Kelt mákos kuglóf
- 11% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
50g finomliszt182 kcal
-
50g rétesliszt182 kcal
-
0g só0 kcal
-
10g vaj72 kcal
-
10g porcukor39 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
5g élesztő5 kcal
-
40g tej22 kcal
-
4g vaj25 kcal
A töltelékhez
A tetejére
-
10 kcal
-
4g porcukor14 kcal
- 11% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
200g finomliszt728 kcal
-
200g rétesliszt728 kcal
-
0g só0 kcal
-
40g vaj287 kcal
-
40g porcukor155 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
20g élesztő21 kcal
-
160g tej90 kcal
-
14g vaj100 kcal
A töltelékhez
A tetejére
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
14g porcukor54 kcal
- 11% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
17.9g finomliszt65 kcal
-
17.9g rétesliszt65 kcal
-
0g só0 kcal
-
3.6g vaj26 kcal
-
3.6g porcukor14 kcal
-
1.8g tojássárgája6 kcal
-
1.8g élesztő2 kcal
-
14.3g tej8 kcal
-
1.3g vaj9 kcal
A töltelékhez
A tetejére
-
0.9g vaníliás cukor3 kcal
-
1.3g porcukor5 kcal
- 11% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 22.6 g
Zsír
-
Összesen 35.4 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 83 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1713.9 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 44 mg
-
Kálcium 819 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 198 mg
-
Foszfor 583 mg
-
Nátrium 53 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 135.1 g
-
Cukor 45 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 23.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 111 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 114 micro
-
Kolin: 60 mg
-
Retinol - A vitamin: 109 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 26 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 73 micro
- 11% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 90.4 g
Zsír
-
Összesen 141.7 g
-
Telített zsírsav 41 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 28 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 61 g
-
Koleszterin 333 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6855.7 g
-
Cink 21 mg
-
Szelén 177 mg
-
Kálcium 3277 mg
-
Vas 25 mg
-
Magnézium 792 mg
-
Foszfor 2330 mg
-
Nátrium 213 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 16 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 540.2 g
-
Cukor 181 mg
-
Élelmi rost 51 mg
VÍZ
-
Összesen 92.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 446 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 456 micro
-
Kolin: 240 mg
-
Retinol - A vitamin: 437 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 103 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 291 micro
- 11% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.1 g
Zsír
-
Összesen 12.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 613.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 293 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 71 mg
-
Foszfor 208 mg
-
Nátrium 19 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.3 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 8.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 40 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 41 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 39 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 26 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
20 dkg rétesliszt
-
1 csipet só
-
4 dkg porcukor
-
1 db tojássárgája
-
2 dkg élesztő
A töltelékhez
A tetejére
-
1 csomag vaníliás cukor
-
2 ek porcukor
Elkészítés
A tésztához
- A langyos tejbe 1 kk-nyi cukrot keverünk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk, hogy felfusson.
- A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a porcukorral, majd a tojássárgával.
- A liszteket tálba szitáljuk, sózzuk, majd összekeverjük a cukros vajjal, a felfutott élesztővel, és jól kidolgozzuk. Letakarva a kétszeresére kelesztjük.
- A töltelékhez a tejet felforrósítjuk, beleöntjük a cukrot, a mákot, a fahéjat és a citromhéjat. Jól összedolgozzuk. Ha túl sűrűnek találnánk, még kicsi tejet öntsünk hozzá, de a töltelék ne legyen híg.
- A megkelt tésztát téglalappá nyújtjuk, rákenjük a tölteléket, a szélein 2-2 cm-t kihagyva. Ha nehéz egyenletesen szétkenni, tejbe vagy vízbe mártott késsel megkönnyíthetjük a dolgunkat.
- Hosszabbik végénél fogva feltekerjük a tésztát. Ne szorosan, csak ahogy adja magát.
- A tekercset kivajazott kuglófformába hajlítjuk be. Hagyjuk még kelni, míg a sütő bemelegszik.
- Tetejét kevés olvasztott vajjal megkenjük, megszurkáljuk, és megsütjük.
- Akkor van kész, ha a beleszúrt hústűre már nem ragad massza, illetve ha megütögetve kongó hangot ad.
- A formából kifordítjuk, és azon melegében megszórjuk vaníliás cukor és porcukor keverékével.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 249
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 16
- Össznézettség: 15442
- Feltöltés dátuma: 2011. december 15.
Ajánló
A magyar konyhában nem szokás fahéjjal ízesíteni a mákos kalácsot, de megéri kipróbálni, nagyon finom. Ha nem tekerjük be kuglófsütőbe elég, ha csak koszorúvá alakítjuk, és úgy sütjük tepsin, sőt, csak simán feltekerve, mákos kalácsnak megsütve is ugyanolyan jó. Csak így érdekesebb. :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Mikor kislányok voltunk, barátnőmmel sokszor nevetgéltünk azon, hogyha majd felnövünk, netalántán középkorúak is leszünk (hihetetlennek tűnt akkor), összejárunk néha kávézni, mint a "nagyok", és kávéscsészével a kezünkben illedelmesen beszélgetünk és sütivel kínálgatjuk egymást, amit illedelmesen el is fogadunk, de csak egy szeletet, mint a "nagyok", tudjátok, kicsit olyan kimódoltan, színpadiasan. Azóta persze rég felnőttünk, s bár nagyon ritkán tudunk csak találkozni, soha semmi kimódoltság nincs az együtt töltött idő egyetlen percében sem, mert annál sokkal jobban ismerjük és szeretjük egymást. Ez az egész történet a mákos kuglófról jutott eszembe, mert ez szerintem annyira illene azokhoz az elképzelt, nénis, csipkés, ezüst kiskanalas, porcelános, habos kávés, sütis beszélgetésekhez.