Klasszikus almáspite
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Deadpoet
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 2% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
31g margarin224 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
15g cukor58 kcal
-
3g tojássárgája8 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
3g citromlé1 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
5 kcal
-
5g tejföl10 kcal
A töltelékhez
Összesen
616
kcal
- 2% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
250g margarin1793 kcal
-
400g finomliszt1456 kcal
-
120g cukor464 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
40g tejföl79 kcal
A töltelékhez
-
2000g alma936 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
Összesen
4919
kcal
- 2% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
8.6g margarin62 kcal
-
13.8g finomliszt50 kcal
-
4.1g cukor16 kcal
-
0.7g tojássárgája2 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
-
0.7g citromlé0 kcal
-
0.4g sütőpor0 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
-
1.4g tejföl3 kcal
A töltelékhez
-
69.1g alma32 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0.7g vaníliás cukor3 kcal
Összesen
169
kcal
- 2% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6.3 g
Zsír
-
Összesen 27.7 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 555.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 142 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 243 mg
-
Nátrium 125 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 89.1 g
-
Cukor 42 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 211.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 278 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 34 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 255 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 255 micro
-
β-crypt 26 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 102 micro
Összesen
616
kcal
- 2% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 50.7 g
Zsír
-
Összesen 221.9 g
-
Telített zsírsav 45 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 102 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 64 g
-
Koleszterin 241 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4440.9 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 149 mg
-
Kálcium 1132 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 197 mg
-
Foszfor 1943 mg
-
Nátrium 1002 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 712.9 g
-
Cukor 340 mg
-
Élelmi rost 54 mg
VÍZ
-
Összesen 1690.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2227 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 27 mg
-
C vitamin: 95 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 274 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 196 micro
-
Kolin: 307 mg
-
Retinol - A vitamin: 2043 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 2039 micro
-
β-crypt 207 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 818 micro
Összesen
4919
kcal
- 2% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 1.8 g
Zsír
-
Összesen 7.7 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 8 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 153.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 39 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 67 mg
-
Nátrium 35 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 24.6 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 58.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 77 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 71 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 70 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 28 micro
Összesen
169
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
25 dkg margarin
-
40 dkg finomliszt
-
12 dkg cukor
-
1 db tojássárgája
-
1 fél citromból nyert citromlé
-
1 csomag sütőpor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
2 ek tejföl
A töltelékhez
-
fahéj ízlés szerint
-
2 csomag vaníliás cukor
Elkészítés
A tésztához
- A margarint a lisztben elmorzsoljuk, a többi hozzávalóval ruganyos tésztává gyúrjuk. 2 cipóra osztjuk (én úgy szoktam, hogy az egyik cipót nagyobbra hagyom kicsivel (ez lesz a süti alja), míg a másik cipó egy kicsivel kisebb, ez lesz a teteje majd. Szerintem ugyanis sokkal finomabb, ha alul van a több tészta, rajta a dús töltelék, majd a tetején leheletvékony tésztaréteg következik.)
- Amíg pihen, az almák magházát kiemeljük, meghámozzuk, sajtreszelőn lereszeljük. Egy közepes méretű, magasabb falú tepsit kivajazunk, morzsával körbeszórunk. A sütőt előmelegítjük. A nagyobb bucit vesszük elő, lisztezett deszkán tepsi nagyságúra nyújtjuk, majd a tepsibe egyengetjük, kézzel kicsit bele is „tapicskoljuk” (Nagyim szóhasználata :) ).
- Leheletvékonyan megszórjuk zsemlemorzsával, majd jöhet bele az előzőleg kinyomkodott, reszelt alma. Szépen elteregetjük az alján (ha az almás-meggyes változat mellett döntöttünk, a meggyel ugyanígy járunk el), megszórjuk a vaníliás cukorral és a fahéjjal.
- Ezután következik a második tésztabuci, ezt is hasonló méretűre nyújtjuk, a félkész süti tetejére hengergetjük. Praktikus ehhez a művelethez a sodrófát igénybe venni, azaz arra tekerni a tésztát és úgy segíteni rá a tepsire. Villával megszurkáljuk, felvert tojássárgával megkenegetjük és mehet is kb. 40 percre a sütőbe. Akkor jó, amikor a teteje halványdrapp színárnyalatot ölt, és megszilárdult (tűpróba!).
- Ha kihűlt, szeletelhető. (Aki cukrozott tetővel kedveli, az ne kenje meg a tetejét sütés előtt tojással, hanem miután kihűlt, szórja meg vaníliás porcukorral.)
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 376
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 29
- Össznézettség: 87795
- Feltöltés dátuma: 2012. május 27.
Ajánló
Mindenkinek, aki szereti a klasszikusokat!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Deadpoet
1 recept
Ez pont olyan, mint ahogy Nagymamám csinálta!