r
Nosalty Logó

Kelt forgácsfánk

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Gabimami58
Kelt forgácsfánk
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

821
Kalória
11.8g
Fehérje
89.8g
Szénhidrátok
44.1g
Zsír
56.6g
Víz
146.4g
Koleszterin
2.8g
Rost
21.4g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 821 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 6553 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 282 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.8 g

Zsír

  • Összesen
    44.1 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    146 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    317.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    58 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    172 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    89.8 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    56.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    147 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    78 micro
  • Kolin:
    100 mg
  • Retinol - A vitamin:
    144 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    126 micro
Összesen 821 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    94.5 g

Zsír

  • Összesen
    352.5 g
  • Telített zsírsav
    103 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    139 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    88 g
  • Koleszterin
    1172 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2537.2 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    293 mg
  • Kálcium
    468 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    211 mg
  • Foszfor
    1376 mg
  • Nátrium
    159 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    718.5 g
  • Cukor
    171 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

Víz

  • Összesen
    452.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1175 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    93 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    174 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    627 micro
  • Kolin:
    798 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1149 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    266 micro
  • β-crypt
    28 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1007 micro
Összesen 6553 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.1 g

Zsír

  • Összesen
    15.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    50 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    108.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    59 mg
  • Nátrium
    7 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.8 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    19.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    50 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    49 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    43 micro
Összesen 282 kcal

Elkészítés

  1. Liszteket mély tálba öntjük, közepébe mélyedést készítünk.
  2. Beletesszük a puha vajat, tejfölt, tojássárgáját, végül a bort.
  3. Fél deci langyos tejbe tesszük a cukrot, sót, élesztőt belemorzsoljuk, összekeverjük, várunk vele 3 percet, majd a lisztbe öntjük.
  4. Ezután az összeset jól összegyúrjuk, ha nagyon lágy a tészta, pici lisztet adunk hozzá.
  5. Ha már jó rugalmas, közepes keménységű a tésztánk, enyhén lisztezett gyúródeszkára tesszük, majd ismét átgyúrjuk.
  6. Rúd alakúra sodorjuk, és 4 cipót formálunk belőle, és 40 percig pihentetjük.
  7. Majd egyesével enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk fél centi vastagra, derelyevágóval 10-15 cm hosszú csíkokat vágunk, de csavarhatjuk, közepébe rést vághatunk, masni formát készíthetünk.
  8. Vászon terítőre tesszük, míg az összessel nem végzünk, letakarjuk, s amíg az olaj felhevül, pihentetjük.
  9. Egy 4 literes lábosba öntjük az étolajat, kis csipet tésztával meg tudjuk nézni: akkor jó, amikor már jó meleg az olaj, és egyből feljön a tészta az olaj felszínére.
  10. 5-6 darabot teszünk bele sülni, az alja legyen felül, erre nem kell fedő, kb. 1 percig sütjük egyik-másik oldalát, ha megsült, papírtörlőre szedjük ki, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön.
  11. Amikor az összeset kisütöttük, hűlni hagyjuk, és hidegen vaníliás porcukorral megszórjuk.
  12. Bármilyen lekvárral kínálhatjuk, de natúran is nagyon finom.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Sütés ideje: 15 perc

2012-ben budapesti kórházban feküdtem, ott idős szobatársamtól kaptam e receptet, azóta is nagyon sokszor elkészítettem. Család és unokák nagy örömére, bár tartottam tőle, hogy a bor végett nem fog ízleni nekik, de észre sem venni a tésztában. Nagyon boldog voltam, most is másfél adagot készítettem, és elfogyott. Alig tudtam félretenni fényképezésre, jobban ízlett nekik, mint a farsangi fánk, ez egy nagymama számára boldogság, ha csak ülve is tudtam elkészíteni.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Vegán fánk

Farsang idején bevett étel a fánk, és hogy senki ne maradjon ki belőle, most hoztunk egy vegán verziót. Sokféle fánk létezik, ez most egy egyszerű típus, amibe szúrtunk egy lyukat és ...

Hankusz Sára

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Túrós muffin

Lehengerlően puha piskótával, izgalmas túrókrémmel és hetyke morzsaréteggel vár ez a pofonegyszerű kis sütemény, ami ízeiben a túrógombócot idézi meg. Érdemes jó előre nagyobb ...

Olasz citromos sütemény

Nagyon finom enyhén savanykás, hűsítő sütemény nemcsak forró nyári napokra. A képen csak egyszerűen porcukorral megszórva tálaltam, de simíthatunk rá citromlével és porcukorral ...

Sajtos-köményes tallér

Itt az interneten találtam egy aránylag olcsó ostyasütőt (a fotón látszik is), és azóta nagyon sokszor készítem el a sajtos tallért. Nagyon kiadós és finom ropogtatni való, és a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!