r
Nosalty Logó

Katica torta 4.

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Szeva
Katica torta 4.
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
  • 6% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A csokikrémhez

A csokoládémázhoz

A díszítéshez

Összesen 618 kcal
  • 6% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A csokikrémhez

A csokoládémázhoz

A díszítéshez

Összesen 7386 kcal
  • 6% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A csokikrémhez

A csokoládémázhoz

A díszítéshez

Összesen 400 kcal
  • 6% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    8 g

Zsír

  • Összesen
    34.8 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    91 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    263.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    45 mg
  • Foszfor
    119 mg
  • Nátrium
    46 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    69.8 g
  • Cukor
    54 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    26.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    210 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    76 mg
  • Retinol - A vitamin:
    199 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    130 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    129 micro
Összesen 618 kcal
  • 6% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    96.4 g

Zsír

  • Összesen
    417.8 g
  • Telített zsírsav
    88 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    152 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    92 g
  • Koleszterin
    1091 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3157.3 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    155 mg
  • Kálcium
    434 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    541 mg
  • Foszfor
    1429 mg
  • Nátrium
    553 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    837.1 g
  • Cukor
    646 mg
  • Élelmi rost
    44 mg

VÍZ

  • Összesen
    319.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2515 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    53 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    238 micro
  • K vitamin:
    249 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    200 micro
  • Kolin:
    910 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2385 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    1559 micro
  • β-crypt
    27 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1549 micro
Összesen 7386 kcal
  • 6% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    22.6 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    59 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    171.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    77 mg
  • Nátrium
    30 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.4 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    17.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    136 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    129 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    84 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    84 micro
Összesen 400 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A csokikrémhez

A csokoládémázhoz

A díszítéshez

Elkészítés

A tésztához

  1. Első nap: A torta nedves és száraz elemeit összekeverjük, és tojáshabbal lazítjuk. 175 C-on kb. 30 percig sütjük. (2x sütöttem meg, mert a 26 cm-es formára volt szükség).
  2. A krémhez gőz fölött folytonos keverés mellett összefőzzük a tojást, a cukrot és a kakaóport. Ha egyneműsítettük, akkor az apró darabokra vágott, jó minőségű csokoládét is beletesszük, és folytatjuk a keverést. A szobahőmérsékletűre hűlt krémhez hozzádolgozzuk a habfixet és a habosra kevert margarint. Másnapig a hűtőben várja a folytatást.
  3. Második nap: Egymásra tesszük a két lapot. (A domborúra sült lapoknak megörültem, mert az egyik domború lap pont szép lett a katica hátának, míg a másikat egyenesre tudtam vágni.) A potrohot kialakítjuk. Az előzőnap elkészített krémmel megtöltjük. A szárnyakra is kenünk krémet,de csak vékonyan. A „hulladékból” lesz a fej. A fejhez összemorzsoljuk a tésztaforgácsot, és 1-2 kanál sárgabaracklekvárral összedolgozzuk. Nem szükséges mást hozzáadni, mert a tészta ízes.
  4. A „klasszikus” csokimázzal bevonjuk a katica testét és a fejet. Vaj helyett 2-3 kocka jó minőségű csokoládéval tesszük selymessé. Rögtön a tésztára öntjük, majd szórhatunk rá egy kis csokidarát, és hagyjuk megdermedni. A maradék mázat tegyük el a pöttyökhöz és a fej rögzítéséhez. Pár óra állás után szépen elsimítotjuk egy nedves késsel.
  5. Mielőtt marcipánnal bevonnánk a tortát jó, ha legalább egy éjszakát áll a hűtőben.
  6. Harmadik nap: A marcipánt 2 nylon között nyújtjuk ki, mert könnyen fordítható, az állagát nem torzítjuk porcukorral, keményítővel, margarinnal. Középen egyenesen elvágjuk. Erre kiválóan alkalmas a pizzavágó, mert a marcipán nem gyűrődik, húzódik. Fólia vagy gumikesztyűs kézzel tudjuk megfogni a marcipánt ujjlenyomat nélkül és ráhelyezni a tortára. Rásimítjuk.
  7. Ekkor már a tortatálra kell helyezni a katicát és a fejet olvasztott csokoládéval rögzíteni.A legkisebb pogácsaszaggatóval bejelöljük a pöttyök helyét. A marcipánkarikákat nem távolítotjuk el, hogy ne roncsoljuk a művet. Inkább egy kis „várárok” marad a pötty körül. A csokoládé sűrűségét be kell állítani, és ne legyen meleg, csak még éppen tudjon folyni. Hűvös helyen hagyjuk pihenni.
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 26cm kerek
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 47
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 12642
  • Feltöltés dátuma: 2011. március 23.

Ajánló

A torta és a krém is nagyon finom. Jól tárolható, imádnivaló. Esetleg egy kis narancshéjjal vagy kávéval meg lehet bolondítani, hogy ne legyen mindig ugyanaz.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Számtalan katicavariácót olvastam, láttam, de mindegyikben volt valami, amivel nem tudtam megbarátkozni. Aztán segítségül vettem kiskukta csokoládétorta tésztáját és a tortabirodalomból a krémet. Pudingos krém nem jöhetett szóba, mert a marcipán nem szereti. A tortát nem szerettem volna 3 darabra szabni, mert így szebben lehetett szeletelni. Akkora sikere lett a műnek, hogy a következő születésnapra is megkaptam a felkérést.  A képen nem látszik jól, de ez igazi piros volt, és nem rózsaszín. A fényképezés nem tartozik az erősségeim közé.

Hozzávalók

A tésztához

A csokikrémhez

A csokoládémázhoz

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...