Karácsonyi citromos kevert sütemény
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gizi
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 5% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 24% Zsír
-
1g citromhéj0 kcal
-
67g finomliszt243 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
0g só0 kcal
-
63g vaj454 kcal
-
63g cukor245 kcal
-
2g vaníliaaroma0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
8g habtejszín24 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
20g étcsokoládé109 kcal
-
17g habtejszín49 kcal
-
1g vaj8 kcal
-
6 kcal
-
6 kcal
-
29 kcal
Összesen
1243
kcal
- 5% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 24% Zsír
-
6g citromhéj3 kcal
-
400g finomliszt1456 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
0g só0 kcal
-
380g vaj2725 kcal
-
380g cukor1471 kcal
-
10g vaníliaaroma0 kcal
-
330g tojás415 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
120g étcsokoládé655 kcal
-
100g habtejszín292 kcal
-
7g vaj50 kcal
-
39 kcal
-
39 kcal
-
50g aszalt áfonya174 kcal
Összesen
7471
kcal
- 5% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 24% Zsír
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
21.4g finomliszt78 kcal
-
0.6g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
20.3g vaj146 kcal
-
20.3g cukor79 kcal
-
0.5g vaníliaaroma0 kcal
-
17.7g tojás22 kcal
-
2.7g habtejszín8 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
6.4g étcsokoládé35 kcal
-
5.4g habtejszín16 kcal
-
0.4g vaj3 kcal
-
2 kcal
-
2 kcal
-
2.7g aszalt áfonya9 kcal
Összesen
400
kcal
- 5% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 15.1 g
Zsír
-
Összesen 71.6 g
-
Telített zsírsav 43 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 348 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1022.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 39 mg
-
Kálcium 231 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 54 mg
-
Foszfor 438 mg
-
Nátrium 254 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 138.3 g
-
Cukor 82 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 72.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 589 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 45 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 43 micro
-
Kolin: 166 mg
-
Retinol - A vitamin: 579 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 123 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 262 micro
Összesen
1243
kcal
- 5% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 90.4 g
Zsír
-
Összesen 429.9 g
-
Telített zsírsav 256 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 127 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 2088 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6135.2 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 235 mg
-
Kálcium 1386 mg
-
Vas 21 mg
-
Magnézium 323 mg
-
Foszfor 2631 mg
-
Nátrium 1523 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 829.5 g
-
Cukor 495 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 437.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3533 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 273 micro
-
K vitamin: 43 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 259 micro
-
Kolin: 994 mg
-
Retinol - A vitamin: 3472 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 735 micro
-
β-crypt 31 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1574 micro
Összesen
7471
kcal
- 5% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 23 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 112 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 328.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 74 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 141 mg
-
Nátrium 81 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.4 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 23.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 189 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 53 mg
-
Retinol - A vitamin: 186 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 39 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 84 micro
Összesen
400
kcal
Hozzávalók
-
1 citromból nyert citromhéj
-
40 dkg finomliszt
-
1 csomag sütőpor
-
1 csipet só
-
38 dkg vaj
-
38 dkg cukor
-
2 tk vaníliaaroma
-
6 db tojás
-
0.5 dl habtejszín
-
1 kávéskanál ételfesték
-
12 dkg étcsokoládé
-
1 dl habtejszín
-
1 tk vaj
-
5 dkg aszalt áfonya
Elkészítés
- A kristálycukorhoz adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, a felkockázott puha vajat, a vaníliaaromát, egy csipet sót, és robotgéppel keverjük jó habosra.
- Ezután állandó keverés mellett, egyesével adjuk hozzá a tojásokat, és mindegyikkel keverjük alaposan össze.
- Ezután csorgassuk hozzá a kifacsart citromlevet, a habtejszínt, és keverjük tovább kb. egy percig.
- A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk a keverékhez, és szintén robotgéppel keverjük simára, csomómentesre a tésztát.
- Az elkészült tésztát ezután felezzük meg, majd az egyik feléhez csepegtessünk pár csepp zöld színű ételfestéket, és keverjük alaposan össze, hogy szép zöld színű legyen.
- A másik fele masszát tegyük egy tálba, majd fóliával fedjük le, és felhasználásig tegyük be a hűtőbe.
- A 25x10 cm-es sütőformát alaposan kenjük ki vajjal, majd szórjuk meg liszttel, és azután egyenletesen kanalazzuk bele a zöld színű masszát. (a felesleges lisztet öntsük ki a formából!!)
- Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 50-55 perc alatt készre.
- A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd vegyük ki a formából, helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen. (A formára tegyünk egy tálcát, majd egy gyors mozdulattal fordítsuk meg, így könnyen letudjuk venni a formát. Ezután fordítsuk vissza a süteményt, majd helyezzük a rácsra.)
- A teljesen kihűlt süteményt szeleteljük fel, majd a szeletekből, szúrjunk ki fenyő formát.
- Az előzőleg elmosott, száraz sütőformát megint kenjük ki vajjal, és szórjuk meg liszttel. (a felesleges lisztet öntsük ki!!!)
- A hűtőből vegyük ki a félretett tésztát, majd egy keverőkanállal keverjük át.
- Az előzőleg kiszúrt zöld fenyőket tegyük a sütőforma egyik hosszanti oldalán egymás mellé, majd kanalazzuk mellé a sárga tészta 1/3 részét.
- Ezután óvatosan toljuk át a fenyőket közvetlen a tészta mellé, majd a másik oldalára és tetejére, kanalazzuk rá a maradék sárga tésztát. (Arra figyeljünk, hogy a fenyők középre kerüljenek, ez nekem sajnos teljes mértékben nem sikerült)
- Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 45-50 perc alatt süssük készre a süteményt.
- A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen mielőtt bevonnánk a csokoládéval.
- A habtejszínhez adjuk hozzá a vajat, majd melegítsük forráspontig. (nem kell felforralni!!!)
- A felmelegített tejszínhez adjuk hozzá az apróra tördelt csokoládét, majd addig keverjük, hogy egy sima krémet kapjunk.
- Ezután csorgassuk rá a süteményre, majd ízlés szerint szórjuk meg a kandírozott narancs- és citromhéjjal, valamint az aszalt áfonyával, és hagyjuk teljesen megdermedni. Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a süteményt, majd úgy kínáljuk.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 25x10x7
- Sütés ideje: 100 perc
- Receptkönyvben: 2
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 13
- Össznézettség: 287
- Feltöltés dátuma: 2024. november 22.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
Gizi
401 recept
Az egyszerű kevert tésztából egy kis plusz munkával finom ünnepi süteményt varázsolhatunk az ünnepi asztalra.