Kelt forgácsfánk
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gabimami58
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 22% Zsír
-
63g rétesliszt228 kcal
-
25g finomliszt91 kcal
-
13g teavaj90 kcal
-
19g tejföl37 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
25g fehérbor21 kcal
-
5 kcal
-
6g tej4 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
19g porcukor73 kcal
-
5 kcal
-
106g napraforgó olaj235 kcal
Összesen
821
kcal
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 22% Zsír
-
500g rétesliszt1820 kcal
-
200g finomliszt728 kcal
-
100g teavaj717 kcal
-
150g tejföl297 kcal
-
80g tojássárgája258 kcal
-
200g fehérbor164 kcal
-
40g friss élesztő42 kcal
-
50g tej28 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
150g porcukor581 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
850g napraforgó olaj1879 kcal
Összesen
6553
kcal
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 22% Zsír
-
21.5g rétesliszt78 kcal
-
8.6g finomliszt31 kcal
-
4.3g teavaj31 kcal
-
6.4g tejföl13 kcal
-
3.4g tojássárgája11 kcal
-
8.6g fehérbor7 kcal
-
1.7g friss élesztő2 kcal
-
2.1g tej1 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
6.4g porcukor25 kcal
-
0.4g vaníliás cukor2 kcal
-
36.5g napraforgó olaj81 kcal
Összesen
282
kcal
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.8 g
Zsír
-
Összesen 44.1 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 146 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 317.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 37 mg
-
Kálcium 58 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 26 mg
-
Foszfor 172 mg
-
Nátrium 20 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 89.8 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 56.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 147 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 78 micro
-
Kolin: 100 mg
-
Retinol - A vitamin: 144 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 33 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 126 micro
Összesen
821
kcal
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 94.5 g
Zsír
-
Összesen 352.5 g
-
Telített zsírsav 103 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 139 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 88 g
-
Koleszterin 1172 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2537.2 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 293 mg
-
Kálcium 468 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 211 mg
-
Foszfor 1376 mg
-
Nátrium 159 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 718.5 g
-
Cukor 171 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 452.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1175 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 93 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 174 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 627 micro
-
Kolin: 798 mg
-
Retinol - A vitamin: 1149 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 266 micro
-
β-crypt 28 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1007 micro
Összesen
6553
kcal
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.1 g
Zsír
-
Összesen 15.1 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 50 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 108.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 20 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 59 mg
-
Nátrium 7 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.8 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 19.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 50 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 49 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 43 micro
Összesen
282
kcal
Hozzávalók
-
50 dkg rétesliszt
-
20 dkg finomliszt
-
10 dkg teavaj
-
150 g tejföl
-
4 db tojássárgája
-
2 dl fehérbor
-
4 dkg friss élesztő
-
0.5 dl tej
-
1 csipet cukor
-
1 csipet só
-
10 dl napraforgó olaj
Elkészítés
- Liszteket mély tálba öntjük, közepébe mélyedést készítünk.
- Beletesszük a puha vajat, tejfölt, tojássárgáját, végül a bort.
- Fél deci langyos tejbe tesszük a cukrot, sót, élesztőt belemorzsoljuk, összekeverjük, várunk vele 3 percet, majd a lisztbe öntjük.
- Ezután az összeset jól összegyúrjuk, ha nagyon lágy a tészta, pici lisztet adunk hozzá.
- Ha már jó rugalmas, közepes keménységű a tésztánk, enyhén lisztezett gyúródeszkára tesszük, majd ismét átgyúrjuk.
- Rúd alakúra sodorjuk, és 4 cipót formálunk belőle, és 40 percig pihentetjük.
- Majd egyesével enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk fél centi vastagra, derelyevágóval 10-15 cm hosszú csíkokat vágunk, de csavarhatjuk, közepébe rést vághatunk, masni formát készíthetünk.
- Vászon terítőre tesszük, míg az összessel nem végzünk, letakarjuk, s amíg az olaj felhevül, pihentetjük.
- Egy 4 literes lábosba öntjük az étolajat, kis csipet tésztával meg tudjuk nézni: akkor jó, amikor már jó meleg az olaj, és egyből feljön a tészta az olaj felszínére.
- 5-6 darabot teszünk bele sülni, az alja legyen felül, erre nem kell fedő, kb. 1 percig sütjük egyik-másik oldalát, ha megsült, papírtörlőre szedjük ki, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön.
- Amikor az összeset kisütöttük, hűlni hagyjuk, és hidegen vaníliás porcukorral megszórjuk.
- Bármilyen lekvárral kínálhatjuk, de natúran is nagyon finom.
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 40 alkalommal
- Receptkönyvben: 20
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 4197
- Feltöltés dátuma: 2017. február 01.
Ajánló
Ajánlani tudom hétvégére, farsangra, de még hétköznapi ebéd utáni második fogásként. Ha valaki nem akarja tisztán borral gyúrni, meg lehet felezni a bort 1 dl vízzel. De lehet háromnegyed része víz, többi bor.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Gabimami58
139 recept
2012-ben budapesti kórházban feküdtem, ott idős szobatársamtól kaptam e receptet, azóta is nagyon sokszor elkészítettem. Család és unokák nagy örömére, bár tartottam tőle, hogy a bor végett nem fog ízleni nekik, de észre sem venni a tésztában. Nagyon boldog voltam, most is másfél adagot készítettem, és elfogyott. Alig tudtam félretenni fényképezésre, jobban ízlett nekik, mint a farsangi fánk, ez egy nagymama számára boldogság, ha csak ülve is tudtam elkészíteni.