r
Nosalty Logó

Kelt málé

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Ildi71
Kelt málé
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 1342 kcal
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 5362 kcal
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 306 kcal
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    26.6 g

Zsír

  • Összesen
    60.9 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    32 g
  • Koleszterin
    135 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1326.9 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    243 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    116 mg
  • Foszfor
    397 mg
  • Nátrium
    515 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    178 g
  • Cukor
    100 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    50.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    59 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    169 micro
  • Kolin:
    141 mg
  • Retinol - A vitamin:
    58 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    203 micro
Összesen 1342 kcal
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    106.5 g

Zsír

  • Összesen
    243.7 g
  • Telített zsírsav
    34 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    63 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    130 g
  • Koleszterin
    540 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5307.5 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    179 mg
  • Kálcium
    973 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    462 mg
  • Foszfor
    1590 mg
  • Nátrium
    2059 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    712 g
  • Cukor
    401 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    203.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    234 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    38 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    674 micro
  • Kolin:
    565 mg
  • Retinol - A vitamin:
    232 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    811 micro
Összesen 5362 kcal
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    13.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    302.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    56 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    91 mg
  • Nátrium
    117 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.6 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    11.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    46 micro
Összesen 306 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az élesztőt 1 dl tejben, 1 kanál cukorral felfuttatjuk.
  2. A 3 tojást szétválasztjuk. A sárgájába 3 ek cukrot, fél liter tejet és 30-35 dkg lisztet és 1 kávéskanál sót keverünk. Ehhez öntjük hozzá a megkelt élesztőt, és annyi lisztet adunk még hozzá, hogy a galuska tésztánál kicsit hígabb masszát kapjunk.
  3. Amikor már jól kidolgoztuk, az olajat és a mazsolát is hozzákeverjük. Meleg helyen egy óráig pihentetjük.
  4. A tepsit vajjal/zsírral kikenjük, liszttel megszórjuk, beleöntjük a megkelt málét. Majd 10-15 percig még így is állni hagyjuk.
  5. Előmelegített sütőben megsütjük.
  6. A diót kisebb darabokra vágjuk.
  7. Amikor a tészta már majdnem megsült, a tojásfehérjébe bvelekeverjük a vaníliás cukrot és 20 dkg cukrot, majd kemény habbá verjük. A forró tészta tetejére kenjük, a vágott dióval jól megszórjuk, és 15 percre visszatesszük a sütőbe.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Tepsi mérete: 25x35
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 67
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 15984
  • Feltöltés dátuma: 2012. április 10.

Ajánló

Én ennél a receptnél is csínján bántam a cukorral, kb. a felét tettem bele, mint ami a leírásban szerepel. Nekem a mazsola leszállt a sütemény aljára,  talán akkor kellene a tésztára szórni, amikor már a tepsiben van. És talán a tepsi méretén is változtatni fogok, eggyel kisebben sütöm, így magasabb lesz a tészta.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A Duna TV  "Ízőrzők" című műsorában láttam, Lenti és környékén készítik ezt az egyszerű, de finom kelt tésztát. Aki szeretné, a Duna TV honlapján a videotárban megnézheti az adást és a tészta készítés folyamatát is.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...