r
Nosalty Logó

Káposztás cvekedlikocka

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gerzsenyi Flóra
Káposztás cvekedlikocka
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Kelt tészta

Káposztakrém

Összesen 393 kcal
  • 6% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Kelt tészta

Káposztakrém

Összesen 3941 kcal
  • 6% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Kelt tészta

Káposztakrém

Összesen 146 kcal
  • 6% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.4 g

Zsír

  • Összesen
    16.1 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    903.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    145 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    184 mg
  • Nátrium
    508 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    50.4 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    125.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    42 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    44 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    92 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    85 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    35 micro
  • α-karotin
    40 micro
  • β-karotin
    59 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    72 micro
Összesen 393 kcal
  • 6% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    123.9 g

Zsír

  • Összesen
    161.1 g
  • Telített zsírsav
    64 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    50 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    293 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9032.2 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    152 mg
  • Kálcium
    1454 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    465 mg
  • Foszfor
    1839 mg
  • Nátrium
    5081 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    504.4 g
  • Cukor
    104 mg
  • Élelmi rost
    58 mg

VÍZ

  • Összesen
    1254.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    420 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    440 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    922 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    25 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    848 micro
  • Kolin:
    214 mg
  • Retinol - A vitamin:
    353 micro
  • α-karotin
    398 micro
  • β-karotin
    594 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    720 micro
Összesen 3941 kcal
  • 6% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    337.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    69 mg
  • Nátrium
    190 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18.8 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    46.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    16 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    34 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    27 micro
Összesen 146 kcal

Hozzávalók

Kelt tészta

Káposztakrém

Elkészítés

Kelt tészta

  1. Az élesztőt cukros tejben elkeverjük. A darabos káposztát krémesre keverjük a juhtúróval és szalonnapörccel. A lisztet és a sót egy nagy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk az élesztős tejet, a káposztás-juhtúrós krémet és a tojássárgákat. Jól összedolgozzuk, és mikor már összeállt a tészta, beledolgozzuk a puha vajat. Ezt azért kell utólag, mert nem omlós tésztát készítünk, hanem kelt tésztát.
  2. Az alaposan kidagasztott tésztát letakarva 60 percig hűvös helyen pihentetjük. Ezt követően rizslisztezett felületen kb. 1 centi vastagságú téglalappá nyújtjuk a tésztánkat, és megkenjük vékonyan az egészet szép egyenletesen a simára turmixolt káposztakrémmel (utóbbit tegyük hűtőbe darálás után és osszuk szét 3 felé!).
  3. A tésztát gondolatban 3 vízszintes sávra osztjuk. A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk. Az így kapott sáv mindkét végét balról és jobbról is középre hajtjuk.
  4. Fóliával letakarva 30 percig hűtőben pihentetjük. Majd az idő letelte után ismét kinyújtjuk, megkenjük, meghajtogatjuk és 30 percig pihentetjük, letakarva, hűtőben. Ezt a műveletet megismételhetjük még egyszer, ettől lesz igazán szép réteges.
  5. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A megkelt tésztát kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagra, alaposan lekenjük felvert a tetejét tojássárgájával, egy éles késsel finoman berácsozzuk, majd kb. 3x3 centis kis kockákra vágjuk. A maradékot kissé összenyomkodjuk, és feldolgozzuk az is, ne hagyjuk kárba veszni!
  6. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk őket egymástól kicsit távolabb. Előmelegített sütőben 25 perc alatt 180 fokon megsütjük (félidőnél megforgatva).
  7. Miután kivettük a sütőből, 10-15 percet pihentetjük, majd fogyaszthatjuk is, de hagyjuk kicsit hűlni, azért (tudom nehéz, nekünk sem ment) mert könnyen megüli a pocakunkat.

Káposztakrém

  1. A fejes káposztát cikkekre vágjuk, picit átforgatjuk olajjal és forró, száraz serpenyőben szinte "szenesre" lepirítjuk minden oldalát. Majd egy sütőtálba helyezzük, lefóliázzuk és forró, kb 220 fokos sütőben 20-30 percig sütjük.
  2. Serpenyőben szalonnazsírral megolvasztjuk a barnacukrot, majd rádobjuk a hagymát, a fokhagymát és megdinszteljük, hozzáadjuk ez enyhén lepirított köményt, sót és sok-sok borsot.
  3. Hozzáadjuk a sült káposztát is, apróra vágva, jól összepirítjuk hozzáadjuk a finomra reszelt gyömbért és ecetet. Leredukáljuk, majd időnként alaplével felöntögetve tovább pároljuk és koncentráljuk az ízeket.
  4. Végül belekeverjük a kockára vágott szalonnát és hagyjuk hűlni.
  5. Tegyük robotgépbe a káposztás és kezdjük el tumixolni. Amikor még picit darabos, vegyünk ki belőle ki 2-3 evőkanállal. Majd folytassuk tovább a tumixolást teljesen simára és hagyjuk teljesen kihűlni.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 3
  • Tegnapi nézettség: 11
  • 7 napos nézettség: 107
  • Össznézettség: 313
  • Feltöltés dátuma: 2024. december 02.

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi sütemények
Káposztás cvekedlikocka
Gerzsenyi Flóra 420 recept

A sós vendégvárók, sose maradhatnak le az ünnepi asztalunkról. Legjobban egy ital mellé csúsznak, de még akár evés után is kitölthetjük velük a levegős helyeket. A legkedveltebb műfaj a pogácsa és annak társai. A töpörtyűs, juhtúrós és káposztás verziók pedig a legkelendőbbek, vagyis konkrétan függőséget okoznak. Én most ez a három klasszikust vegyítettem egybe és így született meg a káposztás cvekedlikocka. Ami leginkább fantázianevében hasonlít az ételre, de ízben sem nagyon tér ám el, csak kicsit talán karakánabb. Bár még így is könnyedén felidézheti gyermekkorunkat, ahogy üldögélünk a konyhapulton, nyers tésztát majszolva, várva, míg kisül az első adag, aminek aztán melegen neki is estünk. Fogyasszuk felelősséggel, mert könnyen megüli a pocakunkat, ha túlzásba visszük!

Hozzávalók

Kelt tészta

Káposztakrém

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...