Kapros-túrós lepény 3. -Dunántúli változat
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
demenybandi
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 10% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 15% Zsír
A tésztához
-
35g vaj251 kcal
-
88g finomliszt319 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
10g tejföl20 kcal
-
4g élesztő4 kcal
A töltelékhez
A tejes öntethez
Összesen
960
kcal
- 10% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 15% Zsír
A tésztához
-
140g vaj1004 kcal
-
350g finomliszt1274 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
40g tejföl79 kcal
-
15g élesztő16 kcal
A töltelékhez
-
250g tehéntúró368 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
30g vaníliás cukor116 kcal
-
5g kapor2 kcal
A tejes öntethez
-
40g cukor155 kcal
-
30g vaníliás cukor116 kcal
-
500g tej280 kcal
Összesen
3836
kcal
- 10% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 15% Zsír
A tésztához
-
8.6g vaj62 kcal
-
21.5g finomliszt78 kcal
-
3.4g tojás4 kcal
-
1.2g tojássárgája4 kcal
-
2.5g tejföl5 kcal
-
0.9g élesztő1 kcal
A töltelékhez
-
15.4g tehéntúró23 kcal
-
6.8g tojás9 kcal
-
2.5g cukor10 kcal
-
1.8g vaníliás cukor7 kcal
-
0.3g kapor0 kcal
A tejes öntethez
-
2.5g cukor10 kcal
-
1.8g vaníliás cukor7 kcal
-
30.8g tej17 kcal
Összesen
237
kcal
- 10% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 29 g
Zsír
-
Összesen 42.9 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 270 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1107.6 g
-
Cink 164 mg
-
Szelén 45 mg
-
Kálcium 254 mg
-
Vas 127 mg
-
Magnézium 31 mg
-
Foszfor 335 mg
-
Nátrium 139 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 110.3 g
-
Cukor 43 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 101.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 333 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 41 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 16 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 75 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 80 micro
-
Kolin: 166 mg
-
Retinol - A vitamin: 324 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 62 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 253 micro
Összesen
960
kcal
- 10% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 116.1 g
Zsír
-
Összesen 171.7 g
-
Telített zsírsav 97 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 43 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 1082 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4430.3 g
-
Cink 657 mg
-
Szelén 179 mg
-
Kálcium 1017 mg
-
Vas 508 mg
-
Magnézium 126 mg
-
Foszfor 1341 mg
-
Nátrium 554 mg
-
Réz 26 mg
-
Mangán 23 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 441.3 g
-
Cukor 170 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 406.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1333 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 163 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 63 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 301 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 320 micro
-
Kolin: 666 mg
-
Retinol - A vitamin: 1294 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 249 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1014 micro
Összesen
3836
kcal
- 10% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.1 g
Zsír
-
Összesen 10.6 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 67 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 272.7 g
-
Cink 40 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 63 mg
-
Vas 31 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 83 mg
-
Nátrium 34 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.2 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 25 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 82 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 19 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 80 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 62 micro
Összesen
237
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
35 dkg finomliszt
-
1 db tojás
-
1 db tojássárgája
-
2 ek tejföl
-
1.5 dkg élesztő
A töltelékhez
-
25 dkg tehéntúró
-
2 db tojás
-
4 ek cukor
-
3 csomag vaníliás cukor
A tejes öntethez
-
4 ek cukor
-
3 csomag vaníliás cukor
-
5 dl tej
Elkészítés
A tésztához
- A lisztből, olvasztott vajból, az 1 tojásból és tojássárgából, valamint a 2 ek tejfölből könnyű tésztát dagasztunk. A liszt fajtája és a tejföl befolyásolhatja a tészta állagát, ezért, ha lágynak találjuk, egy kis lisztet, ha pedig keménynek, egy kis tejfölt adhatunk hozzá. Kb. 40 perc alatt 1,5 -szeresére kelesztjük.
- Mialatt a tészta kel, a kaprot megmossuk, apróra vágjuk. A túrót a cukorral, a tojásokkal, vaníliás cukorral, kaporral összekeverjük.
- Amikor a tészta megkelt, átgyúrjuk, és a tepsi nagyságának megfelelően kinyújtjuk. Ha kisebb a tepsi, nem baj, akkor egy picit vastagabb lesz a tészta. Felcsavarva a sodrófára óvatosan a tepsibe helyezzük, és rásimítjuk a túrótölteléket.
- Előmelegített sütőben, újrakelesztés nélkül kb. 30 perc alatt, vagy amíg a széle pirosodni nem kezd, megsütjük.
- A tejet a 4 ek cukorral, a 3 cs vaníliás cukorral felforraljuk, majd a forró tejben a nagyobb kockára vágott lepényeket egyszerűen megfürdetjük. Kicsit magasabb peremű tálcára helyezzük, és a tetejére tejfölt kenünk.
- Hűtőbe helyezzük, és hidegen tálaljuk.
- Aki édesebben szereti, a tejfölbe keverhet egy pici porcukrot, de anélkül is egy könnyű, nyári hűsítő finomság.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 40x26
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 46
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 16078
- Feltöltés dátuma: 2010. július 20.
Ajánló
Megjegyzés: Mi úgy szeretjük, ha tocsog a tejben, ezért amikor az összeset megáztattuk, a maradék tejjel még jól nyakon öntjük a lepényeket, így a tálca alján is van egy kis lé, melyet a hűtőben még magába szív.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
demenybandi
3 recept
Olvastam már többféle kapros-túrós lepény receptet, sőt el is készítettem, de a mamám-féle receptet egyik sem múlta felül. Hogy mért....? Mert mindegyik elég száraznak tűnt. A Bakony lábánál ezt a fajta lepényt ismerik többségben, gondoltam, hátha mások is kedvet kapnak hozzá, főleg, hogy hidegen fogyasztva igazi nyári desszert lehet!