r
Nosalty Logó

Kelt mákos kuglóf

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Fahéj
Kelt mákos kuglóf
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 11% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 941 kcal
  • 11% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 3759 kcal
  • 11% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 337 kcal
  • 11% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.6 g

Zsír

  • Összesen
    35.4 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    83 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1713.9 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    44 mg
  • Kálcium
    819 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    198 mg
  • Foszfor
    583 mg
  • Nátrium
    53 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    135.1 g
  • Cukor
    45 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    23.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    111 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    114 micro
  • Kolin:
    60 mg
  • Retinol - A vitamin:
    109 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    73 micro
Összesen 941 kcal
  • 11% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    90.4 g

Zsír

  • Összesen
    141.7 g
  • Telített zsírsav
    41 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    28 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    61 g
  • Koleszterin
    333 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6855.7 g
  • Cink
    21 mg
  • Szelén
    177 mg
  • Kálcium
    3277 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    792 mg
  • Foszfor
    2330 mg
  • Nátrium
    213 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    16 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    540.2 g
  • Cukor
    181 mg
  • Élelmi rost
    51 mg

VÍZ

  • Összesen
    92.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    446 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    456 micro
  • Kolin:
    240 mg
  • Retinol - A vitamin:
    437 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    103 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    291 micro
Összesen 3759 kcal
  • 11% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.1 g

Zsír

  • Összesen
    12.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    613.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    293 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    71 mg
  • Foszfor
    208 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.3 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    8.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    40 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    41 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    26 micro
Összesen 337 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. A langyos tejbe 1 kk-nyi cukrot keverünk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk, hogy felfusson.
  2. A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a porcukorral, majd a tojássárgával.
  3. A liszteket tálba szitáljuk, sózzuk, majd összekeverjük a cukros vajjal, a felfutott élesztővel, és jól kidolgozzuk. Letakarva a kétszeresére kelesztjük.
  4. A töltelékhez a tejet felforrósítjuk, beleöntjük a cukrot, a mákot, a fahéjat és a citromhéjat. Jól összedolgozzuk. Ha túl sűrűnek találnánk, még kicsi tejet öntsünk hozzá, de a töltelék ne legyen híg.
  5. A megkelt tésztát téglalappá nyújtjuk, rákenjük a tölteléket, a szélein 2-2 cm-t kihagyva. Ha nehéz egyenletesen szétkenni, tejbe vagy vízbe mártott késsel megkönnyíthetjük a dolgunkat.
  6. Hosszabbik végénél fogva feltekerjük a tésztát. Ne szorosan, csak ahogy adja magát.
  7. A tekercset kivajazott kuglófformába hajlítjuk be. Hagyjuk még kelni, míg a sütő bemelegszik.
  8. Tetejét kevés olvasztott vajjal megkenjük, megszurkáljuk, és megsütjük.
  9. Akkor van kész, ha a beleszúrt hústűre már nem ragad massza, illetve ha megütögetve kongó hangot ad.
  10. A formából kifordítjuk, és azon melegében megszórjuk vaníliás cukor és porcukor keverékével.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 249
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 19
  • Össznézettség: 15397
  • Feltöltés dátuma: 2011. december 15.

Ajánló

A magyar konyhában nem szokás fahéjjal ízesíteni a mákos kalácsot, de megéri kipróbálni, nagyon finom. Ha nem tekerjük be kuglófsütőbe elég, ha csak koszorúvá alakítjuk, és úgy sütjük tepsin, sőt, csak simán feltekerve, mákos kalácsnak megsütve is ugyanolyan jó. Csak így érdekesebb. :)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Mikor kislányok voltunk, barátnőmmel sokszor nevetgéltünk azon, hogyha majd felnövünk, netalántán középkorúak is leszünk (hihetetlennek tűnt akkor), összejárunk néha kávézni, mint a "nagyok", és kávéscsészével a kezünkben illedelmesen beszélgetünk és sütivel kínálgatjuk egymást, amit illedelmesen el is fogadunk, de csak egy szeletet, mint a "nagyok", tudjátok, kicsit olyan kimódoltan, színpadiasan. Azóta persze rég felnőttünk, s bár nagyon ritkán tudunk csak találkozni, soha semmi kimódoltság nincs az együtt töltött idő egyetlen percében sem, mert annál sokkal jobban ismerjük és szeretjük egymást. Ez az egész történet a mákos kuglófról jutott eszembe, mert ez szerintem annyira illene azokhoz az elképzelt, nénis, csipkés, ezüst kiskanalas, porcelános, habos kávés, sütis beszélgetésekhez.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...