Káposztás cvekedlikocka
- 6% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 8% Zsír
Kelt tészta
-
10g juhtúró28 kcal
-
33 kcal
-
51 kcal
-
35g finomliszt127 kcal
-
2 kcal
-
1g cukor2 kcal
-
25g tej14 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g tojássárgája1 kcal
-
5g vaj36 kcal
Káposztakrém
- 6% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 8% Zsír
Kelt tészta
-
100g juhtúró283 kcal
-
50g füstölt szalonna328 kcal
-
150g tönkölybúza liszt507 kcal
-
350g finomliszt1274 kcal
-
23 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
250g tej140 kcal
-
11g só0 kcal
-
4g tojássárgája13 kcal
-
50g vaj359 kcal
Káposztakrém
-
1500g káposzta300 kcal
-
40g barna cukor152 kcal
-
50g füstölt szalonna328 kcal
-
12g gyömbér10 kcal
-
50g almaecet11 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
50g pecorino sajt194 kcal
- 6% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 8% Zsír
Kelt tészta
-
3.7g juhtúró11 kcal
-
1.9g füstölt szalonna12 kcal
-
5.6g tönkölybúza liszt19 kcal
-
13.1g finomliszt48 kcal
-
0.3g instant élesztő1 kcal
-
0.2g cukor1 kcal
-
9.3g tej5 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
0.1g tojássárgája0 kcal
-
1.9g vaj13 kcal
Káposztakrém
-
56g káposzta11 kcal
-
1.5g barna cukor6 kcal
-
1.9g füstölt szalonna12 kcal
-
0.4g gyömbér0 kcal
-
1.9g almaecet0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
1.9g pecorino sajt7 kcal
- 6% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.4 g
Zsír
-
Összesen 16.1 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 29 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 903.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 145 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 46 mg
-
Foszfor 184 mg
-
Nátrium 508 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 50.4 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 125.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 42 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 44 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 92 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 85 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 35 micro
-
α-karotin 40 micro
-
β-karotin 59 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 72 micro
- 6% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 123.9 g
Zsír
-
Összesen 161.1 g
-
Telített zsírsav 64 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 50 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 293 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9032.2 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 152 mg
-
Kálcium 1454 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 465 mg
-
Foszfor 1839 mg
-
Nátrium 5081 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 504.4 g
-
Cukor 104 mg
-
Élelmi rost 58 mg
VÍZ
-
Összesen 1254.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 420 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 440 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 922 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 25 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 848 micro
-
Kolin: 214 mg
-
Retinol - A vitamin: 353 micro
-
α-karotin 398 micro
-
β-karotin 594 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 720 micro
- 6% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.6 g
Zsír
-
Összesen 6 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 11 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 337.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 54 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 69 mg
-
Nátrium 190 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18.8 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 46.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 16 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 34 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 13 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 27 micro
Hozzávalók
Kelt tészta
-
100 g juhtúró
-
150 g tönkölybúza liszt
-
1 tasak (7 gr) instant élesztő
-
1 teáskanál cukor
-
250 ml tej
-
1.5 tk só
-
4 g tojássárgája
-
50 g vaj
Káposztakrém
-
2 púpozott ek barna cukor
-
1 hüvelykujjnyi gyömbér
-
50 ml almaecet
-
só ízlés szerint
Elkészítés
Kelt tészta
- Az élesztőt cukros tejben elkeverjük. A darabos káposztát krémesre keverjük a juhtúróval és szalonnapörccel. A lisztet és a sót egy nagy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk az élesztős tejet, a káposztás-juhtúrós krémet és a tojássárgákat. Jól összedolgozzuk, és mikor már összeállt a tészta, beledolgozzuk a puha vajat. Ezt azért kell utólag, mert nem omlós tésztát készítünk, hanem kelt tésztát.
- Az alaposan kidagasztott tésztát letakarva 60 percig hűvös helyen pihentetjük. Ezt követően rizslisztezett felületen kb. 1 centi vastagságú téglalappá nyújtjuk a tésztánkat, és megkenjük vékonyan az egészet szép egyenletesen a simára turmixolt káposztakrémmel (utóbbit tegyük hűtőbe darálás után és osszuk szét 3 felé!).
- A tésztát gondolatban 3 vízszintes sávra osztjuk. A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk. Az így kapott sáv mindkét végét balról és jobbról is középre hajtjuk.
- Fóliával letakarva 30 percig hűtőben pihentetjük. Majd az idő letelte után ismét kinyújtjuk, megkenjük, meghajtogatjuk és 30 percig pihentetjük, letakarva, hűtőben. Ezt a műveletet megismételhetjük még egyszer, ettől lesz igazán szép réteges.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A megkelt tésztát kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagra, alaposan lekenjük felvert a tetejét tojássárgájával, egy éles késsel finoman berácsozzuk, majd kb. 3x3 centis kis kockákra vágjuk. A maradékot kissé összenyomkodjuk, és feldolgozzuk az is, ne hagyjuk kárba veszni!
- Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk őket egymástól kicsit távolabb. Előmelegített sütőben 25 perc alatt 180 fokon megsütjük (félidőnél megforgatva).
- Miután kivettük a sütőből, 10-15 percet pihentetjük, majd fogyaszthatjuk is, de hagyjuk kicsit hűlni, azért (tudom nehéz, nekünk sem ment) mert könnyen megüli a pocakunkat.
Káposztakrém
- A fejes káposztát cikkekre vágjuk, picit átforgatjuk olajjal és forró, száraz serpenyőben szinte "szenesre" lepirítjuk minden oldalát. Majd egy sütőtálba helyezzük, lefóliázzuk és forró, kb 220 fokos sütőben 20-30 percig sütjük.
- Serpenyőben szalonnazsírral megolvasztjuk a barnacukrot, majd rádobjuk a hagymát, a fokhagymát és megdinszteljük, hozzáadjuk ez enyhén lepirított köményt, sót és sok-sok borsot.
- Hozzáadjuk a sült káposztát is, apróra vágva, jól összepirítjuk hozzáadjuk a finomra reszelt gyömbért és ecetet. Leredukáljuk, majd időnként alaplével felöntögetve tovább pároljuk és koncentráljuk az ízeket.
- Végül belekeverjük a kockára vágott szalonnát és hagyjuk hűlni.
- Tegyük robotgépbe a káposztás és kezdjük el tumixolni. Amikor még picit darabos, vegyünk ki belőle ki 2-3 evőkanállal. Majd folytassuk tovább a tumixolást teljesen simára és hagyjuk teljesen kihűlni.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 3
- Tegnapi nézettség: 11
- 7 napos nézettség: 107
- Össznézettség: 313
- Feltöltés dátuma: 2024. december 02.
Receptkategóriák
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- alkalom:
A sós vendégvárók, sose maradhatnak le az ünnepi asztalunkról. Legjobban egy ital mellé csúsznak, de még akár evés után is kitölthetjük velük a levegős helyeket. A legkedveltebb műfaj a pogácsa és annak társai. A töpörtyűs, juhtúrós és káposztás verziók pedig a legkelendőbbek, vagyis konkrétan függőséget okoznak. Én most ez a három klasszikust vegyítettem egybe és így született meg a káposztás cvekedlikocka. Ami leginkább fantázianevében hasonlít az ételre, de ízben sem nagyon tér ám el, csak kicsit talán karakánabb. Bár még így is könnyedén felidézheti gyermekkorunkat, ahogy üldögélünk a konyhapulton, nyers tésztát majszolva, várva, míg kisül az első adag, aminek aztán melegen neki is estünk. Fogyasszuk felelősséggel, mert könnyen megüli a pocakunkat, ha túlzásba visszük!