r
Nosalty Logó

Karácsonyi citromos kevert sütemény

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gizi
Karácsonyi citromos kevert sütemény
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 5% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 1243 kcal
  • 5% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 7471 kcal
  • 5% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 400 kcal
  • 5% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    15.1 g

Zsír

  • Összesen
    71.6 g
  • Telített zsírsav
    43 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    348 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1022.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    39 mg
  • Kálcium
    231 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    54 mg
  • Foszfor
    438 mg
  • Nátrium
    254 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    138.3 g
  • Cukor
    82 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    72.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    589 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    45 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    166 mg
  • Retinol - A vitamin:
    579 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    123 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    262 micro
Összesen 1243 kcal
  • 5% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    90.4 g

Zsír

  • Összesen
    429.9 g
  • Telített zsírsav
    256 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    127 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    2088 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6135.2 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    235 mg
  • Kálcium
    1386 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    323 mg
  • Foszfor
    2631 mg
  • Nátrium
    1523 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    829.5 g
  • Cukor
    495 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    437.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3533 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    273 micro
  • K vitamin:
    43 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    259 micro
  • Kolin:
    994 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3472 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    735 micro
  • β-crypt
    31 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1574 micro
Összesen 7471 kcal
  • 5% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    23 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    112 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    328.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    74 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    141 mg
  • Nátrium
    81 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.4 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    23.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    189 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    53 mg
  • Retinol - A vitamin:
    186 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    39 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    84 micro
Összesen 400 kcal

Elkészítés

  1. A kristálycukorhoz adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, a felkockázott puha vajat, a vaníliaaromát, egy csipet sót, és robotgéppel keverjük jó habosra.
  2. Ezután állandó keverés mellett, egyesével adjuk hozzá a tojásokat, és mindegyikkel keverjük alaposan össze.
  3. Ezután csorgassuk hozzá a kifacsart citromlevet, a habtejszínt, és keverjük tovább kb. egy percig.
  4. A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk a keverékhez, és szintén robotgéppel keverjük simára, csomómentesre a tésztát.
  5. Az elkészült tésztát ezután felezzük meg, majd az egyik feléhez csepegtessünk pár csepp zöld színű ételfestéket, és keverjük alaposan össze, hogy szép zöld színű legyen.
  6. A másik fele masszát tegyük egy tálba, majd fóliával fedjük le, és felhasználásig tegyük be a hűtőbe.
  7. A 25x10 cm-es sütőformát alaposan kenjük ki vajjal, majd szórjuk meg liszttel, és azután egyenletesen kanalazzuk bele a zöld színű masszát. (a felesleges lisztet öntsük ki a formából!!)
  8. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 50-55 perc alatt készre.
  9. A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd vegyük ki a formából, helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen. (A formára tegyünk egy tálcát, majd egy gyors mozdulattal fordítsuk meg, így könnyen letudjuk venni a formát. Ezután fordítsuk vissza a süteményt, majd helyezzük a rácsra.)
  10. A teljesen kihűlt süteményt szeleteljük fel, majd a szeletekből, szúrjunk ki fenyő formát.
  11. Az előzőleg elmosott, száraz sütőformát megint kenjük ki vajjal, és szórjuk meg liszttel. (a felesleges lisztet öntsük ki!!!)
  12. A hűtőből vegyük ki a félretett tésztát, majd egy keverőkanállal keverjük át.
  13. Az előzőleg kiszúrt zöld fenyőket tegyük a sütőforma egyik hosszanti oldalán egymás mellé, majd kanalazzuk mellé a sárga tészta 1/3 részét.
  14. Ezután óvatosan toljuk át a fenyőket közvetlen a tészta mellé, majd a másik oldalára és tetejére, kanalazzuk rá a maradék sárga tésztát. (Arra figyeljünk, hogy a fenyők középre kerüljenek, ez nekem sajnos teljes mértékben nem sikerült)
  15. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 45-50 perc alatt süssük készre a süteményt.
  16. A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen mielőtt bevonnánk a csokoládéval.
  17. A habtejszínhez adjuk hozzá a vajat, majd melegítsük forráspontig. (nem kell felforralni!!!)
  18. A felmelegített tejszínhez adjuk hozzá az apróra tördelt csokoládét, majd addig keverjük, hogy egy sima krémet kapjunk.
  19. Ezután csorgassuk rá a süteményre, majd ízlés szerint szórjuk meg a kandírozott narancs- és citromhéjjal, valamint az aszalt áfonyával, és hagyjuk teljesen megdermedni. Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a süteményt, majd úgy kínáljuk.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 25x10x7
  • Sütés ideje: 100 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 67
  • Össznézettség: 0
  • Feltöltés dátuma: 2024. november 22.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Az egyszerű kevert tésztából egy kis plusz munkával finom ünnepi süteményt varázsolhatunk az ünnepi asztalra.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...