Kenyérpástétom szalonnával, gombával
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Harmathy Ildikó
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
hidegkonyha
- 7% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 12% Zsír
A kenyérpástétomhoz
-
20g zsemle55 kcal
-
25g kenyér69 kcal
-
63g tej35 kcal
-
21g tojás26 kcal
-
31g gomba7 kcal
-
19g angolszalonna33 kcal
-
21g vöröshagyma8 kcal
-
6g vaj45 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
44 kcal
A mártáshoz
-
6g vaj45 kcal
-
1g finomliszt5 kcal
-
13g kökénylekvár35 kcal
-
25g körtelé11 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
418
kcal
- 7% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 12% Zsír
A kenyérpástétomhoz
-
162g zsemle442 kcal
-
200g kenyér548 kcal
-
500g tej280 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
250g gomba53 kcal
-
150g angolszalonna264 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
50g kenyérszalonna349 kcal
A mártáshoz
-
50g vaj359 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
100g kökénylekvár278 kcal
-
200g körtelé86 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
3324
kcal
- 7% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 12% Zsír
A kenyérpástétomhoz
-
7.9g zsemle22 kcal
-
9.7g kenyér27 kcal
-
24.3g tej14 kcal
-
8g tojás10 kcal
-
12.2g gomba3 kcal
-
7.3g angolszalonna13 kcal
-
8.3g vöröshagyma3 kcal
-
2.4g vaj17 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
2.4g kenyérszalonna17 kcal
A mártáshoz
-
2.4g vaj17 kcal
-
0.5g finomliszt2 kcal
-
4.9g kökénylekvár14 kcal
-
9.7g körtelé4 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
163
kcal
- 7% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.4 g
Zsír
-
Összesen 22.3 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 94 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 977.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 162 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 131 mg
-
Nátrium 630 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.3 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 104.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 115 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 54 micro
-
Kolin: 73 mg
-
Retinol - A vitamin: 113 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 116 micro
Összesen
418
kcal
- 7% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 107.5 g
Zsír
-
Összesen 178.3 g
-
Telített zsírsav 82 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 35 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 755 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7817.8 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 186 mg
-
Kálcium 1299 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 219 mg
-
Foszfor 1045 mg
-
Nátrium 5038 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 314.8 g
-
Cukor 109 mg
-
Élelmi rost 21 mg
VÍZ
-
Összesen 835.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 916 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 93 mg
-
D vitamin: 136 micro
-
K vitamin: 29 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 28 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 431 micro
-
Kolin: 581 mg
-
Retinol - A vitamin: 903 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 162 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 932 micro
Összesen
3324
kcal
- 7% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.2 g
Zsír
-
Összesen 8.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 37 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 380.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 63 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 51 mg
-
Nátrium 245 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.3 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 40.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 45 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 44 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 45 micro
Összesen
163
kcal
Hozzávalók
A kenyérpástétomhoz
-
3 db zsemle
-
5 dl tej
-
3 db tojás
-
25 dkg gomba
-
15 dkg angolszalonna
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
5 dkg vaj
-
só ízlés szerint
-
5 dkg kenyérszalonna
A mártáshoz
-
5 dkg vaj
-
1 csapott ek finomliszt
Elkészítés
A kenyérpástétomhoz
- A tejbe áztatjuk a zsemléket és a kenyeret (lehet csak zsemle, vagy csak kenyér is, nekem most 3 szikkadt zsömlém volt és kevéske fehérkenyér).
- Kockára vágjuk az angolszalonnát, a hagymát, aprítjuk a gombát (a juhtúróval töltött gombafejek szárai is itt hasznosulnak).
- A vajat felolvasztjuk és egyszerre pirítjuk a gombát, hagymát, angolszalonnát, míg a leve el nem fő. Kihűtjük.
- Az áztatott zsemlét, kenyeret kifacsarjuk, tálba tesszük.
- Ráütjük a tojásokat, hozzáadjuk a gombás-hagymás-szalonnát egyveleget.
- Fűszerezzük, összekeverjük.
- A pástétomos jénaiban óvatosan, kis lángon kiolvasztjuk a kenyérszalonna zsírját,a pörcöt lyukas kanállal kiemeljük.
- Az olvasztott szalonnazsír közepére mérjük az összeállított pástétom-masszát, hogy oldalra felnyomja a szalonna zsírját, kvázi körülvegye a masszát.
- Elegyengetjük, lefedjük és előmelegített sütőbe helyezzük.
- Közepes lángon sütjük, míg a másfélszeresére duzzad.
- Felhúzzuk a lángot, lehúzzuk a fedőt, megpirítjuk a tetejét is.
- Kivesszük a sütőből, visszatesszük a fedőt, várunk, míg hűl.
- Mártás készítése:
- Vajas rántást készítünk, felöntjük a fehérboros körtekompót levével, hozzáadjuk a mézes kökénylekvárt (a piacomon kapható Gusztos Sanyinál - önmagában nekem rettentő fanyar! Így nagyon finom lesz!).
- Összeforraljuk, lehúzzuk a lángról, jó sok borsot darálunk rá, még keverjük.
- Tálaljuk.
- Sütés ideje: 75 perc
- Receptkönyvben: 71
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 11867
- Feltöltés dátuma: 2008. december 22.
Ajánló
Fehérboros körtekompóttal nagyon kellemes kompozíció! Melegen, hidegen egyaránt. Apósomnál párolt rizs is jár hozzá - nekem elég ennyi kalória!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
Harmathy Ildikó
313 recept
Apósom újítása volt, hogy a klasszikusan dagadó vagy csirke töltéséhez használatos töltelékből önálló pástétomot kreáljunk. Nekem tetszett az ötlet, mert gyerekkoromban sehogy sem értettem: miért kell a remek töltelékhez húst is enni? Ma már értem, gyakran készítek töltött húst is, ennek ellenére az egész család divatba vette ezt a pástétomot. Ha van egy kis maradék gomba (szalonna mindig), de nincs éppen hús, vagy nem akarunk annyi húst….