r
Nosalty Logó

Klasszikus darázsfészek

Lakos Benedek
Klasszikus darázsfészek
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A sütéshez

935
Kalória
14.1g
Fehérje
87.7g
Szénhidrát
60.1g
Zsír
49.6g
Víz
176.9g
Koleszterin
3.6g
Élelmi rost
36.8g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 28% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A sütéshez

Összesen 935 kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 28% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A sütéshez

Összesen 7469 kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 28% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A sütéshez

Összesen 360 kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    14.1 g

Zsír

  • Összesen
    60.1 g
  • Telített zsírsav
    28 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    177 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    791.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    140 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    59 mg
  • Foszfor
    220 mg
  • Nátrium
    341 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    87.7 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    49.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    373 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    71 micro
  • Kolin:
    72 mg
  • Retinol - A vitamin:
    365 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    87 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    68 micro
Összesen 935 kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    112.9 g

Zsír

  • Összesen
    480.7 g
  • Telített zsírsav
    224 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    118 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    109 g
  • Koleszterin
    1416 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6332.8 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    209 mg
  • Kálcium
    1122 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    469 mg
  • Foszfor
    1759 mg
  • Nátrium
    2731 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    702 g
  • Cukor
    294 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

Víz

  • Összesen
    397 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2980 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    179 micro
  • K vitamin:
    35 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    565 micro
  • Kolin:
    579 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2922 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    694 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    546 micro
Összesen 7469 kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    23.2 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    68 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    305 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    85 mg
  • Nátrium
    132 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    33.8 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    19.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    144 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    141 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    26 micro
Összesen 360 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet elkeverjük a sóval. A langyos tej egy részét elkeverjük a cukorral és vaníliás cukorral, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. Ha már habos, a liszthez öntjük a maradék langyos tejjel és a tojássárgájákkal együtt. Robotgéppel elkezdjük kidolgozni (nagyon lágy a tészta, kézzel nehéz lenne), majd, ha már nagyjából összeállt, darabonként hozzáadjuk a puha vajat. Miután mind felvette a tészta, további 5-10 percig dagasztjuk, míg szép feszes, fényes és hólyagos lesz a felülete.
  2. A tésztagombócunkat bekenjük olvasztott vajjal, majd egy kivajazott tálba tesszük és meleg helyen, lefedve duplájára kelesztjük.

A töltelékhez

  1. A puha vajat kihabosítjuk a porcukorral, majd hozzákeverjük a darált diót is. A tölteléket az összeállításig félretesszük.

A sütéshez

  1. A sütőnket előmelegítjük 180 fokra és kivajazunk egy nagyobb tepsit.
  2. A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd lisztezett deszkán nagy téglalappá nyújtjuk (legyen 1-2 centiméter vastag). Elegyengetjük rajta a diós-vajas tölteléket, úgy, hogy a tészta tőlünk távolabb eső végén üresen hagyunk egy sávot: így nem folyik majd ki a töltelék.
  3. A tésztát szorosan felcsavarjuk, majd háromujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A csigákat vágott felükkel felfelé a kivajazott tepsibe tesszük, úgy, hogy legyen bőven helyük megnőni. Lefedve, meleg helyen 30 percig kelesztjük őket.
  4. A porcukrot és a tejszínt egy kis lábosban összemelegítjük. Fontos, hogy mindig, amikor a csigákra öntjük, legyen langyos a tejszín, így ha idő közben kihűlne, újra melegítsünk rá.
  5. A csigákat a forró sütőbe toljuk és 15 percig sütjük, majd kivesszük és nyakon öntjük a cukros tejszín felével. További 15 percig sütjük, majd ismét meglocsoljuk és egy utolsó 5 percre visszatoljuk a sütőbe. Utána kivesszük és hagyjuk teljesen kihűlni. Így tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 35 p
  • Sütés ideje: 35 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Nem holmi egyszerű diós csiga ez, sokkal inkább annak egy továbbfejlesztett verziója. Szinte szaftos belső, aranybarna, roppanós külső és karamellizált, grillázsos íz jellemzi az édes-ragacsos darázsfészket. Megjött a kedv hozzá?

Nosalty stories

További receptek

Pihe-puha kelt túrós batyu

Túrós batyuból nemcsak egyféle létezik: vannak leveles és kelt tésztás, mazsolás és anélküli változatok is. A most bemutatott recept épp olyan, amilyet a nagymama is készített volna: ...

Lakos Benedek

Minibarhesz

A barhesz, más néven "challah", egy édeskés, hagyományos zsidó kalács, amelyet főként shabbatkor és más zsidó ünnepek alkalmával készítenek. A szó a héber "hallá" kifejezésből ...

Gerzsenyi Flóra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...