r
Nosalty Logó

Klasszikus darázsfészek

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lakos Benedek
Klasszikus darázsfészek
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 39% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A sütéshez

Összesen 716 kcal
  • 5% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 39% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A sütéshez

Összesen 5722 kcal
  • 5% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 39% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A sütéshez

Összesen 357 kcal
  • 5% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 39% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    7.9 g

Zsír

  • Összesen
    59.5 g
  • Telített zsírsav
    28 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    177 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    681.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    131 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    45 mg
  • Foszfor
    155 mg
  • Nátrium
    340 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    42.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    373 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    55 micro
  • Kolin:
    66 mg
  • Retinol - A vitamin:
    365 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    87 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    57 micro
Összesen 716 kcal
  • 5% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 39% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    63.4 g

Zsír

  • Összesen
    476 g
  • Telített zsírsav
    224 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    118 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    107 g
  • Koleszterin
    1416 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5451.6 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    47 mg
  • Kálcium
    1050 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    363 mg
  • Foszfor
    1241 mg
  • Nátrium
    2721 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    335.7 g
  • Cukor
    293 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    339.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2980 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    179 micro
  • K vitamin:
    34 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    440 micro
  • Kolin:
    529 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2922 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    694 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    459 micro
Összesen 5722 kcal
  • 5% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 39% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    29.8 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    89 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    341.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    66 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    171 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    21.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    187 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    183 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    43 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    29 micro
Összesen 357 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A sütéshez

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet elkeverjük a sóval. A langyos tej egy részét elkeverjük a cukorral és vaníliás cukorral, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. Ha már habos, a liszthez öntjük a maradék langyos tejjel és a tojássárgájákkal együtt. Robotgéppel elkezdjük kidolgozni (nagyon lágy a tészta, kézzel nehéz lenne), majd, ha már nagyjából összeállt, darabonként hozzáadjuk a puha vajat. Miután mind felvette a tészta, további 5-10 percig dagasztjuk, míg szép feszes, fényes és hólyagos lesz a felülete.
  2. A tésztagombócunkat bekenjük olvasztott vajjal, majd egy kivajazott tálba tesszük és meleg helyen, lefedve duplájára kelesztjük.

A töltelékhez

  1. A puha vajat kihabosítjuk a porcukorral, majd hozzákeverjük a darált diót is. A tölteléket az összeállításig félretesszük.

A sütéshez

  1. A sütőnket előmelegítjük 180 fokra és kivajazunk egy nagyobb tepsit.
  2. A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd lisztezett deszkán nagy téglalappá nyújtjuk (legyen 1-2 centiméter vastag). Elegyengetjük rajta a diós-vajas tölteléket, úgy, hogy a tészta tőlünk távolabb eső végén üresen hagyunk egy sávot: így nem folyik majd ki a töltelék.
  3. A tésztát szorosan felcsavarjuk, majd háromujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A csigákat vágott felükkel felfelé a kivajazott tepsibe tesszük, úgy, hogy legyen bőven helyük megnőni. Lefedve, meleg helyen 30 percig kelesztjük őket.
  4. A porcukrot és a tejszínt egy kis lábosban összemelegítjük. Fontos, hogy mindig, amikor a csigákra öntjük, legyen langyos a tejszín, így ha idő közben kihűlne, újra melegítsünk rá.
  5. A csigákat a forró sütőbe toljuk és 15 percig sütjük, majd kivesszük és nyakon öntjük a cukros tejszín felével. További 15 percig sütjük, majd ismét meglocsoljuk és egy utolsó 5 percre visszatoljuk a sütőbe. Utána kivesszük és hagyjuk teljesen kihűlni. Így tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 44
  • Össznézettség: 0
  • Feltöltés dátuma: 2024. október 15.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Klasszikus darázsfészek
Lakos Benedek 357 recept

Nem holmi egyszerű diós csiga ez, sokkal inkább annak egy továbbfejlesztett verziója. Szinte szaftos belső, aranybarna, roppanós külső és karamellizált, grillázsos íz jellemzi az édes-ragacsos darázsfészket. Megjött a kedv hozzá?

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A sütéshez

Címlapról ajánljuk

Rájöttem, mi a nagymamák kelt tésztájának titka: Így lesz a...

Amikor én buktát sütök, az sosem lesz ugyanolyan, mint a nagymamámé – még akkor sem, ha végigtelefonáljuk az egész folyamatot. Miért lehet ez, és van-e remény azok számára, akik szeretnének ugyanolyan kelt tésztát készíteni, mint amit a dédijüknél, mamájuknál kóstoltak? Ezekre a kérdésekre kerestem a választ…azt azonban nem ígérem, hogy meg is találtam.

Lakos Benedek

További cikkek