r
Nosalty Logó

Kecskegidasült szegfűgombás pecsenyeszafttal

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Mártika és Feri
Kecskegidasült szegfűgombás pecsenyeszafttal
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A húshoz

A sült zöldségekhez

Összesen 674 kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A húshoz

A sült zöldségekhez

Összesen 2694 kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A húshoz

A sült zöldségekhez

Összesen 77 kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    51 g

Zsír

  • Összesen
    28.9 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    128 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1106 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    110 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    93 mg
  • Foszfor
    633 mg
  • Nátrium
    221 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    54.7 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    632 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    457 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    144 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    119 micro
  • Kolin:
    66 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1564 micro
  • β-karotin
    4547 micro
  • β-crypt
    204 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1320 micro
Összesen 674 kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    204 g

Zsír

  • Összesen
    115.7 g
  • Telített zsírsav
    35 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    59 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    513 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4423.8 g
  • Cink
    39 mg
  • Szelén
    112 mg
  • Kálcium
    440 mg
  • Vas
    36 mg
  • Magnézium
    370 mg
  • Foszfor
    2532 mg
  • Nátrium
    886 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    218.8 g
  • Cukor
    50 mg
  • Élelmi rost
    44 mg

VÍZ

  • Összesen
    2528 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1829 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    9 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    576 mg
  • D vitamin:
    88 micro
  • K vitamin:
    94 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    6 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    59 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    478 micro
  • Kolin:
    266 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    6256 micro
  • β-karotin
    18187 micro
  • β-crypt
    815 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    5281 micro
Összesen 2694 kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    3.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    128.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    74 mg
  • Nátrium
    26 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    73.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    53 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    182 micro
  • β-karotin
    530 micro
  • β-crypt
    24 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    154 micro
Összesen 77 kcal

Hozzávalók

A húshoz

A sült zöldségekhez

Elkészítés

A húshoz

  1. A kecskegida combot fűszerezzük, bepácoljuk, és 2 órát állni hagyjuk.
  2. A gidacombot, szűzet mangalicazsíron kissé sózva elősütjük, majd kb. 160-170°C-on sütőben jénai edényben kevés vizet alárakva, alufóliával letakarva 40 perc alatt megsütjük. (A jó sült hús készítéséhez jó hús, zsiradék, só, kevés víz, lassú tűz és sok türelem szükséges. Az eredmény: kitűnő, omlós, összetett ízű és állagú sült.)
  3. A szegfűgombát megmossuk, szárát eltávolítjuk, majd kb. 1,5 dl pecsenyeszafttal összeforgatjuk, pároljuk.
  4. Az újburgonyát megmossuk, negyedekre vágjuk, majd kevés zsiradékban megsütjük.
  5. A zöldségféléket megmossuk, a paprikákat és a sárgarépát csíkokra, a padlizsánt, cukkinit, vöröshagymát félkarikára vágjuk, kevés olívaolajon kissé fűszerezve, sózva, roppanósra sütjük.
  6. Az elkészült kecskegida sültet szeleteljük, majd szegfűgombás pecsenyeszafttal, újburgonyával, pirított zöldségekkel tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Receptkönyvben: 39
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 23949
  • Feltöltés dátuma: 2010. június 10.

Ajánló

A kecske húsa igen ízletes. Van, aki tejes korában kedveli töltve és egyben megsütve, és van, aki az érettebb, idősebb húsú állatot részesíti előnyben.   A kecske (szemben a birkával) egyáltalán nem faggyús. Húsa 20-30%-ban a kolbászalapanyagban csodákat művel, egy felettébb ízletes gasztronómiai élménnyel tesz gazdagabbá. Legjobban a nyolc hónapos gidák (pecsenyegida) értékesíthetőek.  

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Kecskegidasült szegfűgombás pecsenyeszafttal
Mártika és Feri 107 recept

Egyetlen gazdasági állatfaj sem termel olyan sokféle terméket viszonylag kis és szerény befektetéssel, mint a kecske. Olyan területeket (meredek kopárok, ugarok, beszántás előtti területek) is képes hasznosítani, melyet más haszonállat nem. A kecske a testtömeghez viszonyított tejtermelésben az élen áll (8-10x). Húsa megfelel a korszerű konyha követelményeinek. Szőre, illetve bőre ipari nyersanyag.

Hozzávalók

A húshoz

A sült zöldségekhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...