Kecskegidasült szegfűgombás pecsenyeszafttal
- 7% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 4% Zsír
A húshoz
-
200g kecskehús218 kcal
-
4g rozmaring5 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
2g kakukkfű2 kcal
-
6g olívaolaj53 kcal
-
100g szegfűgomba21 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
15g mangalica zsír135 kcal
A sült zöldségekhez
-
250g újkrumpli154 kcal
-
50g zöldpaprika8 kcal
-
50g padlizsán12 kcal
-
11 kcal
-
50g sárgarépa18 kcal
-
50g cukkini8 kcal
-
30g vöröshagyma11 kcal
-
2g olívaolaj18 kcal
-
0g só0 kcal
- 7% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 4% Zsír
A húshoz
-
800g kecskehús872 kcal
-
14g rozmaring18 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
6g kakukkfű6 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
-
400g szegfűgomba85 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
60g mangalica zsír541 kcal
A sült zöldségekhez
-
1000g újkrumpli616 kcal
-
200g zöldpaprika33 kcal
-
200g padlizsán48 kcal
-
43 kcal
-
200g sárgarépa73 kcal
-
200g cukkini32 kcal
-
120g vöröshagyma44 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
0g só0 kcal
- 7% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 4% Zsír
A húshoz
-
23.3g kecskehús25 kcal
-
0.4g rozmaring1 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.2g kakukkfű0 kcal
-
0.7g olívaolaj6 kcal
-
11.7g szegfűgomba2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1.7g mangalica zsír16 kcal
A sült zöldségekhez
-
29.1g újkrumpli18 kcal
-
5.8g zöldpaprika1 kcal
-
5.8g padlizsán1 kcal
-
1 kcal
-
5.8g sárgarépa2 kcal
-
5.8g cukkini1 kcal
-
3.5g vöröshagyma1 kcal
-
0.2g olívaolaj2 kcal
-
0g só0 kcal
- 7% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 51 g
Zsír
-
Összesen 28.9 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 128 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1106 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 28 mg
-
Kálcium 110 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 93 mg
-
Foszfor 633 mg
-
Nátrium 221 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 54.7 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 632 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 457 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 144 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 119 micro
-
Kolin: 66 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1564 micro
-
β-karotin 4547 micro
-
β-crypt 204 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1320 micro
- 7% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 204 g
Zsír
-
Összesen 115.7 g
-
Telített zsírsav 35 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 59 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 513 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4423.8 g
-
Cink 39 mg
-
Szelén 112 mg
-
Kálcium 440 mg
-
Vas 36 mg
-
Magnézium 370 mg
-
Foszfor 2532 mg
-
Nátrium 886 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 218.8 g
-
Cukor 50 mg
-
Élelmi rost 44 mg
VÍZ
-
Összesen 2528 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1829 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 9 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 576 mg
-
D vitamin: 88 micro
-
K vitamin: 94 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 6 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 59 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 478 micro
-
Kolin: 266 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 6256 micro
-
β-karotin 18187 micro
-
β-crypt 815 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 5281 micro
- 7% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 3.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 15 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 128.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 74 mg
-
Nátrium 26 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 73.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 53 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 182 micro
-
β-karotin 530 micro
-
β-crypt 24 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 154 micro
Hozzávalók
A húshoz
-
2 szál rozmaring
-
4 db borókabogyó
-
bors ízlés szerint
-
2 szál kakukkfű
-
3 ek olívaolaj
-
40 dkg szegfűgomba
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
4 ek mangalica zsír
A sült zöldségekhez
-
1 kg újkrumpli
-
20 dkg zöldpaprika
-
20 dkg padlizsán
-
20 dkg piros kaliforniai paprika
-
20 dkg sárgarépa
-
20 dkg cukkini
-
12 dkg vöröshagyma
-
1 ek olívaolaj
-
só ízlés szerint
Elkészítés
A húshoz
- A kecskegida combot fűszerezzük, bepácoljuk, és 2 órát állni hagyjuk.
- A gidacombot, szűzet mangalicazsíron kissé sózva elősütjük, majd kb. 160-170°C-on sütőben jénai edényben kevés vizet alárakva, alufóliával letakarva 40 perc alatt megsütjük. (A jó sült hús készítéséhez jó hús, zsiradék, só, kevés víz, lassú tűz és sok türelem szükséges. Az eredmény: kitűnő, omlós, összetett ízű és állagú sült.)
- A szegfűgombát megmossuk, szárát eltávolítjuk, majd kb. 1,5 dl pecsenyeszafttal összeforgatjuk, pároljuk.
- Az újburgonyát megmossuk, negyedekre vágjuk, majd kevés zsiradékban megsütjük.
- A zöldségféléket megmossuk, a paprikákat és a sárgarépát csíkokra, a padlizsánt, cukkinit, vöröshagymát félkarikára vágjuk, kevés olívaolajon kissé fűszerezve, sózva, roppanósra sütjük.
- Az elkészült kecskegida sültet szeleteljük, majd szegfűgombás pecsenyeszafttal, újburgonyával, pirított zöldségekkel tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 40 perc
- Receptkönyvben: 39
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 23949
- Feltöltés dátuma: 2010. június 10.
Ajánló
A kecske húsa igen ízletes. Van, aki tejes korában kedveli töltve és egyben megsütve, és van, aki az érettebb, idősebb húsú állatot részesíti előnyben. A kecske (szemben a birkával) egyáltalán nem faggyús. Húsa 20-30%-ban a kolbászalapanyagban csodákat művel, egy felettébb ízletes gasztronómiai élménnyel tesz gazdagabbá. Legjobban a nyolc hónapos gidák (pecsenyegida) értékesíthetőek.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
Egyetlen gazdasági állatfaj sem termel olyan sokféle terméket viszonylag kis és szerény befektetéssel, mint a kecske. Olyan területeket (meredek kopárok, ugarok, beszántás előtti területek) is képes hasznosítani, melyet más haszonállat nem. A kecske a testtömeghez viszonyított tejtermelésben az élen áll (8-10x). Húsa megfelel a korszerű konyha követelményeinek. Szőre, illetve bőre ipari nyersanyag.