r
Nosalty Logó

Kelt forgácsfánk

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gabimami58
Kelt forgácsfánk
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 821 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 6553 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 282 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.8 g

Zsír

  • Összesen
    44.1 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    146 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    317.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    58 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    172 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    89.8 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    56.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    147 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    78 micro
  • Kolin:
    100 mg
  • Retinol - A vitamin:
    144 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    126 micro
Összesen 821 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    94.5 g

Zsír

  • Összesen
    352.5 g
  • Telített zsírsav
    103 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    139 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    88 g
  • Koleszterin
    1172 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2537.2 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    293 mg
  • Kálcium
    468 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    211 mg
  • Foszfor
    1376 mg
  • Nátrium
    159 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    718.5 g
  • Cukor
    171 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    452.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1175 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    93 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    174 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    627 micro
  • Kolin:
    798 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1149 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    266 micro
  • β-crypt
    28 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1007 micro
Összesen 6553 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.1 g

Zsír

  • Összesen
    15.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    50 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    108.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    59 mg
  • Nátrium
    7 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.8 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    19.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    50 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    49 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    43 micro
Összesen 282 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Liszteket mély tálba öntjük, közepébe mélyedést készítünk.
  2. Beletesszük a puha vajat, tejfölt, tojássárgáját, végül a bort.
  3. Fél deci langyos tejbe tesszük a cukrot, sót, élesztőt belemorzsoljuk, összekeverjük, várunk vele 3 percet, majd a lisztbe öntjük.
  4. Ezután az összeset jól összegyúrjuk, ha nagyon lágy a tészta, pici lisztet adunk hozzá.
  5. Ha már jó rugalmas, közepes keménységű a tésztánk, enyhén lisztezett gyúródeszkára tesszük, majd ismét átgyúrjuk.
  6. Rúd alakúra sodorjuk, és 4 cipót formálunk belőle, és 40 percig pihentetjük.
  7. Majd egyesével enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk fél centi vastagra, derelyevágóval 10-15 cm hosszú csíkokat vágunk, de csavarhatjuk, közepébe rést vághatunk, masni formát készíthetünk.
  8. Vászon terítőre tesszük, míg az összessel nem végzünk, letakarjuk, s amíg az olaj felhevül, pihentetjük.
  9. Egy 4 literes lábosba öntjük az étolajat, kis csipet tésztával meg tudjuk nézni: akkor jó, amikor már jó meleg az olaj, és egyből feljön a tészta az olaj felszínére.
  10. 5-6 darabot teszünk bele sülni, az alja legyen felül, erre nem kell fedő, kb. 1 percig sütjük egyik-másik oldalát, ha megsült, papírtörlőre szedjük ki, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön.
  11. Amikor az összeset kisütöttük, hűlni hagyjuk, és hidegen vaníliás porcukorral megszórjuk.
  12. Bármilyen lekvárral kínálhatjuk, de natúran is nagyon finom.
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 40 alkalommal
  • Receptkönyvben: 20
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 4197
  • Feltöltés dátuma: 2017. február 01.

Ajánló

Ajánlani tudom hétvégére, farsangra, de még hétköznapi ebéd utáni második fogásként. Ha valaki nem akarja tisztán borral gyúrni, meg lehet felezni a bort 1 dl vízzel. De lehet háromnegyed része víz, többi bor.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Kelt forgácsfánk
Gabimami58 139 recept

2012-ben budapesti kórházban feküdtem, ott idős szobatársamtól kaptam e receptet, azóta is nagyon sokszor elkészítettem. Család és unokák nagy örömére, bár tartottam tőle, hogy a bor végett nem fog ízleni nekik, de észre sem venni a tésztában. Nagyon boldog voltam, most is másfél adagot készítettem, és elfogyott. Alig tudtam félretenni fényképezésre, jobban ízlett nekik, mint a farsangi fánk, ez egy nagymama számára boldogság, ha csak ülve is tudtam elkészíteni.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...