r
Nosalty Logó

Klasszikus francia eclair fánk

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gerzsenyi Flóra
Klasszikus francia eclair fánk
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 6% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 19% Zsír

Égetett tészta

Cukrászkrém

Csokoládéganache

Összeállítás, díszítés

Összesen 486 kcal
  • 6% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 19% Zsír

Égetett tészta

Cukrászkrém

Csokoládéganache

Összeállítás, díszítés

Összesen 5830 kcal
  • 6% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 19% Zsír

Égetett tészta

Cukrászkrém

Csokoládéganache

Összeállítás, díszítés

Összesen 235 kcal
  • 6% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    9 g

Zsír

  • Összesen
    27.1 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    205 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    410.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    128 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    40 mg
  • Foszfor
    146 mg
  • Nátrium
    76 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    50.9 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    53.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    179 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    37 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    134 mg
  • Retinol - A vitamin:
    175 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    208 micro
Összesen 486 kcal
  • 6% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    108.3 g

Zsír

  • Összesen
    325.6 g
  • Telített zsírsav
    165 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    112 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    2456 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4927.9 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    199 mg
  • Kálcium
    1531 mg
  • Vas
    28 mg
  • Magnézium
    478 mg
  • Foszfor
    1755 mg
  • Nátrium
    911 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    610.4 g
  • Cukor
    381 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

VÍZ

  • Összesen
    644 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2149 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    22 mg
  • C vitamin:
    70 mg
  • D vitamin:
    439 micro
  • K vitamin:
    38 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    382 micro
  • Kolin:
    1607 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2106 micro
  • α-karotin
    61 micro
  • β-karotin
    477 micro
  • β-crypt
    57 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2495 micro
Összesen 5830 kcal
  • 6% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    13.2 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    99 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    199.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    62 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    71 mg
  • Nátrium
    37 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.7 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    26.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    87 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    65 mg
  • Retinol - A vitamin:
    85 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    101 micro
Összesen 235 kcal

Hozzávalók

Égetett tészta

Cukrászkrém

Csokoládéganache

Összeállítás, díszítés

Elkészítés

Égetett tészta

  1. Egy nyeles lábosban a vajat és a vizet összemelegítjük.
  2. Adjunk hozzá egy csipet sót és egy csipet cukrot, majd keverjük hozzá a lisztet is.
  3. Folyamatosan kevergessük, amíg a tészta elválik az edény oldalától, ezt nevezik resztelésnek.
  4. A masszát tegyük ét egy keverőtálba, és hagyjuk picit kihűlni.
  5. Ezalatt a tojásokat felverjük egy tálkában, majd folyamatos kevergetés mellett, fokozatosan hozzáadjuk a masszához. (Ha van otthon, akkor ajánlom a robotgép használatát.)
  6. Annyi tojást adjunk hozzá, amennyit felvesz, ez a tojások méretétől és a hozzávalók minőségétől függ, a lényeg, hogy stabil állagú, picit terülő tésztát kell kapnunk.
  7. Ezt követően a masszát habzsákba töltjük, és a videóban látható módon macskanyelv alakúra nyomkodjuk. Méretétől függően kb. 20-22 darab eclair jön ki ebből a mennyiségből.
  8. A tésztákat 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük 10-15 percre, majd levesszük a hőfokot 170-re, és további 15-20 percig szárítjuk.
  9. Legyünk türelmesek a sütésnél, ne nyitogassuk, ne vegyük ki előbb. Miután elkészültek, hagyjuk őket kihűlni.
  10. Míg sülnek-hűlnek a fánkok, addig elkészítjük a vaníliakrémet.

Cukrászkrém

  1. Egy lábasban elkezdjük melegíteni a tej 3/4-ét.
  2. A többit keverőtálba önjük, és csomómenetesre elkeverjük a többi hozzávalóval.
  3. Miután a tej enyhén felforrt, apránként hozzáöntjük a tojásos keverékhez, így hőkiegyenlítést végezve a krémen.
  4. Majd az egészet visszaöntjük a lábasba, visszatesszük a tűzhelyre, és sűrű vaníliakrémet főzünk belőle.
  5. Folyamatosan kevergessük, figyelve rá, hogy ne égjen le az alja (a cukor miatt), illetve hogy ne csomósodjon be.
  6. Pár perc után hirtelen besűrűsödik, és el is készül. Ekkor tegyük át egy közepes keverőtálba, majd fedjük le fóliával, így nem bőrösödik meg a teteje. Hűtsük ki teljesen!
  7. Összeállítás előtt töltsük habzsákba, keskeny szájú habcsövet használva hozzá.

Csokoládéganache

  1. Vízgőz fölött, egy fémtálban összeolvasztjuk a csokoládét és a tejszínt. Hozzáadjuk az olajat is, amitől szép fényes lesz a máz.
  2. A mázat érdemes röviddel az összeállítás előtt elkészíteni, hogy ne dermedjen meg a csoki.

Összeállítás, díszítés

  1. A kihűlt fánkok aljára egy tompa végű pálcika segítségével kis lyukat fúrunk, majd ezeket megtöltjük a vaníliakrémmel.
  2. Ha úgy jobban tetszik, akár félbe is vághatjuk, és úgy is megtöltjük a fánkokat, de mi most ezt a kicsit elegánsabb módját választottuk a töltésnek.
  3. Ha jól dolgoztunk, a fánkok belseje üreges lett, így maszatolás nélkül, nagyon szépen meg tudjuk őket tölteni.
  4. A megtöltött fánkok tetejét (kb. 1/4-ét) belemártjuk a csokoládéganache-ba, majd rácsra helyezve hagyjuk őket dermedni.
  5. Kedvünk és hangulatunk szerint díszíthetjük.
  6. A farsangihoz használhatunk változatos, színes szórócukrokat, gyöngyöket, darákat, mindenféle bigyókat-bogyókat. Ettől lesznek vidámak, bohókásak és színpompásak a fánkok.
  7. A Valentin-napihoz viszont a letisztultabb, természetesebb hatású kiegészítőket ajánljuk: friss, szárított vagy aszalt gyümölcsöket, magvakat, akár ehető virágokat.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 18 alkalommal
  • Receptkönyvben: 147
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 14
  • Össznézettség: 11774
  • Feltöltés dátuma: 2021. január 27.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Klasszikus francia eclair fánk
Gerzsenyi Flóra 415 recept

Az új évet egy égetett tésztás édességgel kezdjük, amivel Valentin-napon tudtok villantani, viszont, mivel fánkról van szó, farsangra is aktuális. Kettő az egyben! Az eclair egy klasszikus francia teasütemény, égetett tészta az alapja – egy főzött vaníliakrémmel (sárgakrémmel, cukrászkrémmel) töltött és lágy csokoládéganache-ba mártott desszertremek. A sütemény a 19. században született, és eredetileg 'pain à la Duchesse'-nek (kenyér hercegnő módra) vagy 'la petite Duchesse'-nek (kis hercegnő) hívták. Később kezdték el 'éclair'-nek nevezni, ami a 'villám' szóból ered, és arra utal, hogy bizony villámgyorsan elfogy. Higgyétek el, nem lesz ez másképp most sem...

Hozzávalók

Égetett tészta

Cukrászkrém

Csokoládéganache

Összeállítás, díszítés

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...