjuk elhelyezni a további 3 rudat egymástól.
  13. Ha ezzel készen vagyunk, hosszában szurkáljuk meg villával a bejgliket, innen távozik sülés közben a gőz. (Nem kell az egész bejglit, mindenhol összevissza szurkálni.)
  14. Az utolsó mozzanat, ettől lesz szép márványos, fényes a teteje: Kenjük le (az oldalát is) vékonyan tojássárgájával a bejgliket, hagyjuk, hogy megszáradjon.
  15. Ha a tojássárgája megszáradt a bejgliken, most kenjük le őket vékonyan (oldalukat is) tojásfehérjével, s hagyjuk, hogy teljesen megszáradjanak.
  16. Amikor a tojásfehérjével lekentük a bejgliket, kapcsoljuk be a sütőt 200 fokra állítva, alsó-felső sütésre, mire megszáradnak a bejglik, a sütő felmelegszik.
  17. Ha megszáradtak a bejglik, ebben, az előmelegített sütőben 200 fokon, 15 percig sütjük, majd 15 perc után lejjebb vesszük 170 fokra, s további 10 - 15 percig sütjük. Így összesen 25 - 30 perc alatt készre sülnek (légkeverés nélkül) a bejglik - lehet látni a tetején, mikor van kész, a szép színe elárulja.
  18. Egy kis trükk: Ha kivettük őket a sütőből, óvatosan összetoljuk a bejgliket, és széles pengéjű késsel, vagy valamilyen lapos eszközzel egyenesre nyomjuk a végeiket, s az oldalaikat - így az esetleges pici repedés is eltüntethető, ha keletkezne rajta, de csakis forrón lehet javítani ezeken az apró szépséghibákon.
  19. Ha kihűltek a bejglik, szeleteljük, s kínálhatjuk is. Későbbiekben lefedve tároljuk.

Diós töltelék

  1. A diós és mákos tölteléket - a megfelelő hozzávalókkal - ugyanígy készítjük el, egymást követően.
  2. Egy tálba kimérjük a diót/mákot, mindkettőhöz a fahéjat, vaníliás cukrot, a citromhéjat + levét/a narancshéjat + levét, lazán összekeverjük.
  3. Egy lábasban a tejet felforraljuk a cukorral, mézzel, majd ezzel leforrázzuk a diós / mákos keveréket, és fakanállal teljesen egyneműre keverjük az így kapott tölteléket.
  4. Hagyjuk kihűlni teljesen. Ha kihűltek, kivesszük a tésztát a hűtőből, s egymás után összeállítjuk a rudakat.

Mákos töltelék

  1. A diós és mákos tölteléket - a megfelelő hozzávalókkal - ugyanúgy készítjük el, egymást követően. A diós tölteléknél található a leírás.

Megkenéshez

  1. Külön-külön, kis tálkában, kissé felverjük villával a fehérjét és sárgáját.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 36x38x5
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 60 alkalommal
  • Receptkönyvben: 1102
  • Tegnapi nézettség: 13881
  • 7 napos nézettség: 58302
  • Össznézettség: 1174318
  • Feltöltés dátuma: 2015. október 10.

Ajánló

Ízlés szerint tehetünk hozzá a töltelékhez nagyon apróra vágott kandírozott narancshéjat, mazsolát - én nem tettem bele, mert simán szeretjük!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, "felfújt" bejgliket, amiben sok a tészta, kevés a töltelék.....épp fordítva mennyei, sok a töltelék, kevés a tészta.....nos, ez ilyen.....ebből 2 diós és 2 mákos lesz.....sajnos nem lehet fázisfotót feltenni, ezért választottam ezt, pedig jó lett volna, ha a szeletet is lehetett volna látni.....ez nem tenyérnyi - nem szeretjük, mint írtam -, hanem kis helyes :), körülbelül 7 cm széles, kerekded formájú......érdemes az ünnepek előtt kipróbálni......ezért is tettem fel most :)

Hozzávalók

Tészta

Diós töltelék

Mákos töltelék

Megkenéshez

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...