Klasszikus francia eclair fánk
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gerzsenyi Flóra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 6% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 19% Zsír
Égetett tészta
-
13g víz0 kcal
-
13g vaj96 kcal
-
13g finomliszt49 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
23g tojás29 kcal
Cukrászkrém
-
67g tej37 kcal
-
8g tojássárgája27 kcal
-
22 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
0g vanília0 kcal
Csokoládéganache
-
17g étcsokoládé91 kcal
-
8g habtejszín24 kcal
-
3 kcal
Összeállítás, díszítés
-
8g eper3 kcal
-
4g málna2 kcal
-
4g törökmogyoró26 kcal
-
2g cukorgyöngy6 kcal
-
2g dekorgyöngy6 kcal
Összesen
486
kcal
- 6% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 19% Zsír
Égetett tészta
-
160g víz0 kcal
-
160g vaj1147 kcal
-
160g finomliszt582 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
275g tojás346 kcal
Cukrászkrém
-
800g tej448 kcal
-
100g tojássárgája322 kcal
-
267 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
0g vanília0 kcal
Csokoládéganache
-
200g étcsokoládé1092 kcal
-
100g habtejszín292 kcal
-
35 kcal
Összeállítás, díszítés
-
100g eper30 kcal
-
50g málna26 kcal
-
50g törökmogyoró315 kcal
-
20g cukorgyöngy77 kcal
-
20g dekorgyöngy77 kcal
Összesen
5830
kcal
- 6% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 19% Zsír
Égetett tészta
-
6.5g víz0 kcal
-
6.5g vaj46 kcal
-
6.5g finomliszt24 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
11.1g tojás14 kcal
Cukrászkrém
-
32.4g tej18 kcal
-
4.1g tojássárgája13 kcal
-
2.8g étkezési keményítő11 kcal
-
8.1g cukor31 kcal
-
0g vanília0 kcal
Csokoládéganache
-
8.1g étcsokoládé44 kcal
-
4.1g habtejszín12 kcal
-
0.2g napraforgó olaj1 kcal
Összeállítás, díszítés
-
4.1g eper1 kcal
-
2g málna1 kcal
-
2g törökmogyoró13 kcal
-
0.8g cukorgyöngy3 kcal
-
0.8g dekorgyöngy3 kcal
Összesen
235
kcal
- 6% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 9 g
Zsír
-
Összesen 27.1 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 205 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 410.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 128 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 40 mg
-
Foszfor 146 mg
-
Nátrium 76 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 50.9 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 53.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 179 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 37 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 134 mg
-
Retinol - A vitamin: 175 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 40 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 208 micro
Összesen
486
kcal
- 6% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 108.3 g
Zsír
-
Összesen 325.6 g
-
Telített zsírsav 165 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 112 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 2456 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4927.9 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 199 mg
-
Kálcium 1531 mg
-
Vas 28 mg
-
Magnézium 478 mg
-
Foszfor 1755 mg
-
Nátrium 911 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 11 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 610.4 g
-
Cukor 381 mg
-
Élelmi rost 30 mg
VÍZ
-
Összesen 644 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2149 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 22 mg
-
C vitamin: 70 mg
-
D vitamin: 439 micro
-
K vitamin: 38 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 382 micro
-
Kolin: 1607 mg
-
Retinol - A vitamin: 2106 micro
-
α-karotin 61 micro
-
β-karotin 477 micro
-
β-crypt 57 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2495 micro
Összesen
5830
kcal
- 6% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 4.4 g
Zsír
-
Összesen 13.2 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 99 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 199.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 62 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 71 mg
-
Nátrium 37 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 24.7 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 26.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 87 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 65 mg
-
Retinol - A vitamin: 85 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 19 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 101 micro
Összesen
235
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
Égetett tészta
-
1.6 dl víz
-
160 g vaj
-
160 g finomliszt
-
1 csipet só
-
1 csipet cukor
Cukrászkrém
-
8 dl tej
-
5 db tojássárgája
-
70 g étkezési keményítő
-
200 g cukor
Csokoládéganache
-
200 g étcsokoládé
-
1 dl habtejszín
-
1 teáskanál napraforgó olaj
Összeállítás, díszítés
-
100 g eper
-
50 g málna
-
50 g törökmogyoró
Elkészítés
Égetett tészta
- Egy nyeles lábosban a vajat és a vizet összemelegítjük.
- Adjunk hozzá egy csipet sót és egy csipet cukrot, majd keverjük hozzá a lisztet is.
- Folyamatosan kevergessük, amíg a tészta elválik az edény oldalától, ezt nevezik resztelésnek.
- A masszát tegyük ét egy keverőtálba, és hagyjuk picit kihűlni.
- Ezalatt a tojásokat felverjük egy tálkában, majd folyamatos kevergetés mellett, fokozatosan hozzáadjuk a masszához. (Ha van otthon, akkor ajánlom a robotgép használatát.)
- Annyi tojást adjunk hozzá, amennyit felvesz, ez a tojások méretétől és a hozzávalók minőségétől függ, a lényeg, hogy stabil állagú, picit terülő tésztát kell kapnunk.
- Ezt követően a masszát habzsákba töltjük, és a videóban látható módon macskanyelv alakúra nyomkodjuk. Méretétől függően kb. 20-22 darab eclair jön ki ebből a mennyiségből.
- A tésztákat 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük 10-15 percre, majd levesszük a hőfokot 170-re, és további 15-20 percig szárítjuk.
- Legyünk türelmesek a sütésnél, ne nyitogassuk, ne vegyük ki előbb. Miután elkészültek, hagyjuk őket kihűlni.
- Míg sülnek-hűlnek a fánkok, addig elkészítjük a vaníliakrémet.
Cukrászkrém
- Egy lábasban elkezdjük melegíteni a tej 3/4-ét.
- A többit keverőtálba önjük, és csomómenetesre elkeverjük a többi hozzávalóval.
- Miután a tej enyhén felforrt, apránként hozzáöntjük a tojásos keverékhez, így hőkiegyenlítést végezve a krémen.
- Majd az egészet visszaöntjük a lábasba, visszatesszük a tűzhelyre, és sűrű vaníliakrémet főzünk belőle.
- Folyamatosan kevergessük, figyelve rá, hogy ne égjen le az alja (a cukor miatt), illetve hogy ne csomósodjon be.
- Pár perc után hirtelen besűrűsödik, és el is készül. Ekkor tegyük át egy közepes keverőtálba, majd fedjük le fóliával, így nem bőrösödik meg a teteje. Hűtsük ki teljesen!
- Összeállítás előtt töltsük habzsákba, keskeny szájú habcsövet használva hozzá.
Csokoládéganache
- Vízgőz fölött, egy fémtálban összeolvasztjuk a csokoládét és a tejszínt. Hozzáadjuk az olajat is, amitől szép fényes lesz a máz.
- A mázat érdemes röviddel az összeállítás előtt elkészíteni, hogy ne dermedjen meg a csoki.
Összeállítás, díszítés
- A kihűlt fánkok aljára egy tompa végű pálcika segítségével kis lyukat fúrunk, majd ezeket megtöltjük a vaníliakrémmel.
- Ha úgy jobban tetszik, akár félbe is vághatjuk, és úgy is megtöltjük a fánkokat, de mi most ezt a kicsit elegánsabb módját választottuk a töltésnek.
- Ha jól dolgoztunk, a fánkok belseje üreges lett, így maszatolás nélkül, nagyon szépen meg tudjuk őket tölteni.
- A megtöltött fánkok tetejét (kb. 1/4-ét) belemártjuk a csokoládéganache-ba, majd rácsra helyezve hagyjuk őket dermedni.
- Kedvünk és hangulatunk szerint díszíthetjük.
- A farsangihoz használhatunk változatos, színes szórócukrokat, gyöngyöket, darákat, mindenféle bigyókat-bogyókat. Ettől lesznek vidámak, bohókásak és színpompásak a fánkok.
- A Valentin-napihoz viszont a letisztultabb, természetesebb hatású kiegészítőket ajánljuk: friss, szárított vagy aszalt gyümölcsöket, magvakat, akár ehető virágokat.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 18 alkalommal
- Receptkönyvben: 147
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 14
- Össznézettség: 11774
- Feltöltés dátuma: 2021. január 27.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Gerzsenyi Flóra
415 recept
Az új évet egy égetett tésztás édességgel kezdjük, amivel Valentin-napon tudtok villantani, viszont, mivel fánkról van szó, farsangra is aktuális. Kettő az egyben! Az eclair egy klasszikus francia teasütemény, égetett tészta az alapja – egy főzött vaníliakrémmel (sárgakrémmel, cukrászkrémmel) töltött és lágy csokoládéganache-ba mártott desszertremek. A sütemény a 19. században született, és eredetileg 'pain à la Duchesse'-nek (kenyér hercegnő módra) vagy 'la petite Duchesse'-nek (kis hercegnő) hívták. Később kezdték el 'éclair'-nek nevezni, ami a 'villám' szóból ered, és arra utal, hogy bizony villámgyorsan elfogy. Higgyétek el, nem lesz ez másképp most sem...