r
Nosalty Logó

Kelt meggyes

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Kelt meggyes
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 10% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 929 kcal
  • 10% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 3715 kcal
  • 10% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 247 kcal
  • 10% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    23.7 g

Zsír

  • Összesen
    24.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    49 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    642 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    56 mg
  • Kálcium
    142 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    77 mg
  • Foszfor
    298 mg
  • Nátrium
    61 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    151.6 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    33.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    128 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    90 micro
Összesen 929 kcal
  • 10% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    94.9 g

Zsír

  • Összesen
    97.2 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    52 g
  • Koleszterin
    195 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2567.9 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    226 mg
  • Kálcium
    567 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    308 mg
  • Foszfor
    1191 mg
  • Nátrium
    242 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    606.3 g
  • Cukor
    73 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    135.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    79 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    513 micro
  • Kolin:
    254 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    361 micro
Összesen 3715 kcal
  • 10% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    6.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    13 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    170.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    79 mg
  • Nátrium
    16 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.2 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 247 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. A tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk az élesztőt felfutni.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot, a tojást, a reszelt citromhéjat és a libazsírt.
  3. A felfutott élesztőt a liszthez adjuk, és bedagasztjuk a tésztát, letakarjuk, és kb. 1 óra alatt langyos helyen duplájára kelesztjük.
  4. Egy közepes tepsit kibélelünk sütőpapírral.
  5. A megkelt tésztát kissé átgyúrjuk, majd ujjainkkal a tepsibe nyomkodjuk. Megszórjuk a lecsöpögtetett meggyel, és további 20 percet kelesztjük.
  6. Miután megkelt, rászórjuk a diót, és meghintjük kristálycukorral.
  7. Előmelegített sütőben készre sütjük.
  8. Nagyobb szeletekre vágva, langyosan, porcukorral megszórva kínáljuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 28x36
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Receptkönyvben: 193
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 27
  • Össznézettség: 51360
  • Feltöltés dátuma: 2011. február 20.

Ajánló

Télen készíthetjük meggybefőttből vagy fagyasztott meggyből is, de nyáron a friss meggyből készült kelt meggyes az igazi.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

"Csinyálok egy kis kőtt meggyest." Ez a mondat gyakran hagyta el dédnagymamám száját. Sokszor készített kelt tésztát, amikor valami édesre vágyott a család, és másra, munkásabb süteményre nem volt idő. Ma is magam előtt látom, ahogy fogja az ölében a vájdlingot, és veri, dagasztja a kelt tésztát. Követtem a dédnagymama (vagy ahogy mi hívtuk Öregmama) példáját, és az egyik vasárnap kelt meggyest készítettem, mivel nem volt időm más, bonyolultabb süteményhez. A családnál nagy sikere volt, apukám azt mondta, többet ért bármilyen süteménynél.

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...