Klasszikus darázsfészek
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 34% Zsír
A tésztához
-
25g finomliszt91 kcal
-
1g só0 kcal
-
5 kcal
-
4g cukor15 kcal
-
50g tej28 kcal
-
3 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
6g vaj45 kcal
A töltelékhez
A sütéshez
-
50g habtejszín146 kcal
-
15g porcukor58 kcal
Összesen
798
kcal
- 6% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 34% Zsír
A tésztához
-
200g finomliszt728 kcal
-
6g só0 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
400g tej224 kcal
-
20g friss élesztő21 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
50g vaj359 kcal
A töltelékhez
A sütéshez
-
400g habtejszín1168 kcal
-
120g porcukor464 kcal
Összesen
6377
kcal
- 6% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 34% Zsír
A tésztához
-
11.3g finomliszt41 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
0.6g vaníliás cukor2 kcal
-
1.7g cukor7 kcal
-
22.5g tej13 kcal
-
1.1g friss élesztő1 kcal
-
2.3g tojássárgája7 kcal
-
2.8g vaj20 kcal
A töltelékhez
A sütéshez
-
22.5g habtejszín66 kcal
-
6.8g porcukor26 kcal
Összesen
360
kcal
- 6% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 34% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 10.2 g
Zsír
-
Összesen 59.7 g
-
Telített zsírsav 28 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 177 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 722.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 135 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 50 mg
-
Foszfor 179 mg
-
Nátrium 341 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 59.1 g
-
Cukor 37 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 45.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 373 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 61 micro
-
Kolin: 68 mg
-
Retinol - A vitamin: 365 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 87 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 61 micro
Összesen
798
kcal
- 6% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 34% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 81.9 g
Zsír
-
Összesen 477.8 g
-
Telített zsírsav 224 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 118 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 108 g
-
Koleszterin 1416 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5782 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 108 mg
-
Kálcium 1077 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 403 mg
-
Foszfor 1435 mg
-
Nátrium 2725 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 473 g
-
Cukor 293 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 361.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2980 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 179 micro
-
K vitamin: 35 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 487 micro
-
Kolin: 548 mg
-
Retinol - A vitamin: 2922 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 694 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 492 micro
Összesen
6377
kcal
- 6% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 34% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.6 g
Zsír
-
Összesen 26.9 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 80 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 325.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 61 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 81 mg
-
Nátrium 153 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.6 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 20.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 168 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 165 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 39 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 28 micro
Összesen
360
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
A tésztához
-
200 g finomliszt
-
1 teáskanál só
-
1 csomag vaníliás cukor
-
3 ek cukor
-
400 ml tej
-
20 g friss élesztő
-
2 db tojássárgája
A töltelékhez
-
100 g porcukor
A sütéshez
-
400 ml habtejszín
-
120 g porcukor
Elkészítés
A tésztához
- A lisztet elkeverjük a sóval. A langyos tej egy részét elkeverjük a cukorral és vaníliás cukorral, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. Ha már habos, a liszthez öntjük a maradék langyos tejjel és a tojássárgájákkal együtt. Robotgéppel elkezdjük kidolgozni (nagyon lágy a tészta, kézzel nehéz lenne), majd, ha már nagyjából összeállt, darabonként hozzáadjuk a puha vajat. Miután mind felvette a tészta, további 5-10 percig dagasztjuk, míg szép feszes, fényes és hólyagos lesz a felülete.
- A tésztagombócunkat bekenjük olvasztott vajjal, majd egy kivajazott tálba tesszük és meleg helyen, lefedve duplájára kelesztjük.
A töltelékhez
- A puha vajat kihabosítjuk a porcukorral, majd hozzákeverjük a darált diót is. A tölteléket az összeállításig félretesszük.
A sütéshez
- A sütőnket előmelegítjük 180 fokra és kivajazunk egy nagyobb tepsit.
- A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd lisztezett deszkán nagy téglalappá nyújtjuk (legyen 1-2 centiméter vastag). Elegyengetjük rajta a diós-vajas tölteléket, úgy, hogy a tészta tőlünk távolabb eső végén üresen hagyunk egy sávot: így nem folyik majd ki a töltelék.
- A tésztát szorosan felcsavarjuk, majd háromujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A csigákat vágott felükkel felfelé a kivajazott tepsibe tesszük, úgy, hogy legyen bőven helyük megnőni. Lefedve, meleg helyen 30 percig kelesztjük őket.
- A porcukrot és a tejszínt egy kis lábosban összemelegítjük. Fontos, hogy mindig, amikor a csigákra öntjük, legyen langyos a tejszín, így ha idő közben kihűlne, újra melegítsünk rá.
- A csigákat a forró sütőbe toljuk és 15 percig sütjük, majd kivesszük és nyakon öntjük a cukros tejszín felével. További 15 percig sütjük, majd ismét meglocsoljuk és egy utolsó 5 percre visszatoljuk a sütőbe. Utána kivesszük és hagyjuk teljesen kihűlni. Így tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 35 perc
- Receptkönyvben: 53
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 27
- Össznézettség: 5034
- Feltöltés dátuma: 2024. október 15.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Lakos Benedek
394 recept
Nem holmi egyszerű diós csiga ez, sokkal inkább annak egy továbbfejlesztett verziója. Szinte szaftos belső, aranybarna, roppanós külső és karamellizált, grillázsos íz jellemzi az édes-ragacsos darázsfészket. Megjött a kedv hozzá?